Tror fotballpresidentens uttalelser kan ha varslet Høgmos avgang

Fotballpresident Terje Svendsen ville ikke si at han freder landslagssjef Per-Mathias Høgmo. NRKs fotballeksperter mener svarene kan tyde på at Høgmo snart er ferdig.

høgmo

PRESSET: Per-Mathias Høgmo måtte tåle mange spørsmål om sin fremtid som norsk landslagstrener etter nok et tap i VM-kvalifiseringen. Her sammen med landslagets mediesjef Svein Graff.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det ville vært merkelig av fotballpresidenten å snakke sånn hvis Høgmo skal fortsette. Da trenger han støtte, og hvis han ikke får det tenker jeg det er fordi han ikke skal det, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Diskusjonen om Per-Mathias Høgmos fremtid som norsk landslagssjef er i gang for fullt etter Norges svake 1-0 tap borte mot Aserbajdsjan lørdag kveld. Etter to VM-kvalifiseringskamper står Norge fortsatt med null poeng i gruppe C.

Tror forbundet ser fremover

Lise Klaveness

- Det er sjelden en leder snakker diffust om tillit før det egentlig er for sent, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Spekulasjonene ble ikke mindre av at fotballpresident Terje Svendsen lørdag kveld ikke ville ikke si at han freder Høgmo. I stedet svarte han at forbundet skal ha en grundig evaluering.

– Vi har tidligere sagt at vi står foran tre viktige kamper nå i høst, og at vi skulle gjøre en evaluering etter de tre. Men vi evaluerer også etter hver kamp. Nå kan det hende vi tar en evaluering etter to kamper, sa Svendsen, blant annet, sent lørdag kveld.

Klaveness sier svaret kan tolkes som et sterkt signal.

– Dersom tanken er at han skal fortsette, så er det i alle fall en ny måte å snakke på. Det er sjelden en leder snakker diffust om tillit før det egentlig er for sent. Det er nærliggende å tro at de nå snakker med andre kandidater. Det hørtes for meg ut som at presset på Høgmo er forbi, at presset på ham egentlig var opp mot kampen i går kveld, sier hun.

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken vurderer fotballpresidentens uttalelser mye på samme måte.

– Han kan selvsagt ikke frede en landslagstrener som har åpnet kvaliken såpass dårlig, sier Løken, og fortsetter:

– Jeg tolker det dit at man allerede nå har begynt å se fremover og helt inn mot EM-kvalifiseringen neste år, siden VM-kvalifiseringen har startet så skjevt at VM trolig spilles uten Norge. Da er spørsmålet hvem og hva som er veien videre.

Ønsker seg Solbakken

Etter tapet tok både VG, Dagbladet og Aftenpostens kommentatorer til orde for at Høgmo nå burde trekke seg.

Det samme har flere andre profilerte fotballkommentatorer og eksperter ytret seg om:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ståle Solbakken er blitt lansert som en mulig arvtaker dersom Høgmo må gå, blant annet av VGs kommentator Knut Espen Svegaarden, og den tanken er Løken og Klaveness med på.

– Solbakken har et fotballhode litt utenom det vanlige og en vinnerskalle som få andre. Hvis Høgmo må gå, så håper jeg det blir Solbakken som tar over, sier Løken.

– Det er ingen åpenbare kandidater jeg ser utenom Solbakken. Det er kanskje et forhandlingsspørsmål nå, sier Klaveness.

Solbakken må løses fra kontrakten sin med FC København dersom han skal ta over landslaget nå.

– Rett og slett ikke godt nok

Både Løken og Klaveness tviler på at noe blir gjort før etter VM-kvalifiseringskampen mot San Marino på tirsdag, og muligens heller ikke før etter møtet med Tsjekkia om en måneds tid.

Ingen av dem føler seg heller sikre på at Høgmo faktisk er ferdig.

– Men nå er tiden uansett inne for å lene seg bakover og si at dette er rett og slett ikke godt nok, sier Løken.

– Det er mange forklaringer, men til syvende og sist er det en treners ansvar at laget skal vinne og fremstå på en måte som folk tror på. Det er det som mangler nå, og det er det verste. Det er litt 90 prosent, og det er den fandenivoldskheten en trener har ansvar for å få frem, fastslår han.

PS! Høgmo og landslagsspillerne møter pressen kl. 15.00 søndag. Pressekonferansen vil bli streamet på NRK.no.

Siste nytt

 • Klæbo vant prologen

  Johannes Høsflot Klæbo vant prologen i Quebec. Aleksandr Bolsjunov, som er hans nærmeste utfordrer i verdenscupen sammenlagt, ble nummer tre. Åtte nordmenn gikk til kvartfinalen. Det gjorde ikke Hans Christer Holund.

  Verdenscup langrenn sprint klassisk menn
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sundling vant prologen

  Jonna Sundling vant fredagens prolog i Quebec. Verdenscupleder Ingvild Flugstad Østberg ble best av de norske med sin 3. plass. Russiske Natalja Neprjajeva ble nummer 6. Totalt er 7 norske jenter klare for kvartfinalen.

  Svenska Skidspelen i Falun 2019, verdenscup, kvinner 10 km
  Foto: Ulf Palm / Tt / NTB scanpix
 • Eisenbichler tar sin første seier

  Markus Eisenbichler tok sin første verdenscupseier i karrieren da han vant fredagens skiflyvningsrenn i Planica. Tyskeren hoppet 233 meter i andre omgang og vant foran japanske Ryoyu Kobayashi. Johann André Forfang ble beste nordmann på 8.plass.

  Markus Eisenbichler
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal