Tror Eckhoff kan bli større enn både Skjelbreid og Berger: – Hun har bedre fysiske forutsetninger

RUHPOLDING (NRK): For første gang i karrieren skal Tiril Eckhoff starte et verdenscuprenn i gul ledertrøye. Nå mener hennes tidligere lagkamerat at hun kan bli tidenes beste norske skiskytter.

zadYp-VItaM

FEMTE SEIER: Tiril Eckhoff vant sprinten i Ruhpolding foran Hanna Öberg og Dorothea Wierer.

Foto: CHRISTOF STACHE

Etter feilfri skyting og lynraske langrennstider gikk Tiril inn til sesongens femte verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding.

Dermed overtok hun sammenlagtledelsen i verdenscupen fra sin italienske rival Dorothea Wierer.

– Det er favorittfargen min! Jeg er veldig glad i gult. Jeg har jo tenkt når Johannes (Thingnes Bø) har dundret løs og gjort det superbra at «det må være så deilig å ha det sånn», og nå har det gått veldig bra for meg, så jeg får bare nyte det, sier Eckhoff.

UzWicN75qxQ

FORBILDE: Liv Grete Skjelbreid var lenge Norges skiskytterdronning. Her møttes hun og Tiril Eckhoff i 2004.

Foto: Terje Bendiksby

Selv hadde hun gitt opp drømmen om å bli en stabil skiskytter i verdenstoppen, men denne vinteren har det endelig løsnet for 29-åringen.

Nå mener tidligere verdenscupvinner Liv Grete Skjelbreid at Eckhoff endelig har gjort seg fortjent til tittelen som Norges skiskytterdronning.

– Nå har hun bevist det. Hun har brutt barrierer og knekt koden som skiskytter, så Tiril blir vanskelig å slå fremover, sier Skjelbreid.

– Har alle forutsetninger

Da Tora Berger la opp i 2014 var det mange som forventet at Tiril Eckhoff skulle fylle hennes sko umiddelbart, men årene som fulgte var preget av mye motstand, særlig på skytebanen.

Men nå, etter flere mesterskapsseire og en råsterk verdenscupsesong så langt, tror hennes tidligere landslagskollega Emil Hegle Svendsen at skoene vil fylles, og vel så det.

– Nå må hun gå for å bli en av tidenes beste og hun har jo alle forutsetninger til å gjøre det. Hun har gått så fort de siste årene, og det eneste som har manglet har vært skytinga, og endelig sitter den.

– Kan hun bli en ny Liv Grete Skjelbreid eller Tora Berger?

– Minst! Hun kan bli enda bedre enn dem også. Hun har enda bedre fysiske forutsetninger og elsker skiskyting, og den livsstilen passer henne veldig bra, forteller Svendsen.

Tiril og tora

STORE SKO: Tiril Eckhoff (t.v.) fikk ingen enkel oppgave med å fylle Tora Bergers sko da hun la opp i 2014, men nå har hun klart nettopp det, mener ekspertene.

Foto: Scanpix

Selv er hun litt mer ydmyk:

– Det er jo litt rart med det, at når skiskytterjentene kommer litt opp i alderen, så blir de mer stabile. Jeg er veldig glad for å ha smakt på både nedturene og oppturene, sier Eckhoff.

Svendsens oppfordring

Svendsen tror Eckhoff vil drive med skiskyting på toppnivå i lang tid fremover, og derfor har mange år til å samle meritter.

Han tror også det er en fordel med lagvenninner som er like motiverte som henne.

– Ingrid (Landmark Tandrevold) og Tiril er jo erteris på landslaget og har det veldig moro på tur. Jeg tror Ingrid kommer til å fortsette i ti år til også, så det tror jeg er en ting som kan forlenge karrieren til Eckhoff, så det ser veldig lyst ut.

På jaktstarten søndag går Eckhoff ut aller først – og med gul ledertrøye for første gang i karrieren. Men Svendsen ber henne om ikke å tenke for mye på nettopp det.

– Jeg vil oppfordre Tiril til å tenke minst mulig på det nå frem til VM er over, og bare fokusere på det som har gjort henne til en bedre skiskytter. Det er lenge igjen av sesongen, så hun bør ikke tenke altfor mye om sammenlagtkampen ennå.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Svak avslutning av Hovland

  Viktor Hovland er fortsatt godt med i kampen om medaljene i OL-turneringen i Tokyo, men nordmannen skulle nok ønsket seg en litt bedre avslutning på fredagens andrerunde.

  Akkurat som i på åpningsrunden åpnet Hovland strålende. Etter åtte hull var Hovland allerede fire under par og spilte strålende golf, men så ble det tyngre.

  En bogey på hull ti og avslutningshullet, samt en lang rekke med par imellom, gjorde at Hovland gikk to under par totalt.

  Da Hovland gikk i mål var han på en delt 13. plass, fire slag bak ledende Carlos Ortiz fra Mexico. Det er fortsatt en del spillere som ikke har gått i mål.

  Viktor Hovland
  Foto: Kazuhiro Nogi / AFP
 • Gull og olympisk rekord for McKeon

  Australske Emma McKeon satte ny olympisk rekord da hun tok gullet på 100 meter fri fredag.

  McKeon satte OL-rekord allerede i kvalifiseringen, men senket den ytterligere i finalen med 17 hundredeler. Nå lyder den på 51,96.

  rgMOoxPx-fA
  Foto: Jae C. Hong / AP
 • Elleville tider på 100 meter

  Friidretten er i gang i OL, og fredag var det mange forsøksheat i en rekke distanser på programmet.

  Der Karsten Warholm og de fleste andre tok det rolig i sine forsøk, var farten en helt annet på kvinnenes 100 meter.

  Først løp Elaine Thompson-Herah inn til det raskeste forsøksheatet som noen gang er løpt i et OL på tiden 10.82, men like etterpå ble den tiden slått av Marie-Josée Ta Lou, som løp på 10.78. En tid som hadde holdt til OL-gull i både 2012 og 2016.

  De var ikke de eneste som løp raskt. Flere satt personlige rekorder, mens storfavoritt Shelly-Ann Fraser-Pryce løp kontrollert inn til tredje beste tid med 10.84.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Morry Gash / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal