Tror Eckhoff kan bli større enn både Skjelbreid og Berger: – Hun har bedre fysiske forutsetninger

RUHPOLDING (NRK): For første gang i karrieren skal Tiril Eckhoff starte et verdenscuprenn i gul ledertrøye. Nå mener hennes tidligere lagkamerat at hun kan bli tidenes beste norske skiskytter.

zadYp-VItaM

FEMTE SEIER: Tiril Eckhoff vant sprinten i Ruhpolding foran Hanna Öberg og Dorothea Wierer.

Foto: CHRISTOF STACHE

Etter feilfri skyting og lynraske langrennstider gikk Tiril inn til sesongens femte verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding.

Dermed overtok hun sammenlagtledelsen i verdenscupen fra sin italienske rival Dorothea Wierer.

– Det er favorittfargen min! Jeg er veldig glad i gult. Jeg har jo tenkt når Johannes (Thingnes Bø) har dundret løs og gjort det superbra at «det må være så deilig å ha det sånn», og nå har det gått veldig bra for meg, så jeg får bare nyte det, sier Eckhoff.

UzWicN75qxQ

FORBILDE: Liv Grete Skjelbreid var lenge Norges skiskytterdronning. Her møttes hun og Tiril Eckhoff i 2004.

Foto: Terje Bendiksby

Selv hadde hun gitt opp drømmen om å bli en stabil skiskytter i verdenstoppen, men denne vinteren har det endelig løsnet for 29-åringen.

Nå mener tidligere verdenscupvinner Liv Grete Skjelbreid at Eckhoff endelig har gjort seg fortjent til tittelen som Norges skiskytterdronning.

– Nå har hun bevist det. Hun har brutt barrierer og knekt koden som skiskytter, så Tiril blir vanskelig å slå fremover, sier Skjelbreid.

– Har alle forutsetninger

Da Tora Berger la opp i 2014 var det mange som forventet at Tiril Eckhoff skulle fylle hennes sko umiddelbart, men årene som fulgte var preget av mye motstand, særlig på skytebanen.

Men nå, etter flere mesterskapsseire og en råsterk verdenscupsesong så langt, tror hennes tidligere landslagskollega Emil Hegle Svendsen at skoene vil fylles, og vel så det.

– Nå må hun gå for å bli en av tidenes beste og hun har jo alle forutsetninger til å gjøre det. Hun har gått så fort de siste årene, og det eneste som har manglet har vært skytinga, og endelig sitter den.

– Kan hun bli en ny Liv Grete Skjelbreid eller Tora Berger?

– Minst! Hun kan bli enda bedre enn dem også. Hun har enda bedre fysiske forutsetninger og elsker skiskyting, og den livsstilen passer henne veldig bra, forteller Svendsen.

Tiril og tora

STORE SKO: Tiril Eckhoff (t.v.) fikk ingen enkel oppgave med å fylle Tora Bergers sko da hun la opp i 2014, men nå har hun klart nettopp det, mener ekspertene.

Foto: Scanpix

Selv er hun litt mer ydmyk:

– Det er jo litt rart med det, at når skiskytterjentene kommer litt opp i alderen, så blir de mer stabile. Jeg er veldig glad for å ha smakt på både nedturene og oppturene, sier Eckhoff.

Svendsens oppfordring

Svendsen tror Eckhoff vil drive med skiskyting på toppnivå i lang tid fremover, og derfor har mange år til å samle meritter.

Han tror også det er en fordel med lagvenninner som er like motiverte som henne.

– Ingrid (Landmark Tandrevold) og Tiril er jo erteris på landslaget og har det veldig moro på tur. Jeg tror Ingrid kommer til å fortsette i ti år til også, så det tror jeg er en ting som kan forlenge karrieren til Eckhoff, så det ser veldig lyst ut.

På jaktstarten søndag går Eckhoff ut aller først – og med gul ledertrøye for første gang i karrieren. Men Svendsen ber henne om ikke å tenke for mye på nettopp det.

– Jeg vil oppfordre Tiril til å tenke minst mulig på det nå frem til VM er over, og bare fokusere på det som har gjort henne til en bedre skiskytter. Det er lenge igjen av sesongen, så hun bør ikke tenke altfor mye om sammenlagtkampen ennå.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Espen Olsen ferdig i HamKam

  Espen Olsen er ferdig som trener for HamKam, som ligger helt sist i 1. divisjon etter sju runder. Han fortsetter som sportssjef.

  HamKam har plukket skuffende få poeng i sesongstarten, og står med fem tap og to uavgjorte kamper så langt. Det får nå konsekvenser for trenerteamet, opplyser klubben på sitt nettsted.

  Espen Olsen går av som hovedtrener og vil rendyrke sin rolle som sportssjef i en 100 prosent stilling. (NTB)

  z1pj9-0v0bo
  Foto: Fredrik Hagen
 • Storkamp i sesongopninga

  Chelsea, med Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten i stallen, sesongopnar med bortekamp mot Manchester United komande sesong. Trioen var med på å vinne serien førre sesong, og oppgåva med å forsvare tittelen startar etter planen 6. september.

  Denne runda får vi også ein norsk duell når Tottenham og Aurora Mikalsen møter London-rival West Ham og Cecilie Redisch Kvamme.

  For Amalie Eikeland og Kristine Leine i Reading ventar det ein heimekamp mot Arsenal i sesongens første kamp, medan Cecilie Fiskerstrand og hennar Brighton møter Birmingham. Noregs nyaste englandsproff, Ingrid Moe Wold, kan få sin debut for Everton, når dei møter Bristol City i sesongopninga.

  Fran Kirby og Maria Thorirsdottir
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Opnar ikkje for breiddeidretten

  Bent Høie fortalde på regjeringas pressekonferanse fredag at ein ikkje opnar for breiddeidretten i Noreg frå 1. september.

  – Vi opnar ikkje for kampar og konkurransar for vaksne i breiddeidretten frå 1. september. Vi kan ikkje ta sjansen på å miste kontrollen no, seier helseminister Bent Høie.

  Illustrasjonsbilde idrett
  Foto: Colourbox.com

Sendeplan

Kl. Program Kanal