Tror Eckhoff kan bli større enn både Skjelbreid og Berger: – Hun har bedre fysiske forutsetninger

RUHPOLDING (NRK): For første gang i karrieren skal Tiril Eckhoff starte et verdenscuprenn i gul ledertrøye. Nå mener hennes tidligere lagkamerat at hun kan bli tidenes beste norske skiskytter.

zadYp-VItaM

FEMTE SEIER: Tiril Eckhoff vant sprinten i Ruhpolding foran Hanna Öberg og Dorothea Wierer.

Foto: CHRISTOF STACHE

Etter feilfri skyting og lynraske langrennstider gikk Tiril inn til sesongens femte verdenscupseier på sprinten i Ruhpolding.

Dermed overtok hun sammenlagtledelsen i verdenscupen fra sin italienske rival Dorothea Wierer.

– Det er favorittfargen min! Jeg er veldig glad i gult. Jeg har jo tenkt når Johannes (Thingnes Bø) har dundret løs og gjort det superbra at «det må være så deilig å ha det sånn», og nå har det gått veldig bra for meg, så jeg får bare nyte det, sier Eckhoff.

UzWicN75qxQ

FORBILDE: Liv Grete Skjelbreid var lenge Norges skiskytterdronning. Her møttes hun og Tiril Eckhoff i 2004.

Foto: Terje Bendiksby

Selv hadde hun gitt opp drømmen om å bli en stabil skiskytter i verdenstoppen, men denne vinteren har det endelig løsnet for 29-åringen.

Nå mener tidligere verdenscupvinner Liv Grete Skjelbreid at Eckhoff endelig har gjort seg fortjent til tittelen som Norges skiskytterdronning.

– Nå har hun bevist det. Hun har brutt barrierer og knekt koden som skiskytter, så Tiril blir vanskelig å slå fremover, sier Skjelbreid.

– Har alle forutsetninger

Da Tora Berger la opp i 2014 var det mange som forventet at Tiril Eckhoff skulle fylle hennes sko umiddelbart, men årene som fulgte var preget av mye motstand, særlig på skytebanen.

Men nå, etter flere mesterskapsseire og en råsterk verdenscupsesong så langt, tror hennes tidligere landslagskollega Emil Hegle Svendsen at skoene vil fylles, og vel så det.

– Nå må hun gå for å bli en av tidenes beste og hun har jo alle forutsetninger til å gjøre det. Hun har gått så fort de siste årene, og det eneste som har manglet har vært skytinga, og endelig sitter den.

– Kan hun bli en ny Liv Grete Skjelbreid eller Tora Berger?

– Minst! Hun kan bli enda bedre enn dem også. Hun har enda bedre fysiske forutsetninger og elsker skiskyting, og den livsstilen passer henne veldig bra, forteller Svendsen.

Tiril og tora

STORE SKO: Tiril Eckhoff (t.v.) fikk ingen enkel oppgave med å fylle Tora Bergers sko da hun la opp i 2014, men nå har hun klart nettopp det, mener ekspertene.

Foto: Scanpix

Selv er hun litt mer ydmyk:

– Det er jo litt rart med det, at når skiskytterjentene kommer litt opp i alderen, så blir de mer stabile. Jeg er veldig glad for å ha smakt på både nedturene og oppturene, sier Eckhoff.

Svendsens oppfordring

Svendsen tror Eckhoff vil drive med skiskyting på toppnivå i lang tid fremover, og derfor har mange år til å samle meritter.

Han tror også det er en fordel med lagvenninner som er like motiverte som henne.

– Ingrid (Landmark Tandrevold) og Tiril er jo erteris på landslaget og har det veldig moro på tur. Jeg tror Ingrid kommer til å fortsette i ti år til også, så det tror jeg er en ting som kan forlenge karrieren til Eckhoff, så det ser veldig lyst ut.

På jaktstarten søndag går Eckhoff ut aller først – og med gul ledertrøye for første gang i karrieren. Men Svendsen ber henne om ikke å tenke for mye på nettopp det.

– Jeg vil oppfordre Tiril til å tenke minst mulig på det nå frem til VM er over, og bare fokusere på det som har gjort henne til en bedre skiskytter. Det er lenge igjen av sesongen, så hun bør ikke tenke altfor mye om sammenlagtkampen ennå.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Endrer NM-programmet

  Juryen for Ski-NM har besluttet å endre konkurranseprogrammet etter de siste dagers mildvær, skriver Norges Skiforbund på sine hjemmesider. Fredagens sprint endres til fri teknikk, lørdagens duathlon endres til klassisk teknikk (fellesstart), mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk. Ski-NM arrangeres på Konnerud fra 30. januar til 2. februar.

  Konnerud stadion
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Harsem får sjansen

  Kathrine Harsem er tilbake i verdenscuptroppen til rennene i Oberstdorf. 30-åringen var i utgangspunktet vraket fra troppen til tross for to seire i Norgescupen sist helg. Harsem erstatter Hedda Østberg Amundsen etter at Asker-jenta våknet med sår hals i dag.

  World Cup 15 km skiathlon kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • To landslagsspillere til Avaldsnes

  De australske landslagsspillerne Katrina Gorry (27) og Clare Polkinghorne (30) er klare for spill i Avaldsnes-drakta. Begge var med til VM i sommer, der de røk ut mot Norge i åttendedelsfinalen. Karmøy-klubben satser stort på et comeback i toppen av norsk fotball denne sesongen.

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal