Carlsen kan få VM-kamp i Oslo

Mye tyder på at Oslo får sjakk-VM i 2018 om finansieringen kommer på plass.

Magnus Carlsen, Sergey Karjakin

OSLO: Mye tyder på at Magnus Carlsen får forsvare VM-tittelen på hjemmebane.

Foto: Mary Altaffer / AP

Dermed får Magnus Carlsen trolig forsvare VM-tittelen på hjemmebane neste år.

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund, Geir Nesheim, leder søknadsprosessen for Oslo. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) og rettighetshaver Agon er positive til Oslos ideer om sjakk-VM.

– Hvis vi leverer på det vi har snakket med FIDE og Agon om, kommer sjakk-VM til Norge denne gangen. Men hvis vi ikke får til finansieringen er FIDE og Agon nødt til å finne andre, sier Nesheim.

Attraktivt å arrangere VM

Sjakkekspert Atle Grønn er overbevist om at sjakk-VM arrangeres i Oslo 2018 om pengene kommer på plass. Han tror FIDE er nysgjerrige på TV-konseptet som er skapt i Norge og vil være en fordel i søknadsprosessen.

– Det er ganske unikt at vi har klart å bygge et TV-konsept rundt sjakken. De vil se på om det kan overføres til andre land. Da vil man gjerne se hva Norge kan klare å gjøre, sier Grønn til NRK.

Foreløpig er det ikke klart hvor det skal spilles i Oslo. Søknadskomiteen er i dialog med flere aktuelle spillesteder, blant annet ikoniske bygg i hovedstaden.

– Det er klart at en åpningsseremoni på Operaen og spillearrangementet på et flott museum eller et flott offentlig bygg kunne ha gjort seg godt, forteller generalsekretæren.

Atle Grønn

OVERBEVIST: Atle Grønn er overbevist om at Oslo får sjakk-VM om finansieringen kommer på plass.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Må ha 30 til 45 millioner kroner

Nesheim bekrefter at de jobber med å få på plass mellom 30 og 45 millioner kroner. For å få finansieringen i boks kan det bli aktuelt å avholde VM-kampen i lokalene til en eventuell sponsor.

– Hvis en sponsor går inn og investerer mye i dette, kan en del av tilbakebetalingen være at kampen spilles hos de, sier Nesheim.

Grønn tror Oslo kan ha en fordel med tanke på spillsted for VM-kampen.

– Det har vært noe av svakheten med de tidligere mesterskapene. I Sotsji var det litt bortgjemt og i New York druknet det litt, forteller Grønn.

Torstein Bae

FOLKEFEST: Torstein Bae tror FIDE vil ha folkefest i Oslo.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Vil ha folkefest i Oslo

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener det vil være attraktivt å ha VM-kamp i Oslo også sett internasjonalt. I Oslo kan det bli en skikkelig folkefest og sjakkfeber rundt VM-kampen.

– FIDE er veldig interessert i å ha dette i en by der interessen er stor. Der det vil være god publikumstilstrømming, forteller Bae.

Konkurransen er ikke hard. Kun Singapore og enkelte aktører i Midtøsten har signalisert at de kunne være interessert. Heller ikke den pågående maktkampen om presidentvervet i FIDE ser ut til å kunne påvirke Oslos søknad.

– Alle sidene som er involvert i bråket er positive til Oslo slik jeg bedømmer det, forteller Bae.

 • Det er ikke klart når FIDE vil avgjøre hvor VM-kampen skal spilles. Forrige VM-kamp ble avholdt i New York og det ble bestemt ett halvt år i forveien.

Siste nytt

 • Sjokktap for Real Madrid

  Real Madrid gjekk på ein smell i Champions League kampen mot CSKA Moskva onsdag kveld. Laget tape heile 3–0 heime på Santiago Bernabéu. Islandske Arnor Sigurdsson punkterte kampen for gjestane då han sette inn det tredje målet etter 73 minutt.

  Arnor Sigurdsson
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Klæbo involvert i påkjørsel

  Johannes Høsflot Klæbo var involvert i en trafikkulykke på Byåsen i Trondheim onsdag, skriver VG. Ifølge politiet skal det ha vært mindre personskader etter ulykken.

  – Det er ingen dramatikk i dette. Men vi vil heller ikke legge skjul på at det er Johannes som er involvert, sier far og manager, Håkon Klæbo til VG.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Jansrud beste norske på trening

  Kjetil Jansrud var raskest av de norske på utfortreningen i Val Gardena onsdag. Han kjørte ned til en sjuende plass, 1,02 sekunder bak Travis Ganong, som hadde best tid.

  Aksel Lund Svindal tapte tid til de beste og havnet sist av de norske. Han passerte målstreken hele 3,10 sekunder bak og endte til slutt som nummer 45.

  Jansrud best i Lake Louise
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball kvinner: Nederland - Tyskland