NRK Meny
Normal

Carlsen kan få VM-kamp i Oslo

Mye tyder på at Oslo får sjakk-VM i 2018 om finansieringen kommer på plass.

Magnus Carlsen, Sergey Karjakin

OSLO: Mye tyder på at Magnus Carlsen får forsvare VM-tittelen på hjemmebane.

Foto: Mary Altaffer / AP

Dermed får Magnus Carlsen trolig forsvare VM-tittelen på hjemmebane neste år.

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund, Geir Nesheim, leder søknadsprosessen for Oslo. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) og rettighetshaver Agon er positive til Oslos ideer om sjakk-VM.

– Hvis vi leverer på det vi har snakket med FIDE og Agon om, kommer sjakk-VM til Norge denne gangen. Men hvis vi ikke får til finansieringen er FIDE og Agon nødt til å finne andre, sier Nesheim.

Attraktivt å arrangere VM

Sjakkekspert Atle Grønn er overbevist om at sjakk-VM arrangeres i Oslo 2018 om pengene kommer på plass. Han tror FIDE er nysgjerrige på TV-konseptet som er skapt i Norge og vil være en fordel i søknadsprosessen.

– Det er ganske unikt at vi har klart å bygge et TV-konsept rundt sjakken. De vil se på om det kan overføres til andre land. Da vil man gjerne se hva Norge kan klare å gjøre, sier Grønn til NRK.

Foreløpig er det ikke klart hvor det skal spilles i Oslo. Søknadskomiteen er i dialog med flere aktuelle spillesteder, blant annet ikoniske bygg i hovedstaden.

– Det er klart at en åpningsseremoni på Operaen og spillearrangementet på et flott museum eller et flott offentlig bygg kunne ha gjort seg godt, forteller generalsekretæren.

Atle Grønn

OVERBEVIST: Atle Grønn er overbevist om at Oslo får sjakk-VM om finansieringen kommer på plass.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Må ha 30 til 45 millioner kroner

Nesheim bekrefter at de jobber med å få på plass mellom 30 og 45 millioner kroner. For å få finansieringen i boks kan det bli aktuelt å avholde VM-kampen i lokalene til en eventuell sponsor.

– Hvis en sponsor går inn og investerer mye i dette, kan en del av tilbakebetalingen være at kampen spilles hos de, sier Nesheim.

Grønn tror Oslo kan ha en fordel med tanke på spillsted for VM-kampen.

– Det har vært noe av svakheten med de tidligere mesterskapene. I Sotsji var det litt bortgjemt og i New York druknet det litt, forteller Grønn.

Torstein Bae

FOLKEFEST: Torstein Bae tror FIDE vil ha folkefest i Oslo.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Vil ha folkefest i Oslo

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener det vil være attraktivt å ha VM-kamp i Oslo også sett internasjonalt. I Oslo kan det bli en skikkelig folkefest og sjakkfeber rundt VM-kampen.

– FIDE er veldig interessert i å ha dette i en by der interessen er stor. Der det vil være god publikumstilstrømming, forteller Bae.

Konkurransen er ikke hard. Kun Singapore og enkelte aktører i Midtøsten har signalisert at de kunne være interessert. Heller ikke den pågående maktkampen om presidentvervet i FIDE ser ut til å kunne påvirke Oslos søknad.

– Alle sidene som er involvert i bråket er positive til Oslo slik jeg bedømmer det, forteller Bae.

 • Det er ikke klart når FIDE vil avgjøre hvor VM-kampen skal spilles. Forrige VM-kamp ble avholdt i New York og det ble bestemt ett halvt år i forveien.

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal