Hopp til innhold

Tror brennhet Carlsen kan ta «umulig» rekord

Magnus Carlsen (24) herjer så mye ved sjakkbrettet at han er i ferd med å parkere verdenseliten fullstendig.

Carlsen

SEIERSGLIS: Magnus Carlsen har god grunn til å glise etter å ha levert nok et sterkt parti.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Han er virkelig på vei nå. Det har vært noen varierende resultater, men her i Aserbajdsjan har han virkelig vært overbevisende, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Tirsdag tok Carlsen tilbake ledelsen i prestisjefylte Vugar Gashimovs minneturnering, hvor franske Maxime Vachier-Lagrave ble slått med hvite brikker etter fem timers spill.

Seieren betyr også at Carlsen nå står med 2872 ratingpoeng, ifølge Live Chess Ratings. Det er bare ti poeng bak hans egen monsterrekord fra mai 2014.

Og ikke nok med det: Nærmeste motstander, som nå er Hikaru Nakamura, er hele 72 poeng bak nordmannen.

Kan overgå seg selv

I desember 2014 var det 33 poeng mellom den nybakte verdensmesteren og Fabiano Caruana.

– Caruana har skuffet litt i det siste, mens Carlsen befester sin posisjon som verdens desidert beste sjakkspiller, sier Bae, som nå tror Carlsen kan overgå sin egen ratingrekord med å bryte grensen på 2900.

– Jeg tror han kan ta den. (Garry) Kasparovs rekord på 2851 ble også sett på som uslåelig, men Magnus tok den. 2900 er innenfor rekkevidde. Spiller han slik han gjør her, vil han bygge rating parti for parti, sier Bae.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

RYKKET FRA: Magnus Carlsen tok en overbevisende seier over Maxime Vachier-Lagrave mandag. Her fra Sinquefield Cup i fjor.

Foto: Stringer / NTB scanpix

– Ekstremt bra

Tirsdag så sjakkeksperten Carlsen få overtaket mot Vachier-Lagrave allerede i det 15. trekket, men det skulle altså ta ytterligere 39 trekk – og totalt fem timers spill – før franskmannen rakk frem hånden.

Sakte, men sikkert spilte Carlsen ut motstanderen i sluttspillet. Tålmodigheten er kjennetegnet til en mester, mener Bae. Han stresser ikke frem en avgjørelse, men maler motstanderen i senk.

Vachier-Lagrave innrømmer at han langt på vei ble utspilt av Carlsen, som fintet ham ut med noen «merkelige» trekk, ifølge franskmannen.

– Jeg ble kanskje forvirret, men det er ingen tvil om at Carlsen spilte ekstremt bra, sa franskmannen på pressekonferansen, som blant annet ble vist på VGTV.

Han og Carlsen smilte og lo da de analyserte partiet sammen.

– Det blir ikke bedre enn både å vinne og spille interessant sjakk, sa Carlsen.

Det gjenstår fire runder av turneringen. Torsdag møter Carlsen Anish Giri fra Nederland.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen nektet å stoppe hos norsk presse etter EM-gullet.

Fullt kaos etter EM-gullet: – En smule arrogant

Jakob Ingebrigtsen ga kun ett intervju med norsk media etter EM-triumfen. Han stormet forbi resten av pressen og ville ikke si noe. Det får NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt til å reagere.

Siste nytt

 • Formel 1 får nye motorregler – skal bli mer miljøvennlige

  Formel 1 og Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) har godkjent de nye reglene for motorene for 2026. 50 prosent av kraften skal komme fra elektrisitet.

  FIA godkjente tirsdag det nye regelverket for motorene i Formel 1-bilene fra 2026, hvor det er fire nye «pilarer» som er bestemt.

  Den største endringen er den andre pilaren, som går på at 50 prosent av motorkraften skal være elektrisk drevet, samt at de må bruke 100 prosent bærekraftig drivstoff.

  Det vil i hovedsak si at de bytter ut MGU-H og MGU-K, som er komponenter i energisystemet som konverterer mekanisk- og varmeenergi til elektrisk energi og omvendt.

  Det har lenge blitt spekulert i om Porsche skal kjøpe seg inn i Red Bulls Formel 1-lag, men en lansering har uteblitt i påvente av det nye motorreglementet. Det er nå ventet at samarbeidet offentliggjøres innen kort tid.

  Red Bull leder både konstruktørmesterskapet og verdensmesterskapet med Max Verstappen. Nederlenderen har kontrakt med Red Bull ut 2028-sesongen. (NTB)

  AEfRufEqmBA
  Foto: Fabian Sommer / AP
 • Elon Musk avkrefter at han vil kjøpe United

  Tesla- og SpaceX-eier Elon Musk skrev på Twitter natt til onsdag at han vil kjøpe den britiske fotballklubben Manchester United fra Glazer-familien.

  Noen timer senere skriver han imidlertid at han tweeten var ment som en spøk.

  – Nei, dette er en langvarig spøk på Twitter. Jeg skal ikke kjøpe noe sportslag, skriver han som svar til en twitterbruker.

  Han understreker samtidig at dersom han skulle kjøpt et lag, ville det blitt Manchester United, som var hans favorittlag som barn.

  United har fått store problemer sportslig i starten av denne sesongen, og supporterne roper etter at deres amerikanske eiere skal bort.

  Glazer-familien tok over Manchester United gjennom et såkalt fiendtlig oppkjøp for 17 år siden. Det ble gjort gjennom å ta opp en betydelig gjeld, og denne ble etterpå ført over på klubben.

  Musk varslet tidligere i år at han skulle kjøpe Twitter, noe han senere har gått fra. (NTB/NRK)

  Elon Musk
  Foto: Susan Walsh / AP
 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste