Tror brennhet Carlsen kan ta «umulig» rekord

Magnus Carlsen (24) herjer så mye ved sjakkbrettet at han er i ferd med å parkere verdenseliten fullstendig.

Carlsen

SEIERSGLIS: Magnus Carlsen har god grunn til å glise etter å ha levert nok et sterkt parti.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Han er virkelig på vei nå. Det har vært noen varierende resultater, men her i Aserbajdsjan har han virkelig vært overbevisende, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Tirsdag tok Carlsen tilbake ledelsen i prestisjefylte Vugar Gashimovs minneturnering, hvor franske Maxime Vachier-Lagrave ble slått med hvite brikker etter fem timers spill.

Seieren betyr også at Carlsen nå står med 2872 ratingpoeng, ifølge Live Chess Ratings. Det er bare ti poeng bak hans egen monsterrekord fra mai 2014.

Og ikke nok med det: Nærmeste motstander, som nå er Hikaru Nakamura, er hele 72 poeng bak nordmannen.

Kan overgå seg selv

I desember 2014 var det 33 poeng mellom den nybakte verdensmesteren og Fabiano Caruana.

– Caruana har skuffet litt i det siste, mens Carlsen befester sin posisjon som verdens desidert beste sjakkspiller, sier Bae, som nå tror Carlsen kan overgå sin egen ratingrekord med å bryte grensen på 2900.

– Jeg tror han kan ta den. (Garry) Kasparovs rekord på 2851 ble også sett på som uslåelig, men Magnus tok den. 2900 er innenfor rekkevidde. Spiller han slik han gjør her, vil han bygge rating parti for parti, sier Bae.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

RYKKET FRA: Magnus Carlsen tok en overbevisende seier over Maxime Vachier-Lagrave mandag. Her fra Sinquefield Cup i fjor.

Foto: Stringer / NTB scanpix

– Ekstremt bra

Tirsdag så sjakkeksperten Carlsen få overtaket mot Vachier-Lagrave allerede i det 15. trekket, men det skulle altså ta ytterligere 39 trekk – og totalt fem timers spill – før franskmannen rakk frem hånden.

Sakte, men sikkert spilte Carlsen ut motstanderen i sluttspillet. Tålmodigheten er kjennetegnet til en mester, mener Bae. Han stresser ikke frem en avgjørelse, men maler motstanderen i senk.

Vachier-Lagrave innrømmer at han langt på vei ble utspilt av Carlsen, som fintet ham ut med noen «merkelige» trekk, ifølge franskmannen.

– Jeg ble kanskje forvirret, men det er ingen tvil om at Carlsen spilte ekstremt bra, sa franskmannen på pressekonferansen, som blant annet ble vist på VGTV.

Han og Carlsen smilte og lo da de analyserte partiet sammen.

– Det blir ikke bedre enn både å vinne og spille interessant sjakk, sa Carlsen.

Det gjenstår fire runder av turneringen. Torsdag møter Carlsen Anish Giri fra Nederland.

Siste nytt

 • – Klarte nesten ikke å puste

  Juventus-stjernen Paulo Dybala er på bedringens vei etter å ha fått påvist koronaviruset. Han forteller om dager med sterke symptomer og trøbbel med pusten.

  Argentineren omtaler framgangen og hvordan virussykdommen har påvirket ham i klubbens sosiale medier:

  – Jeg føler meg bra, mye bedre faktisk. Jeg prøvde å trene de dagene symptomene var sterke, og da følte jeg meg ukomfortabel med én gang og klarte nesten ikke å puste. Etter fem minutter måtte jeg stoppe, sier Dybala.

  H1myFs-ACmk
  Foto: Laurent Cipriani / Laurent Cipriani
 • Svahn hoppet ut vinduet for å trene

  I gårsdagens «Skavlan» forteller den svenske sprintyndlingen Linn Svahn at hun var svært ivrig på å trene. I en alder av 20 år vant Svahn årets sprintcup.

  I intervjuet gjengitt av Aftonbladet forteller hun at hun som ung løper på skigymnas gikk over «grensen» flere ganger og ble advart. De rundt henne ønsket at hun skulle hvile i en periode hun var overtrent.

  Det hindret henne likevel ikke. På kveldstid hoppet hun bare ut gjennom vinduet for å smugtrene.

  – Jeg forsøkte å fortrenge det. Tenke at det går over på en uke, at jeg behøver å ligge på sofaen og se på serier. Men jeg forstod at jeg måtte forandre tankesettet, for det handler ikke bare om å trene mest uten å trene best. Det har pushet meg til det jeg er i dag, sier Svahn.

  kVwnm-ADKy8
  Foto: Terje Pedersen / NTB sc
 • Lampard innrømmer trøbbel

  Frank Lampard innrømmer at Chelsea-spillerne har slitt med å være motiverte og fokuserte den siste tiden grunnet koronaviruset.

  Han sier det er tøffe tider for spillerne fordi de ikke vet hva som skjer i fremtiden.

  – Vi har sett at ting forandrer seg veldig kjapt. Vi må bare forholde oss til datoene som har blitt satt. Men det er vanskelig. Det siste jeg vil er å bare pushe spillerne til å gjøre det og det, uten noe særlig plan, sier Lampard.

  smLxs8JsphI
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Sendeplan

Kl. Program Kanal