Tror brennhet Carlsen kan ta «umulig» rekord

Magnus Carlsen (24) herjer så mye ved sjakkbrettet at han er i ferd med å parkere verdenseliten fullstendig.

Carlsen

SEIERSGLIS: Magnus Carlsen har god grunn til å glise etter å ha levert nok et sterkt parti.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Han er virkelig på vei nå. Det har vært noen varierende resultater, men her i Aserbajdsjan har han virkelig vært overbevisende, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Tirsdag tok Carlsen tilbake ledelsen i prestisjefylte Vugar Gashimovs minneturnering, hvor franske Maxime Vachier-Lagrave ble slått med hvite brikker etter fem timers spill.

Seieren betyr også at Carlsen nå står med 2872 ratingpoeng, ifølge Live Chess Ratings. Det er bare ti poeng bak hans egen monsterrekord fra mai 2014.

Og ikke nok med det: Nærmeste motstander, som nå er Hikaru Nakamura, er hele 72 poeng bak nordmannen.

Kan overgå seg selv

I desember 2014 var det 33 poeng mellom den nybakte verdensmesteren og Fabiano Caruana.

– Caruana har skuffet litt i det siste, mens Carlsen befester sin posisjon som verdens desidert beste sjakkspiller, sier Bae, som nå tror Carlsen kan overgå sin egen ratingrekord med å bryte grensen på 2900.

– Jeg tror han kan ta den. (Garry) Kasparovs rekord på 2851 ble også sett på som uslåelig, men Magnus tok den. 2900 er innenfor rekkevidde. Spiller han slik han gjør her, vil han bygge rating parti for parti, sier Bae.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlsen

RYKKET FRA: Magnus Carlsen tok en overbevisende seier over Maxime Vachier-Lagrave mandag. Her fra Sinquefield Cup i fjor.

Foto: Stringer / NTB scanpix

– Ekstremt bra

Tirsdag så sjakkeksperten Carlsen få overtaket mot Vachier-Lagrave allerede i det 15. trekket, men det skulle altså ta ytterligere 39 trekk – og totalt fem timers spill – før franskmannen rakk frem hånden.

Sakte, men sikkert spilte Carlsen ut motstanderen i sluttspillet. Tålmodigheten er kjennetegnet til en mester, mener Bae. Han stresser ikke frem en avgjørelse, men maler motstanderen i senk.

Vachier-Lagrave innrømmer at han langt på vei ble utspilt av Carlsen, som fintet ham ut med noen «merkelige» trekk, ifølge franskmannen.

– Jeg ble kanskje forvirret, men det er ingen tvil om at Carlsen spilte ekstremt bra, sa franskmannen på pressekonferansen, som blant annet ble vist på VGTV.

Han og Carlsen smilte og lo da de analyserte partiet sammen.

– Det blir ikke bedre enn både å vinne og spille interessant sjakk, sa Carlsen.

Det gjenstår fire runder av turneringen. Torsdag møter Carlsen Anish Giri fra Nederland.

Siste nytt

 • Trolig ferdigspilt etter skade

  Håndballspiller Christian O'Sullivan pådro seg en tommelskade mot Frankrike, og etter en legesjekk er det lite sannsynlig at vi vil se mer til O'Sullivan i OL.

  Selve tommelen i kastearmen ble dratt ut av ledd, og legene klarte ikke å få den tilbake i ledd. Landslagsslege Thomas Torgalsen sier spilleren må operere for å få det ordnet. Det skal gjøres på et spesialistssykehus i Tokyo mandag.

  O'Sullivan
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Lille vant den franske supercupen

  En klassescoring fra Xeka sørget for at Lille vant den franske supercupen med 1-0-seier over Paris Saint-Germain søndag.

  Oppgjøret mellom sist sesong serievinnere i Lille og cupvinnere i PSG ble spilt i Tel Aviv i Israel. Der var det Lille som trakk det lengste strået og vant klubbens første supercuptittel. Dermed fikk den nyansatte Jocelyn Gourvennec en drømmestart som Lille-trener.

  Xeka ble matchvinner med sin scoring etter 45 minutter. Portugiseren fikk ballen på 15 meter og hamret til. Sekunder senere lå den i nettmaskene bak Keylor Navas.

  Israel Soccer French Super Cup
  Foto: Ariel Schalit / AP
 • Sliter med korona-ettervirkninger

  Lewis Hamilton tok en sterk tredjeplass i Ungarns Grand Prix, da det virkelig så tøft ut i starten av løpet. Men da han var på pallen sammen med Sebastian Vettel og Esteban Ocon, så han uvanlig stille og uengasjert ut.

  Hamilton forklarer at han var sliten, og han tror at han sliter med ettervirkninger fra da han hadde korona.

  – Alt ble tåkete på pallen. Jeg har kjempet i hele år for å holde meg frisk etter alt som har skjedd. Det er fortsatt en kamp for meg, sier Hamilton ifølge Reuters.

  Hamilton fikk korona i desember, og fortalte også etter sitt første løp etter sykdommen at han slet. Nå tror han altså at ettervirkningene har vedvart.

  – Hvem vet hva som skjedde i dag. Kanskje jeg var dehydrert – jeg vet ikke. Men jeg har definitivt aldri hatt den opplevelsen, forteller briten, som leder verdensmesterskapet i Formel 1.

  Lewis Hamilton
  Foto: Florion Goga / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal