– Hvorfor skulle han legge opp når han er verdens beste?

Ole Einar Bjørndalens (40) utrolige OL-comeback er resultatet av ekstrem planlegging. NRKs ekspertkommentator Liv Grete Skjelbreid Poirée tror gullmedaljen kan få ham til å fortsette også etter OL.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med gullmedaljen. Mandag kan det bli flere medaljer til 40-åringen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB Scanpix

Ole Einar Bjørndalen

Det ble en bom på Bjørndalen lørdag, men han gikk likevel inn til seier.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

April 2009:

Ole Einar Bjørndalen er 35 år, og skiskytterverdenen begynner å innstille seg på at karrieren til deres største stjerne er på hell. Det er ett år til OL i Vancouver - trolig hans siste på toppnivå.

I et påskeintervju med NRK forteller imidlertid Bjørndalen om noen helt andre planer. Han tenker ikke bare ett år frem i tid, men fem. Bjørndalen skal gå OL i Sotsji i 2014.

Bjørndalen har sagt at han legger opp etter dette OL, men han har også uttalt at han ikke utelukker et VM i 2016 på hjemmebane. Etter OL-gullet på sprinten i Sotsji er det ikke blitt noe lettere å spå hva som skjer videre.

NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée ser ikke bortifra at mesterskapet i Oslo om to år blir en gulrot for 40-åringen.

– Tidspunktet for å legge opp nå er perfekt, men hvorfor skulle han det når han er verdens beste? spør hun.

– Planlagt dette siden Vancouver

Ole Einar Bjørndalens OL-gull lørdag er resultatet av en langsiktig og svært målrettet plan, mener NRKs ekspertkommentator.

Liv Grete Skjelbreid Poirée, Beitostølen

Liv Grete Skjelbreid Poiree føler seg langt fra sikker på at Ole Einar Bjørndalen klarer å legge opp etter Sotsji-OL.

Foto: Rune Fossum / NRK

En plan som begynte å finne sin form allerede under OL i Vancouver for fire år siden. Der fikk han med seg ett sølv og ett stafettgull - og en plan om veien videre de neste fire årene.

– Jeg tror han har hatt Sotsji i bakhodet helt siden Vancouver. Det har vært lang og målrettet jobbing for å få dette til, sier Skjelbreid Poiree til NRK.no.

Det har ikke manglet på stemmer som mener Bjørndalen har vært ferdig på toppnivå. Skjelbreid Poirée kjenner den meritterte skiskytteren godt, og tror at nettopp alle som har avskrevet Bjørndalen har blitt brukt som en motivasjon.

– Det som har motivert ham mest er at folk har trodd han er ferdig, sier hun.

– Han er ekstrem

Sotsji-OL er Ole Einar Bjørndalens sjette vinter-OL.

Veteranen har holdt på i hele 28 år (han begynte som 12-åring), og han har til sammen sju gullmedaljer i OL.

Liv Grete Skjelbreid Poirée tror det har vært helt nødvendig for skiskytterveteranen å ha langsiktige mål for å kunne motivere seg disse årene.

– Han er ekstrem til å greie å motivere seg selv over lang tid.

– Han er avhengig av delmål og testmål underveis for å komme seg videre. Det er likevel OL i Sotsji som har vært gulrota hele tiden, tror hun.

– Har gått knirkefritt

40-åringen har flere ganger denne sesongen kjørt sitt eget opplegg og reist alene til høyden, mens resten av landslaget har vært samlet et annet sted.

Dette gjorde han blant annet i oktober, før jul og så til slutt etter jul da han droppet landslagets «precamp».

– Jeg har 20 års erfaring på hvordan man skal være i form på denne høyden. Derfor har jeg hatt tro på opplegget, sier Bjørndalen.

Ola Lunde

NRK-ekspert Ola Lunde mener Bjørndalen har forberedt seg bedre enn de fleste til Sotsji-OL.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lørdag fikk han betaling i form av sitt sjuende OL-gull da han vant skiskyttersprinten. Bjørndalen var i sin beste form på flere år, mens resten av laget presterte under forventningene.

– Jeg lyktes med den planen jeg hadde lagt. Alt har egentlig gått knirkefritt den siste måneden. Jeg la en plan i sommer som var ganske krevende, og jeg lyktes nesten med alt. Det var en bom, men det holdt likevel, så jeg hadde litt tur, sa gullvinneren etter triumfen.

– Motivasjonen er like bra som den alltid har vært. I sommer har den vært ekstremt bra. Det har ikke endret seg, sier Ole Einar Bjørndalen.

– Har gjort en super jobb

NRKs ekspertkommentator Ola Lunde mener Bjørndalen har gått gjennom ekstreme forberedelser.

– Det er helt utrolig. For å være helt ærlig hadde jeg ikke trodd at han skulle vinne OL-gull på sprint. Jeg var helt sikker på at han skulle tape det der.

– Det var resultatet av helt ekstreme forberedelser. Han har gjort en helt super jobb, sier han til NRK.no.

Mandag kan det bli en ny medalje til Ole Einar Bjørndalen når skiskyttergutta går jaktstart.

Det er imidlertid tett i toppen, veteranen går ut kun 1,3 sekund foran Dominik Landertinger. Bak til Emil Hegle Svendsen er det 29 sekunder.

Følg skiskyttersprinten på NRK.no fra kl 16!

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • Norge til semifinalen i mixed-VM

  Med skip Ingvild Skaga i spissen vant Norge 6-4 over Sveits og er klar for semifinale mot Canada i VM i mixedcurling senere lørdag.

  – Semifinalen blir knalltøff. Da må vi spille opp mot vårt aller beste nivå, sier Skaga ifølge NTB.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud videre til semifinale

  Casper Ruud slo Brayden Schnur i kvartfinalen i challengerturneringen i Calgary natt til lørdag, med sifrene 4-6, 6-3, 6–4. Ruud er 5.-seedet i turneringen. Toppseedet er australske Jordan Thompson, som også er en mulig semifinalemotstander.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: med oppdateringer fra internasjonal fotball
Toppserien: Trondheims-Ørn - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Sandefjord - Strømsgodset