NRK Meny
Normal

Lagvenninner om Bjørgens hjerteproblemer: – Hun kommer enda sterkere tilbake

Maiken Caspersen Falla (22) og Ingvild Flugstad Østberg (22) tror Marit Bjørgen (32) er så tøff mentalt at hun vil være enda bedre etter å ha stått over Tour de Ski.

Bjørgen

Her er sølvvinner Maiken Caspersen Falla (t.v.), gullvinner Marit Bjørgen og bronsevinner Ingvild Flugstad Østberg etter NM i sprint i 2011.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

hans petter stokke

Hans Petter Stokke er Marit Bjørgens personlige lege.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Hun er en utrolig tøff dame, og det er ikke noen tvil om at Bjørgen vil komme styrket ut av dette. Jeg tror hun vil bruke det som motivasjon frem mot VM i februar, sier Falla til NRK.no.

Marit Bjørgen ble lørdag innlagt på St. Olavs hospital med hjerterytmeforstyrrelser. Nå er det klart at hun må stå over Tour de Ski som starer om én uke.

Samtidig understrekte landslagstrener Egil Kristiansen at forstyrrelsene er relativt ufarlige, og at Bjørgen snart vil være tilbake i normal trening igjen.

– Jeg må si at jeg ble veldig satt ut, og det var ikke noen hyggelig beskjed å få. Det virket heldigvis som om det gikk veldig bra, og jeg håper hun kommer raskt tilbake, sier Østberg, og legger til:

– Jeg har stor tro på at hun kommer enda sterkere tilbake. Hun er så sterk både fysisk og mentalt.

Verken Østberg eller Falla skal selv delta i Tour de Ski, men de vet godt hvor hardt Bjørgen har jobbet for endelig å kunne ta sammenlagtseieren i touren.

– Derfor var det utrolig trist å få den beskjeden, sier Falla.

– Det er veldig kjedelig for henne, men det viktigste er til sjuende og sist helsa. Alt annet kommer i andre rekke når slike ting skjer, sier Østberg.

– Ble overrasket

Justyna Kowalczyk (29) har vunnet Tour de Ski sammenlagt de tre siste sesongene. I dag fikk hun beskjeden om at hennes sterkeste rival må stå over tourrennet.

Egil Kristiansen

Landslagstrener Egil Kristiansen sier at Marit Bjørgen tok det svært tungt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi er veldig overrasket, og det er vanskelig å tro på. Jeg har aldri hørt at Bjørgen har hatt problemer med helsa, og særlig ikke med hjertet sitt, sier Aleksander Wierietielny, Kowalczyks trener, til Polsk Telegrambyrå (PAP).

Videre undersøkelser

Marit Bjørgen oppdaget at noe kunne være galt på trening fredag og lørdag. Etter å ha fått unormal høy puls på en intervalløkt lørdag formiddag, tok hun kontakt med privatlegen Hans Petter Stokke.

Deretter ble hun lagt inn på St. Olavs Hospital med det som viste seg å være hjerterytmeforstyrrelser. Der lå Bjørgen til observasjon over natten. Søndag ble hun utskrevet fra sykehuset.

– Etter hva jeg kjenner til, er det ikke mer alvorlig enn at hun snart kan komme i gang med treningen igjen. Men det er viktig at hun ikke belaster kroppen for mye. Tour de Ski er en enorm belastning, derfor sier det seg selv at hun ikke kan delta der, sier Kristiansen.

Bjørgen fikk reise hjem til familien etter søndagens undersøkelser, men må gå med elektroder på kroppen slik at legene kan oppdage forstyrrelser i hjerterytmen dersom det skjer igjen.

– Hensikten er å kunne gjøre undersøkelser av hjertet mens hjerterytmeforstyrrelsen faktisk skjer, sier Stokke.

Siste nytt

 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Ingebrigtsen tok EM-kravet

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. Det er innenfor EM-kravet på distansen. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny norgesrekord på 1500 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street