NRK Meny
Normal

Lagvenninner om Bjørgens hjerteproblemer: – Hun kommer enda sterkere tilbake

Maiken Caspersen Falla (22) og Ingvild Flugstad Østberg (22) tror Marit Bjørgen (32) er så tøff mentalt at hun vil være enda bedre etter å ha stått over Tour de Ski.

Bjørgen

Her er sølvvinner Maiken Caspersen Falla (t.v.), gullvinner Marit Bjørgen og bronsevinner Ingvild Flugstad Østberg etter NM i sprint i 2011.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

hans petter stokke

Hans Petter Stokke er Marit Bjørgens personlige lege.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Hun er en utrolig tøff dame, og det er ikke noen tvil om at Bjørgen vil komme styrket ut av dette. Jeg tror hun vil bruke det som motivasjon frem mot VM i februar, sier Falla til NRK.no.

Marit Bjørgen ble lørdag innlagt på St. Olavs hospital med hjerterytmeforstyrrelser. Nå er det klart at hun må stå over Tour de Ski som starer om én uke.

Samtidig understrekte landslagstrener Egil Kristiansen at forstyrrelsene er relativt ufarlige, og at Bjørgen snart vil være tilbake i normal trening igjen.

– Jeg må si at jeg ble veldig satt ut, og det var ikke noen hyggelig beskjed å få. Det virket heldigvis som om det gikk veldig bra, og jeg håper hun kommer raskt tilbake, sier Østberg, og legger til:

– Jeg har stor tro på at hun kommer enda sterkere tilbake. Hun er så sterk både fysisk og mentalt.

Verken Østberg eller Falla skal selv delta i Tour de Ski, men de vet godt hvor hardt Bjørgen har jobbet for endelig å kunne ta sammenlagtseieren i touren.

– Derfor var det utrolig trist å få den beskjeden, sier Falla.

– Det er veldig kjedelig for henne, men det viktigste er til sjuende og sist helsa. Alt annet kommer i andre rekke når slike ting skjer, sier Østberg.

– Ble overrasket

Justyna Kowalczyk (29) har vunnet Tour de Ski sammenlagt de tre siste sesongene. I dag fikk hun beskjeden om at hennes sterkeste rival må stå over tourrennet.

Egil Kristiansen

Landslagstrener Egil Kristiansen sier at Marit Bjørgen tok det svært tungt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi er veldig overrasket, og det er vanskelig å tro på. Jeg har aldri hørt at Bjørgen har hatt problemer med helsa, og særlig ikke med hjertet sitt, sier Aleksander Wierietielny, Kowalczyks trener, til Polsk Telegrambyrå (PAP).

Videre undersøkelser

Marit Bjørgen oppdaget at noe kunne være galt på trening fredag og lørdag. Etter å ha fått unormal høy puls på en intervalløkt lørdag formiddag, tok hun kontakt med privatlegen Hans Petter Stokke.

Deretter ble hun lagt inn på St. Olavs Hospital med det som viste seg å være hjerterytmeforstyrrelser. Der lå Bjørgen til observasjon over natten. Søndag ble hun utskrevet fra sykehuset.

– Etter hva jeg kjenner til, er det ikke mer alvorlig enn at hun snart kan komme i gang med treningen igjen. Men det er viktig at hun ikke belaster kroppen for mye. Tour de Ski er en enorm belastning, derfor sier det seg selv at hun ikke kan delta der, sier Kristiansen.

Bjørgen fikk reise hjem til familien etter søndagens undersøkelser, men må gå med elektroder på kroppen slik at legene kan oppdage forstyrrelser i hjerterytmen dersom det skjer igjen.

– Hensikten er å kunne gjøre undersøkelser av hjertet mens hjerterytmeforstyrrelsen faktisk skjer, sier Stokke.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk