Hopp til innhold

LO tror Zahirs mareritt kan endre Qatar før VM

Fotballspilleren Zahir Belounis (34) holdt på å ta sitt eget liv da han ble nektet utreise fra Qatar. Nå håper norske organisasjoner at historien kan tvinge frem endringer i landet før VM i 2022.

Franskmannen Zahir Belounis opplevde marerittet da han reiste til Qatar som fotballproff. Nå er han hentet til Norge av LO. De vil rette søkelys mot elendige arbeidsforhold i vertslandet for fotball-VM i 2022.

Zahir

I NORGE: Her snakker Zahir Belounis med NISO-leder Joachim Walltin.

Foto: Susann Michaelsen / NRK

– Jeg vil at folk skal vite at deres system nesten drepte meg, sier Zahir Belounis til NRK.no.

Da franskmannen i november i fjor slapp ut etter å ha blitt holdt fanget innen Qatars grenser i tre år, ga han det arabiske Kafala-systemet et ansikt.

Kafala-systemet er arbeidsmarkedssystemet som i praksis gir arbeidsgiver rett til å holde en arbeidstaker nærmest som slave. I dette tilfellet også en profesjonell fotballspiller.

Sultestreiket

Belounis slo til på et lukrativt tilbud fra den daværende nivå 2-klubben El Jaish i 2010. Han hjalp klubben opp på øverste liganivå.

Men oppholdet i Qatar ble et helvete for franskmannen. Etter ett år av en fireårskontrakt, fikk han beskjed om at han var ferdig. Siden han ikke fikk kompensasjon, tok han saken til retten.

Da ble han nektet utreise. Belounis gjennomgikk både sultestreik og selvmordsforsøk mens han i praksis var fange i Qatar.

– Når du har barn, får du krefter til å kjempe videre. Men da jeg var alene, drakk jeg mye. For å bli rolig, sier Belounis.

Vil legge press på Qatar og FIFA

Først da saken hans nådde overskriftene i media, fikk han lov å reise hjem. Men ikke før han hadde skrevet under på å frafalle kravet om lønna han hadde til gode for sine siste 18 måneder i klubben.

Nå skal han ta saken videre for retten i Frankrike. Landsorganisasjonen (LO) har invitert Belounis til konferansen «Et verdig VM krever et anstendig arbeid», som holdes i Oslo tirsdag.

LO-leder Gerd Kristiansen møtte Belounis sammen med NRK.no.

– Vi vil at han skal sette lys på Qatar når det gjelder menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Vi mener det kan være med å legge press på myndighetene i Qatar og ikke minst Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), som jeg mener har et ansvar når de arrangerer fotball-VM der, sier Kristiansen.

Kristiansen

ENGASJERT: LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Hun forteller at LO tar del i en internasjonal kampanje, som også Norges Idrettsforbund (NIF) har engasjert seg i. LO mener kulturforskjeller ikke kan forsvare det udemokratiske systemet.

– Vi aksepterer ikke at det (Qatar) skal fortsette å være et ikke-demokratisk samfunn, der vi skal sende våre utøvere om ganske få år. Det har vi ingen aksept for. Vi vil fortsette å mene at idretten internasjonalt har mulighet til å sette en stopper for det Qatar gjør for sine egne arbeidstakere, sier Kristiansen.

– Vi vil presse på til vi ser at vi ikke har flere muligheter. Jeg tror vi og idretten har en mulighet til å nå frem til internasjonale organisasjoner og myndigheter i Qatar, legger hun til.

– Vi tok affære

Da Qatars fotballforbund ble konfrontert med saken før Belounis var kommet hjem, svarte de at «som i alle andre fotballforbund verden rundt, vil det forekomme uenigheter om kontrakt mellom spiller og klubb».

– Da han spilte en halv sesong for en annen klubb, Al Marhiya, kontaktet han oss for å få penger han mente han hadde til gode. Vi tok affære, og han fikk pengene sine. Når det gjelder hans krav overfor El Jaish, har han ikke tatt det opp med oss, selv om han har hatt anledning, sa forbundet til CNN.

Etter at han kom hjem, har ikke landets fotballforbund kommentert saken.

Belounis sier til NRK.no at FIFA ikke ville hjelpe ham, men forbundet har forklart at de ikke kan gripe inn i saken, fordi franskmannen tok saken til den qatarske retten i stedet for FIFAs klageorgan Dispute Resolution Chamber (DRC), skriver Reuters.

Human Rights Watch: – Tvangsarbeid

Kafala-systemet gjelder på ingen måte bare fotballen. Hele arbeidslivet i flere arabiske land bygger på dette systemet, som menneskerettsorganisasjonen Human Right Watch karakteriserer som «tvangsarbeid» og «nesten føydalt».

I fjor var en delegasjon fra International Trade Union Confederation (ITUC) på besøk i landet for å se nærmere på forholdene ved byggearbeidene på anleggene som skal stå ferdige før Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022. – Vi så mye som var uhyggelig, , sa de norske representantene som var med.

Ordet Kafala betyr rett og slett å «ta vare på».

– Vilje til å forbedre

Belounis har tidligere fortalt historien gjennom et åpent brev til Zinedine Zidane og Pep Guardiola, som er ambassadører for VM i 2022.

Han har også diskutert saken personlig med FIFA-president Sepp Blatter.

Joachim Walltin, som er leder i Norske Idrettsutøvereres Sentralorganisasjon (NISO), har fulgt saken tett.

Han forteller at de har jevnlig dialog med Det internasjonale forbundet for profesjonelle fotballspillere (FIFPro).

– Vi har fått bekreftet at det er vilje til å forbedre ting. De virker veldig opptatt av å gjennomføre VM der. Da får man bruke et sånt arrangement til å forbedre forholdene for alle som er der, sier Walltin til NRK.no.

Beduinsk gjestfrihet

Kafala-systemet i Golfstatene er eldgammelt, og etableringen av det var godt ment. Det innebar at besøkende i området rundt Persiabukta skulle vite at de hadde noen som tok vare på dem mens de var gjester der. De som ble utpekt som verter, fikk derfor alt ansvar for gjestene.

– Det var en del av beduinenes gjestfrihet, sier kampanjekordinator i LO, Vidar Hovland. LO står i spissen for konferansen «Et verdig VM krever et anstendig arbeid».

Blatter

LYTTET: Zahir Belounis har møtt FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

Men det betyr også at «verten» har det fulle ansvaret for gjesten sin. Og etter hvert har det snudd til at de også setter grenser for hva gjesten kan foreta seg.

Det som var en måte å ta vel imot gjestene sine på, ble snudd midt på 1900-tallet, og ble brukt mot utenlandske gjester. Rundt 1950 begynte oljeindustrien rundt Persiabukta å blomstre, og behovet for arbeidskraft økte med eksplosiv fart.

Skulle være midlertidig

Mye av denne arbeidskraften måtte importeres, og Kafala-systemet ble brukt for å knytte hver enkelt arbeidstaker opp mot en bestemt arbeidsgiver. Det gav arbeidsgiveren alt ansvaret for arbeidstakeren, men også all rett til å disponere ham.

Tanken var i begynnelsen at dette skulle være midlertidig, og at Golfstatene etter hvert skulle utdanne sin egen arbeidskraft og slippe gjestearbeiderne, skriver nettstedet Den arabiske halvøy .

Men slik gikk det ikke.

I 1977 ble landets oljeindustri nasjonalisert, og behovet for importert arbeidskraft har økt.

Den kommer i hovedsak fra fattige land i Asia.

Totalitært monarki

Qatar ble selvstendig i 1971, og er et totalitært monarki, styrt av Al Thain-familien. Etter Saudi-Arabia er landet regnet som det mest konservative av Golfstatene, og grunnloven bygger tungt på de islamske sharialovene, ifølge Wikipedia .

Ettersom behovet for arbeidskraft stadig er stort, har det også vokst fram en industri for falske visum og falske selskaper. Tall fra FAE i 2004 viser at det da var «opprettet» 600.000 falske selskaper som søkte om visum, og 27 prosent av de utstedte visumene var solgt videre.

I Saudi-Arabia – det andre av Golf-landene som krever utreisevisum – har opptil 70 prosent av visumene vært videresolgt.

2. desember 2010 ble Qatar tildelt fotball-VM i 2022, og etter det har de internasjonale arbeidstakerorganisasjonene satt søkelyset på arbeidsforholdene.

I fjor avslørte The Guardian at 44 nepalske arbeidere hadde mistet livet i arbeidsulykker på bare noen få uker .

– Den absolutte bunnen

Kort sagt går Kafala-systemet ut på at arbeidsgiveren har hele ansvaret for utenlandske og ufaglærte arbeidstakere. Dette betyr at de kan ta fra dem passet og dermed hindre dem i å forlate landet.

Arbeidstakerne er også avhengig av godkjennelse fra arbeidsgiveren for å skifte jobb, ta førerkort, eller noe så enkelt som å åpne en bankkonto.

Sharan Burrow, generalsekretær i det internasjonale arbeiderforbundet (Trade Union Confederation), sammenligner arbeidsforholdene i Golf-regionen med slavearbeid.

– Vi gjennomførte i 2010 en omfattende undersøkelse om grunnleggende arbeidsforhold- Golf-regionen kom ut med rødt lys som den absolutte bunnen med hensyn til rettigheter for arbeidere. De var i realiteten slavestater, sier han.

Utenlandske arbeidere i Qatar er moderne slaver for sine lokale arbeidsgivere, som i realiteten eier dem.

Nasser Beydoun, arabisk-amerikansk forretningsmann

Amnesty International forteller at de har sett arbeidere skrive under falske bekreftelser på at de har fått utbetalt lønn, for å få sine pass tilbake.

Det er under slike forhold Qatar skal forberede og gjennomføre verdens nest største idrettsbegivenhet.

I Qatar er rundt 1,3 millioner mennesker ufaglærte, utenlandske arbeidere – fleste fra India, Pakistan, Bangladesh og Filippinene. Det er 94 prosent av landets arbeidsstyrke – det vil si fem utenlandske arbeidere for hver person med statsborgerskap i Qatar.

– Systemet er i bruk i alle landene rundt Persiabukta, sier Vidar Hovland i Felesforbundet.

«Et verdig VM krever et anstendig arbeid» blir arrangert i forbindelse med arbeidsforholdene for dem som jobber med anlegg og infrastruktur til fotball-VM i Qatar om åtte år.

Det er først og fremst dette som har satt fokus på Kafala-systemet.

– Men Qatar er på mange måter verstingen. Hele 94 prosent av arbeiderne i landet er utenlandsk arbeidskraft som kommer inn under Kafala. Det totale antallet er større i Saudi-Arabia, men prosentvis er de likevel færre, sier Hovland.

Glad Qatar fikk VM

Zahir Belounis er i ferd med å bygge seg opp igjen etter marerittet i Qatar. Men selv om oppholdet holdt på å ta livet av ham, er han glad for at landet ble tildelt VM.

34-åringen kjenner flere som nå gjennomgår det samme, og han håper mesterskapet kan være med på å forandre forholdene.

– Da vil de kanskje forbedre seg. De kan ikke glemme at dette systemet ikke fungerer i det 21. århundret. Jeg håper de lytter til og forstår alle historiene. Det er ikke akseptabelt, sier Belounis.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal