NRK Meny
Normal

– Dette er ikke særlig heldig for Bolt

Tre av tidenes fire raskeste har vært utestengt for bruk av ulovlige midler. Det er bare verdens raskeste, Usain Bolt, som ikke har testet positivt.

Yohan Blake, Tyson Gay og Asafa Powell

Yohan Blake, Tyson Gay og Asafa Powell er sammen med Usain Bolt de fire raskeste i verden. Bare Bolt har aldri blitt tatt for doping.

Foto: Fotomontasje / NTB Scanpix

– Dette er en stor skandale. Det svekker troverdigheten til både amerikansk, jamaicansk og internasjonal friidrett, sier NRKs friidrettsekspert Lars Lystad.

Først ble det kjent at amerikanske Tyson Gay i en tilfeldig test 16. mai hadde avgitt en positiv A-prøve.

Usain Bolt

Usain Bolt har aldri testet positivt. Men NRKs ekspert Lars Lystad tror de nye avsløringene kan øke mistanken mot Bolt.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Deretter ble det kjent at fem jamaicanske friidrettsutøvere, deriblant Asafa Powell, skal også ha avgitt positive dopingtester.

Les også:

– Bensin på bålet

Legger man til at Yohan Blake var utestengt tre måneder i 2009 er summen at tre av de raskeste i verden har blitt dopingtatt.

NRKs friidrettsekspert mener det er uheldig for mannen på toppen av lista – Usain Bolt.

– Det er ikke særlig heldig for Bolt. For dem som tviler på ham så er jo dette bensin på bålet, sier Lystad.

– Det finnes ikke noen konkrete grunner til å mistenke Bolt, men dette kan være skadelig for hans troverdighet.

NRK-ekspert og tidligere OL-vinner på 800-meter, Vebjørn Rodal, er enig i at Bolts troverdighet vil bli satt på prøve som følge av de nye avsløringene.

– Men det gjelder nok alle i friidretten nå som så store utøvere har blitt tatt. Da er det forståelig at folk setter spørsmålstegn ved idretten, sier Rodal.

Ikke samme treningsgruppe

Noe som styrker Bolts sak er at han ikke er i samme treningsgruppe som de dopingmistenkte sprinterne.

– På Jamaica er det to store grupper sprintere. De som er tatt nå trener under Stephen Francis. Bolt trenes av Glen Mills, som også nylig har gått i bresjen for å opprette et dopinglaboratorium på Jamaica, sier Lystad.

Men for Lystad er det fortsatt en sørgelig dag for friidretten.

– Det er trist på mange måter. Samtidig er det jo en trøst at de som jukser blir tatt, fordi det viser at systemet fungere, sier Lystad.

Verdensrekorder

Her er listen over historiens åtte raskeste tider. Fem av dem er enten dopingtatt eller dopingdømt. Tyson Gay og Asafa Powell har testet positiv A-prøve. Yohan Blake ble utestengt for dopingbruk i 2009. Justin Gatlin er tatt to ganger, og i 2006 ble han utestengt i åtte år.

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal