NRK Meny
Normal

Tror airbag reddet stjernen fra alvorlig skade

– Dette beviser at airbagen har en viktig plass i alpint, sier Østerrikes sportssjef etter Matthias Mayer slipper unna et skrekkfall med bare en måneds skadefravær.

Matthias Mayer faller stygt i lørdagens utfor i Val Gardena, Italia.

VIDEO: Matthias Mayer faller stygt i Val Gardena. Airbagen inni drakta utløses - noe som kan ha hindret en mye mer alvorlig skade.

– Nei, nei, nei! utbrøt kommentator Andreas Toft på NRK da østerrikske Matthias Mayer mistet kontrollen i lørdagens utfor.

Mayer fløy baklengs gjennom lufta og landet knallhardt på ryggen. Men heldigvis hadde den nye airbagen, som har vært et hett diskusjonstema i alpinverdenen denne sesongen, blitt utløst inni drakta hans.

– Et krasj kan aldri være noe bra. Men kanskje vi har sett at han ble reddet fra en ryggradsskade i dag, sier teknisk ekspert i FIS, Gunter Hujara, til NBC Sports.

– Beviser at det er viktig

Rett etter fallet hadde Mayer problemer med å puste. Mange fryktet med en gang et langt skadeavbrekk, men ifølge det østerrikske laget har han sluppet unna med et brudd i en ryggvirvel, og blir trolig ute i bare en måned.

– Dette beviser at airbagen har en viktig plass i alpint, sier Østerrikes sportssjef Hans Plum til NBC.

Aksel Lund Svindal og Werner Heel

Aksel Lund Svindal og en airbag-drakt.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Diskusjon om mulig påbud

Airbagen ble utløst før Mayer dundret i isen, fordi systemet gjenkjenner når en utøver har mistet kontrollen.

Dette er første gangen en airbag blir utløst i et verdenscuprenn i alpint. Systemet er utviklet av FIS, og inntil videre er det ikke påbudt. De norske kjørerne har tidligere uttalt at de ikke ønsker det skal bli påbudt, men overfor den amerikanske kanalen applauderer Svindal nå initiativet.

– Det der er det alle ønsker å se - et stort krasj hvor man kan reise seg etterpå og vinke til publikum i stedet for å bli kjørt til sykehus, sier Svindal.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert