NRK Meny
Normal

Tror «Hegerberg-effekten» ga historisk pengeløft

Samtidig som landslagsherrene hylles for å ha gått med på lønnskutt for å hjelpe fotballkvinnene, tror NISO-leder Joachim Walltin at også Ada Hegerberg har spilt en viktig rolle.

Ada Hegerberg vinker før siste gruppekamp under sommerens EM. Innfelt: NISO-leder Joachim Walltin.

AVGJØRENDE? NISO-leder Joachim Walltin (innfelt) tror Ada Hegerberg, her fotograftert før siste gruppespillkamp under sommerens EM, har vært viktig for at fotballkvinnene skulle få bedre økonomiske betingelser.

Foto: Berit Roald/Stine Løvmo Lie / NTB scanpix/NRK

NRK fortalte i går at dame- og herrelandslagene får like økonomiske betingelser fra og med nyttår. Det har aldri skjedd før, og mye av æren har landslagsgutta. De har nemlig sagt seg villige til å gå ned i lønn for å hjelpe sine kvinnelige kolleger, men også Norges Fotballforbund (NFF) åpner lommeboken for å få avtalen i boks.

– Det er en investering fra NFF sin side for at kvinnelandslaget skal henge med, sier Joachim Walltin.

Han er leder i NISO, spillerorganisasjonen som har forhandlet frem avtalen på vegne av både damene og herrene.

– Er det «Hegerberg-effekten» vi ser resultatet av her?

– Ja, jeg tror hun og andre kvinnespillere som blir brukt i markedssammenheng, har bidratt veldig til dette grepet. NFF ser også den utviklingen, svarer Walltin.

– Det har eksplodert

Ada Hegerberg ble superstjerne da hun begynte å score på bestilling for Lyon. 22-åringen er blitt toppscorer i alle sine tre sesonger i den franske storklubben, har vunnet Mesterligaen de to siste årene, og i fjor sommer ble hun kåret til Europas beste fotballspiller.

Interessen gikk i taket. Plutselig ville «alle» ha en bit av den norske fotballprofilen – også landslagets sponsorer.

– Som representant for kvinnelandslaget har vi lagt merke til det og lagt press på NFF for at de må bedre rammene, slik at damene skal få sin rettmessige andel. Det er egentlig bare en positiv greie, forklarer Walltin.

– Guttene er blitt brukt mye mer i sponsorsammenheng, men gjennom blant andre Ada Hegerberg og andre profiler har vi sett utvikling spesielt det siste året. Det har eksplodert. Jentene blir brukt mer og mer, og da må de få sin del av den biten, legger han til.

Betent konflikt

Den nye avtalen vil nærmest doble kvinnenes landslagslønn, men forløpig kommer ironisk nok ikke Hegerberg selv nyte godt av det. Stjernespissen meddelte tidligere i høst at hun har sagt nei til Norge.

– Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på når det gjelder kommunikasjon og dialog, oppga Hegerberg som grunn.

I dagene som fulgte ble konflikten mellom 22-åringen og NFF stadig mer betent, men nå har altså Hegerbergs stjernestatus trolig vært medvirkende faktor til at hennes tidligere landslagsvenninner fått en skikkelig gladmelding.

Emilie Haavi får kjempegode nyheter

SJUKT KULT: Se hvordan landslagsspiller Emilie Haavi reagerte på nyheten.

Siste nytt

 • Beckham får UEFA-utmerkelse

  I mai blir den tidligere fotballspilleren David Beckham tildelt UEFA-presidentens utmerkelse som belønning for hans innsats for fotballen både på og utenfor banen. UEFAs president Aleksander Ceferin sier 43-åringen har vært en global ambassadør for fotballen, og at han har markedsført spillet og alle dets verdier i alle hjørner av verden.

  David Beckham
  Foto: RHONA WISE / AFP
 • Mol og Sørum tjente inn rekord

  Sandvolleyballparet Anders Mol og Christian Sørum har tjent inn mer på fire turneringer enn noen andre i historien. Det melder det internasjonale volleyballforbundet. Duoen har hanket inn 2.6 millioner kroner. Den forrige rekorden, på 2.1 millioner i 1993/94, holdt Kiraly og Steffes fra USA.

  Christian Sørum og Anders Mol.
  Foto: Margret Helland
 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag