NRK Meny
Normal

Tror «Hegerberg-effekten» ga historisk pengeløft

Samtidig som landslagsherrene hylles for å ha gått med på lønnskutt for å hjelpe fotballkvinnene, tror NISO-leder Joachim Walltin at også Ada Hegerberg har spilt en viktig rolle.

Ada Hegerberg vinker før siste gruppekamp under sommerens EM. Innfelt: NISO-leder Joachim Walltin.

AVGJØRENDE? NISO-leder Joachim Walltin (innfelt) tror Ada Hegerberg, her fotograftert før siste gruppespillkamp under sommerens EM, har vært viktig for at fotballkvinnene skulle få bedre økonomiske betingelser.

Foto: Berit Roald/Stine Løvmo Lie / NTB scanpix/NRK

NRK fortalte i går at dame- og herrelandslagene får like økonomiske betingelser fra og med nyttår. Det har aldri skjedd før, og mye av æren har landslagsgutta. De har nemlig sagt seg villige til å gå ned i lønn for å hjelpe sine kvinnelige kolleger, men også Norges Fotballforbund (NFF) åpner lommeboken for å få avtalen i boks.

– Det er en investering fra NFF sin side for at kvinnelandslaget skal henge med, sier Joachim Walltin.

Han er leder i NISO, spillerorganisasjonen som har forhandlet frem avtalen på vegne av både damene og herrene.

– Er det «Hegerberg-effekten» vi ser resultatet av her?

– Ja, jeg tror hun og andre kvinnespillere som blir brukt i markedssammenheng, har bidratt veldig til dette grepet. NFF ser også den utviklingen, svarer Walltin.

– Det har eksplodert

Ada Hegerberg ble superstjerne da hun begynte å score på bestilling for Lyon. 22-åringen er blitt toppscorer i alle sine tre sesonger i den franske storklubben, har vunnet Mesterligaen de to siste årene, og i fjor sommer ble hun kåret til Europas beste fotballspiller.

Interessen gikk i taket. Plutselig ville «alle» ha en bit av den norske fotballprofilen – også landslagets sponsorer.

– Som representant for kvinnelandslaget har vi lagt merke til det og lagt press på NFF for at de må bedre rammene, slik at damene skal få sin rettmessige andel. Det er egentlig bare en positiv greie, forklarer Walltin.

– Guttene er blitt brukt mye mer i sponsorsammenheng, men gjennom blant andre Ada Hegerberg og andre profiler har vi sett utvikling spesielt det siste året. Det har eksplodert. Jentene blir brukt mer og mer, og da må de få sin del av den biten, legger han til.

Betent konflikt

Den nye avtalen vil nærmest doble kvinnenes landslagslønn, men forløpig kommer ironisk nok ikke Hegerberg selv nyte godt av det. Stjernespissen meddelte tidligere i høst at hun har sagt nei til Norge.

– Skal landslaget oppnå de målsettinger og resultater landslagsledelsen har satt seg, kreves det etter min oppfatning forbedringer på flere områder, både i planleggingsarbeidet, i gjennomføringsfasen og i oppfølgingen. I tillegg er det mye å gå på når det gjelder kommunikasjon og dialog, oppga Hegerberg som grunn.

I dagene som fulgte ble konflikten mellom 22-åringen og NFF stadig mer betent, men nå har altså Hegerbergs stjernestatus trolig vært medvirkende faktor til at hennes tidligere landslagsvenninner fått en skikkelig gladmelding.

Emilie Haavi får kjempegode nyheter

SJUKT KULT: Se hvordan landslagsspiller Emilie Haavi reagerte på nyheten.

Siste nytt

 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal