– Tenkte at «nå får vi ikke til denne boka»

Forfatteren av den nye Northug-boka trodde arbeidet var tapt da han leste om Petter Northugs fyllekjøring.

Sverre M. Nyrønning

Sverre M. Ryrønning har skrevet bok om familien Northug.

– Det var mange tanker som strømmet gjennom hodet mitt. Jeg tenkte at «nå får vi ikke til denne boka». Familien skal ha all mulig ros og ære for at de på en så åpen og ærlig måte forteller hvordan det var å møte denne svært vanskelige situasjonen, fortalte Sverre M. Nyrønning da han besøkte NRKs nyhetsstudio onsdag formiddag.

Han forteller at han satt satt og jobbet med manuset til boka om familien Northug i Frankrike da han leste nyhetene om Petter Northug på nettet.

Boka

Denne boka om familien Northug kom ut i dag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han forteller at han var redd for at arbeidet hadde hadde lagt ned den siste perioden skulle glippe, men er svært glad for at familien allikevel valgte å stille opp og fortelle om hvordan de opplevde episoden.

– En god prosess

– Jeg tror alt dette må man se i sammenheng. Vi var langt i prosessen da dette skjedde. Da det skjedde ble det naturlig å bare fortsette, sa han.

– Selv om det var en smertefull erfaring, så tror jeg det ble en god prosess for dem etterpå å kunne fortelle om det. Det å kunne redegjøre for hvordan de fikk beskjeden, hvordan de taklet det og hvordan de møttes, fortalte han.

Selv om boka i utgangspunktet skulle handle om familien Northug, dreier oppslagene seg i stor grad om det som skjedde rundt Petter Northugs fyllekjøring natt til 4. mai.

– Alle de sentrale aktørene forteller sin versjon av denne søndagen og dagene etterpå. Og igjen ser vi det samme, det er en familie med en innebygd styrke, som makter å takle det, sa Nyrønning i et senere NRK-intervju.

– Inneholder nyheter

Først i dag tidlig ble det kjent at Sverre M. Nyrønning har skrevet en bok om familien Northug, og den boka kommer på markedet allerede i dag, samme dag som boka ble kjent.

En publisering som NRKs langsrennkommentator Jann Post, kalte «et gunstig tidspunkt», med tanke på at promillen og farten til Northug uansett ville blitt kjent snart.

– Den innholder nyheter, og det gir jo en ekstra «drive». Promillen, farten, dette er nyheter norske medier har jaktet på i mange måneder. Da var det greit å kunne få ut boka når den kom fra trykkeriet. Det er ingen som vet når rettssaken kommer, sa forfatter Sverre M. Nyrønning om den plutselige publiseringen av boka om familien Northug.

NRKs kulturkommentator Agnes Moksnes tror ikke på at det er så tilfeldig som forfatteren hevder.

– Det er en ekstremt god timing, og selv om Nyrønning sier at boka var ferdig, og hadde gått i trykken, så har nok både forlaget og Nyrønning såpass kunnskap om bokmarkedet og nyhetsdekningen at det er ikke tilfeldig at det er akkurat nå den kommer, sa Moksnes.

– Den slippes litt som en bombe, fastslår Moksnes, og viser til at nyhetsdekningen domineres av Northug-nytt morgenen da boka ble kjent.

Kulturkommentator i NRK., Agnes Moxnes

Sportsnyheter

Weng rørt til tårer av VM-debutanten: – Hun er mer voksen i hodet enn meg

Med Helene Marie Fossesholm (19) på den siste etappen knuste Norge all motstand på VM-stafetten. Heidi Weng var så rørt av Fossesholms ankerkvinne-debut at hun gråt.

Siste nytt

 • Ishockeytoppene vil redde sesongen

  Norges Ishockeyforbund har fortsatt tro på at inneværende eliteseriesesong kan reddes. Håpet er en gjenåpning senere denne måneden.

  I kjølvannet av onsdagens møte mellom idrettstoppene og statsminister Erna Solberg konkluderte Norges Bandyforbund med at alt håp om å fullføre sesongen er ute. Dermed er seriene i bandy avbrutt og resten av grunnserien i innebandy kansellert.

  Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, vil imidlertid ikke trekke noen endelige konklusjoner, til tross for at myndighetene ga lite håp om snarlig åpning onsdag.

  – Vi stopper ikke aktiviteten nå, som det har vært spekulert litt i. Jeg er positiv til en åpning denne måneden, det er det vi håper på, sier Eide til NTB.

  CC Amfi
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Alle hopptestene negative

  Det var en del spenning hos de norske hoppgutta knyttet til torsdagens koronatesting. Onsdag testet Halvor Egner Granerud positivt, men planen har hele tiden vært at resten av hopperne skal hoppe kvalifisering i Oberstdorf torsdag og konkurranse fredag – hvis hurtigtestene deres er negative.

  – Jeg har kjent at det har tatt litt energi det siste døgnet. Det var en noe søvnfattig natt, sa Robert Johansson da NRK snakket med ham i etterkant av testingen i formiddag.

  Bare en liten time etterpå, kunne Johansson og resten av det norske laget og støtteapparatet puste lettet ut. Testene var negative. Det bekrefter hopplandslagets pressesjef Steinar Bjerkmann til NRK.

  Dermed reiser de rett til bakken for å forberede seg til kvalifiseringen senere i dag.

  Alexander Stöckl sier til NRK at de skal teste seg hver dag helt til VM er over nå.

  – Det er viktig med et strengt testregime nå. Nå har vi testet tre dager på rad og skal fortsette med det helt til vi er ferdige med konkurransene, sier Stöckl.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Riiber på skuddhold - spår kamp

  Jarl Magnus Riiber strakk hendene i været av glede etter sitt hopp på 135 meter, men det holdt bare til en tredjeplass. Dermed har Riiber 37 sekunder å hente inn til østerrikske Johannes Lamparter på 10 kilometer langrenn seinere i dag. Østerrikeren leverte dagens lengste hopp med 138 meter.

  Det syns Riiber var i overkant mye.

  – Det var jo fryktelig mye da. Men ser vi på tieren sist gang så tror jeg at jeg tok han med rundt 20 sekunder. Han går ganske fort og bra alene, så man skal ikke bli overrasket om han blir verdensmester i dag, sier Riiber.

  NRKs ekspert tror kampen om gullet blir tøft.

  – Gullmulighetene er til stede, men han må jobbe for å hente inn Lamparter i dag, spår Fred Børre Lundberg.

  Japanske Akito Watabe går ut som nummer to, bare 22 sekunder bak østerrikeren.

  Øvrige norske: Espen Andersen (+1.49), Jens Lurås Oftebro (+2,38), Jørgen Graabak (+3,29).

Sendeplan

Kl. Program Kanal