NRK Meny
Normal

– Tenkte at «nå får vi ikke til denne boka»

Forfatteren av den nye Northug-boka trodde arbeidet var tapt da han leste om Petter Northugs fyllekjøring.

Sverre M. Nyrønning

Sverre M. Ryrønning har skrevet bok om familien Northug.

– Det var mange tanker som strømmet gjennom hodet mitt. Jeg tenkte at «nå får vi ikke til denne boka». Familien skal ha all mulig ros og ære for at de på en så åpen og ærlig måte forteller hvordan det var å møte denne svært vanskelige situasjonen, fortalte Sverre M. Nyrønning da han besøkte NRKs nyhetsstudio onsdag formiddag.

Han forteller at han satt satt og jobbet med manuset til boka om familien Northug i Frankrike da han leste nyhetene om Petter Northug på nettet.

Boka

Denne boka om familien Northug kom ut i dag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han forteller at han var redd for at arbeidet hadde hadde lagt ned den siste perioden skulle glippe, men er svært glad for at familien allikevel valgte å stille opp og fortelle om hvordan de opplevde episoden.

– En god prosess

– Jeg tror alt dette må man se i sammenheng. Vi var langt i prosessen da dette skjedde. Da det skjedde ble det naturlig å bare fortsette, sa han.

– Selv om det var en smertefull erfaring, så tror jeg det ble en god prosess for dem etterpå å kunne fortelle om det. Det å kunne redegjøre for hvordan de fikk beskjeden, hvordan de taklet det og hvordan de møttes, fortalte han.

Selv om boka i utgangspunktet skulle handle om familien Northug, dreier oppslagene seg i stor grad om det som skjedde rundt Petter Northugs fyllekjøring natt til 4. mai.

– Alle de sentrale aktørene forteller sin versjon av denne søndagen og dagene etterpå. Og igjen ser vi det samme, det er en familie med en innebygd styrke, som makter å takle det, sa Nyrønning i et senere NRK-intervju.

– Inneholder nyheter

Først i dag tidlig ble det kjent at Sverre M. Nyrønning har skrevet en bok om familien Northug, og den boka kommer på markedet allerede i dag, samme dag som boka ble kjent.

En publisering som NRKs langsrennkommentator Jann Post, kalte «et gunstig tidspunkt», med tanke på at promillen og farten til Northug uansett ville blitt kjent snart.

– Den innholder nyheter, og det gir jo en ekstra «drive». Promillen, farten, dette er nyheter norske medier har jaktet på i mange måneder. Da var det greit å kunne få ut boka når den kom fra trykkeriet. Det er ingen som vet når rettssaken kommer, sa forfatter Sverre M. Nyrønning om den plutselige publiseringen av boka om familien Northug.

NRKs kulturkommentator Agnes Moksnes tror ikke på at det er så tilfeldig som forfatteren hevder.

– Det er en ekstremt god timing, og selv om Nyrønning sier at boka var ferdig, og hadde gått i trykken, så har nok både forlaget og Nyrønning såpass kunnskap om bokmarkedet og nyhetsdekningen at det er ikke tilfeldig at det er akkurat nå den kommer, sa Moksnes.

– Den slippes litt som en bombe, fastslår Moksnes, og viser til at nyhetsdekningen domineres av Northug-nytt morgenen da boka ble kjent.

Kulturkommentator i NRK., Agnes Moxnes

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag