NRK Meny
Normal

– Tenkte at «nå får vi ikke til denne boka»

Forfatteren av den nye Northug-boka trodde arbeidet var tapt da han leste om Petter Northugs fyllekjøring.

Sverre M. Nyrønning

Sverre M. Ryrønning har skrevet bok om familien Northug.

– Det var mange tanker som strømmet gjennom hodet mitt. Jeg tenkte at «nå får vi ikke til denne boka». Familien skal ha all mulig ros og ære for at de på en så åpen og ærlig måte forteller hvordan det var å møte denne svært vanskelige situasjonen, fortalte Sverre M. Nyrønning da han besøkte NRKs nyhetsstudio onsdag formiddag.

Han forteller at han satt satt og jobbet med manuset til boka om familien Northug i Frankrike da han leste nyhetene om Petter Northug på nettet.

Boka

Denne boka om familien Northug kom ut i dag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han forteller at han var redd for at arbeidet hadde hadde lagt ned den siste perioden skulle glippe, men er svært glad for at familien allikevel valgte å stille opp og fortelle om hvordan de opplevde episoden.

– En god prosess

– Jeg tror alt dette må man se i sammenheng. Vi var langt i prosessen da dette skjedde. Da det skjedde ble det naturlig å bare fortsette, sa han.

– Selv om det var en smertefull erfaring, så tror jeg det ble en god prosess for dem etterpå å kunne fortelle om det. Det å kunne redegjøre for hvordan de fikk beskjeden, hvordan de taklet det og hvordan de møttes, fortalte han.

Selv om boka i utgangspunktet skulle handle om familien Northug, dreier oppslagene seg i stor grad om det som skjedde rundt Petter Northugs fyllekjøring natt til 4. mai.

– Alle de sentrale aktørene forteller sin versjon av denne søndagen og dagene etterpå. Og igjen ser vi det samme, det er en familie med en innebygd styrke, som makter å takle det, sa Nyrønning i et senere NRK-intervju.

– Inneholder nyheter

Først i dag tidlig ble det kjent at Sverre M. Nyrønning har skrevet en bok om familien Northug, og den boka kommer på markedet allerede i dag, samme dag som boka ble kjent.

En publisering som NRKs langsrennkommentator Jann Post, kalte «et gunstig tidspunkt», med tanke på at promillen og farten til Northug uansett ville blitt kjent snart.

– Den innholder nyheter, og det gir jo en ekstra «drive». Promillen, farten, dette er nyheter norske medier har jaktet på i mange måneder. Da var det greit å kunne få ut boka når den kom fra trykkeriet. Det er ingen som vet når rettssaken kommer, sa forfatter Sverre M. Nyrønning om den plutselige publiseringen av boka om familien Northug.

NRKs kulturkommentator Agnes Moksnes tror ikke på at det er så tilfeldig som forfatteren hevder.

– Det er en ekstremt god timing, og selv om Nyrønning sier at boka var ferdig, og hadde gått i trykken, så har nok både forlaget og Nyrønning såpass kunnskap om bokmarkedet og nyhetsdekningen at det er ikke tilfeldig at det er akkurat nå den kommer, sa Moksnes.

– Den slippes litt som en bombe, fastslår Moksnes, og viser til at nyhetsdekningen domineres av Northug-nytt morgenen da boka ble kjent.

Kulturkommentator i NRK., Agnes Moxnes

Siste nytt

 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters
 • Bekreftet: Får OL-bronsen lørdag

  Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten mottar sine bronsemedaljer lørdag, bekrefter IOC. Det er første gang noensinne at en medaljeseremoni blir arrangert for andre gang. Det skjer etter at russiske Aleksandr Krusjelnitskij ble tatt i doping. – Vi kunne ikke takke nei da IOC inviterte oss ned, sier Nedregotten til NRK.

  Magnus nedregotten og Kristin skaslien
  Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin