Hopp til innhold

Trodde henvendelse var spam – nå kan Forfang-dokumentar være sett av en halv milliard kinesere

Et kinesisk reportasjeteam fulgte Johann André Forfang i en uke. Nå er resultatet vist på TV i Kina.

Johann André Forfang er hovedperson i en kinesisk dokumentar om hoppsporten

HOVEDPERSON: Den kinesiske rikskringkasteren CCTV har laget en dokumentar om Johann André Forfang.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Jeg ble kontakta for rundt ett år siden av en kinesisk mailadresse som jeg først tenkte at bare var spam, så jeg lot det bare ligge, sier Tromsø-hopperen til NRK.

– Men så fikk jeg et par-tre mails fra samme adresse. Da begynte jeg å sjekke litt hva dette var for noe, og da sto det signert med CCTV.

CCTV er Kinas svar på NRK. I november tilbrakte et kinesisk reportasjeteam en uke i Norge for å lage en dokumentar om Forfang.

De fulgte Forfang under NM i Midtstubakken, og var med både til Trondheim og til hjembyen Tromsø.

Tidligere denne uken ble resultatet vist på TV i Kina. Disse dokumentarene på 25 minutter, som programmet om Forfang er en del av, sees normalt av over 400 millioner kinesere.

Posteren for Forfangs dokumentar

POSTERBOY: Denne plakaten bruker CCTV i markedsføringen av Forfang-dokumentaren.

Foto: CCTV / CCTV

Oppbygging til OL i 2022

Dokumentaren er en del av serien «Winter Sports Roadmap», som er en slags oppbygging til 2022, når Beijing skal være vertskap for OL.

Forfang er i særs godt selskap. Samme kanal har tidligere laget en dokumentarserie om store profiler som Lionel Messi og Andrea Pirlo.

24-åringen er ydmyk overfor prosjektet han har vært med på.

– Det er kult å se hva de har vært med å produsere tidligere. At de nå produserer en så kul serie der jeg får være med, er veldig stilig, sier han.

– Vanskelig å fastslå verdien

Dokumentaren tar utgangspunkt i familiehistorien til Forfang.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

OL-SØLV: Prestasjonene til Forfang under OL i Pyeongchang var en medvirkende årsak til at nordmannen ble valgt.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Storebroren Daniel var i sin tid en habil hopper. Han konkurrerte i verdenscupen fra 2001 til 2006, men fikk aldri ut hele sitt potensial.

Lillebror Johann har overgått brorens prestasjoner. Særlig skal hans individuelle sølvmedalje og laggull under OL i Pyeongchang vært avgjørende for valget av nordmannen som profil.

Verdien av å ha blitt eksponert for flere hundre millioner kinesere, er imidlertid vanskelig å fastslå, ifølge Harry Arne Solberg, som er professor ved NTNU Handelshøyskolen.

– Det er viktig at seerne må identifisere seg med den de ser. Hadde det vært en kineser hadde det vært enklere å si noe om verdien. Når det er en nordmann, så er det vanskelig å si, forklarer Solberg.

Forfang er usikker på om han nå risikerer å bli gjenkjent på gata i Kina under lekene om knappe to år.

– Vi får vel se om de klarer å huske den episoden der når vi kommer så langt. Jeg ser veldig frem mot det, og håper jeg er med å konkurrere i neste OL også.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal