Hopp til innhold

Iden utnyttet smutthull i regelverket – frykter «superskoen» blir forbudt i OL

Gustav Iden utnyttet et smutthull i regelverket da han ble verdensmester i Ironman forrige måned. Til OL i Paris i 2024 kan skoene han brukte bli forbudt.

Gustav Iden sko

SMUTTHULL: Gustav Iden krysser målstreken med sine eksklusive sko. De kan det hende han ikke får bruke i fremtiden.

I friidretten er det strengt regulert hvilke typer sko utøverne kan bruke. Slike regler finnes foreløpig ikke i triatlon, noe Gustav Iden dro nytte av da han løp inn til seier i Ironman-VM på Hawaii.

Med en prototyp fra skomerket ON, med en ekstra tykk såle, vekket nordmannen oppsikt langs løypene på den vulkanske stillehavsøya.

– Vi har et klart regelverk i triatlon, bortsett fra på skofronten. Der klarte vi å utnytte regelverket til vår fordel, forteller Iden til NRK.

Gustav Iden Hawaii

VINNER: Gustav Iden krysser målstreken først under triatlon-VM på Hawaii.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

Fritt frem for «supersko»

Triatlonforbundet følger vanligvis friidrettens skoregler. Også der har skoutviklingen gått raskt de siste årene, og Det internasjonale forbundet (World Athletics) har flere ganger revidert regelverket. På langdistanse er det nå ikke lov med såler tykkere enn 40 millimeter.

I påvente av implementeringen av disse reglene, bestemte Triatlonforbundet i januar at de for en periode ikke skulle følge friidrettens skoregler. Dermed er det akkurat nå fritt vilt rundt hvilke sko man kan bruke.

Ifølge nettsiden Triathlete kan Idens såler ha vært opp mot 50 millimeter tykke. De skriver videre at det bare var nordmannens sponsor som var klar over smutthullet i regelverket.

– Jeg tror alle har lyst til å være med på den utviklingen som skjer og ha det beste utstyret man kan bruke i konkurranser, sier olympisk mester i triatlon, Kristian Blummenfelt, til NRK.

I et internt notat fra Det internasjonale triatlonforbundet som NRK har fått tilgang til, skriver de at de igjen ønsker å innføre skoregler. Et forslag er oversendt styret i forbundet, og er ventet godkjent under et møte 22.-23. november. De nye reglene er forventet iverksatt fra januar 2023.

Hyller de teknologiske fremskrittene

Iden satte ny løyperekord på Hawaii og en ny maratonrekord på 2.36,15. Også i friidretten har man sett et rekordras som følge av skoutviklingen, og bak Idens rekordløp ligger et enormt fokus på detaljer.

Til Ironman-VM stilte Iden med en spesiallaget sko bare til den konkurransen, egne hjul, et eget drikkesystem og en egen sportsdrikk. Han mener det er vanskelig å nå toppen uten det beste utstyret.

– Det er en utrolig spennende tid vi lever i nå. Før var idrett bare det å trene og stille i konkurranse. Mange synes det var en bedre tid, men for min del er det ekstremt kult å være en del av den teknologiske utviklingen, forteller han.

– Kan det bli for mekanisk?

– For min del; nei. Det er sånn det har blitt.

Han får støtte av treningskamerat Blummenfelt, som endte på 3. plass under VM på Hawaii. De to er en svipptur hjemme i Bergen etter en konkurranse på Bermuda i helga.

– Det er en del av idretten, så gjelder det å posisjonere seg slik at man har det beste utstyret på konkurransedagen. Det blir viktig gjennom vinteren, å passe på at man allerede får begynt på det arbeidet inn mot Paris, sier 28-åringen.

ArUpEzTajJk

NORSK DUO: Gustav Iden tar imot Kristian Blummenfelt i målområdet på Hawaii.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

Tror skoen blir forbudt

Han sikter til OL i den franske hovedstaden i 2024. Blummenfelt vant OL i Tokyo i 2021, men forventer at triatlonforbundet endrer på skoreglene før de kommende olympiske lekene.

– Det kommer nok endringer nå. Vi spurte arrangøren på Bermuda om de har tenkt til å lage noen regler, og de bare nikket og smilte litt. «Vi får vel se», sa de.

Iden er heller ikke optimistisk med tanke på å få bruke «superskoen» i Paris.

– De skoene jeg løp med blir nok ikke lovlig i OL, så da må vi se på hvordan regelverket blir skrevet og ta jobben derfra, sier Iden.

Nå som triatlon-VM er unnagjort, blir det trolig lenge til den norske duoen konkurrerer i det formatet igjen. Nå er det OL-distansen som står i hodet på begge det neste knappe 1,5 året.

– Det er det vi satser på. Hvis det blir et gull der, får vi se hva jeg gjør i fremtiden. Jeg synes det er den gøyeste konkurranseformen. Det er langt nok til at du trenger ekstrem utholdenhet, men samtidig dynamisk og utrolig spennende, sier Iden.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal