Trente med verdens beste i amerikanske Sotsji-løyper

På 1700 meters høyde i Alaska fikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen være med verdens beste sprinter, Kikkan Randall, på treningsleir i amerikanernes Sotsji-løyper.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (i midten) tilbragte juli måned med det framgangsrike amerikanske langrennslandslaget i Alaska.

Foto: Privat

OL i Sotsji er vinterens hovedmål for alle langrennsløpere med ambisjoner. For å være optimalt forberedt, har Norge programmert inn OL-løypene på en rulleskimølle.

Det amerikanske landslaget har tatt det hele enda et steg lenger, og laget tilnærmede kopier av Sotsji-løypene på isbreen Eagle Glacier i Alaska – på 1700 meters høyde, som gjør at også høydebelastningen er tilnærmet den samme som den vil være under OL.

I disse løypene har Astrid Uhrenholdt Jacobsen (26) gjort unna en viktig del av sine OL-forberedelser i sommer, sammen med det amerikanske laget.

Fra 9.-30. juli trente og bodde sprintverdensmesteren fra 2007 sammen med Kikkan Randall (30), som har vunnet sprintverdenscupen de to siste sesongene.

Verdens beste

– Jeg ble invitert i vinter. Tanken om en tur over dammen modnet i meg utover våren, og da tok jeg kontakt igjen og ordnet billett. Turen skulle gi meg ny motivasjon og opplevelser med et lag som virkelig er på vei opp og frem. De amerikanske jentene er alltid så sosiale og fulle av energi. Det hadde jeg lyst til å ta del i, sier Uhrenholdt Jacobsen til NRK.no.

Å få følge opplegget til Kikkan Randall, som sammen med Marit Bjørgen er den største forhåndsfavoritten til å ta OL-gullet i sprint, var naturligvis også en viktig del av motivasjonen.

– Amerikanerne har verdens beste skøytesprinter i form av Kikkan. Det var selvsagt viktig for meg å kunne lære noe av henne, siden skøyting i høy fart er en av mine utviklingsområder, bekrefter Oslo-jenta.

Les om Astrids aha-opplevelser under bildene.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen først i løypa på rulleski i Anchorage ...

Foto: Privat
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

... og på ski på Eagle Glacier i Alaska.

Foto: Privat

Aha-opplevelser

Og hun fikk seg noen aha-opplevelser, selv om nivået på det norske landslaget er jevnere og høyere:

– Disse jentene er rå i styrkerommet, de investerer masse tid i bevegelighet og annet restitusjonsarbeid – rett og slett fordi de ikke har råd til massører og fysioterapeuter – og de er utrolig sterke i skøyting i høy fart, både flatt, nedover og i svinger.

Det siste kan henge sammen med intervalløkter som sjelden benyttes av norske utøvere.

– Å kjøre intervall i nedoverbakke er ikke daglig kost for meg, og der fikk jeg meg noen overraskelser. Her ligger de faktisk noen steg foran oss. Gode tips å ta med seg inn i treningen, konstaterer Uhrenholdt Jacobsen.

– Ellers er de nok litt mindre hissige på mengdetreningen og litt flinkere til å periodisere treningen, det vil si at de tør å hvile. Det er noe jeg kan lære av, erkjenner hun.

Helikoptertransport

De første fem dagene i Anchorage i Alaska trente Astrid Uhrenholdt Jacobsen sammen med Randall og utøvere fra universitetslaget. Etter hvert kom hele det amerikanske laget, samt Bettina Gruber fra Sveits – mens kanadiske Chandra Crawford, som vant OL-sprinten i 206, måtte gjøre vendereis på grunn av sykdom.

– Den følgende uken var jeg med dem på samling, mens jeg fortsatt bodde hos Kikkan. Ved at flest mulig kan bo hjemme sparer de penger på et relativt lite budsjett. Vi møttes til treninger og lagde middag sammen hos hverandre, forteller Uhrenholdt Jacobsen.

Etter en uke barmarkstrening i Anchorage, forflyttet samlingen seg opp på Eagle Glacier – der den lokale treneren Eric Flora jobbet 20 timer i døgnet for å holde de OL-like løypene klare.

– Vi ble fløyet inn med helikopter og trente en uke på ski på ca. 1700 meter. Etter en ukes trening på snø reiste jeg med elitelaget på hyttetur. Det ble tre dager med avslapping, fiske, camping og bål. Jeg reiste hjem til Norge med masse overskudd og mange opplevelser rikere, konstaterer medisinstudenten fra Smestad.

Les videre under bildet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Glade lakser på langrennssamling i Alaska - til vinteren skal Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) og Kikkan Randall (t.h.) spille hovedroller i OL-sprinten i Sotsji.

Foto: Privat

– De drømmer stort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen lærte ikke bare treningsmetoder. Hun lærte også mye av mentaliteten i laget.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble sprintverdensmester i 2007. Nå drømmer hun om et nytt gull.

Foto: Privat

– Amerikanerne er utrolig flinke til å underholde seg selv. De deler alt de har av opplevelser og bekjentskaper, og slik skaper de mange eventyr. Det er nok en del av grunnen til at de overlever fem måneder i bag i Europa hver eneste vinter, poengterer hun.

Og fortsetter:

– Dette laget eksisterte ikke for noen år tilbake, de kommer fra et land der folk flest ikke vet hva langrenn er. Da Kikkan startet å gå verdenscup, var det fantastisk om en amerikaner tok poeng. Disse jentene har turt å drømme, og drømme stort! Det imponerer meg og inspirerer. De jobber knallhardt hver eneste dag, men er enda mer avhengig av hverandre for å bli gode enn det vi er her hjemme.

Kvalitet fremfor kvantitet

Nå er Uhrenholdt Jacobsen på samling med det norske landslaget. Seks måneder før OL-ilden tennes i Sotsji, føler hun at forberedelsene er i rute.

– Det går veldig bra. Jeg føler hele sommeren har vært veldig god, og jeg har trent med høy kvalitet hele veien. For meg har det vært nyttig å ta litt flere fridager og stole litt mer på at jobben jeg gjør er bra nok. Kvalitet fremfor kvantitet. Jeg er i god sommerform, særlig til meg å være, og de tekniske oppgavene jeg har tatt tak i sitter bedre og bedre. Hvis jeg har min normale progresjon utover høsten og med overgangen til ski, blir det nok veldig bra, sier hun til NRK.no.

Siste nytt

 • Halvorsen på tredjeplass

  Sykkelproffen Kristoffer Halvorsen spurtet inn til tredjeplass på den 6. etappen av etapperittet Tour of Turkey fredag. Belgieren Jasper Philipsen vant.

  Halvorsen har sammen med lagkameratene på det norske Uno-X-laget vist solid form i Tyrkia. Han tok annenplassen på en tidligere etappe i rittet.

  Briten Mark Cavendish som vunnet hele tre etapper, men måtte nøye seg med fjerdeplassen på den 129,1 km lange etappen fra Fethiye til Marmaris.

  (©NTB)

  Tour of Norway
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Sander Berge tilbake i trening

  Sander Berge var fredag tilbake på Sheffield United-trening for første gang på nesten fire måneder.

  Sheffield United la fredag ut bilder av Berge på Twitter der han var på treningsfeltet sammen med lagkameratene.

  Nordmannen måtte ut med en hamstringskade i kampen mot Manchester United 17. desember, og har ikke spilt siden. Noen dager senere ble han operert.

  Berge var deltok også på landslagssamlinga i mars, uten å spille.

  Han er ikke aktuell til kampen mot Wolverhampton i helgen.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Nilsson inn på A-landslaget

  Stina Nilsson (27) har blitt tatt ut på det svenske a-landslaget i skiskyting. Det skriver Sveriges Skiskytterforbund i en pressemelding. Den tidligere langrennsløperen har hatt en såkalt «utviklingsplass» til nå, men får tillit på øverste nivå sammen med svenske stjerner som Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson i tiden fremover. Nilsson fikk gå verdenscup i Östersund i mars, kun ett år etter at hun bestemte seg for å bli skiskytter.

  Skiskyting Sverige
  Foto: Nisse Schmidt/tt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal