Hopp til innhold

Treningsdagbok gir millionsmell for Olympiatoppen

Olympiatoppen betalte fem millioner kroner for en utskjelt treningsdagbok. Nå må de ut med over en halv million ekstra for å fikse den.

Olympiatoppen

PROBLEMVEIEN: Flere utøvere har opplevd problemer med den nye treningsdagboka. Noen har kastet den på dynga, og bruker heller en hjemmesnekret versjon laget av en skiskytter.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt

– Vi har fått en ekstrakostnad på 665 000 kroner, sier fagsjef for Olympiatoppen, Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Og dermed nærmer den totale prislappen seg seks millioner kroner for en treningsdagbok som ikke har slått helt til.

Mediemøte om satsingsprosjekt Stiftelsen VI på Olympiatoppen

TUNG START: Fagsjefen må konstatere at den nye treningsdagboken ikke har helt slått til, men hun vil likevel ikke kalle det en fiasko.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Åtte måneder etter at den skulle vært lansert, jobbes det fortsatt med utbedringer.

– Vil dere anse dette som en god handel?

– Det er ganske stor fallhøyde når man har hatt en dagbok som utøverne har vært fornøyde med gjennom 17 år. Alle vil jo at det skal virke fra dag én. Det er et enormt stort og krevende prosjekt, men vi tok det beste valget, slik vi ser det.

– Vi har kommet på ting underveis og fått nye ideer. Slik er det gjerne i disse prosessene, man tar to skritt frem og ett tilbake, legger Lybekk til.

Hjemmesnekret treningsdagbok brukes heller

Treningsdagboken ble lansert, men fungerte ikke optimalt. Det førte til at millionsatsingen ble vraket av dem dagboken er laget for.

I stedet ble en hjemmesnekret treningsdagbok laget av skiskytter Henrik L'Abée-Lund redningen for mange.

– Jeg har blant annet fått spørsmål fra Norges Toppidrettsgymnas om de kunne ta i bruk min treningsdagbok. Flere utøvere har også henvendt seg, forteller skiskytter L'Abée-Lund.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.

L'ABEE LUNDS DAGBOK: Skiskytterens treningsdagbok ble redningen for mange, men Henrik L'Abée Lund liker dårlig krøll på dagbokfronten i oppkjøringen til en viktig sesong.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Landslagstrener for skiskytterherrene er tydelig oppgitt over situasjonen.

– Per i dag er det såpass mange utøvere som er misfornøyd som gjør at det er flere forskjellige i bruk. Noen bruker excel-ark, andre bruker den gamle versjonen, forteller Egil Kristiansen.

– Vi har tre forskjellige versjoner i bruk akkurat nå. Slik vil vi ikke ha det i fremtiden.

Er det mange som er frustrerte om dagen?

Hvis jeg skal være ærlig, så er det flere som er frustrerte. Jeg hadde veldig store forventninger til at den skulle være enkel og grei, men det har den ikke vært. Vi får håpe det blir orden på det i fremtiden, legger Kristiansen til.

Olympiatoppen: – Vanskeligere enn vi kunne forestilt oss

Konsekvensene av en ikke-fungerende, eller ingen treningsdagbok, er fatale, mener L'Abée-Lund.

Skiskytteren er klar på at det er kritisk for utøvere å ikke få følge med på treningsprogrammet sitt, og vite hvor mye de har trent.

– Det er jo jobben vår. Det er et viktig verktøy for å utvikle oss. Vi trenger en velfungerende treningsdagbok som man kan gå tilbake til og se hva man skal gjøre bedre. Hvis du ikke fører treningsdagbok kan du ikke justere treningsmengde for å unngå å gå på en smell.

– Og som ung utøver skal du ikke gå på mange smeller før du stiller spørsmål ved om det er verdt det, avslutter han.

Nå erkjenner fagsjefen på Olympiatoppen at det var langt mer krevende, enn de hadde sett for seg.

– Vi har ikke tatt lett på det, men det var enda vanskeligere enn vi kunne forestilt oss.

– Vil du kalle det en fiasko?

Nei, det er ikke en fiasko. Den er i bruk og den kommer til å bli bedre.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal