Hopp til innhold

Trenerprofil slår helsealarm før Kollen-femmila: – Katastrofalt

Han har sett det han meiner er ein alarmerande trend i langrennssporten. Italias landslagstrenar Markus Cramer reagerer på lengre distansar og det han meiner er tøffare løyper.

Holmenkollen skifestival 2020

FEMMIL: Kvinnene har i lang tid gått 30 kilometer i Holmenkollen. Søndag skal dei gå 50 kilometer. Her frå tremila i 2020.

Foto: Annika Byrde / NTB

Dette blir toppa kommande helg med ei historisk femmil for kvinner i dei beinharde løypene i Holmenkollen. Han reagerer også sterkt på at femmila i Holmenkollen går åtte dagar etter VM-tremila i Planica.

– For meg blir det katastrofalt, seier Cramer.

Han tek ikkje med seg utøvarar som gjekk dei lengste distansane i VM sist helg til Kollen-helga. Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) innrømmer at kalenderen ikkje er ideell.

– Ideelt sett hadde pausen mellom vore lengre og i framtida vil vi jobbe med det norske Skiforbundet og andre nasjonale skiforbund for å finne den beste moglege datoen til Holmenkollen, for det er eitt av dei ikoniske arrangementa våre, seier renndirektør Michal Lamplot.

Cramer trur at vektproblematikken vil auke i omfang blant kvinner i langrennssporten når distansane aukar for kvinner og det også kan bli meisterskapsøvingar.

– Eg merkar at det berre blir eit større og større problem når menn og kvinner skal gå like distansar. Det er mange ting som går mot denne avgjerda, seier Cramer.

Han har jobba som landslagstrenar både i Tyskland, Sveits, Russland og no Italia.

Markus Cramer

SLÅR ALARM: Italias landslagstrenar Markus Cramer er bekymra for kvinnelege langrennsløparars helse.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bekymra for helsa

Cramer meiner at trenden viser at det har vorte hardare løyper. Han såg beinharde løyper under OL i Beijing. Då han kom til VM i Planica så han det same.

– På tremila var det åtte minutt med nesten berre stigning frå det lågaste punktet i løypa til det høgaste punktet. Sjølvsagt har utøvarane vorte sterkare, dei har betre ski og betre smurning. Men vi må sjå på helsa deira, seier Cramer.

Også i Holmenkollen ventar det lange stigningar. Motbakkepartiet opp til Frognerseteren er berykta og skal gåast seks gonger under femmila. Totalt ventar det heile 2004 høgdemeter i Holmenkollen, 135 høgdemeter meir enn femmila i Planica. Søndag ventar 70 prosent fleire høgdemeter enn det kvinnene har gått under den tradisjonsrike tremila i Kollen.

Italias landslagstrenar hevdar han ser problemet i Italia, at kvinnelege utøvarar trur dei må gå ned i vekt for å nå toppen. Han meiner også at han har sett det i andre land han har jobba. Det har også vore tema i Russland.

– Vi har hatt nok saker tidlegare, der jenter har tenkt at viss dei er tynnare, så vil dei gå fortare. Med dei lange distansane, så synest eg ein igjen pressar jentene i den retninga. For meg er det eit heilt galen signal for kvinnene, seier Cramer.

Tremila VM Planica 2023

FRÅ TRE TIL FEM: Kvinnene går frå ei tremil i VM til ei femmil i Kollen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi tibyr mangfald

Det er ikkje FIS samde i. Renndirektør Lamplot meiner tvert imot at utsegnene om at løypene har vorte tøffare er feil.

– Eg veit ærleg talt ikkje kvar Marcus kjem med desse meiningane om at løypene blir tøffare frå, innleier Lamplot.

Han meiner at FIS har stor variasjon i alt frå løyper, til konkurranseformat, distansar og høgdemeter.

– Det er eit stort mangfald, så eg vil ikkje seie at løypene blir tøffare, seier Lamplot.

michal lamplot

USAMD: Michal Lamplot, renndirektør i Fis, er ikkje samd med Markus Cramer.

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

Før sesongen bestemde FIS at kvinner og menn skulle gå like distansar i verdscupen. Det sjølv om det var stor motstand blant løparane.

88 prosent av dei aktive kvinnene i løparane si eiga undersøking var imot like distansar og i undersøkinga kom det også fram at kvar tredje utøvar var heilt samd eller delvis samd i at verdenscupformatene- og løypene pressar utøvarar inn i usunne fysiske normer.

Lamplot meiner at det framleis er mogleg for ulike kroppstypar å lykkast i langrenn, og peikar tilbake til det han sa om mangfaldet i konkurransar og løyper.

Likevel seier han at dei er klar over at løypene ikkje skal presse utøvarar mot usunne fysiske krav.

– Det er sjølvsagt eit viktig aspekt. Eg trur løypene vi har tilbyr mangfald. Eg trur ikkje løypene våre dyttar utøvarane den eine eller den andre vegen. Diskusjonen om kva slags løyper vi skal ha i framtida, om dei skal vere enklare eller tøffare, desse diskusjonane kjem til å gå føre seg for alltid. Vi prøver å involvere ekspertar og folk som er interesserte i dette, og utøvarar også i diskusjonen. Det er definitivt noko vi kikkar på, seier Lamplot.

Ber FIS snu

Cramer meiner FIS er nøydde til å snu på den avgjerda slik at det ikkje blir like distansar for menn og kvinner.

– For unge utøvarar som kjem opp no er det heilt feil veg å gå, seier Cramer.

Han seier at treninga også må endrast. Han ser kravet er meir trening enn tidligare.

Han er bekymra og redd for utviklinga og at ho ikkje skal stoppast.

– Eg håpar dei også ser at dette er ei feil avgjerd, seier Cramer.

Lamplot understrekar at det ikkje berre var han eller ei lita gruppe i FIS som tok avgjerda om å endre distansane. Saka vart stemd gjennom av representantane i langrennsstyret i FIS.

– Vi sa frå byrjinga at vi kjem til å evaluere korleis endringane har fungert, og avgjere kva distansar vi bør ha i framtida i verdscupen, OL og VM. Dette kjem til å skje til våren, seier Lamplot.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal