Hopp til innhold

Trenerprofil slår helsealarm før Kollen-femmila: – Katastrofalt

Han har sett det han meiner er ein alarmerande trend i langrennssporten. Italias landslagstrenar Markus Cramer reagerer på lengre distansar og det han meiner er tøffare løyper.

Holmenkollen skifestival 2020

FEMMIL: Kvinnene har i lang tid gått 30 kilometer i Holmenkollen. Søndag skal dei gå 50 kilometer. Her frå tremila i 2020.

Foto: Annika Byrde / NTB

Dette blir toppa kommande helg med ei historisk femmil for kvinner i dei beinharde løypene i Holmenkollen. Han reagerer også sterkt på at femmila i Holmenkollen går åtte dagar etter VM-tremila i Planica.

– For meg blir det katastrofalt, seier Cramer.

Han tek ikkje med seg utøvarar som gjekk dei lengste distansane i VM sist helg til Kollen-helga. Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) innrømmer at kalenderen ikkje er ideell.

– Ideelt sett hadde pausen mellom vore lengre og i framtida vil vi jobbe med det norske Skiforbundet og andre nasjonale skiforbund for å finne den beste moglege datoen til Holmenkollen, for det er eitt av dei ikoniske arrangementa våre, seier renndirektør Michal Lamplot.

Cramer trur at vektproblematikken vil auke i omfang blant kvinner i langrennssporten når distansane aukar for kvinner og det også kan bli meisterskapsøvingar.

– Eg merkar at det berre blir eit større og større problem når menn og kvinner skal gå like distansar. Det er mange ting som går mot denne avgjerda, seier Cramer.

Han har jobba som landslagstrenar både i Tyskland, Sveits, Russland og no Italia.

Markus Cramer

SLÅR ALARM: Italias landslagstrenar Markus Cramer er bekymra for kvinnelege langrennsløparars helse.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bekymra for helsa

Cramer meiner at trenden viser at det har vorte hardare løyper. Han såg beinharde løyper under OL i Beijing. Då han kom til VM i Planica så han det same.

– På tremila var det åtte minutt med nesten berre stigning frå det lågaste punktet i løypa til det høgaste punktet. Sjølvsagt har utøvarane vorte sterkare, dei har betre ski og betre smurning. Men vi må sjå på helsa deira, seier Cramer.

Også i Holmenkollen ventar det lange stigningar. Motbakkepartiet opp til Frognerseteren er berykta og skal gåast seks gonger under femmila. Totalt ventar det heile 2004 høgdemeter i Holmenkollen, 135 høgdemeter meir enn femmila i Planica. Søndag ventar 70 prosent fleire høgdemeter enn det kvinnene har gått under den tradisjonsrike tremila i Kollen.

Italias landslagstrenar hevdar han ser problemet i Italia, at kvinnelege utøvarar trur dei må gå ned i vekt for å nå toppen. Han meiner også at han har sett det i andre land han har jobba. Det har også vore tema i Russland.

– Vi har hatt nok saker tidlegare, der jenter har tenkt at viss dei er tynnare, så vil dei gå fortare. Med dei lange distansane, så synest eg ein igjen pressar jentene i den retninga. For meg er det eit heilt galen signal for kvinnene, seier Cramer.

Tremila VM Planica 2023

FRÅ TRE TIL FEM: Kvinnene går frå ei tremil i VM til ei femmil i Kollen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi tibyr mangfald

Det er ikkje FIS samde i. Renndirektør Lamplot meiner tvert imot at utsegnene om at løypene har vorte tøffare er feil.

– Eg veit ærleg talt ikkje kvar Marcus kjem med desse meiningane om at løypene blir tøffare frå, innleier Lamplot.

Han meiner at FIS har stor variasjon i alt frå løyper, til konkurranseformat, distansar og høgdemeter.

– Det er eit stort mangfald, så eg vil ikkje seie at løypene blir tøffare, seier Lamplot.

michal lamplot

USAMD: Michal Lamplot, renndirektør i Fis, er ikkje samd med Markus Cramer.

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

Før sesongen bestemde FIS at kvinner og menn skulle gå like distansar i verdscupen. Det sjølv om det var stor motstand blant løparane.

88 prosent av dei aktive kvinnene i løparane si eiga undersøking var imot like distansar og i undersøkinga kom det også fram at kvar tredje utøvar var heilt samd eller delvis samd i at verdenscupformatene- og løypene pressar utøvarar inn i usunne fysiske normer.

Lamplot meiner at det framleis er mogleg for ulike kroppstypar å lykkast i langrenn, og peikar tilbake til det han sa om mangfaldet i konkurransar og løyper.

Likevel seier han at dei er klar over at løypene ikkje skal presse utøvarar mot usunne fysiske krav.

– Det er sjølvsagt eit viktig aspekt. Eg trur løypene vi har tilbyr mangfald. Eg trur ikkje løypene våre dyttar utøvarane den eine eller den andre vegen. Diskusjonen om kva slags løyper vi skal ha i framtida, om dei skal vere enklare eller tøffare, desse diskusjonane kjem til å gå føre seg for alltid. Vi prøver å involvere ekspertar og folk som er interesserte i dette, og utøvarar også i diskusjonen. Det er definitivt noko vi kikkar på, seier Lamplot.

Ber FIS snu

Cramer meiner FIS er nøydde til å snu på den avgjerda slik at det ikkje blir like distansar for menn og kvinner.

– For unge utøvarar som kjem opp no er det heilt feil veg å gå, seier Cramer.

Han seier at treninga også må endrast. Han ser kravet er meir trening enn tidligare.

Han er bekymra og redd for utviklinga og at ho ikkje skal stoppast.

– Eg håpar dei også ser at dette er ei feil avgjerd, seier Cramer.

Lamplot understrekar at det ikkje berre var han eller ei lita gruppe i FIS som tok avgjerda om å endre distansane. Saka vart stemd gjennom av representantane i langrennsstyret i FIS.

– Vi sa frå byrjinga at vi kjem til å evaluere korleis endringane har fungert, og avgjere kva distansar vi bør ha i framtida i verdscupen, OL og VM. Dette kjem til å skje til våren, seier Lamplot.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Svensk fotballstjerne om tidligere landslagssjef: Hadde «rabiat lederfilosofi»

  Den tidligere svenske storspilleren Nilla Fischer retter uvanlig tøff kritikk mot tidligere landslagssjef Pia Sundhage i en ny bok.

  I boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten», kaller Fischer, som i mange år var en av Sveriges aller mest suksessrike fotballspillere på kvinnesiden, trener Sundhages lederfilosofi for «rabiat». Det begrunner hun blant annet med at visse spillere framsto som mer verdt enn andre.

  Fischer, som spilte 194 landskamper for Sverige, sier hun angrer på at hun ikke tok grep.

  – De gangene burde jeg ha sagt fra, men jeg gjorde det ikke. Som når landslagssjefen vår ikke behandlet alle likt, og var slem mot enkeltspillere. Jeg skammer meg over at jeg ikke gjorde noe, sier Fischer til nyhetsbyrået TT.

  Samtidig skryter hun av den tidligere landslagssjefen energi og lidenskap for fotballen.

  Under Sundhage tok Sverige OL-sølv og EM-bronse.

  Til SVT svarer Sundhage følgende om kritikken fra sin tidligere elev:

  «Dette er Nillas sannhet. Jeg har en annen opplevelse, en annen historie. Trist at hun i løpet av tiden på landslaget opplevde det slik».

  (NTB)

  Nilla Fischer
  Foto: ODD ANDERSEN / Afp
 • Utsatte eliteseriekamper har fått nye datoer

  Lillestrøm og Vålerenga fikk utsatt hver sin kamp som følge av sommerens U21-EM. Nå har de fått nye kampdatoer, skriver NTB. Lillestrøms hjemmekamp mot Aalesund skal spilles 19. juli, mens Sandefjords kamp mot Vålerenga sparkes 30. september.

  Behovet for nye datoer kommer av at både Lillestrøm og Vålerenga har spillere som skal delta i U21-sluttspillet.

  Mads Hedenstad Christiansen - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Borge med solid åpningsrunde på LPGA-touren

  Celine Borge gikk åpningsrunden på LPGA-touren i Galloway, New Jersey to slag under par. Det gir en foreløpig delt 22.-plass, melder NTB.

  Etter en varierende start, avsluttet hun godt. Borge gikk fire slag under par på de ti siste hullene på åpningsrunden.

  Det ble birdie på 1., 3., 9., 14., 15. og 17. hull, bogey på 2., 4., 7. og 8. hull.

  Kinesiske Liu Yan og sørkoreanske Jenny Shin er i delt ledelse seks slag under par.

  celine borge
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste