Hopp til innhold

Trenerpappaen kjemper mot kreft: – Skal knekke svineriet

BERGEN (NRK): Fra følgebilen fulgte Jon Erik Knotten sønnens kamp mot klokka i sykkel-VM. I nær framtid får han vite hvordan han ligger an i sin egen kamp – mot kreften.

Iver Johan Knotten og Jon Erik Knotten

SAMMEN MOT TOPPEN: Med pappa Jon Erik som trener har Iver Johan Knotten blitt en av verdens beste 18-åringer på sykkelsetet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vi har hatt et tøft år og er fortsatt inne i det, sier Iver Johan Knotten.

Han er akkurat ferdig med sitt temporitt i VM. Det gikk ikke helt etter planen. Fysisk var det ingen topp dag. Underveis fant han også plutselig ut at løypa var annerledes enn det de norske løperne hadde forberedt seg på.

I bilen bak satt Knottens far og trener, Jon Erik. Han har fått føle på kroppen at livet kan by på adskillig større utfordringer enn å studere løypekart før sykkelritt.

I mars fikk han kreftdiagnosen.

– Du blir litt satt ut, du blir mint på at livet er skjørt, sier han til NRK

Så naturlig som mulig

For Jon Erik Knotten har det vært viktig å være åpen om sykdommen, ikke minst overfor den nærmeste familien.

– Å være ærlig om situasjonen har vært med på å avmystifisere det. Vi har snakket om å være så naturlig som mulig, leve så naturlig som mulig, det er en viktig del, fastslår han.

Familien er blitt flinkere til å ta vare på øyeblikkene.

– Vi er opptatt av at vi skal leve her og nå, og så får vi ta det som kommer senere. Sånn sett påvirker det ikke meg så mye. Det er i bakgrunnen, men man får ikke gjort så mye med det. Vi må leve så normalt som mulig, sier den 18 år gamle sykkelsønnen.

Jon Erik Knotten

SKAL KJEMPE: Jon Erik Knotten bruker idrettsmentaliteten sin i kampen mot sykdommen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hva som kommer senere vet de nemlig ikke. Ting har ikke gått som de har håpet det siste halvåret.

– Jeg har vært igjennom tre runder med cellegift, og jeg har vært igjennom en operasjon hvor vi håpet at det meste skulle være vekk, men det er kommet tilbake, forteller Jon Erik Knotten.

Venter på svar

I nær framtid skal han på sykehuset for å få ny status. Håpet er at cellegiften skal ha virket. At en ny operasjon skal kunne fjerne svulsten en gang for alle.

– Jeg er ikke ferdig med det ennå. Jeg skal kjempe på, sier han – og takker idrettsbakgrunnen for måten han klarer å forholde seg til sykdommen på.

– Det å kjempe, jobbe og være positiv, og hele tida ha fokus på at dette skal jeg klare, det kom fort. Det tror jeg er viktig for alle som er i en sånn situasjon. Fader, jeg skal klare dette, sier Knotten, som er fast bestemt på én ting:

– Jeg skal knekke svineriet.

Fra følgebilen fulgte Jon Erik Knotten sønnens kamp mot klokka i sykkel-VM. I nær framtid får han vite hvordan han ligger an i sin egen kamp – mot kreften.

TRENERPAPPA: Se reportasjen om trenerpappa Jon Erik Knotten. FOTO: Gunnar Bratthammer

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal