Hopp til innhold

Trenerkommentaren såret Diggins: – Tenkte «herregud, jeg er feit»

BEITOSTØLEN (NRK): En slengbemerkning fra en trener bidro til det som endte med en alvorlig spiseforstyrrelse for Jessica Diggins. Nå tar hun et kraftig oppgjør med slankepresset.

l35s6ayZZXY

OPPRØRT: Jessica Diggins er kjent som en sprudlende idrettsutøver. Men når hun snakker om slankepress, er hun alvorlig.

Foto: Dustin Satloff / AFP

– Jeg synes det er veldig tøft, sier Jessica Diggins mens hun rister sakte på hodet.

Hun sitter i en spisesal på et hotell på Beitostølen. For mindre enn et år siden satt hun i samme rom og snakket ut om den alvorlige spiseforstyrrelsen hun slet med i slutten av tenåra. Å komme seg ut av det var hennes livs tøffeste kamp.

Igjen er vekt og spiseforstyrrelser tema. For et par uker siden sto det amerikanske løpetalentet Mary Cain fram og fortalte hvordan et stadig vektpress fra treneren etter hvert ga henne selvmordstanker.

Flere britiske løpere fulgte opp med å fortelle om omfattende slankepress i britisk friidrett. Charles van Commenee, som var en av hovedtrenerne fram mot OL i London i 2012, gjør heller ingenting for å benekte det.

– I løpet av de siste 40 årene har jeg kalt flere utøvere feite, fordi de var det, sier han til The Telegraph.

I forbindelse med skiskytterkonkurransene på Sjusjøen i forrige uke, viste NRK et intervju med den franske landslagssjefen Stéphane Bouthiaux.

Han sa rett ut at han hadde bedt flere av kvinnene på landslaget om å gå ned 2–4 kilo før sesongen, fordi de ikke hadde kropper som var «effektive» nok.

– Kan føre til en spiseforstyrrelse

Det er disse historiene som får Diggins til å riste på hodet.

– Som Mary Cain sa, det vil være veldig naivt å si at vekt overhodet ikke spiller en rolle i utholdenhetssport. Vi kan alle si ja, det er en del av det. Men hvis du ser på puslespillet som utgjør langrenn, og hvorfor du går fort på ski, er vekt én brikke i puslespillet. Og det er så mange andre brikker, sier Diggins, og fortsetter:

– Å fokusere på vekt i stedet for å fokusere på hvor sterk du er i hodet, hvordan den mentale treningen er, hvordan teknikken er, hvordan fysikken er, hvordan stressnivået er i hverdagen og hvor glad det du er ... Når trenere peker på vekt som det eneste viktige, blir det litt tullete for meg. Dessverre har jeg hørt mange historier om trenere som sier slike ting, og det bidrar virkelig til spiseforstyrrelser.

Jessica Diggins på Beitostølen

VAR SYK: Jessica Diggins overvant sine spiseforstyrrelser og er glad for å være en del av et lag der vektreduksjon ikke er et tema.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Så forklarer hun hvorfor vektfokuset og slankepresset er farlig.

– Hvis du ser på oss skiløpere, er de fleste av oss det vi i USA kaller «type A-mennesker». Vi jobber hardt, prøver å være perfekte og gjøre hver minste ting riktig. Og hvis du sier til en sånn person at «dette er ikke bra, dette må fikses og perfeksjoneres», så vil denne personen hyperfokusere på det, og da kan det dessverre føre til en spiseforstyrrelse.

Såret av frivillig trener

Selv har Jessica Diggins aldri opplevd at en trener hun har hatt en formell relasjon til har bedt henne gå ned i vekt eller kommentert kroppen hennes. Men hun har en egenopplevelse som likevel illustrerer problemet.

– Jeg hadde en frivillig trener som sa noe til meg for mange år siden. Han sa «du er så mye større enn du var da du gikk på high school». Og jeg skulle ha tenkt «ja, jeg har vært igjennom puberteten, selvfølgelig er jeg større enn jeg var da jeg var 15». Men hjernen tenkte «herregud, jeg er feit».

Diggins påpeker at det kan ha vært ment som et kompliment for at hun hadde bygd muskler. Men det var ikke slik hun oppfattet det.

– Måten det ble sagt på såret meg. Nå er jeg trygg på meg selv, men det kan være vanskelig for unge gutter og jenter som ikke har den tryggheten. De ser opp til trenere og søker råd for å bli bedre, og når en trener sier at du er treg fordi du er feit, er det veldig tøft å høre.

t6Z_yX46B_A

HELSA FØRST: For Sadie Bjornsen har det aldri vært tvil om at jakten på sekunder aldri skal gå på helsa løs.

Foto: Dustin Satloff / AFP

– Vil være i stand til å få barn

Diggins’ landslagskollega Sadie Bjornsen er like oppgitt over de nye eksemplene på slankepress. Særlig Mary Cains historie har vakt oppsikt i USA.

Begge bekrefter at kulturen på det amerikanske langrennslandslaget er helt annerledes. Som profesjonelle utøvere har ingen av dem opplevd slankepress.

– Det er mulig å skape et støttende miljø som hjelper utøverne til å finne den kroppen som fungerer for dem. Det er ikke verdt å risikere helsa for å bli så rask som du kan. Jeg ønsker å være i stand til å få barn etter karrieren. For å kunne det, må jeg holde meg frisk og ikke tillate meg å la medaljer være viktigere enn å være frisk, sier Bjornsen til NRK.

De to amerikanske stjernene mener vektproblematikk er noe trenere bør være forsiktige med å ta opp.

– Noen ganger vil utøvere oppleve å gå for mye ned i vekt, de mister energien og blir syke, og da må treneren hjelpe deg med å komme på rett kjøl igjen. Men en trener skal ikke si at noen må ned i vekt, sier Bjornson.

Deler sin historie i ny bok

– Det kan være nyttig å si «jeg er trener, ikke en ernæringsekspert». Kanskje har laget en ernæringsfysiolog som utøverne kan velge å jobbe med hvis de vil, men ikke si «du må gå og snakke med ernæringsfysiologen», sier Diggins.

For henne er temaet så viktig at hun har valgt å skrive bok. I løpet av vinteren kommer «Brave enough» i salg, og håpet er at boka kan hjelpe unge som opplever vektpress og i verste fall spiseforstyrrelser.

– Jeg forteller hvordan jeg ble syk, hvordan behandlingen var og hvordan jeg kom meg ut av det. Kanskje kan det hjelpe noen unge som ikke tør å snakke med foreldrene eller treneren om sine problemer. Kanskje kan det også hjelpe noen til å tørre å snakke med foreldrene og treneren om det. De ser at jeg opplevde det, kom meg ut av det og ble så trygg på meg selv at jeg til og med kan sitte på TV og snakke om det, sier Jessica Diggins.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal