Hopp til innhold

Treneren forgrep seg på over 20 barn: – Mange gruet seg til å spille kamp

I 2010 ble en trener i idrettslaget Våg dømt for seksuelle overgrep mot 27 barn under 16 år. Nå forteller et av ofrene for første gang om overgrepene som forandret Idretts-Norge.

Våg

«Stian» ble utsatt for overgrep av fotballtreneren sin da han var 12 år. For første gang forteller han sin historie.

Foto: Anne Rognerud / NRK

«Stian» skal endelig bli kvitt plagene han sliter med. Han er 12 år gammel og treneren har gitt beskjed om at han kan massere bort problemene.

Stian går inn i mellomstore, klassiske fotballgarderoben. Han husker lukten av sure sokker. Gulvet er fylt av kunstgressknotter som leder vei til badstuen og dusjene innerst i garderoben.

Problemet sitter i lysken. Treneren låser døra og ber Stian om å kle av seg til undertøyet. Stian legger seg ned på en av trebenkene før treneren begynner å massere. I en snau halvtime ligger Stian på benken og ser inn i flisene i veggen.

Flere ganger berører treneren Stians kjønnsorgan. Det virker tilfeldig. Stian tenker at det må være mer pinlig for treneren enn det er for ham selv.

– Men i ettertid skjønner jeg jo at det ikke var noe uhell, sier Stian i dag.

Lite visste han om at snaut 30 andre barn i klubben ble utsatt for overgrep fra sin trofaste trener.

«Stian» er ikke hans ekte navn, men han ønsker å være anonym. Noen av de andre som ble utsatt for overgrep sier til NRK at de ikke orker å snakke om episodene.

Saken skulle etter hvert få konsekvenser for hele norsk idrett.

Varslet ikke om «underlig» oppførsel

Guttene på laget snakket ofte om at «det var noe rart» med treneren. Men de unge guttene visste ikke hva annet de skulle gjøre enn å le av oppførselen.

Etter episoden hvor Stian fikk massasje av treneren, gikk han rett ut og fortalte det til vennene sine.

– Jeg lo litt av det. Og de lo med. Det har jeg skjønt at kanskje var en av grunnene til at han aldri prøvde seg på meg igjen. Fordi jeg snakket om det. Gikk rett ut til vennene mine og plapra om det, forteller Stian.

Våg klubbhus

Klubbhuset til Idrettsklubben Våg i dag.

Foto: NRK

Flere spillere på laget fikk lignende behandling. Noen av dem hadde knesmerter, men treneren mente problemet satt i lysken, forteller Stian.

– Var de ikke mange som syntes det var litt underlig å massere lysken for et kneproblem?

– Jo, det var mange som syntes det var underlig, og mange som syntes det var ubehagelig og som grua seg til å spille kamp, for da visste de at han kom til å massere de etterpå. Så det ble snakket om blant noen.

Likevel vet han ikke om at noen varslet foreldre eller voksne på det tidspunktet. Selv var han ikke engang inne på tanken om å varsle noen.

– Det var nok en blanding over at jeg var litt ærbødig overfor ham og tenkte at han ... Jeg hadde veldig tillit til ham. Samtidig visste jeg nok ikke helt hva det var, hvor grensen gikk og hva som var rart og hva som ikke var det. Jeg var ganske ung.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den aktuelle treneren uten å lykkes. Advokaten hans har ingen kommentar til saken.

Våg

«Stian» har nå flyttet fra Kristiansand og er i gang med studier. Han har fortsatt kontakt med andre som ble utsatt for overgrep. Noen av dem har det langt verre enn han selv, forteller Stian.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Dømt til fengsel

Treneren, som nå er i 40-årene, var en meget respektert mann i sørlandsklubben Våg. Han fulgte med på alt som bevegde seg på banen, og var kjent for å utvikle gode spillere.

Han kunne være på banen i 13–14 timer sammenhengende. Han kjente navnene til de fleste spillerne og ble beskrevet som en dyktig trener. Han hadde suksess, og ble et kjent navn i miljøet.

– Han så meg spille og skrøyt mye av meg til meg, men også til andre. Og jeg fikk høre fra de litt eldre guttene at han hadde pratet om meg til dem, da ble jeg veldig stolt. Så inviterte han meg til å være med på trening med 16-års laget. På det tidspunktet var jeg 12 år, sier Stian.

Ifølge dommen treneren fikk i Agder lagmannsrett i 2010, hadde overgrepene mot skjedd fra sommeren 2007 til starten av 2009. Han ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder for seksuelle handlinger mot totalt 27 personer under 16 år.

Klubbleder i Våg på det tidspunktet var Bjørn Ole Frohm. Han husker telefonen han fikk en dag i 2009. En gutt hadde blitt berørt av Våg-treneren. Frohm tok umiddelbart kontakt med politiet. Etter hvert forstod han også omfanget av de seksuelle overgrepene.

Bjørn Ole Frohm

Bjørn Ole Frohm utenfor garderoben i Vågs klubbhus.

Foto: NRK

– Hva var grunnen til at han kunne holde på med 27 barn uten at det ble oppdaget?

– Det er en vanskelig sak for et barn å fortelle om at man er blitt seksuelt misbrukt, så den ser jeg. Jeg har ikke noen veldig god forklaring på hvorfor ikke det ble gjort noe tidligere, sier Frohm.

Dusjplikt etter trening

I dommen står det beskrevet gjentatte hendelser hvor den overgrepsdømte treneren har berørt kjønnsorganene til barna. Ifølge Stian var det spesielt én type gutter treneren utnyttet.

– Sett i ettertid kunne han ofte gå på spillere som kanskje var redd for å miste plassen sin på laget, spillere som han hadde tatt under sine vinger. Gjerne veldig ambisiøse spillere som var villig til å gjøre alt for å bli best, sier Stian.

Stian ser tilbake på små hendelser som de stusset over, men som, etter det han kjenner til, ikke ble varslet om. Treneren innførte ifølge Stian dusjeplikt for lagene han trente. Han mente det var viktig for garderobekulturen. Han var stort sett til stede i garderoben selv også, forteller Stian.

Flere hendelser skjedde nettopp i garderoben og dusjen.

– Jeg husket godt at han dusjet med oss på turnering og at han kunne bli litt fysisk i dusjen. Han kunne bære folk inn i dusjen og skru på kaldt vann og tulle med oss på den måten. Det syns vi var litt rart, og vi lo av det, sier Stian.

Nye retningslinjer

Etter hvert som saken i Våg vokste seg større, tok klubben kontakt med Norges Idrettsforbund (NIF). Forbundet bidro med mediehåndtering i starten, men etter hvert som saken utviklet seg, ønsket Frohm at NIF måtte endre sine rutiner.

Frohm tok kontakt med idrettsforbundet da dommen mot treneren var klar. Målet var å ekskludere vedkommende fra idrett på livstid. Domsutvalget tok opp saken og utestengte treneren.

Men også sentralt i idrettsforbundet begynte ting å skje.

Per Tøien

Idrettspolitisk rådgiver i idrettsforbundet, Per Tøien.

Foto: Gry Kårstad / NRK

– Saken i Våg var først og fremst en øyeåpner for Norges Idrettsforbund. Det ble tydelig at det var viktig å innføre en ordning med politiattester. Alvorlighetsgraden i den saken gjorde at vi ble mer bevisst på å rigge oss selv på en bedre måte. Vi hadde igangsatt et arbeid om retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep, men jeg kan godt si at alvorlighetsgraden av Våg-saken førte til at dette arbeidet ble høyere prioritert, sier Per Tøien.

Han er idrettspolitisk rådgiver i NIF. Tøien peker på at noe av det viktigste man gjør for å forhindre at slike ting skjer, er at politiattestordningen må fungere slik det var tenkt at den skulle fungere.

I dag gjør den ikke det, mener idrettsforbundet.

NIF ble også mer bevisste på faresituasjoner. Retningslinjene mot seksuell trakassering og overgrep ble utarbeidet. For eksempel er det nå et råd om at «trenere skal unngå kontakt med utøvere i det private rom uten at det er flere til stede eller at man har avtalt det med foresatte eller idrettsledelsen».

I Våg tar man naturligvis slike utfordringer på aller største alvor.

Trond Blattmann

Daglig leder i Våg, Trond Blattmann.

Foto: NRK

– Vi jobber med dette på flere felt. Blant annet har vi foreldremøter og trenermøter. Det skal aldri være mindre enn tre voksne rundt hvert lag. Som regel er vi seks eller syv. Det ligger også i klubbhåndboka vår, så vi er forankret på alle felter for å jobbe sterkt mot dette, sier dagens styreleder i Våg, Trond Blattmann.

Skammen rundt det å snakke, er noe Stian har tenkt på i ettertid. Han oppfordrer foreldre til å fortelle barn om grenser og hva barna må fortelle om hjemme.

Det er jo vanskelig å vite for et barn hva som er greit og hva som ikke er greit. Så kan det være mye skam knyttet til seksualitet når man er så ung. Man har ikke noen erfaringer og vet ikke så mye om det. Og man har i hvert fall ikke lyst til å snakke med foreldrene sine om det. Jeg tenker at det kan være vanskelig for barn å fortelle om sånt, sier Stian.

Hør Podkast-serien om overgrepene i Engerdal:

Hei!

NRK kommer til å publisere flere artikler om overgrepene i Engerdal. Har du tanker om denne saken, eller tips til andre historier jeg bør se nærmere på? Skriv til meg her. 

 

Siste nytt

 • Cupdrømmen lever for Møller Dæhli & co.

  Mats Møller Dæhli og hans Nürnberg tok seg onsdag videre i den tyske cupen.

  Nürnberg måtte virkelig jobbe mot avansementet. Det var motstander Fortuna Düsseldorf som tok ledelsen og var på vei videre, men Taylan Duman reddet ekstraomganger med sin scoring tre minutt på overtid.

  Kampen gikk helt til straffesparkkonkurranse, som Nürnberg vant 5-3. Dæhli startet kampen på benken, men ble byttet inn i det 84. minutt og ble en viktig bidragsyter ettersom han hadde den målgivende pasningen til Nürnbergs utligning.

  Nations League: Østerrike - Norge
  Foto: Expa/ Florian Schrötter / NTB
 • Tidligere alpinstjerne Elena Fanchini er død

  Tidligere alpinstjerne Elena Fanchini er død 37 år gammel, etter flere års sykdom. Hun vant i sin karriere to verdenscuprenn, sist på hjemmebane i Cortina i 2015, og tok VM-sølv i utfor i 2005.

  Dødsfallet blir bekreftet av det italienske skiforbundet.

  Fanchini døde i sitt hjem i Solato. Hun kjørte sitt siste renn i desember 2017. Hun måtte avbryte OL-sesongen for å starte behandling mot kreft. Hun vant den første kampen mot kreften og satset på comeback, men ble da rammet av en alvorlig skade.

  I april 2020 meldte Elena og søsteren Nadia samtidig at de avsluttet alpinkarrierene. Begge vant VM-medaljer og verdenscuprenn.

  Fanchini døde samme dag som Marta Bassino vant VM-gull i super-G og to dager etter at en annen tidligere lagvenninne, Federica Brignone, vant superkombinasjonen.

  Nylig tilegnet Sofia Goggia sin utforseier i Cortina d'Ampezzo til Elena Fanchini. (NTB/NRK)

  Elena Fanchini
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Sola tapte hjemme for Larvik – Vipers og Storhamar vant

  Serietreer Sola røk 23-32 hjemme for Larvik i kvinnenes eliteserie i håndball. Dermed stakk Vipers Kristiansand og Storhamar ytterligere fra.

  Serieleder Vipers hadde ingen problemer med å slå Fredrikstad 46-27, mens toer Storhamar tok seg av tabelljumbo Volda med 39-21.

  Det var derimot i Åsenhallen i Sola at skrellen kom. Sola på tredjeplass kom veldig dårlig i gang og lå under 9-17 ved pause. Det ble til slutt tap med ni måls margin. Med seieren rykket Larvik opp til fjerdeplassen og er bare poenget bak nettopp Sola.

  Amanda Kurtovic scoret ni mål for den gamle storklubben.

  Resultater i de øvrige kampene onsdag: Byåsen - Molde 24-29, Tertnes - Romerike Ravens 22-28, Aker Topphåndball - Fana 20-24. (NTB)

  Kurtovic
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste