Hopp til innhold

Treneren forgrep seg på over 20 barn: – Mange gruet seg til å spille kamp

I 2010 ble en trener i idrettslaget Våg dømt for seksuelle overgrep mot 27 barn under 16 år. Nå forteller et av ofrene for første gang om overgrepene som forandret Idretts-Norge.

Våg

«Stian» ble utsatt for overgrep av fotballtreneren sin da han var 12 år. For første gang forteller han sin historie.

Foto: Anne Rognerud / NRK

«Stian» skal endelig bli kvitt plagene han sliter med. Han er 12 år gammel og treneren har gitt beskjed om at han kan massere bort problemene.

Stian går inn i mellomstore, klassiske fotballgarderoben. Han husker lukten av sure sokker. Gulvet er fylt av kunstgressknotter som leder vei til badstuen og dusjene innerst i garderoben.

Problemet sitter i lysken. Treneren låser døra og ber Stian om å kle av seg til undertøyet. Stian legger seg ned på en av trebenkene før treneren begynner å massere. I en snau halvtime ligger Stian på benken og ser inn i flisene i veggen.

Flere ganger berører treneren Stians kjønnsorgan. Det virker tilfeldig. Stian tenker at det må være mer pinlig for treneren enn det er for ham selv.

– Men i ettertid skjønner jeg jo at det ikke var noe uhell, sier Stian i dag.

Lite visste han om at snaut 30 andre barn i klubben ble utsatt for overgrep fra sin trofaste trener.

«Stian» er ikke hans ekte navn, men han ønsker å være anonym. Noen av de andre som ble utsatt for overgrep sier til NRK at de ikke orker å snakke om episodene.

Saken skulle etter hvert få konsekvenser for hele norsk idrett.

Varslet ikke om «underlig» oppførsel

Guttene på laget snakket ofte om at «det var noe rart» med treneren. Men de unge guttene visste ikke hva annet de skulle gjøre enn å le av oppførselen.

Etter episoden hvor Stian fikk massasje av treneren, gikk han rett ut og fortalte det til vennene sine.

– Jeg lo litt av det. Og de lo med. Det har jeg skjønt at kanskje var en av grunnene til at han aldri prøvde seg på meg igjen. Fordi jeg snakket om det. Gikk rett ut til vennene mine og plapra om det, forteller Stian.

Våg klubbhus

Klubbhuset til Idrettsklubben Våg i dag.

Foto: NRK

Flere spillere på laget fikk lignende behandling. Noen av dem hadde knesmerter, men treneren mente problemet satt i lysken, forteller Stian.

– Var de ikke mange som syntes det var litt underlig å massere lysken for et kneproblem?

– Jo, det var mange som syntes det var underlig, og mange som syntes det var ubehagelig og som grua seg til å spille kamp, for da visste de at han kom til å massere de etterpå. Så det ble snakket om blant noen.

Likevel vet han ikke om at noen varslet foreldre eller voksne på det tidspunktet. Selv var han ikke engang inne på tanken om å varsle noen.

– Det var nok en blanding over at jeg var litt ærbødig overfor ham og tenkte at han ... Jeg hadde veldig tillit til ham. Samtidig visste jeg nok ikke helt hva det var, hvor grensen gikk og hva som var rart og hva som ikke var det. Jeg var ganske ung.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den aktuelle treneren uten å lykkes. Advokaten hans har ingen kommentar til saken.

Våg

«Stian» har nå flyttet fra Kristiansand og er i gang med studier. Han har fortsatt kontakt med andre som ble utsatt for overgrep. Noen av dem har det langt verre enn han selv, forteller Stian.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Dømt til fengsel

Treneren, som nå er i 40-årene, var en meget respektert mann i sørlandsklubben Våg. Han fulgte med på alt som bevegde seg på banen, og var kjent for å utvikle gode spillere.

Han kunne være på banen i 13–14 timer sammenhengende. Han kjente navnene til de fleste spillerne og ble beskrevet som en dyktig trener. Han hadde suksess, og ble et kjent navn i miljøet.

– Han så meg spille og skrøyt mye av meg til meg, men også til andre. Og jeg fikk høre fra de litt eldre guttene at han hadde pratet om meg til dem, da ble jeg veldig stolt. Så inviterte han meg til å være med på trening med 16-års laget. På det tidspunktet var jeg 12 år, sier Stian.

Ifølge dommen treneren fikk i Agder lagmannsrett i 2010, hadde overgrepene mot skjedd fra sommeren 2007 til starten av 2009. Han ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder for seksuelle handlinger mot totalt 27 personer under 16 år.

Klubbleder i Våg på det tidspunktet var Bjørn Ole Frohm. Han husker telefonen han fikk en dag i 2009. En gutt hadde blitt berørt av Våg-treneren. Frohm tok umiddelbart kontakt med politiet. Etter hvert forstod han også omfanget av de seksuelle overgrepene.

Bjørn Ole Frohm

Bjørn Ole Frohm utenfor garderoben i Vågs klubbhus.

Foto: NRK

– Hva var grunnen til at han kunne holde på med 27 barn uten at det ble oppdaget?

– Det er en vanskelig sak for et barn å fortelle om at man er blitt seksuelt misbrukt, så den ser jeg. Jeg har ikke noen veldig god forklaring på hvorfor ikke det ble gjort noe tidligere, sier Frohm.

Dusjplikt etter trening

I dommen står det beskrevet gjentatte hendelser hvor den overgrepsdømte treneren har berørt kjønnsorganene til barna. Ifølge Stian var det spesielt én type gutter treneren utnyttet.

– Sett i ettertid kunne han ofte gå på spillere som kanskje var redd for å miste plassen sin på laget, spillere som han hadde tatt under sine vinger. Gjerne veldig ambisiøse spillere som var villig til å gjøre alt for å bli best, sier Stian.

Stian ser tilbake på små hendelser som de stusset over, men som, etter det han kjenner til, ikke ble varslet om. Treneren innførte ifølge Stian dusjeplikt for lagene han trente. Han mente det var viktig for garderobekulturen. Han var stort sett til stede i garderoben selv også, forteller Stian.

Flere hendelser skjedde nettopp i garderoben og dusjen.

– Jeg husket godt at han dusjet med oss på turnering og at han kunne bli litt fysisk i dusjen. Han kunne bære folk inn i dusjen og skru på kaldt vann og tulle med oss på den måten. Det syns vi var litt rart, og vi lo av det, sier Stian.

Nye retningslinjer

Etter hvert som saken i Våg vokste seg større, tok klubben kontakt med Norges Idrettsforbund (NIF). Forbundet bidro med mediehåndtering i starten, men etter hvert som saken utviklet seg, ønsket Frohm at NIF måtte endre sine rutiner.

Frohm tok kontakt med idrettsforbundet da dommen mot treneren var klar. Målet var å ekskludere vedkommende fra idrett på livstid. Domsutvalget tok opp saken og utestengte treneren.

Men også sentralt i idrettsforbundet begynte ting å skje.

Per Tøien

Idrettspolitisk rådgiver i idrettsforbundet, Per Tøien.

Foto: Gry Kårstad / NRK

– Saken i Våg var først og fremst en øyeåpner for Norges Idrettsforbund. Det ble tydelig at det var viktig å innføre en ordning med politiattester. Alvorlighetsgraden i den saken gjorde at vi ble mer bevisst på å rigge oss selv på en bedre måte. Vi hadde igangsatt et arbeid om retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep, men jeg kan godt si at alvorlighetsgraden av Våg-saken førte til at dette arbeidet ble høyere prioritert, sier Per Tøien.

Han er idrettspolitisk rådgiver i NIF. Tøien peker på at noe av det viktigste man gjør for å forhindre at slike ting skjer, er at politiattestordningen må fungere slik det var tenkt at den skulle fungere.

I dag gjør den ikke det, mener idrettsforbundet.

NIF ble også mer bevisste på faresituasjoner. Retningslinjene mot seksuell trakassering og overgrep ble utarbeidet. For eksempel er det nå et råd om at «trenere skal unngå kontakt med utøvere i det private rom uten at det er flere til stede eller at man har avtalt det med foresatte eller idrettsledelsen».

I Våg tar man naturligvis slike utfordringer på aller største alvor.

Trond Blattmann

Daglig leder i Våg, Trond Blattmann.

Foto: NRK

– Vi jobber med dette på flere felt. Blant annet har vi foreldremøter og trenermøter. Det skal aldri være mindre enn tre voksne rundt hvert lag. Som regel er vi seks eller syv. Det ligger også i klubbhåndboka vår, så vi er forankret på alle felter for å jobbe sterkt mot dette, sier dagens styreleder i Våg, Trond Blattmann.

Skammen rundt det å snakke, er noe Stian har tenkt på i ettertid. Han oppfordrer foreldre til å fortelle barn om grenser og hva barna må fortelle om hjemme.

Det er jo vanskelig å vite for et barn hva som er greit og hva som ikke er greit. Så kan det være mye skam knyttet til seksualitet når man er så ung. Man har ikke noen erfaringer og vet ikke så mye om det. Og man har i hvert fall ikke lyst til å snakke med foreldrene sine om det. Jeg tenker at det kan være vanskelig for barn å fortelle om sånt, sier Stian.

Hør Podkast-serien om overgrepene i Engerdal:

Hei!

NRK kommer til å publisere flere artikler om overgrepene i Engerdal. Har du tanker om denne saken, eller tips til andre historier jeg bør se nærmere på? Skriv til meg her. 

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal