Hopp til innhold

Treneren vil ha lettere løyper for kvinner, Johaug freser: – Nå må han gi seg

OBERSTDORF (NRK): Ole Morten Iversen foreslår at kvinner skal gå lettere løyper enn menn for å øke spenningen i kvinnelangrenn. Det får Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg til å reagere.

Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Morten Stenberg
Prøve-VM Oberstdorf 25. januar 2020

UENIG MED SJEFEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug reagerte da NRK konfronterte dem med trenerens utspill etter lørdagens 15 km fellesstart med skibytte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Therese Johaug vant fellesstarten med skibytte i Oberstdorf, mens Ingvild Flugstad Østberg henviste Teresa Stadlober fra Østerrike og Ebba Andersson fra Sverige til tredje- og fjerdeplass i spurten i gruppa som kom i mål drøyt 15 sekunder bak Johaug.

I den nye løypa som er bygd til VM neste år, var det ventet at det kunne bli et sololøp for Therese Johaug. Den er nemlig mye tøffere enn løypene som har vært brukt i Oberstdorf de siste 10–15 årene.

I VM blir det enda tøffere løyper, når ytterligere ei ny sløyfe blir tatt i bruk.

Det får den norske kvinnelandslagstreneren, Ole Morten Iversen, til å advare

– Det blir en enda lengre bakke på skøytedelen. Det er en fordel for noen og en ulempe for andre, og jeg tor at de ekstremt lange bakkene ikke gagner kvinnelangrenn. Jeg tror det hadde blitt mer spennende hvis man hadde tatt unna litt av de tøffeste bakkene, sier Iversen til NRK.

Landslagstrener Ole Morten Iversen
Prøve-VM, Oberstdorf. 25. januar 2020

VIL SKILLE: Ole Morten Iversen mener ulike traseer for kvinner og menn er veien å gå for å øke spenningen i internasjonalt kvinnelangrenn.

– Hadde blitt mer spennende

– Så du mener man skal være mindre opptatt av at kvinner og menn skal gå akkurat samme trasé?

– Ja, kanskje litt mer åpen for å tilpasse litt til jenter og gutter. Hvis man ønsker å lage langrennssporten for jenter også mer spennende, kan det være et grep. På guttesiden er det litt annerledes, der må man ha bakker for i det hele tatt å få strekk i feltet. På jentesiden blir det lettere strekk likevel. Så jeg tror det hadde blitt enda mer spennende hvis det hadde vært mindre av ekstrembakkene som jeg hører det blir her neste år.

– Er ikke det litt politisk ukorrekt å mene at kvinner skal ha lettere løype enn menn?

– Det er mulig, det, men jeg er mer opptatt av sporten enn av politikken og sier det jeg mener, sier Iversen.

Therese Johaug himler med øynene når hun hører hva treneren akkurat har sagt til NRK.

– Nå må han gi seg. Herregud, hvorfor skal vi ha lettere løyper, spør hun retorisk.

Johaug provosert

Johaug påpeker at lørdagens løp langt fra ble noen enkel seier for hennes del. Riktig nok fikk hun ei luke i den tøffeste baken på førsterunden, men ledelsen var aldri helt betryggende og seiersmarginen til slutt altså ikke mer enn 15 sekunder.

– Du ser jo i dag, det blir spennende, og det er ikke sånn at jeg er et hav foran resten. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv for å ha den luka jeg fikk, påpeker hun.

Johaug mener uansett ikke det er noe poeng å lage løyper som skiller mindre. Snarere tvert imot.

– Det skiller de beste fra de nest beste, og det er det ei løype i et VM skal gjøre. Det skal ikke være massespurt. Jeg er helt uenig, faktisk.

– Blir du provosert av at han mener det?

– Ja, det blir jeg. Vi går og trener like mye som guttene, kanskje enkelte mer, så vi tåler å gå disse løypene. Så jeg er helt uenig, gjentar Johaug.

Johaug, Østberg

MØLJE: Therese Johaug tidlig i lørdagens renn, før hun stakk av fra konkurrentene. Ole Morten Iversen mener lettere løyper er løsningen om flere skal henge med Johaug lenger.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Han er i for dårlig form ...

– Det er klart det er tøffe løyper, det skiller, og publikum vil ha så tette dueller som mulig, og det er artigst når det er litt kamp, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Likevel er hun i likhet med Johaug helt uenig i trenerens utspill.

– Løpet i dag viste at vi er mange som kan kjempe, og det ble ikke enorme avstander, som det kan bli, sier Østberg, og kommer med et lite stikk til Iversen:

– Han sa dette i går, og jeg lurer litt på om det er fordi han prøver å gå løypene selv. Og han er i for dårlig form, du får hilse og si det, smiler hun.

Tviler på endring

Ole Morten Iversen sier til NRK at han kommer til å gi sitt syn til de norske representantene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), men erkjenner at han ikke har tro på en endring.

– Jeg tror ikke det er så enkelt å gjøre noe med det. Det er ikke så enkelt for arrangører hvis de skal lage ulike løyper, så jeg har ikke noe tro på det. Men det er verdt å tenke på, hvis målet er å gjøre kvinnelangrenn mer spennende, sier Iversen – og understreker at nettopp målet om økt spenning er premisset for utspillet.

– Jeg vet jo ikke om jeg personlig ønsker det. For mange av våre løpere, er det en fordel med de lange bakkene. Sånn sett er det greit for oss. Men jeg tror det kunne blitt mer spennende, gjentar Ole Morten Iversen.

Siste nytt

 • Hevder Tottenham er enig med ny trener

  Ifølge overgangsjournalisten Fabrizio Romano har Tottenham kommet til en verbal enighet om den ledige trenerjobben med Ange Postecoglou.

  Det skriver den italienske journalisten på sin Twitter-konto mandag morgen.

  Postecoglou ser ut til å forlate Celtic etter en meget suksessfull sesong. Han gjorde rent bord i skotsk fotball og ledet dem til ligagull og to cuptitler.

  – Alle partene er optimistiske for å få det i orden, skriver Romano, og hevder videre at det er snakk om timer eller dager før alt er i boks.

  Scottish Cup Final - Celtic v Inverness Caledonian Thistle
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland klatrer to plasser på verdensrankingen

  Den norske golfstjernen Viktor Hovland ligger på 5.-plass på den oppdaterte verdensrankingen mandag. Søndag tok han sin fjerde seier på PGA-touren.

  Etter omspill mot Denny McCarthy gikk Hovland til topps i PGA-turneringen The Memorial Tournament i Ohio søndag.

  Mandag har han klatret forbi Max Homa og Zander Schauffele og innehar 5.-plassen på verdensrankingen.

  De fire beste på rankingen er uendret. Amerikaneren Scottie Scheffler troner øverst for tredje uken på rad. Spanske Jon Rahm ligger på 2.-plass, mens nordiren Rory McIlroy innehar 3.-plassen.

  Patrick Cantlay ligger på plassen foran Hovland. (NTB)

 • Benzema-avskjed overrasket Real Madrid

  Den franske stjernespissen Karim Benzemas avgjørelse om å forlate Real Madrid kom som en overraskelse på lagets trener Carlo Ancelotti.

  – Hans avgang kom som en overraskelse på alle sammen, men vi må ha forståelse for valget. Det var en avgjørelse i siste liten, sa Ancelotti etter Real Madrids siste seriekamp mot Atheltic Bilbao søndag.

  Benzema kom til den spanske storklubben i 2009 fra franske Lyon. Søndag scoret han i sin siste kamp for klubben. Det var den 354. scoringen på 648 kamper i de hvitkledde fra Madrid.

  – Vi kan ikke være fornøyde med hans avgang, men vi må respektere avgjørelsen hans. Han har retten til å velge, og vi takker ham for alt han har gjort for klubben, sa Ancelotti. (NTB)

  FILE PHOTO: LaLiga - Real Madrid v Athletic Bilbao
  Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste