Hopp til innhold

Treneren vil ha lettere løyper for kvinner, Johaug freser: – Nå må han gi seg

OBERSTDORF (NRK): Ole Morten Iversen foreslår at kvinner skal gå lettere løyper enn menn for å øke spenningen i kvinnelangrenn. Det får Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg til å reagere.

Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Morten Stenberg
Prøve-VM Oberstdorf 25. januar 2020

UENIG MED SJEFEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug reagerte da NRK konfronterte dem med trenerens utspill etter lørdagens 15 km fellesstart med skibytte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Therese Johaug vant fellesstarten med skibytte i Oberstdorf, mens Ingvild Flugstad Østberg henviste Teresa Stadlober fra Østerrike og Ebba Andersson fra Sverige til tredje- og fjerdeplass i spurten i gruppa som kom i mål drøyt 15 sekunder bak Johaug.

I den nye løypa som er bygd til VM neste år, var det ventet at det kunne bli et sololøp for Therese Johaug. Den er nemlig mye tøffere enn løypene som har vært brukt i Oberstdorf de siste 10–15 årene.

I VM blir det enda tøffere løyper, når ytterligere ei ny sløyfe blir tatt i bruk.

Det får den norske kvinnelandslagstreneren, Ole Morten Iversen, til å advare

– Det blir en enda lengre bakke på skøytedelen. Det er en fordel for noen og en ulempe for andre, og jeg tor at de ekstremt lange bakkene ikke gagner kvinnelangrenn. Jeg tror det hadde blitt mer spennende hvis man hadde tatt unna litt av de tøffeste bakkene, sier Iversen til NRK.

Landslagstrener Ole Morten Iversen
Prøve-VM, Oberstdorf. 25. januar 2020

VIL SKILLE: Ole Morten Iversen mener ulike traseer for kvinner og menn er veien å gå for å øke spenningen i internasjonalt kvinnelangrenn.

– Hadde blitt mer spennende

– Så du mener man skal være mindre opptatt av at kvinner og menn skal gå akkurat samme trasé?

– Ja, kanskje litt mer åpen for å tilpasse litt til jenter og gutter. Hvis man ønsker å lage langrennssporten for jenter også mer spennende, kan det være et grep. På guttesiden er det litt annerledes, der må man ha bakker for i det hele tatt å få strekk i feltet. På jentesiden blir det lettere strekk likevel. Så jeg tror det hadde blitt enda mer spennende hvis det hadde vært mindre av ekstrembakkene som jeg hører det blir her neste år.

– Er ikke det litt politisk ukorrekt å mene at kvinner skal ha lettere løype enn menn?

– Det er mulig, det, men jeg er mer opptatt av sporten enn av politikken og sier det jeg mener, sier Iversen.

Therese Johaug himler med øynene når hun hører hva treneren akkurat har sagt til NRK.

– Nå må han gi seg. Herregud, hvorfor skal vi ha lettere løyper, spør hun retorisk.

Johaug provosert

Johaug påpeker at lørdagens løp langt fra ble noen enkel seier for hennes del. Riktig nok fikk hun ei luke i den tøffeste baken på førsterunden, men ledelsen var aldri helt betryggende og seiersmarginen til slutt altså ikke mer enn 15 sekunder.

– Du ser jo i dag, det blir spennende, og det er ikke sånn at jeg er et hav foran resten. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv for å ha den luka jeg fikk, påpeker hun.

Johaug mener uansett ikke det er noe poeng å lage løyper som skiller mindre. Snarere tvert imot.

– Det skiller de beste fra de nest beste, og det er det ei løype i et VM skal gjøre. Det skal ikke være massespurt. Jeg er helt uenig, faktisk.

– Blir du provosert av at han mener det?

– Ja, det blir jeg. Vi går og trener like mye som guttene, kanskje enkelte mer, så vi tåler å gå disse løypene. Så jeg er helt uenig, gjentar Johaug.

Johaug, Østberg

MØLJE: Therese Johaug tidlig i lørdagens renn, før hun stakk av fra konkurrentene. Ole Morten Iversen mener lettere løyper er løsningen om flere skal henge med Johaug lenger.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Han er i for dårlig form ...

– Det er klart det er tøffe løyper, det skiller, og publikum vil ha så tette dueller som mulig, og det er artigst når det er litt kamp, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Likevel er hun i likhet med Johaug helt uenig i trenerens utspill.

– Løpet i dag viste at vi er mange som kan kjempe, og det ble ikke enorme avstander, som det kan bli, sier Østberg, og kommer med et lite stikk til Iversen:

– Han sa dette i går, og jeg lurer litt på om det er fordi han prøver å gå løypene selv. Og han er i for dårlig form, du får hilse og si det, smiler hun.

Tviler på endring

Ole Morten Iversen sier til NRK at han kommer til å gi sitt syn til de norske representantene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), men erkjenner at han ikke har tro på en endring.

– Jeg tror ikke det er så enkelt å gjøre noe med det. Det er ikke så enkelt for arrangører hvis de skal lage ulike løyper, så jeg har ikke noe tro på det. Men det er verdt å tenke på, hvis målet er å gjøre kvinnelangrenn mer spennende, sier Iversen – og understreker at nettopp målet om økt spenning er premisset for utspillet.

– Jeg vet jo ikke om jeg personlig ønsker det. For mange av våre løpere, er det en fordel med de lange bakkene. Sånn sett er det greit for oss. Men jeg tror det kunne blitt mer spennende, gjentar Ole Morten Iversen.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal