Treneren vil ha lettere løyper for kvinner, Johaug freser: – Nå må han gi seg

OBERSTDORF (NRK): Ole Morten Iversen foreslår at kvinner skal gå lettere løyper enn menn for å øke spenningen i kvinnelangrenn. Det får Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg til å reagere.

Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Morten Stenberg
Prøve-VM Oberstdorf 25. januar 2020

UENIG MED SJEFEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug reagerte da NRK konfronterte dem med trenerens utspill etter lørdagens 15 km fellesstart med skibytte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Therese Johaug vant fellesstarten med skibytte i Oberstdorf, mens Ingvild Flugstad Østberg henviste Teresa Stadlober fra Østerrike og Ebba Andersson fra Sverige til tredje- og fjerdeplass i spurten i gruppa som kom i mål drøyt 15 sekunder bak Johaug.

I den nye løypa som er bygd til VM neste år, var det ventet at det kunne bli et sololøp for Therese Johaug. Den er nemlig mye tøffere enn løypene som har vært brukt i Oberstdorf de siste 10–15 årene.

I VM blir det enda tøffere løyper, når ytterligere ei ny sløyfe blir tatt i bruk.

Det får den norske kvinnelandslagstreneren, Ole Morten Iversen, til å advare

– Det blir en enda lengre bakke på skøytedelen. Det er en fordel for noen og en ulempe for andre, og jeg tor at de ekstremt lange bakkene ikke gagner kvinnelangrenn. Jeg tror det hadde blitt mer spennende hvis man hadde tatt unna litt av de tøffeste bakkene, sier Iversen til NRK.

Landslagstrener Ole Morten Iversen
Prøve-VM, Oberstdorf. 25. januar 2020

VIL SKILLE: Ole Morten Iversen mener ulike traseer for kvinner og menn er veien å gå for å øke spenningen i internasjonalt kvinnelangrenn.

– Hadde blitt mer spennende

– Så du mener man skal være mindre opptatt av at kvinner og menn skal gå akkurat samme trasé?

– Ja, kanskje litt mer åpen for å tilpasse litt til jenter og gutter. Hvis man ønsker å lage langrennssporten for jenter også mer spennende, kan det være et grep. På guttesiden er det litt annerledes, der må man ha bakker for i det hele tatt å få strekk i feltet. På jentesiden blir det lettere strekk likevel. Så jeg tror det hadde blitt enda mer spennende hvis det hadde vært mindre av ekstrembakkene som jeg hører det blir her neste år.

– Er ikke det litt politisk ukorrekt å mene at kvinner skal ha lettere løype enn menn?

– Det er mulig, det, men jeg er mer opptatt av sporten enn av politikken og sier det jeg mener, sier Iversen.

Therese Johaug himler med øynene når hun hører hva treneren akkurat har sagt til NRK.

– Nå må han gi seg. Herregud, hvorfor skal vi ha lettere løyper, spør hun retorisk.

Johaug provosert

Johaug påpeker at lørdagens løp langt fra ble noen enkel seier for hennes del. Riktig nok fikk hun ei luke i den tøffeste baken på førsterunden, men ledelsen var aldri helt betryggende og seiersmarginen til slutt altså ikke mer enn 15 sekunder.

– Du ser jo i dag, det blir spennende, og det er ikke sånn at jeg er et hav foran resten. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv for å ha den luka jeg fikk, påpeker hun.

Johaug mener uansett ikke det er noe poeng å lage løyper som skiller mindre. Snarere tvert imot.

– Det skiller de beste fra de nest beste, og det er det ei løype i et VM skal gjøre. Det skal ikke være massespurt. Jeg er helt uenig, faktisk.

– Blir du provosert av at han mener det?

– Ja, det blir jeg. Vi går og trener like mye som guttene, kanskje enkelte mer, så vi tåler å gå disse løypene. Så jeg er helt uenig, gjentar Johaug.

Johaug, Østberg

MØLJE: Therese Johaug tidlig i lørdagens renn, før hun stakk av fra konkurrentene. Ole Morten Iversen mener lettere løyper er løsningen om flere skal henge med Johaug lenger.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Han er i for dårlig form ...

– Det er klart det er tøffe løyper, det skiller, og publikum vil ha så tette dueller som mulig, og det er artigst når det er litt kamp, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Likevel er hun i likhet med Johaug helt uenig i trenerens utspill.

– Løpet i dag viste at vi er mange som kan kjempe, og det ble ikke enorme avstander, som det kan bli, sier Østberg, og kommer med et lite stikk til Iversen:

– Han sa dette i går, og jeg lurer litt på om det er fordi han prøver å gå løypene selv. Og han er i for dårlig form, du får hilse og si det, smiler hun.

Tviler på endring

Ole Morten Iversen sier til NRK at han kommer til å gi sitt syn til de norske representantene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), men erkjenner at han ikke har tro på en endring.

– Jeg tror ikke det er så enkelt å gjøre noe med det. Det er ikke så enkelt for arrangører hvis de skal lage ulike løyper, så jeg har ikke noe tro på det. Men det er verdt å tenke på, hvis målet er å gjøre kvinnelangrenn mer spennende, sier Iversen – og understreker at nettopp målet om økt spenning er premisset for utspillet.

– Jeg vet jo ikke om jeg personlig ønsker det. For mange av våre løpere, er det en fordel med de lange bakkene. Sånn sett er det greit for oss. Men jeg tror det kunne blitt mer spennende, gjentar Ole Morten Iversen.

Siste nytt

 • Lampard ønsker utsettelse

  Chelsea-manager Frank Lampard mener neste sesongs Premier League-start kommer for tidlig for lagene som skal spille i kamper i europacupene.

  Selv om Chelsea skulle tape lørdagens returkamp i åttedelsfinalen mot Bayern München vil laget kun ha 35 dager på seg før den nye sesongen starter. Det er snaut to uker mindre enn de fleste lagene i ligaen.

  – Jeg håper Premier League vil se ordentlig på dette, sier Lampard til det tyske nyhetsbyrået DPA. (NTB)

  IgluxgW835U
  Foto: Peter Cziborra / Peter Cziborra
 • Di Francesco ny Cagliari-trener

  Eusebio Di Francesco tar over som ny trener for Cagliari.

  Det skjer etter at Cagliari sparket Walter Zenga som hovedtrener rett etter at Serie A-sesongen var ferdig.

  50-åringen Di Francesco har tidligere trent blant andre Roma, og han går nå løs på sin femte jobb i en Serie A-klubb. Han forsøkte seg sist i Sampdoria i 2019, men måtte gi seg etter sju kamper.

  Cagliari skriver på sitt nettsted at Di Francesco har undertegnet en toårskontrakt med klubben. (NTB)

  ed6bM6eROYk
  Foto: Luis Vieira / Luis Vieira
 • Lønnskutt for Sagosen

  Sander Sagosen, Harald Reinkind og de andre Kiel-spillerne kan måtte halvere lønnen sin i ett år for å hjelpe den tyske håndballklubben gjennom koronakrisen.

  Det avslører målvaktsstjernen Niklas Landin, som er en del av spillerutvalget i klubben, overfor Jyllands-Posten.

  Koronakrisen har fått betydelige konsekvenser for Kiels økonomi, og spillerutvalget har i samtaler med klubben gått med på en lønnsreduksjon på hele 50 prosent de neste 12 månedene. (NTB)

  COjlRahvcL0
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal