Treneren vil ha lettere løyper for kvinner, Johaug freser: – Nå må han gi seg

OBERSTDORF (NRK): Ole Morten Iversen foreslår at kvinner skal gå lettere løyper enn menn for å øke spenningen i kvinnelangrenn. Det får Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg til å reagere.

Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Morten Stenberg

Prøve-VM Oberstdorf 25. januar 2020

UENIG MED SJEFEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug reagerte da NRK konfronterte dem med trenerens utspill etter lørdagens 15 km fellesstart med skibytte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Therese Johaug vant fellesstarten med skibytte i Oberstdorf, mens Ingvild Flugstad Østberg henviste Teresa Stadlober fra Østerrike og Ebba Andersson fra Sverige til tredje- og fjerdeplass i spurten i gruppa som kom i mål drøyt 15 sekunder bak Johaug.

I den nye løypa som er bygd til VM neste år, var det ventet at det kunne bli et sololøp for Therese Johaug. Den er nemlig mye tøffere enn løypene som har vært brukt i Oberstdorf de siste 10–15 årene.

I VM blir det enda tøffere løyper, når ytterligere ei ny sløyfe blir tatt i bruk.

Det får den norske kvinnelandslagstreneren, Ole Morten Iversen, til å advare

– Det blir en enda lengre bakke på skøytedelen. Det er en fordel for noen og en ulempe for andre, og jeg tor at de ekstremt lange bakkene ikke gagner kvinnelangrenn. Jeg tror det hadde blitt mer spennende hvis man hadde tatt unna litt av de tøffeste bakkene, sier Iversen til NRK.

Landslagstrener Ole Morten Iversen

Prøve-VM, Oberstdorf. 25. januar 2020

VIL SKILLE: Ole Morten Iversen mener ulike traseer for kvinner og menn er veien å gå for å øke spenningen i internasjonalt kvinnelangrenn.

– Hadde blitt mer spennende

– Så du mener man skal være mindre opptatt av at kvinner og menn skal gå akkurat samme trasé?

– Ja, kanskje litt mer åpen for å tilpasse litt til jenter og gutter. Hvis man ønsker å lage langrennssporten for jenter også mer spennende, kan det være et grep. På guttesiden er det litt annerledes, der må man ha bakker for i det hele tatt å få strekk i feltet. På jentesiden blir det lettere strekk likevel. Så jeg tror det hadde blitt enda mer spennende hvis det hadde vært mindre av ekstrembakkene som jeg hører det blir her neste år.

– Er ikke det litt politisk ukorrekt å mene at kvinner skal ha lettere løype enn menn?

– Det er mulig, det, men jeg er mer opptatt av sporten enn av politikken og sier det jeg mener, sier Iversen.

Therese Johaug himler med øynene når hun hører hva treneren akkurat har sagt til NRK.

– Nå må han gi seg. Herregud, hvorfor skal vi ha lettere løyper, spør hun retorisk.

Johaug provosert

Johaug påpeker at lørdagens løp langt fra ble noen enkel seier for hennes del. Riktig nok fikk hun ei luke i den tøffeste baken på førsterunden, men ledelsen var aldri helt betryggende og seiersmarginen til slutt altså ikke mer enn 15 sekunder.

– Du ser jo i dag, det blir spennende, og det er ikke sånn at jeg er et hav foran resten. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv for å ha den luka jeg fikk, påpeker hun.

Johaug mener uansett ikke det er noe poeng å lage løyper som skiller mindre. Snarere tvert imot.

– Det skiller de beste fra de nest beste, og det er det ei løype i et VM skal gjøre. Det skal ikke være massespurt. Jeg er helt uenig, faktisk.

– Blir du provosert av at han mener det?

– Ja, det blir jeg. Vi går og trener like mye som guttene, kanskje enkelte mer, så vi tåler å gå disse løypene. Så jeg er helt uenig, gjentar Johaug.

Johaug, Østberg

MØLJE: Therese Johaug tidlig i lørdagens renn, før hun stakk av fra konkurrentene. Ole Morten Iversen mener lettere løyper er løsningen om flere skal henge med Johaug lenger.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Han er i for dårlig form ...

– Det er klart det er tøffe løyper, det skiller, og publikum vil ha så tette dueller som mulig, og det er artigst når det er litt kamp, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Likevel er hun i likhet med Johaug helt uenig i trenerens utspill.

– Løpet i dag viste at vi er mange som kan kjempe, og det ble ikke enorme avstander, som det kan bli, sier Østberg, og kommer med et lite stikk til Iversen:

– Han sa dette i går, og jeg lurer litt på om det er fordi han prøver å gå løypene selv. Og han er i for dårlig form, du får hilse og si det, smiler hun.

Tviler på endring

Ole Morten Iversen sier til NRK at han kommer til å gi sitt syn til de norske representantene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS), men erkjenner at han ikke har tro på en endring.

– Jeg tror ikke det er så enkelt å gjøre noe med det. Det er ikke så enkelt for arrangører hvis de skal lage ulike løyper, så jeg har ikke noe tro på det. Men det er verdt å tenke på, hvis målet er å gjøre kvinnelangrenn mer spennende, sier Iversen – og understreker at nettopp målet om økt spenning er premisset for utspillet.

– Jeg vet jo ikke om jeg personlig ønsker det. For mange av våre løpere, er det en fordel med de lange bakkene. Sånn sett er det greit for oss. Men jeg tror det kunne blitt mer spennende, gjentar Ole Morten Iversen.

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Siste nytt

 • Barjuán trener Barca inntil videre

  Barcelona bekrefter at de har ansatt klubbens trener for b-laget, Sergi Barjuán, som ny midlertidig trener for klubben.

  Tidligere har flere medier meldt at Xavi Hernandez (41) skulle være enig med Barcelona-ledelsen om en avtale. Det skal imidlertid gjenstå forhandlinger mellom Barcelona og Xavis nåværende klubb, Al-Sadd.

  Ronald Koeman fikk sparken som trener i den katalanske storklubben etter 0-1-tapet for Rayo Vallecano i La Liga onsdag kveld. Nederlenderen forlot et Barcelona på 9.-plass på tabellen.

  Sergi Barjuan
  Foto: Str / AFP
 • Cavallo «overveldet» av støtte

  Den australske fotballspilleren Josh Cavallo sier han fått en strøm av støtteerklæringer etter at han sto fram som homofil.

  – Jeg er så glad over all støtten jeg har fått, sier 21 år gamle Cavallo, som spiller for Adelaide i den australske eliteserien, ifølge NTB.

  Cavallo offentliggjorde sin seksuelle legning via sosiale medier onsdag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

  Antoine Griezmann, Marcus Rashford, Raphaël Varane og David de Gea har alle vært på Twitter og uttrykt støtte til Cavallo.

  – Dette er modig og er en beskjed om at alle skal få være seg selv, skriver Liverpool-kaptein Jordan Henderson på Twitter.

  Josh Cavallo
  Foto: Brendon Thorne / AP
 • Graham Hansen nominert til pris

  Caroline Graham Hansen er en av fem som er nominert til årets kvinnelige spiller av BBC.

  Den norske landslagsspilleren hadde en kjempesesong for Barcelona, og vant Mesterligaen, den spanske serien, cupen og den spanske supercupen.

  Sam Kerr, Ashley Lawrence, Vivianne Miedema og Alexia Putellas er de fire andre nominerte.

  VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal