NRK Meny
Normal

Kowalczyks trener etter VM-skuffelsen: – Hun gjorde alt feil

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): – Etter Sotsji-OL er samarbeidet vårt slutt, raser Aleksander Wierietielny, Justyna Kowalczyks polske trener, til polske medier etter VM-nedturen i Val di Fiemme.

Aleksander Wierietelny og Justyna Kowalczyk

Det hersker full isfront mellom trener Aleksander Wierietelny og Justyna Kowalczyk etter VM. Her diskuterer på trening i Val di Fiemme.

Foto: GRZEGORZ MOMOT / Epa

– VM i Falun om to år orker jeg ikke å tenke på hvis det fortsetter slik. Etter Sotsji er vårt samarbeid slutt, sier Aleksander Wierietielny, Kowalczyks polske trener, i et intervju til polsk media.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk var storfavoritt foran mesterskapet, men tok kun én medalje i VM.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk (30) viste storform foran VM i Val di Fiemme, men mesterskapet ble ikke helt slik den polske jenta hadde håpet.

– Det er ren tortur

En sølvmedalje fra tremila var alt hun fikk med seg. Det likte treneren dårlig, og 66-åringen velger å blåse ut sin frustrasjon i polske medier.

– Å jobbe med en topputøver når det ikke går bra er ren tortur. Man må ta beroligende piller. Jeg orker ikke mer og kommer ikke til Falun, legger han til i et intervju med avisen Rzeczpospolita.

Under hele VM forbauset han polske journalister med sin oppførsel. Vanligvis er han sparsom med uttalelser til media, men under mesterskapet la han ikke skjul på sin skuffelse.

Kritiserte Kowalczyk etter fall

«Feil, feil, feil», var gjennomgangsmelodien etter hver øvelse. Polsk media reagerte på at Wierietielny, i stedet for å trøste Kowalczyk etter fall på sprinten, kritiserte henne.

Det samme gjorde han etter 5.-plassen i skiathlon. Selv ikke sølvmedaljen på 30-kilometeren var godt nok for treneren.

Kowalczyk foran Johaug, Bjørgen og Weng

Kowalczyk (i front) kjempet hardt mot de norske jentene. Bak følger Therese Johaug, Marit Bjørgen og Heidi Weng.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

– Er dette et så dårlig VM for meg? Jeg vant jo sølv. Det kunne gått bedre, men jeg er fornøyd fordi jeg gjorde alt rett, men klarte bare ikke å vinne. Slik er sport. Tenk på hvor mange andre jenter som alltid har kommet bak meg og Bjørgen. Jeg traff dårlig med formen, og det kan se ut som om treneren min har større ambisjoner enn meg, sier Kowalczyk til avisen Przeglad Sportowy.

– Treneren kokte av sinne

Men den vurderingen er ikke treneren enig i. Han mener utøveren hans ikke fulgte hans råd under 30-kilometeren, og etter løpet meldte flere polske medier at treneren kokte av sinne.

– Jeg er sint fordi hun gjorde alt feil. Det var syv av oss langs løypa som gang på gang ropte til henne at hun ikke skulle ligge foran og bruke krefter. Men hun gjorde det motsatte som om hun ville vise seg frem. Hun var sta og hørte ikke etter. Helt utrolig, raste Wierietielny til PAP (Polsk Telegrambyrå).

Kowalczyk slo tilbake med at treneren neppe kan ha forstått hva som foregikk ute i løypa.

– Det var jeg som var ute i løypa og jeg som gikk på ski - ikke han. Så det er en del han ikke vet. Vi må snakke ut om en del saker, han må høre min versjon av saken også, sier hun.

Wierietielny forteller imidlertid at etter 13 års samarbeid, er det først nå at det rakner i kommunikasjonen.

– Før hørte hun alltid på meg og vi hadde full forståelse. Når jeg påpeker noe nå sier hun bare «slutt å mase» og «igjen er alle mot meg». Hun prøver å være klokere enn meg. Jeg tror vi bare må avslutte det hele etter OL i Sotsji, sier Wierietielny.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørgen vinner tremila i VM

Marit Bjørgen staket fra Justyna Kowalczyk på oppløpet (bak i bildet), og tok gullet på tremila i VM.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Lengter etter livet utenfor løypa

Etter nedturen i Val di Fiemme, der Kowalczyk måtte se de norske jentene nærmest ta med seg rubbel og bit av medaljer, kjenner 30-åringen at langrennssatsingen tærer på kroppen.

Aleksander Wierietelny og Justyna Kowalczyk

Aleksander Wierietelny og Justyna Kowalczyk under ski-VM.

Foto: GRZEGORZ MOMOT / Epa

– Min tid som langrennsløper går mot slutten. Jeg er på reisefot 300 dager i året, og det finnes jo et liv utenfor langrennsløypene. Jeg er ikke 23 år lenger, sier Kowalczyk til avisen Przeglad Sportowy, og legger til:

– Man blir også mentalt sliten av å alltid bli nummer to.

Kowalczyk har flere ganger hintet til at hun fremdeles er singel, noe hun også påpekte overfor polske medier etter VM-nedturen.

– Kanskje jeg må kjøre en audition for å finne meg en mann, spøkte Kowalczyk.

Vil vinne verdenscupen sammenlagt

Den polske klassiskspesialisten har imidlertid flere mål igjen som langrennsløper. Mest av alt drømmer hun om å gå Vasaloppet, men akkurat nå er fokuset hennes på å fullføre verdenscupen, som hun leder suverent.

Dersom hun vinner, vil hun ta sin fjerde sammenlagtseier, og dermed tangere norske Bente Skari.

– Jeg gleder meg til å gå i Holmenkollen. Publikummet er alltid helt fantastisk. Verdenscupen er ikke avgjort, så jeg skal gå så mange renn jeg orker, sier Kowalczyk, som leder verdenscupen 505 poeng foran Therese Johaug på 2.-plass.

Marit Bjørgen har stått over svært mange renn denne sesongen, og ligger 910 poeng bak Kowalczyk i sammenlagtcupen. Fortsatt er det 810 poeng igjen å kjempe om denne sesongen.

VIDEO: Kowalczyk falt på VM-sprinten - rotet bort mulig medalje

Her kan du se hvordan hun hekter staven og setter den mellom skiene.

Her faller Kowalczyk fra en mulig medalje.

Siste nytt

 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Første seier til Rekdal

  Kjetil Rekdal ble ansatt i Start for å redde sørlendingene fra nedrykk. Mot Kristiansund fikk Start sin første seier under sin nye trener. Rekdals gutter vant 2–0 på Sør Arena.

  Eliteserien fotball 2018 Start - Kristiansund.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal