Hopp til innhold

Treneren varsler daglig Northug-kontroll i 40 høydedager

Når Petter Northug (32) setter føttene sine i Livigno denne uken og senere Val Senales, er det første periode han trener i høyden siden i fjor høst. Det blir det roligste oppholdet i tynn luft han har hatt noen gang.

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

KLAR FOR TRENINGSØKT: Petter Northug, her fra landslagssamlingen i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I hvert fall hvis man skal tro sprinttrener Arild Monsen.

– Hvis Petter skal gjøre hard feiltrening denne gangen her, så må han snike seg ut og gjøre det når jeg sover. Han var den første og ivrigste til å ha en fornuftig og rolig plan da vi planla dette. Han skal gjøre sitt roligste høydeopphold, sier han til NRK.

– Skal ikke fravikes

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SPRINTTRENER: Arild Monsen, her fra langrennsherrenes mediedag i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De to foregående sesongene har Northug, da som privatløper, angivelig gått på to treningssmeller i høyden før sesongstart. Det førte til lange treningsavbrudd.

I 2017 kom han aldri i form til VM i Lahti. Sist sesong kom han seg verken til verdenscupåpning, Tour de Ski og så til slutt heller ikke OL på grunn av sesongforberedelsene.

Og først nå venter altså hans aller første høydeopphold siden i fjor. Northug reiser 12. oktober og hjem igjen den 30.

– Vi skal være veldig nøye. Han skal i hvert fall ikke gå utover de planene jeg og gutta har lagt og som alle kjører. Når det gjelder belastning og intensitet så kjører alle samme opplegget. Vi har en dag-til-dag-plan og kontroll som ikke skal fravikes, sier Monsen om oktoberoppholdet.

Følges opp i Davos

Slik NRK har omtalt tidligere denne uken har Monsen og Northug lagt en klar plan frem mot VM i Seefeld. I tillegg til samlingen i Val Senales innebærer planen et nytt høydeopphold i midten av desember i forbindelse med verdenscuphelgen i Davos. Dette kommer til å vare i rundt 10-12 dager.

– Her drar han med flere allroundløpere og jeg skal også ned, kommenterer Monsen.

Deretter gjenstår ett siste høydeopphold, denne gangen i Seiser Alm, før VM i Seefeld i februar. Det siste oppholdet før mesterskapet avhenger altså helt av Northugs resultater gjennom vinteren. Dersom han har kvalifisert seg til sprintlaget kan han reise til Seiser Alm.

– Skal ikke gjøre samme feil

For Petter Northug har høydetrening vært en viktig nøkkel for suksess og til NRK fortalte han i september at han takker høyderegimet for alle gullene han har tatt i mesterskap.

– For meg har det fungert eksepsjonelt bra. Det har vært en gavepakke å løse høyden og få den effekten, sa Northug.

Det eneste som virker sikkert er at han ikke skal gå på noen smell i løpet av denne vinteren.

– Vi skal ikke gjøre samme feilen han har gjort, en gang til, lover Arild Monsen.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Siste nytt

 • Borge i tetkampen på LPGA-touren

  Celine Borge er hittil i delt ledelse i LPGA-turneringen i Arizona. Det er hennes debut på den kvinnelige topptouren i golf.

  Borge gikk den tredje runden av turneringen på hele ni slag under par og slo seg rett inn i tetkampen, skriver VG.

  Hun deler ledelsen med thailandske Ariya Jutanugarn, men det er noen like bak som ikke har fullført sin tredje runde.

  Borge er den første norske golfer på LPGA-touren siden Suzann Pettersen. Tønsberg-jenta Borge rykket opp etter godt spill i fjor. Det er toalt 18 milioner kroner i premiepotten i turneringen i Arizona. (NTB)

 • Straffebom og marerittåpning for Norges U21-lag

  Det ble ingen festkveld i Spania for Leif Gunnar Smeruds U21-gutter da de tapte 0-3 mot Nederland i en treningskamp lørdag kveld.

  Norge fikk en marerittstart på kampen da Elayis Tavnsan headet et innlegg inn i Henrik Heggheim, og ballen trillet i mål bak Mads Hedenstad Christiansen etter bare tre minutter.

  Vondt ble til verre kun to minutter senere da Crysencio Summerville banket inn nederlendernes andre mål.

  Kaptein Erik Botheim fikk en gyllen mulighet til å redusere da Norge ble tildelt straffespark etter at Jesper Dalan ble sparket i ansiktet. Serie A-proffen var imidlertid rusten fra krittmerket og brente straffen.

  I forkant av straffesituasjonen var Johan Hove nære noe stort da han hamret et frispark i tverrliggeren.

  Men der Norge var upresise, var Nederlenderne dødelig effektive. For bare et par minutter etter straffebommen, nikket Ludovit Reis inn 3-0-målet for de oransje. (NTB)

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Slik stiller Norge mot Spania

  Ståle Solbakken har tatt ut følgende lag til bortekampen mot Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Sander Berge, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Martin Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste