Treneren varsler daglig Northug-kontroll i 40 høydedager

Når Petter Northug (32) setter føttene sine i Livigno denne uken og senere Val Senales, er det første periode han trener i høyden siden i fjor høst. Det blir det roligste oppholdet i tynn luft han har hatt noen gang.

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

KLAR FOR TRENINGSØKT: Petter Northug, her fra landslagssamlingen i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I hvert fall hvis man skal tro sprinttrener Arild Monsen.

– Hvis Petter skal gjøre hard feiltrening denne gangen her, så må han snike seg ut og gjøre det når jeg sover. Han var den første og ivrigste til å ha en fornuftig og rolig plan da vi planla dette. Han skal gjøre sitt roligste høydeopphold, sier han til NRK.

– Skal ikke fravikes

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SPRINTTRENER: Arild Monsen, her fra langrennsherrenes mediedag i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De to foregående sesongene har Northug, da som privatløper, angivelig gått på to treningssmeller i høyden før sesongstart. Det førte til lange treningsavbrudd.

I 2017 kom han aldri i form til VM i Lahti. Sist sesong kom han seg verken til verdenscupåpning, Tour de Ski og så til slutt heller ikke OL på grunn av sesongforberedelsene.

Og først nå venter altså hans aller første høydeopphold siden i fjor. Northug reiser 12. oktober og hjem igjen den 30.

– Vi skal være veldig nøye. Han skal i hvert fall ikke gå utover de planene jeg og gutta har lagt og som alle kjører. Når det gjelder belastning og intensitet så kjører alle samme opplegget. Vi har en dag-til-dag-plan og kontroll som ikke skal fravikes, sier Monsen om oktoberoppholdet.

Følges opp i Davos

Slik NRK har omtalt tidligere denne uken har Monsen og Northug lagt en klar plan frem mot VM i Seefeld. I tillegg til samlingen i Val Senales innebærer planen et nytt høydeopphold i midten av desember i forbindelse med verdenscuphelgen i Davos. Dette kommer til å vare i rundt 10-12 dager.

– Her drar han med flere allroundløpere og jeg skal også ned, kommenterer Monsen.

Deretter gjenstår ett siste høydeopphold, denne gangen i Seiser Alm, før VM i Seefeld i februar. Det siste oppholdet før mesterskapet avhenger altså helt av Northugs resultater gjennom vinteren. Dersom han har kvalifisert seg til sprintlaget kan han reise til Seiser Alm.

– Skal ikke gjøre samme feil

For Petter Northug har høydetrening vært en viktig nøkkel for suksess og til NRK fortalte han i september at han takker høyderegimet for alle gullene han har tatt i mesterskap.

– For meg har det fungert eksepsjonelt bra. Det har vært en gavepakke å løse høyden og få den effekten, sa Northug.

Det eneste som virker sikkert er at han ikke skal gå på noen smell i løpet av denne vinteren.

– Vi skal ikke gjøre samme feilen han har gjort, en gang til, lover Arild Monsen.

Siste nytt

 • Sevilla blir Solskjær-motstander

  Lucas Ocampos ble matchvinner tre minutter før full tid da han headet inn kampens eneste mål i kvartfinalen i Europaligaen mot Wolverhampton.

  Dermed møter de Manchester United i semifinalen i turneringen.

  Wolves bommet på straffe i første omgang, i en jevn og spennende kamp.

  I den andre semifinalen møtes Inter og Sjaktar Donetsk, etter at den ukrainske klubben knuste Basel 4-1 i kveldens andre kvartfinale.

  jobp1j9vBpU
  Foto: Friedemann Vogel / Friedemann Vogel
 • Sjelden trepoenger for LSK

  Lillestrøm hadde ikke vunnet på fem strake kamper, men da de tok turen til Ekeberg for å møte KFUM Oslo løsnet det.

  Scoringer av Hans Daniel Gustafsson og Simen Rafn sørget for en etterlengtet seier til kanarifuglene som til slutt vant 2-1. Alagie Sanyang scoret hjemmelagets mål.

  1. divisjon fotball 2020: KFUM Oslo - Lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Højbjerg til Tottenham

  Den danske landslagsspilleren Pierre-Emile Højbjerg er klar for Tottenham. Han hentes fra Southampton og har signert en femårskontrakt.

  – Vi er henrykt over å kunne offentliggjøre at vi har signert Pierre-Emile Højbjerg, meldte Tottenham og avslørte at han får drakt nummer 5.

  Det var opprinnelig et betydelig gap mellom Tottenhams bud og Southamptons krav, men klubbene ble enige til sist. Kyle Walker-Peters går motsatt vei. Han har vært utleid til sørkystklubben, men har nå signert en femårsavtale.

  Pierre-Emile Højbjerg
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal