Treneren varsler daglig Northug-kontroll i 40 høydedager

Når Petter Northug (32) setter føttene sine i Livigno denne uken og senere Val Senales, er det første periode han trener i høyden siden i fjor høst. Det blir det roligste oppholdet i tynn luft han har hatt noen gang.

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

KLAR FOR TRENINGSØKT: Petter Northug, her fra landslagssamlingen i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I hvert fall hvis man skal tro sprinttrener Arild Monsen.

– Hvis Petter skal gjøre hard feiltrening denne gangen her, så må han snike seg ut og gjøre det når jeg sover. Han var den første og ivrigste til å ha en fornuftig og rolig plan da vi planla dette. Han skal gjøre sitt roligste høydeopphold, sier han til NRK.

– Skal ikke fravikes

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SPRINTTRENER: Arild Monsen, her fra langrennsherrenes mediedag i Molde sist uke.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De to foregående sesongene har Northug, da som privatløper, angivelig gått på to treningssmeller i høyden før sesongstart. Det førte til lange treningsavbrudd.

I 2017 kom han aldri i form til VM i Lahti. Sist sesong kom han seg verken til verdenscupåpning, Tour de Ski og så til slutt heller ikke OL på grunn av sesongforberedelsene.

Og først nå venter altså hans aller første høydeopphold siden i fjor. Northug reiser 12. oktober og hjem igjen den 30.

– Vi skal være veldig nøye. Han skal i hvert fall ikke gå utover de planene jeg og gutta har lagt og som alle kjører. Når det gjelder belastning og intensitet så kjører alle samme opplegget. Vi har en dag-til-dag-plan og kontroll som ikke skal fravikes, sier Monsen om oktoberoppholdet.

Følges opp i Davos

Slik NRK har omtalt tidligere denne uken har Monsen og Northug lagt en klar plan frem mot VM i Seefeld. I tillegg til samlingen i Val Senales innebærer planen et nytt høydeopphold i midten av desember i forbindelse med verdenscuphelgen i Davos. Dette kommer til å vare i rundt 10-12 dager.

– Her drar han med flere allroundløpere og jeg skal også ned, kommenterer Monsen.

Deretter gjenstår ett siste høydeopphold, denne gangen i Seiser Alm, før VM i Seefeld i februar. Det siste oppholdet før mesterskapet avhenger altså helt av Northugs resultater gjennom vinteren. Dersom han har kvalifisert seg til sprintlaget kan han reise til Seiser Alm.

– Skal ikke gjøre samme feil

For Petter Northug har høydetrening vært en viktig nøkkel for suksess og til NRK fortalte han i september at han takker høyderegimet for alle gullene han har tatt i mesterskap.

– For meg har det fungert eksepsjonelt bra. Det har vært en gavepakke å løse høyden og få den effekten, sa Northug.

Det eneste som virker sikkert er at han ikke skal gå på noen smell i løpet av denne vinteren.

– Vi skal ikke gjøre samme feilen han har gjort, en gang til, lover Arild Monsen.

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Siste nytt

 • Full gjenåpning av idretten

  Fra og med lørdag blir det full gjenåpning av idretten. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

  Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner etter halvannet år med strenge begrensninger.

  – En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

  Norsk Toppfotballsjef Lei Øverland er fornøyd:

  – Det er veldig gledelig, og dette gir full jubel ute blant supporterne. Vi ser veldig fram til å få alle tilbake til tribunene igjen, sier direktør Øverland i Norsk Toppfotball, som er interesseorganisasjonen til toppklubbene på herresiden, til NTB.

  Han forteller om gode tilbakemeldinger til klubbene fra dem som allerede har vært på kamper i en periode. Det er samtidig svært viktig å få muligheten til å lage enda større fotballfester.

  – Fotballen er jo noe helt annet med syngende supportere fra begge lag. Vi skal få bortesupporterne tilbake i et helt annet omfang enn vi har klart med begrensningene vi har hatt. Det blir kjempebra.

  Også resten av norsk idrett jubler for gjenåpningen.

  – Dette har vi ventet på i 18 måneder. Nå er dagen endelig kommet hvor vi får en tilnærmet normal hverdag tilbake. Endelig kan vi åpne opp dørene igjen og fylle arenaene for alle som ønsker å ta del i store idrettsøyeblikk, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Stabæk (3-0)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • VM-gull til Hagenes i sykling

  Per Strand Hagenes tok VM-gull på juniorenes fellesstart i sykling fredag morgen.

  Hagenes kjørte sterkt de siste kilometerne. Først dro han en gruppe opp til en tet-trio, før han med rundt seks kilometer igjen rykket fra alle konkurrenter.

  Derfra var det ingen som klarte å følge nordmannen. I nest siste bakke fikk han den avgjørende luka. Til slutt var nordmannen 19 sekunder foran franske Gregore.

  Sykkel-NM 2021
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal