Treneren til Stina Nilsson: – Det er navnet ditt som er problemet

OBERHOF (NRK): Stina Nilsson hadde «alle øyne på seg» da hun fikk marerittdebuten i internasjonal skiskyting. Nå avslører treneren at Nilsson sliter med å håndtere den enorme oppmerksomheten hun har fått etter at hun byttet idrett.

Skiskyting Sverige

MYE OPPMERKSOMHET: Stina Nilsson har måttet tåle stor interesse fra inn- og utland etter at hun bestemte seg for å satse på skiskyting. Her sammen med skytetrener Jean-Marc Chabloz.

Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB

– Hun ville egentlig bare begynne med skiskyting og ta det litt rolig og komme inn i spillet på en måte. Hun kjenner at det er kjempemye fokus på henne og har vanskeligheter med å håndtere det tror jeg. Det er en tøff situasjon for henne, sier skytetreneren hennes Jean-Marc Chabloz til NRK.

Mens han følger de svenske skiskytterne i verdenscupen i Oberhof, fikk Stina Nilsson sin internasjonale skiskytterdebut på nest øverste nivå i IBU-cupen på en annen arena i Tyskland.

6NE3LP70xls

TUNG START: Stina Nilsson fikk det tøft i sitt første renn i IBU-cupen.

Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB

– Det er klart det er tøft

Og debuten ble alt annet enn en suksess. Med fem bom på ti skudd endte den tidligere langrennsløperen på 99. plass på sprinten. I sporet var den omskolerte langrennsløperen mer enn halvannet minutt bak vinneren Tatjana Akimov.

– Jeg er ikke så fornøyd med det jeg presterer her i dag, men det kjennes godt å ha unnagjort debuten, sa Nilsson til det svenske skiskytterforbundet etter løpet.

I motsetning til resten av lagkameratene var hun utilgjengelig for pressen etter rennet i tyske Arber. Trykket rundt Nilsson har vært så stort etter at hun offentliggjorde at hun byttet idrett fra langrenn til skiskyting, at svensken sliter med å takle all oppmerksomheten, ifølge Chabloz.

– Jeg sa til henne at «Det er navnet ditt som er problemet. Du heter Stina Nilsson og alle vil se hvordan det går med deg». Så det er klart det er tøft. Det hadde vært annerledes å være en vanlig jente på 27 år som begynte med skiskyting.

OwdTddksYt8

GULLVINNER: Stina Nilsson (i midten) kapret OL-gull på langrennssprinten i Pyeongchang i 2018 foran Maiken Caspersen Falla (t.v.) og Julija Stupak.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Håper noe av presset er borte

Selv om den internasjonale debuten ble en skuffelse for Nilsson, har hun muligheten til å slå tilbake allerede lørdag. Da er det ny sprint i Arber, og forhåpentligvis med litt mindre nerver i bildet.

– Det skal bli deilig å komme seg ut i løypa igjen, og kanskje med litt lavere skuldre. Jeg har alt å vinne og det finnes kanskje ikke noe press på meg overhodet nå, sier hun til eget forbund.

Chabloz er overbevist om at det vil løsne for den populære 27-åringen, men påpeker at det er tidkrevende å bli en god skiskytter. Foreløpig er det lite som tyder på at Nilsson blir VM-klar til mesterskapet i Pokljuka i februar.

– Vi har aldri hatt noen tanker om VM for Stina egentlig. Ikke jeg, ikke Johannes (Lukas, svensk landslagssjef journ.anm.). Så er det jo prestasjonen som avgjør, men personlig synes jeg det er for tidlig, sier han før han legger til at det kan bli aktuelt med verdenscuprenn etter VM.

På herresiden ble det en stor norsk dag i IBU-cupen, hvor de norske utøverne tapetserte pallen. Aleksander Fjeld Andersen vant rennet i tyske Arber foran bro Filip Fjeld Andersen på andreplass, og Sivert Bakken på tredjeplass.

Siste nytt

 • Granerud har vunnet verdenscupen

  Halvor Egner Granerud er Norges fjerde vinner av verdenscupen sammenlagt igjennom tidene. Det er klart allerede før sesongslutt, ettersom det kun er tre renn igjen av sesongen og dermed har ingen mulighet til å ta igjen poengsummen til Granerud.

  Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, bekrefter at det kun er de tre rennene i Planica som gjenstår av verdenscupsesongen for menn og at Granerud dermed har vunnet.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal