Treneren om Thingnes Bø: – Han har gjort mine ord til skamme 

NOVE MESTO/OSLO (NRK) Så sent som i slutten av oktober klarte ikke Johannes Thingnes Bø (25) å trene skikkelig. Så ille var situasjonen at landslagstreneren mente han burde slutte å tenke på å vinne verdenscupen sammenlagt.

Bø og Kristiansen

TEAM: Johannes Thingnes Bø og trener Egil Kristiansen etter skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen i november i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men 61 dager senere er Johannes Thingnes Bøs 2018/2019-sesong snudd på hodet. 25-åringen har notert seg for seks verdenscupseire på åtte renn. Det fører ham naturligvis helt til topps på sammenlagtlisten i verdenscupen med 428 poeng.

Ned til russiske Aleksander Loginov på andreplass er det 116 poeng. Det som skal være hans nærmeste utfordrer i skiskytter-sirkuset, Martin Fourcade, har hele 165 poeng opp til nordmannen.

– Nå er han på god vei. Jeg må si at han har gjort mine ord til skamme. Men ingenting er bedre enn det, sier landslagstrener Egil Kristiansen nå – og gliser godt.

Gi opp gul trøye?

Det er ikke så rart han smiler. Kristiansen var svært pessimistisk da NRK intervjuet ham i forbindelse med en landslagssamling den 23. oktober. Johannes Thingnes Bø hadde akkurat pådratt seg en ryggskade. Han klarte ikke gå på rulleski. Ryggen gikk nemlig helt i lås.

Menn sprint skiskyting sesongåpning

ÅPNET SESONGEN MED SEIER: Johannes Thingnes Bø vant sprinten i sesongåpningen på Sjusjøen den 24. november.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Og det han hadde gjort før ryggskaden var også nedslående. Utdrikningslag, bryllup, bryllupsferie og med virus i kroppen i en periode hadde gjort at treningen hadde gått langt under forventningene. «Vi skal kanskje ikke sikte på den gule trøya, men det kommer flere sesonger», uttalte Kristiansen da.

Nå har pipa fått en annen lyd.

– Det er jo bare veldig bra. Det sier litt om Johannes som idrettsutøver. At han klarer å komme tilbake på så høyt nivå, på så kort tid... Det er ikke alle som klarer det, sier Kristiansen.

Lever på formen fra i fjor

Blink-festivalen. Lysebotn opp

TESTET FORMEN MOT LANGRENNSLØPERNE: Johannes Thingnes Bø ble nummer 28 i motbakkerennet, Lysebotn Opp, som går under Blinkfestivalen i begynnelsen av august.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Johannes Thingnes Bø glemmer heller ikke hvordan situasjonen så ut for kort tid siden.

– Det er ikke mer enn halvannen måned siden jeg gikk rundt på staver i bare tjue minutter. Så den veien har vært bratt og fin. Jeg er glad for det jeg har fått til, sier han – og fortsetter:

– Nå har jeg kommet i en modus der det flyter veldig godt. Jeg lever nok godt på formen fra forrige år. Men jeg kan ikke gå på samme blemme neste år, sier skiskytter-stjernen.

– Ikke redd for noen ting

Egil Kristiansen

ANSVARLIG: Trener for de norske skiskytterherrene, Egil Kristiansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå er i hvert fall grunnlaget for å vinne verdenscupen virkelig lagt. Trener Kristiansen minner om at det er mange renn igjen etter jul. Han vil ikke slå fast noe som helst før skiskytterne er ferdig med sesongen i mars.

På spørsmål om han er redd for at Martin Fourcade tar igjen Thingnes Bø med 14 renn igjen, svarer Kristiansen slik:

– Jeg er ikke redd for noen ting. Men Johannes må gjøre jobben sin, da skal han klare det. Sjansene er veldig store nå, sier han.

– En typisk ener

Ola Lunde

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, har følgende skussmål etter at Thingnes Bø har snudd situasjonen på hodet på bare halvannen måned:

– Det er fordi han er dedikert. Ser du på Johannes så går han inn i «bobla» når han trener og når han konkurrerer. Han er først på trening, gjør det han skal og går derfra. Han er en typisk ener, sier Lunde – og legger til:

– Det er på nivået av det beste Fourcade gjorde i sine glansdager og som Bjørndalen gjorde. Det han gjør nå står det virkelig respekt av, sier eksperten.

Resultatliste verdenscupen sammenlagt (poeng i parentes):

1. Johannes Thingnes Bø, Norge (428)
2. Aleksander Loginov, Russland (312)
3. Simon Eder, Østerrike (266)
4. Simon Desthieux, Frankrike (266)
5. Martin Fourcade, Frankrike (263)
6. Antonin Guigonnat, Frankrike (263)
7. Tarjei Bø, Norge (236)
8. Quentin Fillon Maillet, Frankrike (235)
9. Julian Eberhard, Østerrike (226)
10. Benedikt Doll, Tyskland (225)

Sportsnyheter

Therese Johaug

Karlsson knuste Johaug: – Dette trigger meg, det skal jeg love deg

Therese Johaug var den store favoritten før kvinnenes 10-kilometer klassisk intervallstart i Ruka lørdag. Men det var den svenske stjernen Frida Karlsson som stakk av med seieren.

Siste nytt

 • Haaland på benken for Dortmund

  Erling Braut Haaland er tilbake fra skade og kan spille for første gang siden 19. oktober. Han er på benken når Dortmund spiller borte mot Wolfsburg lørdag.

  Etter 0-4-tapet for Ajax i mesterligaen for en drøy måned siden har Haaland vært ute av spill med en hofteskade, melder NTB.

  Haaland, dortmund
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Positiv koronatest i NRKs team

  En av NRKs medarbeidere som dekker sjakk-VM i Dubai har lørdag testet positivt på korona.

  – I påvente av svar på PCR-test har vi valgt å holde medarbeidere unna VM-arenaen i dag, sier Torbjørn Sarre-Jensen, redaksjonssjef i NRK-sporten.

  To av tre i teamet blir definert som nærkontakter og må trolig i syv dagers karantene.

  Ifølge Sarre-Jensen er det ingen grunn til å tro at personen med positiv test har vært i nærheten av hverken Magnus Carlsen, Jan Nepomnjasjtsjij eller støtteapparatet til spillerne.

  Dubai Expo 2020
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Ødegaard tilbake fra start

  Martin Ødegaard har vært ute av Arsenal-elleveren en stund, men i dag har Mikel Arteta funnet plass til nordmannen. Dette er laget som starter mot Newcastle klokken 13.30. Oppgjøret følger du her.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal