Treneren om Thingnes Bø: – Han har gjort mine ord til skamme 

NOVE MESTO/OSLO (NRK) Så sent som i slutten av oktober klarte ikke Johannes Thingnes Bø (25) å trene skikkelig. Så ille var situasjonen at landslagstreneren mente han burde slutte å tenke på å vinne verdenscupen sammenlagt.

Bø og Kristiansen

TEAM: Johannes Thingnes Bø og trener Egil Kristiansen etter skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen i november i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men 61 dager senere er Johannes Thingnes Bøs 2018/2019-sesong snudd på hodet. 25-åringen har notert seg for seks verdenscupseire på åtte renn. Det fører ham naturligvis helt til topps på sammenlagtlisten i verdenscupen med 428 poeng.

Ned til russiske Aleksander Loginov på andreplass er det 116 poeng. Det som skal være hans nærmeste utfordrer i skiskytter-sirkuset, Martin Fourcade, har hele 165 poeng opp til nordmannen.

– Nå er han på god vei. Jeg må si at han har gjort mine ord til skamme. Men ingenting er bedre enn det, sier landslagstrener Egil Kristiansen nå – og gliser godt.

Gi opp gul trøye?

Det er ikke så rart han smiler. Kristiansen var svært pessimistisk da NRK intervjuet ham i forbindelse med en landslagssamling den 23. oktober. Johannes Thingnes Bø hadde akkurat pådratt seg en ryggskade. Han klarte ikke gå på rulleski. Ryggen gikk nemlig helt i lås.

Menn sprint skiskyting sesongåpning

ÅPNET SESONGEN MED SEIER: Johannes Thingnes Bø vant sprinten i sesongåpningen på Sjusjøen den 24. november.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Og det han hadde gjort før ryggskaden var også nedslående. Utdrikningslag, bryllup, bryllupsferie og med virus i kroppen i en periode hadde gjort at treningen hadde gått langt under forventningene. «Vi skal kanskje ikke sikte på den gule trøya, men det kommer flere sesonger», uttalte Kristiansen da.

Nå har pipa fått en annen lyd.

– Det er jo bare veldig bra. Det sier litt om Johannes som idrettsutøver. At han klarer å komme tilbake på så høyt nivå, på så kort tid... Det er ikke alle som klarer det, sier Kristiansen.

Lever på formen fra i fjor

Blink-festivalen. Lysebotn opp

TESTET FORMEN MOT LANGRENNSLØPERNE: Johannes Thingnes Bø ble nummer 28 i motbakkerennet, Lysebotn Opp, som går under Blinkfestivalen i begynnelsen av august.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Johannes Thingnes Bø glemmer heller ikke hvordan situasjonen så ut for kort tid siden.

– Det er ikke mer enn halvannen måned siden jeg gikk rundt på staver i bare tjue minutter. Så den veien har vært bratt og fin. Jeg er glad for det jeg har fått til, sier han – og fortsetter:

– Nå har jeg kommet i en modus der det flyter veldig godt. Jeg lever nok godt på formen fra forrige år. Men jeg kan ikke gå på samme blemme neste år, sier skiskytter-stjernen.

– Ikke redd for noen ting

Egil Kristiansen

ANSVARLIG: Trener for de norske skiskytterherrene, Egil Kristiansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå er i hvert fall grunnlaget for å vinne verdenscupen virkelig lagt. Trener Kristiansen minner om at det er mange renn igjen etter jul. Han vil ikke slå fast noe som helst før skiskytterne er ferdig med sesongen i mars.

På spørsmål om han er redd for at Martin Fourcade tar igjen Thingnes Bø med 14 renn igjen, svarer Kristiansen slik:

– Jeg er ikke redd for noen ting. Men Johannes må gjøre jobben sin, da skal han klare det. Sjansene er veldig store nå, sier han.

– En typisk ener

Ola Lunde

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, har følgende skussmål etter at Thingnes Bø har snudd situasjonen på hodet på bare halvannen måned:

– Det er fordi han er dedikert. Ser du på Johannes så går han inn i «bobla» når han trener og når han konkurrerer. Han er først på trening, gjør det han skal og går derfra. Han er en typisk ener, sier Lunde – og legger til:

– Det er på nivået av det beste Fourcade gjorde i sine glansdager og som Bjørndalen gjorde. Det han gjør nå står det virkelig respekt av, sier eksperten.

Resultatliste verdenscupen sammenlagt (poeng i parentes):

1. Johannes Thingnes Bø, Norge (428)
2. Aleksander Loginov, Russland (312)
3. Simon Eder, Østerrike (266)
4. Simon Desthieux, Frankrike (266)
5. Martin Fourcade, Frankrike (263)
6. Antonin Guigonnat, Frankrike (263)
7. Tarjei Bø, Norge (236)
8. Quentin Fillon Maillet, Frankrike (235)
9. Julian Eberhard, Østerrike (226)
10. Benedikt Doll, Tyskland (225)

Siste nytt

 • LSK best i målfest

  Lillestrøm holder stø kurs mot en direkte retur til eliteserien i fotball etter at de slo Sandnes Ulf 4-2 hjemme på Åråsen søndag ettermiddag. Fredrik Krogstad, Tryggvi Hrafn Haraldsson, Kaan Kairinen og Thomas Lehne Olsen scoret målene for hjemmelaget, mens Kent Håvard Eriksen og Christian Landu-Landu satte inn gjestenes mål. LSK ligger på andreplass i 1. divisjon, fire poeng bak serieleder Tromsø.

  Lillestrøm
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Senket ligalederen

  Southampton slo Everton 2-0 i den engelske eliteserien i fotball etter mål av James War-Prowse og Che Adams i første omgang. Dette var Evertons første tap for sesongen. De topper likevel tabellen med bedre målforskjell enn byrival Liverpool.

  Southampton
  Foto: ANDY RAIN / AFP
 • Hart vant Giro d'Italia

  Britiske Tao Geoghegan Hart knuste australske Jai Hindley på den avsluttende tempoetappen og vant Giro d'Italia sammenlagt, melder NTB. Hart og Hindley lå likt foran sisteetappen, som for øvrig ble vunnet av Filippo Ganna.

  – Ikke i mine villeste drømmer hadde jeg sett for meg at dette var mulig da vi startet for tre uker siden. Jeg har drømt om å bli topp ti, eller kanskje topp fem, i ett slikt ritt. Så dette kommer nok til å ta tid før det synker inn, sa Hart i et intervju på Eurosport etter rittet.

  _-zF3xfO_4U
  Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal