Treneren om Thingnes Bø: – Han har gjort mine ord til skamme 

NOVE MESTO/OSLO (NRK) Så sent som i slutten av oktober klarte ikke Johannes Thingnes Bø (25) å trene skikkelig. Så ille var situasjonen at landslagstreneren mente han burde slutte å tenke på å vinne verdenscupen sammenlagt.

Bø og Kristiansen

TEAM: Johannes Thingnes Bø og trener Egil Kristiansen etter skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen i november i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men 61 dager senere er Johannes Thingnes Bøs 2018/2019-sesong snudd på hodet. 25-åringen har notert seg for seks verdenscupseire på åtte renn. Det fører ham naturligvis helt til topps på sammenlagtlisten i verdenscupen med 428 poeng.

Ned til russiske Aleksander Loginov på andreplass er det 116 poeng. Det som skal være hans nærmeste utfordrer i skiskytter-sirkuset, Martin Fourcade, har hele 165 poeng opp til nordmannen.

– Nå er han på god vei. Jeg må si at han har gjort mine ord til skamme. Men ingenting er bedre enn det, sier landslagstrener Egil Kristiansen nå – og gliser godt.

Gi opp gul trøye?

Det er ikke så rart han smiler. Kristiansen var svært pessimistisk da NRK intervjuet ham i forbindelse med en landslagssamling den 23. oktober. Johannes Thingnes Bø hadde akkurat pådratt seg en ryggskade. Han klarte ikke gå på rulleski. Ryggen gikk nemlig helt i lås.

Menn sprint skiskyting sesongåpning

ÅPNET SESONGEN MED SEIER: Johannes Thingnes Bø vant sprinten i sesongåpningen på Sjusjøen den 24. november.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Og det han hadde gjort før ryggskaden var også nedslående. Utdrikningslag, bryllup, bryllupsferie og med virus i kroppen i en periode hadde gjort at treningen hadde gått langt under forventningene. «Vi skal kanskje ikke sikte på den gule trøya, men det kommer flere sesonger», uttalte Kristiansen da.

Nå har pipa fått en annen lyd.

– Det er jo bare veldig bra. Det sier litt om Johannes som idrettsutøver. At han klarer å komme tilbake på så høyt nivå, på så kort tid... Det er ikke alle som klarer det, sier Kristiansen.

Lever på formen fra i fjor

Blink-festivalen. Lysebotn opp

TESTET FORMEN MOT LANGRENNSLØPERNE: Johannes Thingnes Bø ble nummer 28 i motbakkerennet, Lysebotn Opp, som går under Blinkfestivalen i begynnelsen av august.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Johannes Thingnes Bø glemmer heller ikke hvordan situasjonen så ut for kort tid siden.

– Det er ikke mer enn halvannen måned siden jeg gikk rundt på staver i bare tjue minutter. Så den veien har vært bratt og fin. Jeg er glad for det jeg har fått til, sier han – og fortsetter:

– Nå har jeg kommet i en modus der det flyter veldig godt. Jeg lever nok godt på formen fra forrige år. Men jeg kan ikke gå på samme blemme neste år, sier skiskytter-stjernen.

– Ikke redd for noen ting

Egil Kristiansen

ANSVARLIG: Trener for de norske skiskytterherrene, Egil Kristiansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå er i hvert fall grunnlaget for å vinne verdenscupen virkelig lagt. Trener Kristiansen minner om at det er mange renn igjen etter jul. Han vil ikke slå fast noe som helst før skiskytterne er ferdig med sesongen i mars.

På spørsmål om han er redd for at Martin Fourcade tar igjen Thingnes Bø med 14 renn igjen, svarer Kristiansen slik:

– Jeg er ikke redd for noen ting. Men Johannes må gjøre jobben sin, da skal han klare det. Sjansene er veldig store nå, sier han.

– En typisk ener

Ola Lunde

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, har følgende skussmål etter at Thingnes Bø har snudd situasjonen på hodet på bare halvannen måned:

– Det er fordi han er dedikert. Ser du på Johannes så går han inn i «bobla» når han trener og når han konkurrerer. Han er først på trening, gjør det han skal og går derfra. Han er en typisk ener, sier Lunde – og legger til:

– Det er på nivået av det beste Fourcade gjorde i sine glansdager og som Bjørndalen gjorde. Det han gjør nå står det virkelig respekt av, sier eksperten.

Resultatliste verdenscupen sammenlagt (poeng i parentes):

1. Johannes Thingnes Bø, Norge (428)
2. Aleksander Loginov, Russland (312)
3. Simon Eder, Østerrike (266)
4. Simon Desthieux, Frankrike (266)
5. Martin Fourcade, Frankrike (263)
6. Antonin Guigonnat, Frankrike (263)
7. Tarjei Bø, Norge (236)
8. Quentin Fillon Maillet, Frankrike (235)
9. Julian Eberhard, Østerrike (226)
10. Benedikt Doll, Tyskland (225)

Siste nytt

 • Chelsea tok viktige poeng

  Michy Batshuayi sørget for tre poeng for Chelsea da de spilte borte mot Ajax i mesterligaen onsdag. London-laget vant 1-0 og tok tre meget viktige poeng i gruppespillet. De har nå seks poeng, like mange som Ajax som foreløpig leder gruppen.

  Champions League - Group H - Ajax Amsterdam v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike i helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • – Kippe legger opp

  Romerikes Blad melder at Lillestrøm-profilen Frode Kippe legger opp etter 20 sesonger i klubben. Forsvarsveteranen skal nå inn i trenerteamet til LSK, som toppspillerutvikler, skriver avisen. Klubben holder pressekonferanse klokken 13.00. Kippe har spilt 440 kamper for Lillestrøm, men denne sesongen har han bare vært på banen i 15 seriekamper.

  – Jeg har vært gammel i ti år og alt har sin slutt. Jeg har hatt et ønske om å spille fotball så lenge som mulig, og føler for så vidt at jeg har fått gjort det. Følte alt lå til rette for at dette var tiden for å sette punktum. Jeg ser tilbake på en utrolig fantastisk tid, både her og da jeg var i England, sier Kippe til NRK.

  – Jeg har ikke gjort annet enn å spille fotball i voksenalder, nå skal jeg gå over i en ny rolle fra neste år, som toppspillerutvikler. Der skal jeg få lov til å følge opp unggutta, vi har veldig mange spennende unggutter fra 16 til 21 år, som jeg skal ta ekstra vare på. Jeg tror det blir viktig for klubben og ha egne talenter som tar steget opp, der har ikke Lillestrøm vært gode nok og jeg skal prøve å hjelpe dem med det i årene som kommer.

  Eliteserien fotball menn 2019, Lillestrøm - Tromsø (4-0)
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal