Hopp til innhold

Treneren om Thingnes Bø: – Han har gjort mine ord til skamme 

NOVE MESTO/OSLO (NRK) Så sent som i slutten av oktober klarte ikke Johannes Thingnes Bø (25) å trene skikkelig. Så ille var situasjonen at landslagstreneren mente han burde slutte å tenke på å vinne verdenscupen sammenlagt.

Bø og Kristiansen

TEAM: Johannes Thingnes Bø og trener Egil Kristiansen etter skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen i november i år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men 61 dager senere er Johannes Thingnes Bøs 2018/2019-sesong snudd på hodet. 25-åringen har notert seg for seks verdenscupseire på åtte renn. Det fører ham naturligvis helt til topps på sammenlagtlisten i verdenscupen med 428 poeng.

Ned til russiske Aleksander Loginov på andreplass er det 116 poeng. Det som skal være hans nærmeste utfordrer i skiskytter-sirkuset, Martin Fourcade, har hele 165 poeng opp til nordmannen.

– Nå er han på god vei. Jeg må si at han har gjort mine ord til skamme. Men ingenting er bedre enn det, sier landslagstrener Egil Kristiansen nå – og gliser godt.

Gi opp gul trøye?

Det er ikke så rart han smiler. Kristiansen var svært pessimistisk da NRK intervjuet ham i forbindelse med en landslagssamling den 23. oktober. Johannes Thingnes Bø hadde akkurat pådratt seg en ryggskade. Han klarte ikke gå på rulleski. Ryggen gikk nemlig helt i lås.

Menn sprint skiskyting sesongåpning

ÅPNET SESONGEN MED SEIER: Johannes Thingnes Bø vant sprinten i sesongåpningen på Sjusjøen den 24. november.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Og det han hadde gjort før ryggskaden var også nedslående. Utdrikningslag, bryllup, bryllupsferie og med virus i kroppen i en periode hadde gjort at treningen hadde gått langt under forventningene. «Vi skal kanskje ikke sikte på den gule trøya, men det kommer flere sesonger», uttalte Kristiansen da.

Nå har pipa fått en annen lyd.

– Det er jo bare veldig bra. Det sier litt om Johannes som idrettsutøver. At han klarer å komme tilbake på så høyt nivå, på så kort tid... Det er ikke alle som klarer det, sier Kristiansen.

Lever på formen fra i fjor

Blink-festivalen. Lysebotn opp

TESTET FORMEN MOT LANGRENNSLØPERNE: Johannes Thingnes Bø ble nummer 28 i motbakkerennet, Lysebotn Opp, som går under Blinkfestivalen i begynnelsen av august.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Johannes Thingnes Bø glemmer heller ikke hvordan situasjonen så ut for kort tid siden.

– Det er ikke mer enn halvannen måned siden jeg gikk rundt på staver i bare tjue minutter. Så den veien har vært bratt og fin. Jeg er glad for det jeg har fått til, sier han – og fortsetter:

– Nå har jeg kommet i en modus der det flyter veldig godt. Jeg lever nok godt på formen fra forrige år. Men jeg kan ikke gå på samme blemme neste år, sier skiskytter-stjernen.

– Ikke redd for noen ting

Egil Kristiansen

ANSVARLIG: Trener for de norske skiskytterherrene, Egil Kristiansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå er i hvert fall grunnlaget for å vinne verdenscupen virkelig lagt. Trener Kristiansen minner om at det er mange renn igjen etter jul. Han vil ikke slå fast noe som helst før skiskytterne er ferdig med sesongen i mars.

På spørsmål om han er redd for at Martin Fourcade tar igjen Thingnes Bø med 14 renn igjen, svarer Kristiansen slik:

– Jeg er ikke redd for noen ting. Men Johannes må gjøre jobben sin, da skal han klare det. Sjansene er veldig store nå, sier han.

– En typisk ener

Ola Lunde

NRK-EKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, har følgende skussmål etter at Thingnes Bø har snudd situasjonen på hodet på bare halvannen måned:

– Det er fordi han er dedikert. Ser du på Johannes så går han inn i «bobla» når han trener og når han konkurrerer. Han er først på trening, gjør det han skal og går derfra. Han er en typisk ener, sier Lunde – og legger til:

– Det er på nivået av det beste Fourcade gjorde i sine glansdager og som Bjørndalen gjorde. Det han gjør nå står det virkelig respekt av, sier eksperten.

Resultatliste verdenscupen sammenlagt (poeng i parentes):

1. Johannes Thingnes Bø, Norge (428)
2. Aleksander Loginov, Russland (312)
3. Simon Eder, Østerrike (266)
4. Simon Desthieux, Frankrike (266)
5. Martin Fourcade, Frankrike (263)
6. Antonin Guigonnat, Frankrike (263)
7. Tarjei Bø, Norge (236)
8. Quentin Fillon Maillet, Frankrike (235)
9. Julian Eberhard, Østerrike (226)
10. Benedikt Doll, Tyskland (225)

Siste nytt

 • Spillprodusent tordner mot Hegerberg-hets: – Avskyelig og fullstendig uakseptabelt

  Spillprodusenten EA Sports jobber med å identifisere personen som rettet kraftig hets mot Ada Hegerberg knyttet til dataspillet EA Sports FC 24.

  Det var mandag at Lyon-stjernen Hegerberg rykket ut og dokumenterte at hun hadde blitt utsatt for en stygg melding på nett i kjølvannet av lanseringen av den siste utgaven av dataspillet EA Sports FC 24.

  Den norske fotballstjernen delte en lydmelding med sine følgere på Instagram. Avsenderen kommer med en svært lite hyggelig karakteristikk av Lyon-stjernen.

  Bakgrunnen er at Hegerbergs karakter på det ferske dataspillet EA Sports FC 24 inneholder en teknisk feil og er vanskelig å kontrollere.

  «Hetsen Ada Hegerberg har mottatt er avskyelig og fullstendig uakseptabel. Vi har kontaktet Ada direkte for å tilby vår støtte», skriver spillprodusent EA til NTB.

  «EA har nulltoleranse for kjønnsdiskriminering, kvinnehat eller hat i enhver form, og mener at å være en del av et gamingmiljø skal være en positiv, rettferdig og trygg opplevelse for alle. Våre retningslinjer for positiv spilling viser tydelig at vi ikke godtar denne typen oppførsel fra spillere på våre plattformer», heter det videre.

  I meldingen Hegerberg delte på Instagram omtales hun blant annet som «hore».

  – Dette går litt for langt, gjør det ikke? skrev Lyon-spissen selv under bildet.

  EA Sports FC 24 er den ferskeste versjonen av de tidligere Fifa-spillene. Årets utgave har fått nytt navn.

  Ada Hegerberg
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Román Haug pådro seg to brudd i ansiktet mot Portugal: – Har det etter forholdene bra

  Skadene Sophie Román Haug pådro seg i landskampen mot Portugal gjør at hun skal følges opp av spesialist i Liverpool. Hun ble rammet av to brudd i ansiktet.

  – Jeg har det etter forholdene bra, og har fått god oppfølging av det medisinske teamet og på sykehuset her i Portugal. I selve situasjonen hadde jeg kun fokus på ballen, så jeg fikk derfor ikke helt med meg hva som egentlig skjedde, men har fått sett bildene i ettertid, sier Haug i en uttalelse sendt til NRK.

  – Nå skal jeg tilbake til Liverpool, der jeg blir jeg fulgt opp av spesialister i klubben, så krysser jeg fingrene for at jeg er tilbake på banen ganske snart.

  Det var tidlig i tirsdagens kamp Haug kolliderte med Portugals keeper. Begge spillerne fikk behandling på banen før de måtte byttes ut.

  – Skaden til Sophie var litt mer omfattende enn først antatt. Hun har i tillegg til brudd i nesen også brudd i ansiktet. Hun er nå til videre vurdering hos spesialist i Porto, sa landslagslege Magnus Myntevik til NTB via kommunikasjonsansvarlig Halvor Lea onsdag formiddag.

  Fotball, National League: Portugal - Norge (3-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Polens president: Søker om å få arrangere sommer-OL i 2036

  President Andrzej Duda opplyste onsdag at Polen kommer til å søke om å få arrangere sommer-OL i 2036.

  Det er nyhetsbyrået Reuters som melder om Dudas uttalelse. Det er ikke opplyst hvilken eller hvilke byer i Polen lekene er tenkt lagt til.

  Den polske søknaden blir den fjerde som kommer på banen foran lekene om 13 år. Fra før har Mexico, Indonesia og Tyrkia varslet at de akter å søke om å få være arrangør.

  Mexico vil arrangere OL i byene Guadalajara, Mexico City, Monterrey og Tijuana. Den indonesiske regjeringen har på sin side varslet at den planlegger å legge arrangementet til den nye hovedstaden Nusantara.

  Den tyrkiske regjeringen ser for seg å legge arrangementet til storbyen Istanbul.

  Det neste sommer-OL skal arrangere i Paris kommende sommer. Deretter blir Los Angeles arrangør i 2028, mens Brisbane har ansvaret i 2032. (NTB)

  75-årsjubileet for frigjøring av den nazityske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz og Birkenau.
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste