Hopp til innhold

Treneren om Klæbos nye fortrinn: – Vi har aldri sett det så «gale» før

BEITOSTØLEN (NRK): Forrige vinter fikk vi se «Klæbo-rykket» for første gang. Etter årets åpningshelg introduserer sprinttrener Arild Monsen det vi nå kanskje kan kalle «Klæbo-svinger».

Sprint finaler.

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo var i en egen klasse gjennom hele sprinten på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johannes Høsflot Klæbo fortsetter sitt forsøk på å fornye langrennssporten. Da 21-åringen gikk inn til en ny, soleklar seier på lørdagens Beitostølen-sprint, var treneren imponert over hvordan han hele tiden brukte svingene for å skaffe seg litt og litt forsprang - som til slutt var med på å gi ham et større forsprang.

– Klæbo viser nye ting og sider av skisporten som er interessante, som hvordan han bruker partier av løypa. Dere ser jo hvordan han skyter ut av svingene? Det har vi aldri sett så «gale» før, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen.

– Forsprang

Det er ikke akkurat uvanlig å gi litt gass i svingene, men treneren roser Klæbo for hvor systematisk han gjør det.

– Slik langrennssporten har utviklet seg, så har det blitt områder av løypa man må ta mye mer seriøst. Det har plutselig Johannes gjort. I svingene skaffer han seg til slutt fire-fem meter, gjerne. Det er mye lettere å skaffe de meterene der, enn å springe fra en annen. Det ser man i dag opp sistebakken, det er ikke mange meters forsprang det tross alt blir på de aller fleste, sier Monsen.

Det er nok ikke lett å se akkurat hva Klæbo gjør når man bare ser på en enkelt sving, men treneren forklarer at slike små grep ofte kan være med på å avgjøre til slutt.

Johannes Klæbo har alltid et ess opp i ermene og denne gangen er det svingteknikken.

Hvis man ser nøye etter ser man at Klæbo skaffet seg et ørlite forsprang i de fleste svingene, og til slutt hadde det vært med på å gjøre at forspranget ble så stort at han gikk i mål i ensom majestet.

Klæbos personlige trener, bestefaren Kåre Klæbo, bekrefter at de har trent på å skaffe forsprang i svingene.

– Moderne skiløyper går jo bare sving i sving rundt en stadion, og da må vi prøve å utnytte de mulighetene man har, forklarer han.

– Kan du forklare hva han egentlig gjør?

– Han prøver å gå fortere enn alle andre, hehe. Neida. For det første har han veldig god kontroll på skiene. Han vet litt om hva som skal til for å akselerere i en sving, sier han.

Sprint finaler.

Klæbo vant, mens Kasper Stadaas imponerte med en andreplass foran Eirik Brandsdal.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bestefaren mener Klæbo drar mye nytte av at han har god balanse i disse situasjonene.

– Spesielt slik som løypa var i går, ruglete, det er han veldig god på. Det er veldig mange som ser på sånne løyper og tenker «uff, det passer ikke meg», og det begynner å surre oppe i hodet. Johannes gjør det helt motsatte, sier han.

– Mange faller gjennom

Monsen tror mange vil prøve å utligne Klæbo i svingene fremover.

– Det er mange som er flinke til det på rulleski, men kunsten er å være så god teknisk og med koordinasjonen når du er sliten. Det faller mange veldig gjennom på. Men Johannes greier det nesten til the bitter end, sier han.

Klæbo selv bare smiler når han får høre hva treneren har sagt.

– Jeg prøver bare å gå svingen slik jeg føler jeg skal gå den. Han er veldig flink til å skryte av meg, så jeg må nok få ham til å senke forventningene og komme seg nedpå, sier han og gliser.

Siste nytt

  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal