– Ikke vanskelig å si nei, men utfordrende å bli hørt når man sier nei

Northug-trener Eirik Myhr Nossum (28) snakker for første gang ut om hvorfor han og Petter Northug (28) avsluttet trenersamarbeidet for halvannen måned siden.

Eirik Myhr Nossum

BRYTER MED NORTHUG: Eirik Myhr Nossum kommer ikke til å trene Petter Northug frem mot neste sesong. Eks-treneren innrømmer at det har vært utfordrende å bli hørt når han har sagt nei til Petter Northug.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes det er interessant at det står i mediene at jeg har fått sparken når vi ble enige om å gå hver vår vei for halvannen måned siden, sier Eirik Myhr Nossum til NRK.no, og bekrefter dermed at han er ferdig som Petter Northugs trener.

Nossum

LITE OPPFØLGING: Eirik Myhr Nossum er ærlig på at han ikke har hatt tid til å følge opp Petter Northug så godt som skiløperen kanskje hadde trengt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdag forrige uke ble det klart at Coop (Petter Northugs hovedsponsor) krevde at skistjernen kvittet seg med hele støtteapparatet i managementet Nye Høyder foran neste sesong.

«Team Northug» bestående av trener Eirik Myhr Nossum, pappa John Northug og manager Are Sørum Langås, har alle blitt bedt om å tre til side for at Northug skal finne tilbake til gammel storhet neste sesong.

Dette kravet har Northug gått med på.

Video: Erik Myhr Nossum: – Som kompis vil man helst ikke si nei.

Eirik Myhr Nossum innrømmer at det har vært vanskelig å være treneren til Petter Northug. Reporter: Morten Stenberg, foto: Odd Iversen, redigering: Peder M. Bergholt.

Innrømmer utfordringer

Erik Myhr Nossum, som er en barndomsvenn av Petter Northug, har blitt kritisert av en rekke eksperter for å være for snill med det som en gang var Norges ubestridte skikonge.

Flere langrennseksperter har uttalt at Northug har vært omgitt av for mange «ja-mennesker».

– Har det vært vanskelig å si nei til Petter?

– Nei, det synes jeg ikke. Men det har jo kanskje vært litt utfordrende å bli hørt når man sier nei. Som kompis vil man jo aldri si nei, men som trener er man avhengig av at vedkommende hører etter når man først sier nei, sier Myhr Nossum.

Nossum overtok som Petter Northugs hovedtrener før OL-sesongen i fjor. Frem til da hadde Nossum fungert som Northugs personlige assistent og «alt mulig-mann» i flere år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug på trening

TRENER FOR FULLT: Petter Northug er i full gang med treningen foran neste sesong. Her trener han på rulleski søndag 18. mai like ved Meråker sammen med Pål Trøan Aune.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Diskuterte brudd etter Sotsji-OL

Nossum forteller at han og Petter Northug begynte å diskutere et eventuelt videre samarbeid allerede i starten av april – kort tid etter OL-nedturen i Sotsji.

– Det er en god stund siden vi startet en dialog på hvorvidt jeg skulle fortsette eller ikke. Vi evaluerte sesongen for halvannen måned siden. Da var jeg veldig klar på at han trengte en trener som hadde mer tid til å følge ham opp enn det jeg har hatt.

– I år har jeg vært mer som en treningsrådgiver og støttespiller, sier Nossum.

Petter Northug har med andre ord vært fungert stort sett som sin egen trener inn mot vinter-OL i Sotsji. Det endte med fiasko og ingen medaljer – riktignok mye på grunn av en sykdomspreget sesongoppkjøring.

– Petter vet veldig godt selv hva og hvor mye han trenger å trene. Men Petter må jobbe med å tilpasse seg idretten. Når man ser hvordan internasjonal langrenn har utviklet seg, ser man at det er høykapasitetsløpere som Martin Johnsrud Sundby og Aleksandr Legkov som er i toppen, sier Nossum.

– Bør Northug trene mer?

– Ja, det bør han. Men det er ikke opp til meg å bestemme lenger. Han bør nok opp på en høyere treningsmengde. Det sier seg selv at dersom du skal bli en bedre skiløper, må du bruke mange timer på det du er dårlig på, sier Nossum.

– Hva er svakhetene til Petter?

– Han har mange svakheter som alle andre. Det går mest på kapasiteten, det å holde en vedvarende høy hastighet over lengre tid. Det har nok alltid vært svakheten hans, sier eks-treneren til Northug.

Mener Djupvik er et godt valg

Før helgen kunne NRK fortelle at Morten Aa Djupvik er aktuell for å overta treneransvaret for Northug. Den tidligere landslagssjefen, som trente Northug frem til ni mesterskapsmedaljer fra 2007 til 2011, har også selv gitt uttrykk for at det kunne være interessant å trene sin gamle elev frem mot Falun-VM neste vinter.

Nossum har bare lovord om Djupviks treneregenskaper.

– Jeg ønsker ikke å nevne personer om hvem som bør trene Petter. Men på generell basis kan jeg si at Morten er en veldig bra mann. Han og Petter fikk mange gode resultater sammen, men utover det har jeg ingen kommentar, sier Nossum.

Petter Northug endte på 7.-plass i årets verdenscup. Hans eneste seier sist sesong var en etappeseier i Tour de Ski. I Sotsji-OL var hans beste individuelle plassering en 17.-plass på 30-kilometer med skibytte.

Siste nytt

 • Landskamper ikke i fare for Normann

  Midtbanespilleren Mathias Normann forlot banen med det som lignet en hamstringskade i Norwichs bortekamp mot Everton lørdag.

  Nå kommer Normanns agent Imad El Hammichi med en beroligende melding før de kommende VM-kvalifiseringskampene.

  Han bekrefter overfor NRK at det ikke er noen grunn til å frykte at Normann blir satt ut av spill fremover.

  – Det var kun krampe, landskampene er ikke i fare, opplyser El Hammichi til NRK lørdag kveld.

  Det er gode nyheter for landslagssjef Ståle Solbakken, som tar ut troppen til de kommende VM-kvalikkampene kommende tirsdag. Tyrkia-kampen (borte) spilles 8. oktober.

  OuuGWq1wlL8
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Hynne med god 800 meter på Bislett

  Hedda Hynne leverte en god 800 meter under Kvalheimmila på Bislett stadion lørdag kveld. Tiden 2.01,30 er blant hennes bedre denne sesongen.

  Etter å ha levert en meget sterk fjorårssesong, der hun forbedret norgesrekorden med nesten to sekunder, har ikke Hynne fått til de beste tidene denne sesongen. Hennes årsbeste fra Stockholm i juli lyder 1.59,82 og er klart bak norgesrekorden på 1.58,10.

  Selv om tiden er blant Hynnes bedre denne sesongen, hadde hun nok håpet på bedre lørdag. For elleve dager siden leverte hun 1.59,98 i Sveits, og hun satte norsk bestenotering på 600 meter i Bergen sist lørdag, så formen har vært stigende.

  Lørdag hadde hun med seg klubbvenninne Malin Nyfors som hare, men måtte ellers klare seg alene på tartandekket.

  (©NTB)

  Hedda Hynne
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Han var involvert allerede da Mohamed Salah i det sjuende minutt var nær ved å sette sitt 100. Premier League-mål. Han ble slått gjennom av Diogo Jota, og Salah unngikk offsidefella fordi Ajer ikke var på linje med lagkameratene. Han rettet derimot selv opp ved å kaste seg inn mot mål og ryddet unna like før ballen passerte streken.

  – Jeg fikk en skikkelig vekker i den duellen. Jeg kjente også at det nappet godt i hamstringen da jeg klarerte. Det er nok en liten strekk, men jeg klarte å komme meg gjennom, sa Ajer, som likevel ikke tror landskampen mot Tyrkia om to uker er i fare.


  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

Sendeplan

Kl. Program Kanal