– Ikke vanskelig å si nei, men utfordrende å bli hørt når man sier nei

Northug-trener Eirik Myhr Nossum (28) snakker for første gang ut om hvorfor han og Petter Northug (28) avsluttet trenersamarbeidet for halvannen måned siden.

Eirik Myhr Nossum

BRYTER MED NORTHUG: Eirik Myhr Nossum kommer ikke til å trene Petter Northug frem mot neste sesong. Eks-treneren innrømmer at det har vært utfordrende å bli hørt når han har sagt nei til Petter Northug.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes det er interessant at det står i mediene at jeg har fått sparken når vi ble enige om å gå hver vår vei for halvannen måned siden, sier Eirik Myhr Nossum til NRK.no, og bekrefter dermed at han er ferdig som Petter Northugs trener.

Nossum

LITE OPPFØLGING: Eirik Myhr Nossum er ærlig på at han ikke har hatt tid til å følge opp Petter Northug så godt som skiløperen kanskje hadde trengt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdag forrige uke ble det klart at Coop (Petter Northugs hovedsponsor) krevde at skistjernen kvittet seg med hele støtteapparatet i managementet Nye Høyder foran neste sesong.

«Team Northug» bestående av trener Eirik Myhr Nossum, pappa John Northug og manager Are Sørum Langås, har alle blitt bedt om å tre til side for at Northug skal finne tilbake til gammel storhet neste sesong.

Dette kravet har Northug gått med på.

Video: Erik Myhr Nossum: – Som kompis vil man helst ikke si nei.

Eirik Myhr Nossum innrømmer at det har vært vanskelig å være treneren til Petter Northug. Reporter: Morten Stenberg, foto: Odd Iversen, redigering: Peder M. Bergholt.

Innrømmer utfordringer

Erik Myhr Nossum, som er en barndomsvenn av Petter Northug, har blitt kritisert av en rekke eksperter for å være for snill med det som en gang var Norges ubestridte skikonge.

Flere langrennseksperter har uttalt at Northug har vært omgitt av for mange «ja-mennesker».

– Har det vært vanskelig å si nei til Petter?

– Nei, det synes jeg ikke. Men det har jo kanskje vært litt utfordrende å bli hørt når man sier nei. Som kompis vil man jo aldri si nei, men som trener er man avhengig av at vedkommende hører etter når man først sier nei, sier Myhr Nossum.

Nossum overtok som Petter Northugs hovedtrener før OL-sesongen i fjor. Frem til da hadde Nossum fungert som Northugs personlige assistent og «alt mulig-mann» i flere år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug på trening

TRENER FOR FULLT: Petter Northug er i full gang med treningen foran neste sesong. Her trener han på rulleski søndag 18. mai like ved Meråker sammen med Pål Trøan Aune.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Diskuterte brudd etter Sotsji-OL

Nossum forteller at han og Petter Northug begynte å diskutere et eventuelt videre samarbeid allerede i starten av april – kort tid etter OL-nedturen i Sotsji.

– Det er en god stund siden vi startet en dialog på hvorvidt jeg skulle fortsette eller ikke. Vi evaluerte sesongen for halvannen måned siden. Da var jeg veldig klar på at han trengte en trener som hadde mer tid til å følge ham opp enn det jeg har hatt.

– I år har jeg vært mer som en treningsrådgiver og støttespiller, sier Nossum.

Petter Northug har med andre ord vært fungert stort sett som sin egen trener inn mot vinter-OL i Sotsji. Det endte med fiasko og ingen medaljer – riktignok mye på grunn av en sykdomspreget sesongoppkjøring.

– Petter vet veldig godt selv hva og hvor mye han trenger å trene. Men Petter må jobbe med å tilpasse seg idretten. Når man ser hvordan internasjonal langrenn har utviklet seg, ser man at det er høykapasitetsløpere som Martin Johnsrud Sundby og Aleksandr Legkov som er i toppen, sier Nossum.

– Bør Northug trene mer?

– Ja, det bør han. Men det er ikke opp til meg å bestemme lenger. Han bør nok opp på en høyere treningsmengde. Det sier seg selv at dersom du skal bli en bedre skiløper, må du bruke mange timer på det du er dårlig på, sier Nossum.

– Hva er svakhetene til Petter?

– Han har mange svakheter som alle andre. Det går mest på kapasiteten, det å holde en vedvarende høy hastighet over lengre tid. Det har nok alltid vært svakheten hans, sier eks-treneren til Northug.

Mener Djupvik er et godt valg

Før helgen kunne NRK fortelle at Morten Aa Djupvik er aktuell for å overta treneransvaret for Northug. Den tidligere landslagssjefen, som trente Northug frem til ni mesterskapsmedaljer fra 2007 til 2011, har også selv gitt uttrykk for at det kunne være interessant å trene sin gamle elev frem mot Falun-VM neste vinter.

Nossum har bare lovord om Djupviks treneregenskaper.

– Jeg ønsker ikke å nevne personer om hvem som bør trene Petter. Men på generell basis kan jeg si at Morten er en veldig bra mann. Han og Petter fikk mange gode resultater sammen, men utover det har jeg ingen kommentar, sier Nossum.

Petter Northug endte på 7.-plass i årets verdenscup. Hans eneste seier sist sesong var en etappeseier i Tour de Ski. I Sotsji-OL var hans beste individuelle plassering en 17.-plass på 30-kilometer med skibytte.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal