– Han kommer aldri til å gjøre det igjen

MOSKVA (NRK.no): Jaysuma Saidy Ndure og treneren har hatt lange samtaler om tabben som ødela 100-meteren i OL.

Jaysuma Saidy Ndure

Denne tabben skal Jaysuma Saidy Ndure aldri gjøre igjen: I forsøket under OL i London sakker han ned på farten selv om han ikke var sikker på å gå videre. Det endte med at 29-åringen røk ut.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Å slakke av på slutten? Det kommer aldri til å skje igjen, sier sprinttrener Olav Magne Tveitå, med solid trykk på «aldri».

– Hva gjør deg så sikker på det?

– Jeg vet det. Vi har snakket mye om det, sier Tveitå kontant til NRK.no.

Innrømmet tellefeil

Den mangeårige sprinttreneren snakker om tellefeilen som sendte Jaysuma Saidy Ndure hodestups ut av OL i London i fjor. Ndure var visstnok i sitt livs form, men røk ut i forsøket.

Den oppsiktsvekkende innrømmelsen kom etterpå: Ndure hadde slappet av på slutten fordi han hadde misforstått hvor mange konkurrenter som lå foran ham. Dermed ble han slått ut av forsøket uten engang å ha prøvd sitt beste.

Dessuten virket det som Ndure trodde han var videre til tross for fjerdeplassen i heatet.

– Jeg tror det holder til å gå videre. Jeg stresser ikke, sa han til NRK rett etter løpet.

Ett år senere forklarer han tabben med at han var skadet.

– Jeg brente meg på 100, ja, men jeg var jo skadet da. Jeg hadde vært skadet i fem uker før det, så det som gjorde at jeg måtte slakke på farten, var at jeg visste at jeg ikke hadde trent. Jeg hadde ingenting inni meg, så måtte jo spare, sier Ndure.

Olav Magne Tveitå og Jaysuma Saidy Ndure

Olav Magne Tveitå og Jaysuma Saidy Ndure var i perlehumør på onsdagens pressetreff. Spesielt Ndure sjarmerte folk i øst og vest.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Har ikke tenkt til å sjekke reglene

Heller ikke denne gangen har «Jays» råd til å starte rolig.

– Forsøksheatet blir veldig viktig, for allerede da er det kamp om god seeding og de gode banene. Det er da konkurransen begynner, så det er ikke snakk om å føle seg fram, sier treneren.

– Vet du hva reglene er for hvor mange som går videre, Jays?

– Akkurat nå? Neeei, jeg vet ikke. Jeg tror det er de første tre eller første fire, men jeg har ikke peiling, sier «Jays».

Jaysuma Saidy Ndure

Jaysuma Saidy Ndure er bra igjen i beina og ryggen etter han mistet 100-meteren.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kanskje ikke så rart, for reglene blir ikke ofentliggjort før etter trekningen av heatene. Men Ndure har heller ingen plan om å studere regelverket når det kommer.

– Jeg trenger ikke stresse med det, for jeg skal løpe og komme meg videre uansett. Jeg skal løpe maks hele veien, sier Ndure.

Likevel mener både treneren og Ndure selv at han har lært av tidligere erfaringer med mesterskap.

– «Jays» har kontroll. Han følger med, altså, sier trener Tveitå.

– Man lærer mye. Man blir bedre og bedre for hver gang, og jeg elsker mesterskap, sier Ndure, som blant annet har en knallsterk fjerdeplass på 200-meter fra VM i 2011.

Frisk fra ryggskaden

Både treneren og Ndure er nå positive, men litt avventende til formen. 29-åringen har fått intensiv behandling av ryggen etter skaden som holdt ham ute av 100-meteren i Moskva.

– Det er ingenting som skal tilsi at han ikke blir klar, sier Olav Magne Tveitå.

Siste nytt

 • Griezmann reddet uavgjort

  I mesterliga-debuten til begge lags trenere, Gennaro Gattuso og Quique Sétien, endte det med stillingskrig i Napoli.

  Etter en halvtime uten målsjanser og med størst ballinnehav av gjestene, slo Napoli nådeløst til. Dries Mertens fikk både plass og tid i 16-meteren og kunne tangere Marek Hamsiks scoringsrekord for Napoli med sin 121. scoring for de lyseblå.

  Men like etter at Mertens blir byttet ut svarer Barcelona. Napoli-spillerne fokuserer på Lionel Messi, og da får Nelson Semedo mulighet til å stikke gjennom. Får ballen servert på sølvfat av Sergio Busquets og slår direkte inn til Antoine Griezmann som sikrer resultatet til 1-1 på San Paolo i Napoli. Dermed har katalanerne sikret seg det beste utgangspunktet i mesterligaens åttedelsfinale.

  I sluttminuttene pådrar Arturo Vidal seg sitt andre gule kort og må dermed stå over returoppgjøret på Camp Nou om tre uker.

  Champions League - Round of 16 First Leg - Napoli v FC Barcelona
  Foto: Ciro De Luca / Reuters
 • Lewandowski-show i London

  Bayern München skaffet seg et strålende utgangspunkt fra det første oppgjøret i mesterligaens 8-delsfinale med en 3-0 seier borte mot Chelsea.

  En jevnspilt førsteomgang ble fulgt opp av en skikkelig ketchup-effekt for tyskerne etter pause. Tidligere Arsenal-spiller Serge Gnabry ble spilt fri av Robert Lewandowski ikke bare én gang, men to ganger på under fem minutter og gjør ingen feil.

  Så skulle Robert Lewandowski få seg en scoring. 19-åringen Alphonso Davies fosset fremover og serverte polakken sin ellevte scoring i årets mesterliga. Dermed gikk han forbi Erling Braut Haaland som toppscorer i turneringen.

  Vondt ble til verre for engelskmennene når Marcos Alonso fikk rødt kort med snaue ti minutter igjen å spille. Dermed kan tyskerne senke skuldrene noe før returoppgjøret spilles på Allianz Arena om tre uker.

 • Nytt Stavanger-tap

  Stavanger tapte tirsdag sin tredje kamp siden seriemesterskapet i ishockey ble sikret. Vålerenga vant 3-2 på hjemmebane.

  Stavanger sikret seriemesterskapet 2. februar, men siden har laget tapt tre av fem kamper.

  Magnus Brekke Henriksen ble matchvinner for Vålerenga med et snaut kvarter igjen av kampen.

  Stavanger jakter sin egen poengrekord fra 2012 med 112 poeng på 45 kamper. Med tre kamper igjen kan laget maksimalt få 115 poeng.

  Vålerenga - Stavanger
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal