– Han kommer aldri til å gjøre det igjen

MOSKVA (NRK.no): Jaysuma Saidy Ndure og treneren har hatt lange samtaler om tabben som ødela 100-meteren i OL.

Jaysuma Saidy Ndure

Denne tabben skal Jaysuma Saidy Ndure aldri gjøre igjen: I forsøket under OL i London sakker han ned på farten selv om han ikke var sikker på å gå videre. Det endte med at 29-åringen røk ut.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Å slakke av på slutten? Det kommer aldri til å skje igjen, sier sprinttrener Olav Magne Tveitå, med solid trykk på «aldri».

– Hva gjør deg så sikker på det?

– Jeg vet det. Vi har snakket mye om det, sier Tveitå kontant til NRK.no.

Innrømmet tellefeil

Den mangeårige sprinttreneren snakker om tellefeilen som sendte Jaysuma Saidy Ndure hodestups ut av OL i London i fjor. Ndure var visstnok i sitt livs form, men røk ut i forsøket.

Den oppsiktsvekkende innrømmelsen kom etterpå: Ndure hadde slappet av på slutten fordi han hadde misforstått hvor mange konkurrenter som lå foran ham. Dermed ble han slått ut av forsøket uten engang å ha prøvd sitt beste.

Dessuten virket det som Ndure trodde han var videre til tross for fjerdeplassen i heatet.

– Jeg tror det holder til å gå videre. Jeg stresser ikke, sa han til NRK rett etter løpet.

Ett år senere forklarer han tabben med at han var skadet.

– Jeg brente meg på 100, ja, men jeg var jo skadet da. Jeg hadde vært skadet i fem uker før det, så det som gjorde at jeg måtte slakke på farten, var at jeg visste at jeg ikke hadde trent. Jeg hadde ingenting inni meg, så måtte jo spare, sier Ndure.

Olav Magne Tveitå og Jaysuma Saidy Ndure

Olav Magne Tveitå og Jaysuma Saidy Ndure var i perlehumør på onsdagens pressetreff. Spesielt Ndure sjarmerte folk i øst og vest.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Har ikke tenkt til å sjekke reglene

Heller ikke denne gangen har «Jays» råd til å starte rolig.

– Forsøksheatet blir veldig viktig, for allerede da er det kamp om god seeding og de gode banene. Det er da konkurransen begynner, så det er ikke snakk om å føle seg fram, sier treneren.

– Vet du hva reglene er for hvor mange som går videre, Jays?

– Akkurat nå? Neeei, jeg vet ikke. Jeg tror det er de første tre eller første fire, men jeg har ikke peiling, sier «Jays».

Jaysuma Saidy Ndure

Jaysuma Saidy Ndure er bra igjen i beina og ryggen etter han mistet 100-meteren.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kanskje ikke så rart, for reglene blir ikke ofentliggjort før etter trekningen av heatene. Men Ndure har heller ingen plan om å studere regelverket når det kommer.

– Jeg trenger ikke stresse med det, for jeg skal løpe og komme meg videre uansett. Jeg skal løpe maks hele veien, sier Ndure.

Likevel mener både treneren og Ndure selv at han har lært av tidligere erfaringer med mesterskap.

– «Jays» har kontroll. Han følger med, altså, sier trener Tveitå.

– Man lærer mye. Man blir bedre og bedre for hver gang, og jeg elsker mesterskap, sier Ndure, som blant annet har en knallsterk fjerdeplass på 200-meter fra VM i 2011.

Frisk fra ryggskaden

Både treneren og Ndure er nå positive, men litt avventende til formen. 29-åringen har fått intensiv behandling av ryggen etter skaden som holdt ham ute av 100-meteren i Moskva.

– Det er ingenting som skal tilsi at han ikke blir klar, sier Olav Magne Tveitå.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • West Hams mesterligahåp ute

  West Ham kan vinke farvel til drømmen om mesterligaspill neste sesong etter 1-1 i lørdagens bortekamp mot Brighton.

  Laget kom under i det 84. minutt da Danny Welbeck kontret inn 1-0 for hjemmelaget, men Said Benrahmas skudd i returrommet tre minutter senere tente et nytt håp. Jakten på et vinnermål førte ikke fram, og dermed må David Moyes innse at det ikke blir mesterligaspill til høsten.

  Med to kamper igjen å spille er West Ham på 6.-plass. Det er fem poeng opp til Chelsea på den viktige 4.-plassen.

  Brighton's English midfielder Adam Lallana (L) and West Ham United's English midfielder Jesse Lingard
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Sagosen tilbake i Kiel-seier

  Sander Sagosen var tilbake i Kiel-laget etter sykdom og scoret fire ganger da Balingen-Weilstetten ble slått 38-34 i Bundesliga lørdag.

  Sagosen måtte stå over onsdagens kamp mot gamleklubben Paris Saint-Germain i mesterligaens kvartfinale.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Vant sin første FA-cupfinale

  Leicester vant finalen i FA-cupen lørdag 1-0 etter at Chelsea fikk en scoring i sluttminuttene annullert på grunn av offside. Youri Tielemans scoret vinnermålet til Leicester.

  Seieren i den prestisjefulle turneringen var den første til Leicester. Både i 1949, 1961, 1963 og 1969 ble det finaletap, men på det femte forsøket i en finale skulle det endelig lykkes.

  Over 21.000 mennesker overvar kampen på Englands nasjonalarena. Så mange mennesker har det ikke vært på en fotballkamp i England siden koronaviruset lammet idretten i mars i fjor. Senest onsdag spilte Chelsea i Premier League hjemme mot Arsenal foran tomme tribuner.

  Youri Tielemans sendte drøyt 10.000 elleville Leicester-fans til himmels da han hamret inn 1-0 fra 30 meter med et prosjektil rett i krysset etter 62 minutter.

  Ben Chilwell trodde han hadde utlignet på overtid, men i en pasning i trekket før var backen i offside. Dermed ble scoringen annullert, etter en VAR-sjekk.

  – Jeg er så glad at jeg ikke kan beskrive det. For en dag. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn, og vi har pratet om å vinne trofeer. Jeg er så stolt av prestasjonen og over alle sammen som har gjort dette mulig, sa keeper Kasper Schmeichel til BBC.

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal