Hopp til innhold

Treneren har revet seg i håret av norsk taktikk – men nå er det slutt på «snille» sprintdamer

HAFJELL (NRK): Norske sprintdamer har ingen stolt finalestatistikk fra sist sesong. Men nå skal trenerne gjøre Maiken Caspersen Falla & co. mindre utrygge og gavmilde, og i stedet mer autoritære og bestemte i felt.

Falla

NORGES STORE SPRINTPROFIL: Maiken Caspersen Falla, her under en samling på Hafjell tidligere i høst.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Ola Vigen Hattestad – tidligere merittert sprinter og nå norsk landslagstrener – smiler godt når NRK spør hvordan han skal forsøke å løfte norsk damesprint.

Han åpner med å si at det er fantastisk sterke jenter, men innser at noe mangler når de sterke resultatene likevel uteblir.

– Jeg skal ikke sitte og tro at jeg har fasit, men tydelighet, fokus på «autoritær» gåing og kraft. Det har jeg prøvd å få inn, sier Hattestad.

– De må rett og slett være litt mer tøffere damer?

– Man skal være fair, man skal oppføre seg, men det er såpass tett og du må stå på retten din. Men dette går på tydeligheten i hvordan man går. En bestemthet.

Hattestad

TAR GREP: Landslagstrener Ola Vigen Hattestad, her under en samling på Hafjell sist uke.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Svak fjorårssesong

Landslagstrener Ole Morten Iversen oppsummerer de siste norske damesprint-årene som «rufsete» bak Maiken Caspersen Falla. Sist sesong ble intet unntak, viser NRKs gjennomgang av de utøverne som i tillegg til Tourer også gikk rene sprintrennhelger for Norge.

Caspersen Falla har fire pallplasser, men bak henne er det tynt.

Ane Appelkvist Stenseth, Lotta og Tiril Udnes Weng, samt Anna Svendsen står kun bokført med fem finaleplasser totalt fordelt på 31 ulike starter i verdenscupen i 2019/2020. Ingen av dem har vært på pallen.

Det er dyster lesning for dem som er glad i sprint – og sultne på gode norske prestasjoner.

Rev seg i håret

Når NRK spør Iversen hva han tror Hattestad mener med «autoritær» gåing, svarer han slik:

– Vi ser at grunnen til de rufsete resultatene for eksempel handler om måten vi går i felt, utrygghet, dårlig taktikk, og at vi gjør en del dårlige valg underveis.

– Noen løpere oser av autoritet i feltet, om de ligger sist eller først. Vi har savnet løpere som er gode til å gå i feltet. Der har ikke Maiken alltid vært heller, men i mesterskap gjør hun alt klokkerent.

Iversen forteller at det er vanskelig for trenerne å følge for mye med på hva som skjer med damene mellom start og mål når de selv er til stede på sprintrenn.

– Da er vi midt oppi alt. Vi ser lite av det som skjer. Men jeg så en del skirenn i fjor, spesielt under Tour de Ski, og så dermed en del valg løperne gjorde. Da satt jeg og rev meg i håret, altså. Du ser det på TV-en. Det er kanskje der Ola har sett det også, sier han.

obTxKd_B71E

SKAL HEVE SEG: Maiken Caspersen Falla og landslagstrener Ole Morten Iversen, her i samtale under en samling i sommer.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Ikke direkte feil

Men alt handler ikke om hvordan norske sprintdamer går i felt. På plass i Hafjell sist uke, forteller Hattestad at han har forsøkt å ta noen treningsgrep. Blant annet øke andelen rene sprintøkter, men også innholdet i dem.

Langrennsdamene hadde på samme tid i fjor det de anså som en sprintøkt der de gikk tre minutter seks ganger i staking. Mellom intervalldragene var det en pause på tre minutter.

I år var den økten endret: Hattestad ønsket at de skulle gå tre minutter kun fire ganger – og ha hele ti minutters pause mellom.

– Målet er at farten skal gå opp – og ha mer fokus på «overfart».

Den tidligere verdens- og olympiske mesteren forteller at poenget med å trene i «overfart» er at farten i konkurranse skal oppleves lettere og at utøveren ikke blir stresset.

– Ble du forundret da du så hvordan de trente sprint?

– Nei, det er flere her som har trent bra sprint. Det er jo en diskusjon hvordan man skal bli en god sprinter. Det de har gjort er ikke direkte feil. God gammeldags langrennstrening, det kommer du langt med. Det er en del av min filosofi også. Men så må du ha de tydeligere sprintøktene, som jeg har prøvd å bidra til, sier Hattestad.

Så vil vinteren vise om de norske langrennsdamene hever seg ett hakk og enda mer i møtet med verdenseliten.

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste