Hopp til innhold

Treneren har revet seg i håret av norsk taktikk – men nå er det slutt på «snille» sprintdamer

HAFJELL (NRK): Norske sprintdamer har ingen stolt finalestatistikk fra sist sesong. Men nå skal trenerne gjøre Maiken Caspersen Falla & co. mindre utrygge og gavmilde, og i stedet mer autoritære og bestemte i felt.

Falla

NORGES STORE SPRINTPROFIL: Maiken Caspersen Falla, her under en samling på Hafjell tidligere i høst.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Ola Vigen Hattestad – tidligere merittert sprinter og nå norsk landslagstrener – smiler godt når NRK spør hvordan han skal forsøke å løfte norsk damesprint.

Han åpner med å si at det er fantastisk sterke jenter, men innser at noe mangler når de sterke resultatene likevel uteblir.

– Jeg skal ikke sitte og tro at jeg har fasit, men tydelighet, fokus på «autoritær» gåing og kraft. Det har jeg prøvd å få inn, sier Hattestad.

– De må rett og slett være litt mer tøffere damer?

– Man skal være fair, man skal oppføre seg, men det er såpass tett og du må stå på retten din. Men dette går på tydeligheten i hvordan man går. En bestemthet.

Hattestad

TAR GREP: Landslagstrener Ola Vigen Hattestad, her under en samling på Hafjell sist uke.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Svak fjorårssesong

Landslagstrener Ole Morten Iversen oppsummerer de siste norske damesprint-årene som «rufsete» bak Maiken Caspersen Falla. Sist sesong ble intet unntak, viser NRKs gjennomgang av de utøverne som i tillegg til Tourer også gikk rene sprintrennhelger for Norge.

Caspersen Falla har fire pallplasser, men bak henne er det tynt.

Ane Appelkvist Stenseth, Lotta og Tiril Udnes Weng, samt Anna Svendsen står kun bokført med fem finaleplasser totalt fordelt på 31 ulike starter i verdenscupen i 2019/2020. Ingen av dem har vært på pallen.

Det er dyster lesning for dem som er glad i sprint – og sultne på gode norske prestasjoner.

Rev seg i håret

Når NRK spør Iversen hva han tror Hattestad mener med «autoritær» gåing, svarer han slik:

– Vi ser at grunnen til de rufsete resultatene for eksempel handler om måten vi går i felt, utrygghet, dårlig taktikk, og at vi gjør en del dårlige valg underveis.

– Noen løpere oser av autoritet i feltet, om de ligger sist eller først. Vi har savnet løpere som er gode til å gå i feltet. Der har ikke Maiken alltid vært heller, men i mesterskap gjør hun alt klokkerent.

Iversen forteller at det er vanskelig for trenerne å følge for mye med på hva som skjer med damene mellom start og mål når de selv er til stede på sprintrenn.

– Da er vi midt oppi alt. Vi ser lite av det som skjer. Men jeg så en del skirenn i fjor, spesielt under Tour de Ski, og så dermed en del valg løperne gjorde. Da satt jeg og rev meg i håret, altså. Du ser det på TV-en. Det er kanskje der Ola har sett det også, sier han.

obTxKd_B71E

SKAL HEVE SEG: Maiken Caspersen Falla og landslagstrener Ole Morten Iversen, her i samtale under en samling i sommer.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Ikke direkte feil

Men alt handler ikke om hvordan norske sprintdamer går i felt. På plass i Hafjell sist uke, forteller Hattestad at han har forsøkt å ta noen treningsgrep. Blant annet øke andelen rene sprintøkter, men også innholdet i dem.

Langrennsdamene hadde på samme tid i fjor det de anså som en sprintøkt der de gikk tre minutter seks ganger i staking. Mellom intervalldragene var det en pause på tre minutter.

I år var den økten endret: Hattestad ønsket at de skulle gå tre minutter kun fire ganger – og ha hele ti minutters pause mellom.

– Målet er at farten skal gå opp – og ha mer fokus på «overfart».

Den tidligere verdens- og olympiske mesteren forteller at poenget med å trene i «overfart» er at farten i konkurranse skal oppleves lettere og at utøveren ikke blir stresset.

– Ble du forundret da du så hvordan de trente sprint?

– Nei, det er flere her som har trent bra sprint. Det er jo en diskusjon hvordan man skal bli en god sprinter. Det de har gjort er ikke direkte feil. God gammeldags langrennstrening, det kommer du langt med. Det er en del av min filosofi også. Men så må du ha de tydeligere sprintøktene, som jeg har prøvd å bidra til, sier Hattestad.

Så vil vinteren vise om de norske langrennsdamene hever seg ett hakk og enda mer i møtet med verdenseliten.

Siste nytt

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal