Hopp til innhold

Powell-trener sjokkerer: – Jeg er glad han ble tatt nå

Krangelen rundt dopingtatte Asafa Powell fortsetter. Treneren Stephen Francis sier han er glad utøveren ble tatt før han ble «tvunget» til å bruke sterkere stoffer.

Stephen Francis

Treneren til Asafa Powell, Stephen Francis, sier han er glad sprinteren ble tatt nå før han begynte med sterkere stoffer.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Jeg mener Asafa Powell og Sherone Simpson er heldige som ble tatt med dette (oxilofrine), før de ble tvunget til å bruke sterkere stoffer. Det kunne fort vært steroider eller veksthormoner, noe som virkelig ville indikert at de hadde jukset, sier Powells trener Stephen Francis til nyhetsbyrået AP.

Powell

Søndag ble det kjent at Asafa Powell er tatt for doping.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters
SIMPSON

Sherone Simpson har testet positivt på en dopingprøve.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Francis kommer med kritikk mot Powells manager Paul Doyle og den fysiske treneren Cristopher Xuereb. Xuereb var med de to utøverne, Powell og Simpson, da politiet nylig aksjonerte mot hotellrommene deres i Italia.

– Advarte mot trener

Ifølge den italienske avisa Ansa er det funnet rundt 50 bokser med forskjellige stoffer og medikamenter.

– I flere år har manageren (Paul Doyle) prøvd å få kontroll over disse to utøverne. Han har forsøkt å fjerne min innflytelse, sier Francis til Reuters.

– Før Xuereb ble sendt til Jamaica advarte jeg mot å ansette den nye treneren. Doyle sa en viss person hadde anbefalt ham. Doyle har sine metoder til å få Asafa (Powell) til å høre på ham, sier Francis.

Skylder på treneren

Doyle har ikke besvart NRKs gjentatte henvendelser, men Powells manager legger skylda på den nyansatte fysiske treneren Xuereb i et intervju med The New York Times

– Vi har vurdert veldig nøye hva som kan ha gått galt, og det virker som om styrketrener Xuereb er ansvarlig for dette. Han har gitt utøverne mange ting, blant annet kostholds- og energitilskudd, men vi har fortsatt ikke klart for oss hva som forårsaket det positive resultatet av den testen som ble tatt, sier Paul Doyle til avisa.

– Vi fortsetter våre undersøkelser i påvente av at B-prøvene skal bli analysert, sier Doyle.

Både politi og Powells manager har bekreftet razziaen mot hotellet i den italienske byen Lignano Sabbiadoro. Der ble det funnet stoffer og medikamenter som nå blir analysert.

Totalt fem jamaicanske friidrettsutøvere har testet positivt etter helgens avsløringer. Navnene til Powell, Simpson og Allison Randall (diskos) er offentliggjort.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Krangelen om hvem som har skylda for doping-skandalen på Jamaica er i full gang. I dag foretok politiet en razzia på jakt etter bevis.

- De var heldige

Overrasket over Xuereb

Francis mener det er Doyle som må ta ansvar etter at Xuereb ble ansatt.

– Jeg snakket med Doyle under Diamond League-stevnet i Doha. Da jeg returnerte til Jamaica, var plutselig Xuereb på plass, sier Francis.

Powell testet positivt på oxilofrine under det jamaicanske stevnet i slutten av juni.

Oxilofrine er et stoff som øker fettforbrenningen og som gir kroppen en energiboost. På den måten kan en utøver presse seg lengre når kroppen ellers ville blitt sliten.

Hadde Powell imidlertid blitt testet på trening - og ikke i konkurranse - ville han ikke blitt tatt for doping. Det sentralstimulerende stoffet er nemlig fullt lovlig å benytte seg av når man trener.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal