NRK Meny
Normal

Powell-trener sjokkerer: – Jeg er glad han ble tatt nå

Krangelen rundt dopingtatte Asafa Powell fortsetter. Treneren Stephen Francis sier han er glad utøveren ble tatt før han ble «tvunget» til å bruke sterkere stoffer.

Stephen Francis

Treneren til Asafa Powell, Stephen Francis, sier han er glad sprinteren ble tatt nå før han begynte med sterkere stoffer.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Jeg mener Asafa Powell og Sherone Simpson er heldige som ble tatt med dette (oxilofrine), før de ble tvunget til å bruke sterkere stoffer. Det kunne fort vært steroider eller veksthormoner, noe som virkelig ville indikert at de hadde jukset, sier Powells trener Stephen Francis til nyhetsbyrået AP.

Powell

Søndag ble det kjent at Asafa Powell er tatt for doping.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters
SIMPSON

Sherone Simpson har testet positivt på en dopingprøve.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Francis kommer med kritikk mot Powells manager Paul Doyle og den fysiske treneren Cristopher Xuereb. Xuereb var med de to utøverne, Powell og Simpson, da politiet nylig aksjonerte mot hotellrommene deres i Italia.

– Advarte mot trener

Ifølge den italienske avisa Ansa er det funnet rundt 50 bokser med forskjellige stoffer og medikamenter.

– I flere år har manageren (Paul Doyle) prøvd å få kontroll over disse to utøverne. Han har forsøkt å fjerne min innflytelse, sier Francis til Reuters.

– Før Xuereb ble sendt til Jamaica advarte jeg mot å ansette den nye treneren. Doyle sa en viss person hadde anbefalt ham. Doyle har sine metoder til å få Asafa (Powell) til å høre på ham, sier Francis.

Skylder på treneren

Doyle har ikke besvart NRKs gjentatte henvendelser, men Powells manager legger skylda på den nyansatte fysiske treneren Xuereb i et intervju med The New York Times

– Vi har vurdert veldig nøye hva som kan ha gått galt, og det virker som om styrketrener Xuereb er ansvarlig for dette. Han har gitt utøverne mange ting, blant annet kostholds- og energitilskudd, men vi har fortsatt ikke klart for oss hva som forårsaket det positive resultatet av den testen som ble tatt, sier Paul Doyle til avisa.

– Vi fortsetter våre undersøkelser i påvente av at B-prøvene skal bli analysert, sier Doyle.

Både politi og Powells manager har bekreftet razziaen mot hotellet i den italienske byen Lignano Sabbiadoro. Der ble det funnet stoffer og medikamenter som nå blir analysert.

Totalt fem jamaicanske friidrettsutøvere har testet positivt etter helgens avsløringer. Navnene til Powell, Simpson og Allison Randall (diskos) er offentliggjort.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Krangelen om hvem som har skylda for doping-skandalen på Jamaica er i full gang. I dag foretok politiet en razzia på jakt etter bevis.

- De var heldige

Overrasket over Xuereb

Francis mener det er Doyle som må ta ansvar etter at Xuereb ble ansatt.

– Jeg snakket med Doyle under Diamond League-stevnet i Doha. Da jeg returnerte til Jamaica, var plutselig Xuereb på plass, sier Francis.

Powell testet positivt på oxilofrine under det jamaicanske stevnet i slutten av juni.

Oxilofrine er et stoff som øker fettforbrenningen og som gir kroppen en energiboost. På den måten kan en utøver presse seg lengre når kroppen ellers ville blitt sliten.

Hadde Powell imidlertid blitt testet på trening - og ikke i konkurranse - ville han ikke blitt tatt for doping. Det sentralstimulerende stoffet er nemlig fullt lovlig å benytte seg av når man trener.

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge