Hopp til innhold

Treneren advarer Iversen etter lang utladning: – Han må være pinlig nøyaktig i alt han gjør

LAVAZÈ (NRK): Emil Iversen innrømmer at han aldri har kjent på en slik tomhetsfølelse som i perioden etter femmilsgullet i mars. Han anslår at han ikke trente en eneste ordentlig økt med et mål før ut i juni.

Iversen

HAR EN VEI Å GÅ: Emil Iversen, her under en trening i rulleskiløypene i Lavazè i Nord-Italia torsdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg var veldig utladet etter den sesongen som var. Jeg har ikke kjent på en sånn følelse tidligere. Jeg har gledet meg til ferie før, men nå var det helt annerledes. Jeg kunne ikke tenke på langrenn, sier han.

Iversen smiler litt før han forteller om et testløp i våres. Den sa alt om tingenes tilstand.

– Jeg hadde samme hode, men det var som om jeg gikk i en annen kropp. Det var som om hodet satt på kroppen til mamma. Så dårlig form følte jeg meg.

Dannet baktroppen

Iversen

SHOWET LITT PÅ TOPPEN: Emil Iversen forklarte journalistene hvorfor økten ikke gikk så altfor bra, før han fulgte etter resten inn i rulleskiløypa på samling i Lavazè sist uke.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Trønderen ynket og offet seg den første halvtimen av en tre timer lang økt i strålende vær sammen med resten av allrounderne og sprinterne under landslagets høydeopphold i Nord-Italia sist uke.

Etter hvert endret det seg til sang og smil for å holde humøret oppe. Før det endte med at han havnet helt i bakleksa av troppen. Den siste stigningen opp mot rulleskiløypene like ved utøverhotellet gikk han mutters alene.

– Jeg har bare tiden og veien, skrek Iversen mens han staket det han var god for.

– Litt skuespill, kommenterte Johannes Høsflot Klæbo og gliser, på spørsmål om hva han tenkte om Iversens form og innsats.

Mye alene

NO_wX3UqSx4

DRO HJEM MED GULL: Emil Iversen, her etter VM-femmila i Oberstdorf i mars i år.

Foto: Lise Åserud / NTB

Utladningen startet omtrent umiddelbart etter at VM-gullet var innkassert. Han satte seg nemlig på flyet hjem dagen etter den høydramatiske 50 kilometeren i Oberstdorf. Iversen orket ikke fullføre verdenscupen.

Han forklarer det hele med at slitasjen hadde vært stor i lang tid.

Siden mars 2020 var det få konkurranser og samlinger med laget, mye trening alene, store koronarestriksjoner og regler. Han møtte nesten ikke mennesker. Listen hans er lang.

– Mat, sosialt samvær og rødvin

Da vinteren kom, ble fokuset enda strammere mot VM. Han opplevde også at mesterskapet i Tyskland åpnet middels.

Det var knyttet store forventninger til ham. Men han avsluttet sterkt. En fantastisk stafettetappe på VMs tredje siste dag og så som førstemann over målstreken på den gjeve VM-femmila.

Den tidlige og svært lange ferien var helt nødvendig, mener han.

Emil Iversen har landet på Gardermoen, etter VM i Oberstdorf.

AVSLUTTET SESONGEN TIDLIG: Emil Iversen her tilbake på norsk jord dagen etter VM-gullet i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er vanskelig å sette ord på hvordan man blir når man er tom, men energiløs, daff. Tung i kroppen, den skrur seg bare av.

Han sier rett ut at han ikke trente ordentlig gjennom mars, april og til og med den første ordentlige oppkjøringsmåneden i mai. Han rørte seg, understreker han, men Iversen er ærlig på at de treningsøktene var uten mål og mening.

– Ferien var et par måneder med mat, sosialt samvær og litt rødvin. Det var veldig lite langrenn en periode. Det tror jeg er lønnsomt, jeg tror jeg skal få betalt for det når de virkelig tøffe dagene kommer, sier 30-åringen.

– Ikke råd til feilskjær

Det har han fått lov til av Eirik Myhr Nossum. Men nå er tonen en annen fra allroundtreneren.

– Vi har hatt en prat om det. Jeg har sagt at han ikke har råd til noen feilskjær denne høsten. Det hadde han råd til i fjor, men det har han ikke råd til i år.

– Han må være pinlig nøyaktig i alt han gjør fra morgen til kveld for at sesongen i år skal bli like bra som sesongen i fjor. Enn så lenge har jeg stor tro på at han kan klare det, sier Nossum.

Nossum og Monsen

MÅTTE TA EN PRAT MED IVERSEN: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum, her sammen med trenerkollega Arild Monsen under landslagets høydesamling i Lavazè i Italia sist uke.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Mye kan skje på kort tid

Skal man tro Emil Iversen har det meste snudd. Med tiden har han fått orden på hodet.

– I dag har jeg en plan bak alle øktene. Det er stor forskjell på det jeg gjorde da og nå. For nå tenker jeg kun på hva som skal til for at den neste økten blir best mulig, sier Iversen.

Så er spørsmålet om han er blant Norges beste til vinteren slik oppkjøringen er blitt.

– Nå er jeg med på intervallene og preger dem. Det hjelper veldig. Det er ikke i grevens tid, men det er rett tid å være med på å spille med de store guttene, sier Emil Iversen.

Sportsnyheter

Boye Brogeland avdekka juks

Kjenner seg att i Carlsen-dramaet: Slik avslørte spelaren jukset

Ein kan nesten seie at Magnus Carlsen har tatt ein «Boye Brogeland». Bridgespelaren blir kalla sheriff, etter at han sjølv avdekka juks i miljøet.

Siste nytt

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste