Trekket som opprørte Carlsen etter VM-åpningen: – En liten tabbe

Jan Nepomnjasjtsjij presset Magnus Carlsen i første VM-parti, men verdensmesteren tok trusselen med knusende ro og dro i land remis. Carlsen var likevel ikke helt fornøyd med egen prestasjon.

Magnus Carlsen

FØRSTE PARTI: Jan Nepomnjasjtsjij og Magnus Carlsen spilte remis i første VM-parti.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Resultatet er bra. Jeg tror jeg sto litt dårligere, men så rotet han det bort og måtte kjempe. På slutten gjorde jeg en liten tabbe, sier Magnus Carlsen.

Han sikter til trekk nummer 40 da han spilte tårn d7 i stedet for å spille springer f4.

– Det var dårlig. Realistisk var det langt unna å vinne, konstaterte nordmannen, som beskriver åpningspartiet som «interessant».

Dubai World Chess Championship

MISFORNØYD: Magnus Carlsen mislikte at han gjorde en liten tabbe mot slutten av partiet.

Foto: Kamran Jebreili / AP

– Jeg føler vi begge hadde gode og dårlige øyeblikk. Ingen av oss er helt på topp ennå, sier Carlsen til NRK.

– Ikke på sitt beste mot de nest beste

NRKs sjakkekspert Torstein Bae synes ikke Carlsen skal grave seg ned etter tabbetrekket.

Det er en tabbe på hans plan, men ikke på så mange andre spilleres plan. Jeg tror det handler om at han ergrer seg over at det var noe han gikk glipp av, så er ikke det et stort problem, sier Bae.

Sjakkeksperten er likevel tydelig på at vi ikke fikk se verdenseneren på sitt beste under VMs første dag. Han peker på at Carlsen har en spesiell utfordring:

Magnus er ikke alltid på sitt beste mot de nest beste, og det er et spørsmålstegn vi fortsatt sitter igjen med.

Selv om Nepomnjasjtsjij spiller VM-kamp mot Carlsen, er han kun nummer fem på verdensrankingen.

– En Magnus helt på topp hadde klart å presse Nepo mer, slår Bae fast.

Sjakk-VM Carlsen-remis

Sjakk-VM Carlsen-remis

Nepo gikk for seier

Det ble en dramatisk start på det første VM-partiet i Dubai. Nepomnjasjtsjij startet med en spansk åpning, og presset nordmannen knallhardt de første 20 trekkene.

Pilen viste en liten fordel til russeren.

– Det er tydelig at Nepomnjasjtsji går for seier, utbrøt Bae underveis.

På brettet så det ut som om russeren hadde en helt klar plan for åpningen. Men til tross for, det vi må anta er timevis med forberedelser på akkurat denne åpningen, fant Carlsen et forsvar og slo tilbake.

Etter 45 trekk avtalte de to kamphanene remis. Dermed står begge med 0.5 poeng etter første dag. Samtlige av Carlsens fem åpningspartier i langsjakk-VM har endt med remis.

Etter partiet satt de to motstanderne lenge og diskuterte partiet.

– Jeg var smått optimistisk underveis. Det var en merkelig åpning fra svart med en bonde mindre, så jeg håpet å bygge opp noe i midten. Etter at vi byttet brikker, kunne jeg ikke håpe på mer enn remis, sier Nepomnjasjtsjij.

Forbløffende statistikk mot Carlsen

Det er knyttet stor spenning til VM-kampen mellom de to sjakkstjernene fra Norge og Russland. Ikke bare er de gode venner, Nepomnjasjtsjij har også en utrolig statistikk mot verdenseneren. I forkant av VM hadde russeren vunnet fire ganger mot Carlsen Nordmannen sto kun med kun én seier. I generalprøven til VM under Norway Chess spilte de to remis.

Ingen andre toppspillere i verden kan vise til noe lignende mot verdenseneren i langsjakk.

– Dette overtaket har absolutt mye å si. Det er mange som setter seg ved brettet mot Magnus som føler at de har tapt på forhånd. Nepo har klart å beholde en positiv score mot Magnus i voksen alder, selv om han har ligget mye lavere på rankingen. Han går inn i denne matchen med en tro på at han – som få andre – kan hamle opp med Magnus, si NRKs sjakkekspert, Torstein Bae til NRK i forkant av første parti.

Sjakk-VM spilles mellom 26. november og 14. desember. Nytt av året er at VM-formatet er utvidet fra best av 12 partier til best av 14 partier. Står det likt etter siste parti, blir det omspill med kortere tenketid onsdag 15. desember.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Gabrielsen ferdig i Toulouse

  Midtstopper Ruben Gabrielsen er enig med den franske fotballklubben Toulouse om å terminere kontrakten.

  Det opplyser klubben på sin nettside. I en kort melding takker klubben Gabrielsen for innsatsen.

  Gabrielsen har vært på lån i FC København i høstsesongen. Midtstopperen kom til Toulouse for to år siden. Nå kan han forhandle fritt med andre klubber om neste steg i sin fotballkarriere.

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Målløst for Sørloth og Real Sociedad

  Real Sociedad og Getafe spilte 0-0 i spansk toppliga søndag. Alexander Sørloth spilte en drøy time for vertene.

  Sørloth startet kampen for Sociedad, men markerte seg ikke stort. han ble byttet ut etter en times spill. Dermed gikk han målløs av banen i sin 15. ligakamp for sesongen. Han har scoret ett mål for Sociedad i ligaen så langt. Det målet kom i 2-2-kampen mot Atlético Madrid i oktober.

  Nordmannen scoret imidlertid mot Atlético for noen dager siden og bidro til at laget avanserte fra åttedelsfinalen i cupen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Goggia skadet kneet i fall - håper å rekke OL

  Den italienske alpinstjernen Sofia Goggia pådro seg skader i kneet i det stygge fallet under søndagens super-G. Italieneren har forstuet det venstre kneet og skadet korsbåndet hun opererte i 2013, i tillegg til at hun også har pådratt seg et lite brudd i leggbeinet og en seneskade.

  I en pressemelding fra FIS står det at hun starter rehabiliteringen allerede mandag, og at hun tar sikte på å rekke utforrennet i OL i Beijing 15. februar. Goggia er en av de store gullfavorittene til lekene i Kina.

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal