Hopp til innhold

Trekket som opprørte Carlsen etter VM-åpningen: – En liten tabbe

Jan Nepomnjasjtsjij presset Magnus Carlsen i første VM-parti, men verdensmesteren tok trusselen med knusende ro og dro i land remis. Carlsen var likevel ikke helt fornøyd med egen prestasjon.

Magnus Carlsen

FØRSTE PARTI: Jan Nepomnjasjtsjij og Magnus Carlsen spilte remis i første VM-parti.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Resultatet er bra. Jeg tror jeg sto litt dårligere, men så rotet han det bort og måtte kjempe. På slutten gjorde jeg en liten tabbe, sier Magnus Carlsen.

Han sikter til trekk nummer 40 da han spilte tårn d7 i stedet for å spille springer f4.

– Det var dårlig. Realistisk var det langt unna å vinne, konstaterte nordmannen, som beskriver åpningspartiet som «interessant».

Dubai World Chess Championship

MISFORNØYD: Magnus Carlsen mislikte at han gjorde en liten tabbe mot slutten av partiet.

Foto: Kamran Jebreili / AP

– Jeg føler vi begge hadde gode og dårlige øyeblikk. Ingen av oss er helt på topp ennå, sier Carlsen til NRK.

– Ikke på sitt beste mot de nest beste

NRKs sjakkekspert Torstein Bae synes ikke Carlsen skal grave seg ned etter tabbetrekket.

Det er en tabbe på hans plan, men ikke på så mange andre spilleres plan. Jeg tror det handler om at han ergrer seg over at det var noe han gikk glipp av, så er ikke det et stort problem, sier Bae.

Sjakkeksperten er likevel tydelig på at vi ikke fikk se verdenseneren på sitt beste under VMs første dag. Han peker på at Carlsen har en spesiell utfordring:

Magnus er ikke alltid på sitt beste mot de nest beste, og det er et spørsmålstegn vi fortsatt sitter igjen med.

Selv om Nepomnjasjtsjij spiller VM-kamp mot Carlsen, er han kun nummer fem på verdensrankingen.

– En Magnus helt på topp hadde klart å presse Nepo mer, slår Bae fast.

Sjakk-VM Carlsen-remis

Sjakk-VM Carlsen-remis

Nepo gikk for seier

Det ble en dramatisk start på det første VM-partiet i Dubai. Nepomnjasjtsjij startet med en spansk åpning, og presset nordmannen knallhardt de første 20 trekkene.

Pilen viste en liten fordel til russeren.

– Det er tydelig at Nepomnjasjtsji går for seier, utbrøt Bae underveis.

På brettet så det ut som om russeren hadde en helt klar plan for åpningen. Men til tross for, det vi må anta er timevis med forberedelser på akkurat denne åpningen, fant Carlsen et forsvar og slo tilbake.

Etter 45 trekk avtalte de to kamphanene remis. Dermed står begge med 0.5 poeng etter første dag. Samtlige av Carlsens fem åpningspartier i langsjakk-VM har endt med remis.

Etter partiet satt de to motstanderne lenge og diskuterte partiet.

– Jeg var smått optimistisk underveis. Det var en merkelig åpning fra svart med en bonde mindre, så jeg håpet å bygge opp noe i midten. Etter at vi byttet brikker, kunne jeg ikke håpe på mer enn remis, sier Nepomnjasjtsjij.

Forbløffende statistikk mot Carlsen

Det er knyttet stor spenning til VM-kampen mellom de to sjakkstjernene fra Norge og Russland. Ikke bare er de gode venner, Nepomnjasjtsjij har også en utrolig statistikk mot verdenseneren. I forkant av VM hadde russeren vunnet fire ganger mot Carlsen Nordmannen sto kun med kun én seier. I generalprøven til VM under Norway Chess spilte de to remis.

Ingen andre toppspillere i verden kan vise til noe lignende mot verdenseneren i langsjakk.

– Dette overtaket har absolutt mye å si. Det er mange som setter seg ved brettet mot Magnus som føler at de har tapt på forhånd. Nepo har klart å beholde en positiv score mot Magnus i voksen alder, selv om han har ligget mye lavere på rankingen. Han går inn i denne matchen med en tro på at han – som få andre – kan hamle opp med Magnus, si NRKs sjakkekspert, Torstein Bae til NRK i forkant av første parti.

Sjakk-VM spilles mellom 26. november og 14. desember. Nytt av året er at VM-formatet er utvidet fra best av 12 partier til best av 14 partier. Står det likt etter siste parti, blir det omspill med kortere tenketid onsdag 15. desember.

Siste nytt

  • Ber om at Alves løslates fra fengsel

    Den tidligere brasilianske fotballspilleren Dani Alves ba i et rettsmøte tirsdag om å bli løslatt fra fengsel i påvente av ankesak.

    41-åringen ble i slutten av februar dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. I tillegg må han betale 150.000 euro i erstatning til offeret, dersom dommen blir stående. Det tilsvarer 1,7 millioner kroner.

    Alves har anket dommen.

    I påvente av ankesaken ba Alves' advokat, Inés Guardiola, om at brasilianeren blir løslatt i tirsdagens rettsmøte. Advokaten forsøkte å forhandle fram løslatelsen ved å gi fra seg den tidligere Barcelona-spillerens pass.

    Alves lovet også å holde seg i Barcelona, og benektet at han ønsker å forlate landet.

    – Jeg skal ikke rømme, jeg tror på rettferdighet, sa han ifølge Sport.

    Det er foreløpig ikke kjent når utfallet av rettsmøtet vil foreligge, men ifølge spanske medier vil det skje i løpet av de kommende dagene.

    Alves har snart sonet en fjerdedel av dommen, noe som gir han mulighet til å søke om prøveløslatelse.

    Spain Soccer Dani Alves Sexual Assault Trial
    Foto: D.Zorrakino / AP
  • To nigerianere på prøvespill i Rosenborg

    Chidiebere Nwobobo og Peter John Musa har fått innpass på Lerkendal for å trene med Rosenborg den kommende perioden.

    Det skriver klubben på sine nettsider.

    Begge de to nigerianerne er 20 år og født i 2003. De spiller til daglig i Enugu Rangers i den nasjonale ligaen i hjemlandet. Nwobobo er kantspiller, mens Musa spiller spiss.

    – Det er to interessante spillere som vi har fått muligheten til å se litt nærmere på. De skal trene med oss de kommende ukene, før vi gjør opp status for veien videre, sier sportslig leder Mikael Dorsin (bildet).

    Rosenborg serieåpner hjemme mot Sandefjord 1. april. (NTB)

    Mikael Dorsin
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal