NRK Meny
Normal

Håndballens «sinnatagg»: – Jeg er ikke blitt mildere

Trener for det russiske damelandslaget i håndball, Jevgenij Trefilov (60), er kjent for sin brølende trenerstil. Nå vil han kopiere Marit Breiviks meritter.

Trefilov

ENGASJERT: Trener for det russiske kvinnelandslaget i håndball, Jevgenij Trefilov er kjent for å være høylytt på sidelinjen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han brøler og svetter fra sidelinjen. Kjefter på egne spillere og blir rasende om de ikke presterer. Etter et tap mot Ukraina i en verdenscupturnering skal Jevgenij Trefilov ha skjelt ut egen spillere så kraftig at de begynte å gråte.

En annen gang skal han blant annet ha fiket til spillere på reservebenken.

Det er slik han har blitt kjent, den russiske bjørnen. Noen liker den karakteristiske treneren. Noen mener han av og til går for langt.

Siden 1997, med unntak av ett års pause, har Trefilov ledet de russiske håndballjentene. Nå er 60-åringen klar for et nytt mesterskap.

Har han blitt mildere med årene?

Samme stil som før

– Livet forandrer seg og vi forandrer oss. Som ung er man høylytt. Når man blir eldre, demper man seg, sier Trefilov.

NRK møter den russiske treneren etter at de nettopp har slått Norge under firenasjonersturneringen på Gjøvik. Men fra sidelinjen så det ut som Trefilov har beholdt den autoritære trenerstilen.

– Jeg er kanskje mildere i middagsselskap og slikt, men ikke på jobb, smiler han.

Jevgenij Trefilov

I KJENT STIL: Om du ikke gjør som Jevgenij Trefilov vil, så får du høre det.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vil ta igjen Breivik

Etter at Russland røk ut i kvartfinalen under OL i London i 2012 takket Trefilov for seg.

– Man kan si jeg hadde problemer med helsa. Men årsaken var rett og slett fordi resultatene var for dårlige, innrømmer den russiske landslagstreneren.

Året etter klarte ikke Russland å kvalifisere seg til VM. Da kom Trefilov tilbake i sjefsstolen. Nå drømmer han om OL-gull.

– Så lenge helsa holder vil jeg trene dette laget. Så lenge man ønsker å vinne, må man bare fortsette. Vi har lyst på OL-medalje, aller helst gull. Jeg har også andre mål i livet. Når de er oppnådd, kan jeg gå av, forteller 60-åringen.

– Jeg vil ta igjen Breivik, skyter han inn.

Møter Norge i åpningskampen

HÅNDBALL EM 08 I MAKEDONIA

FORBILDE: Marit Breivik og Jevgenij Trefilov under Håndball-EM i Makedonia i 08.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Marit Breivik ledet Norge til 13 medaljer i internasjonale mesterskap. Deriblant OL-gull i 2008.

Men Trefilov er heller ingen dårlig trener. Den kontroversielle trenerstilen har ført til fire VM-gull, ett EM-sølv og OL-sølv.

Men han er beskjeden når det kommer til Russlands sjanser under mesterskapet i Danmark.

– Først må vi komme oss videre fra gruppespillet. Så får vi se. Vi møter sterke motstandere, men vi kommer til å kjempe hardt, fastslår Trefilov.

Uansett så kommer han nok til å være engasjert fra sidelinjen, og allerede i den første VM-kampen står Norge på motsatt banehalvdel.

Kampen kan du høre direkte på NRK P1 fra klokken 20.30 lørdag.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang