Hopp til innhold
Kommentar

Tre poeng, to store spørsmålstegn

Norge viste mye bra mot Montenegro. Nå er Ståle Solbakkens store utfordring å få det beste ut av Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

Fotballandslaget etter 1-0 mot Montenegro

SPISSMAKKERE: Erling Braut Haaland gratulerer Aleksander Sørloth med nok en scoring.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

– Vi lever, sa Ståle Solbakken til TV 2 i går.

Og det var egentlig alt som betydde noe.

Med hjelp fra Latvias comeback i Tyrkia er Norge fortsatt med i VM-kvaliken. Ingen hadde forventet en perfekt kamp i Montenegro i går – og det ble det heller ikke.

Men seieren var et stort steg i riktig retning etter fadesen mot Tyrkia.

Nå gjelder det for Norge å få ut hele sitt potensial.

For det er ingen tvil om at det bor langt mer i dette laget. Erling Braut Haaland hadde rett da han sa at de må opp flere hakk utover i kvaliken.

Så hvilke elementer bør Solbakken beholde? Og hva bør han korrigere?

Den italienske læreboka

Mye må åpenbart justeres, for det har vært umulig for Solbakken å treffe på alt i løpet av disse ukene. Om sluttminuttene virket kaotiske i går, ga de mer mening da treneren senere snakket om arbeidsforholdene.

Solbakken hadde kun truffet noen av spillerne før samlingen, og hadde presentert sine idéer uten å ha tid til å trene skikkelig på dem.

Han kunne bare håpe på maks innsats, lovende tegn og viktige poeng.

Mot Montenegro fikk han alle tre. Angrepene var mer direkte og varierte enn mot Tyrkia. Spillerne var mer aggressive og konsentrerte. Spesielt Morten Thorsby styrket midtbanen med strålende fremspill og rå duellkraft.

Morten Thorsby

IMPONERTE: Morten Thorsby la inn en god søknad til Ståle Solbakken etter tirsdagens landskamp.

Foto: Risto Bozovic / AP

Selv et av frisparkene Thorsby lagde, var oppmuntrende. Da Sampdoria-spilleren felte Stevan Jovetic i første omgang for å forhindre et farlig angrep, uten å få kort, var det en taktisk manøver hentet rett ut av den italienske læreboka.

Det er en slik kynisme dette landslaget trenger.

Sent drama

Samtidig er det ingen tvil om at Norge var heldige. Hadde Montenegro være like effektive som Tyrkia, hadde resultatet blitt stygt, og Norge hadde på ingen måte kontroll mot slutten.

Man kan lovprise Norge for å krige inn seieren. Men dette hadde vært lettere å gjøre om de faktisk hadde forhindret store sjanser imot.

Når man i stedet er avhengig av at motstanderens skudd flyr like utenfor, heller man mer mot flaks enn dyktighet.

Dramaet mot slutten kunne vært unngått med mer presisjon fremover etter pause, og det vil nok skuffe Solbakken at Norge ikke tok bedre vare på kontringene som oppsto i andre omgang.

Det gjelder spesielt siden Norge faktisk har en av verdens beste kontringsspisser (Haaland) og en spesialist på å slå stikkere i bakrom (Martin Ødegaard).

Mens Thorsby, Alexander Sørloth og andre sto frem, leverte Haaland og Ødegaard lite, og det må settes to store spørsmålstegn ved de to prestasjonene. At Solbakken tok begge av banen 10 minutter før slutt, sa sitt.

Så hva var det som ikke fungerte?

Savner hovmesterne

En del av svaret vet kun spillerne selv. Haaland var skuffet over egen prestasjon, og likevel kunne han fint ha scoret i alle de tre kvalikkampene.

Kontrasten til klubbformen har vært enorm. Da Haaland sist spilte for Dortmund, mot Köln, startet han kampen med å ta ned en langpasning med et av de mest følsomme touchene tysk fotball har sett denne sesongen.

Så rundet han en spiller og la ballen i nettet, slik han pleier.

Mot Montenegro i første omgang fikk Haaland en lignende langpasning, bare fra andre siden. Men denne gangen satt ikke touchet.

Haaland

MÅLLØS: Erling Braut Haaland har ikke funnet nettmaskene på denne landslagssamlingen.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Disse tre kvalikkampene har også vist at man ikke bare kan sette Haaland på topp og kreve tre mål per kamp. Som de fleste spisser, trenger han service.

Kanskje er det lett å undervurdere viktigheten av hovmesterne han spiller med i Dortmund: Slepne vinger og geniale playmakere som pleier å legge ballen akkurat der han vil ha den.

Forholdene er annerledes for Norge. Spesielt i andre omgang i går tok Haaland flere farlige løp, uten å få den presise pasningen han er vant med.

Uvant rolle

Når det er sagt, hjalp det ikke at Norge ikke fikk mer ut av den ene playmakeren som har evnen til å finne Haaland med nettopp slike stikkere.

Ødegaard var ikke god. Han hadde heller ikke rollen han trives best med. I Arsenal har trener Mikel Arteta brukt ham som sentral offensiv midtbane, hvor han kan trekke i spakene som han vil.

Da Ødegaard briljerte på lån i Real Sociedad forrige sesong, hadde han samme rolle.

Den posisjonen gjør at han kan bruke sin slepne nærteknikk på små flater. Han ligger nærmere spissene, noe som gjør det lettere å tre gjennom korte stikkere.

Men i går var Ødegaard høyre kant i 4-4-2. Han kom ofte dypt i banen for å få ballen, nærmest som en høyreback til tider, og var for langt unna spissene til å slå avgjørende pasninger.

Som oftest endte det heller med en støttepasning.

Ødegaard

SLET: Martin Ødegaard spilte ingen god kamp mot Montenegro.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Andre ganger mottok Ødegaard ballen helt ute på høyrekanten. Der har han ikke farten til å storme forbi spillere, mens vinklene til å slå stikkere til spissene, heller ikke var gode.

Det er ingen tvil om at han trives best høyere og mer sentralt i banen.

Mulige løsninger

Kunne Ødegaard vandret oftere innover i banen? Kanskje.

Men gjør han det i en 4-4-2, er Norge ekstra sårbare om de mister ballen. Det er mer typisk for vingene i 4-3-3 å ligge høyt og sentralt når laget har ballen.

Solbakken kan selvsagt endre formasjon. Men 4-4-2 passer Sørloth og Haaland, spissparet som er Norges største styrke.

Skulle alle de tre offensive profilene fått sine beste roller, kunne Solbakken brukt en slags 3-5-2, med Ødegaard som den mest offensive av de tre sentrale midtbanespillerne. Men da ofres Mohamed Elyounoussi, som skapte Sørloths vinnermål i går.

Dessuten vil det sannsynligvis sitte langt inne å gjøre et så stort taktisk bytte, nå som laget har begynt å venne seg til Solbakkens versjon av 4-4-2.

Det blir imidlertid interessant å se hvilket system Solbakken velger til neste kvalikkamp, mot Nederland i september. Sørloth vil være suspendert, noe som åpner for muligheten til å bruke Ødegaard like bak Haaland.

Da vil de to stjernene begge få sine beste roller – som tier og alenespiss.

Et annet alternativ er at Joshua King tar plassen til Sørloth og at Norge fortsetter i 4-4-2.

Disse mulighetene har Solbakken fem måneder på å analysere. Enn så lenge kan spørsmålstegnene ved Haaland og Ødegaards prestasjoner anses som en god ting. Norge slo Montenegro uten at de to stjernene var i nærheten av sitt beste.

Tenk hva landslaget kan levere om samtlige får vist hva de kan.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal