Tre nordmenn måtte i strafferunden: – Virket som vi ikke var klare for verdenscup igjen

Norge sikret pallplass på sesongens siste stafett. Men at tre av fire norske løpere måtte i strafferunden skaper bekymring før OL-sesongen.

Johannes Thingnes Bø

SVIKTET PÅ STANDPLASS: Johannes Thingnes Bø og det norske laget var aldri i nærheten av seieren i Nove Mesto etter tre strafferunder totalt.

Foto: Darko Bandic / AP

Det ble vanskeligere og vanskeligere vindforhold for skiskytterne i Nove Mesto da det stod om sesongens siste stafettseier.

Nordmennene sleit stort med den stående skytingen, men det ble likevel norsk tredjeplass – to uker etter det suverene VM-gullet.

– Det virket egentlig som vi ikke var helt klare for verdenscup og skirenn igjen, så det var en oppvekker for oss. Vi lever fortsatt på VM-gullet vårt og tar med oss en pallplass i dag selv med tre strafferunder, og det skal vi være fornøyd med, sier ankermann Johannes Thingnes Bø.

Norsk tredjeplass

PÅ PALLEN: Tross sviktende ståendeskyting klarte Norge å sikre tredjeplassen i sesongens siste herrestafett. Dermed vant de også stafettcupen. Fra venstre: Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Johannes Dale og Sturla Holm Lægreid.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

Bekymret for OL

Men tre strafferunder, på tre forskjellige nordmenn, og ni ekstraskudd til sammen, mener NRKs ekspert Ola Lunde er for dårlig.

– Jeg er bekymret for den stående skytingen deres i vind. Hvis man ser hvordan OL-stadion i Beijing ser ut, og hvor vindutsatt standplassen der er, så er det tydelig at Norge virkelig har en jobb å gjøre, mener NRKs ekspert Ola Lunde.

Vinter-OL i Beijing er i februar neste år og skiskytterstadion ligger 1700 meter over havet. Det skulle egentlig vært prøve-OL der nå denne vinteren, men på grunn av pandemien lot ikke det seg gjøre.

STANDPLASS-TRØBBEL: Johannes Thingnes Bø bommet fire ganger på sin stående skyting og måtte gå en strafferunde etter stafettens siste skyting.

– Litt flau

Vinterens siste herrestafett startet riktignok lovende med Sturla Holm Lægreids to perfekte skyteserier. Deretter gikk det ikke like bra for Johannes Dale, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø som alle måtte ut i strafferunden.

– For min del var det for dårlig selvfølgelig. Det er utrolig kjipt å havne i strafferunden igjen, jeg er rett og slett litt flau, sier Dale.

Johannes Dale

FLAU: Johannes Dale fikk tillit på stafetten etter å ha blitt vraket i VM. Som tidligere i vinter sleit han med stafettskytingen og måtte i strafferunden i Nove Mesto.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

– Utenom Sturla så leverte vel alle litt under pari. I dag underpresterte vi og Tyskland så vi nesten aldri, så all ære til dem, sier Tarjei Bø som måtte ut i karrierens første strafferunde på verdenscupstafett.

Da flere av de utenlandske konkurrentene også fikk problemer med skytingen, kunne ankermann Thingnes Bø gå det norske laget inn til tredjeplass.

– Det viser hvor stort potensialet til det norske laget er når de gjør optimale stafetter. Det er det laget med størst langrennskapasitet, sier NRKs ekspert Ola Lunde, som trekker frem langrennsfarten til Bø-brødrene som spesielt oppløftende.

Ny fransk kollaps

Emilien Jacquelin, som lenge så ut til å sikre fransk andreplass, sleit aller mest på standplass og måtte gå hele fire strafferunder etter total kollaps på liggende skyting. Det samme skjedde på fellesstarten i VM for to uker siden hvor han måtte gå fem strafferunder etter andre skyting.

– Det er det som er så fascinerende med denne idretten, at selv de største stjernene kan kollapse totalt, mener Lunde.

Tyskland var suverent best, mens Russland sikret andreplassen. Det var Philipp Nawrath som, noe overraskende, fikk tillit som ankermann for Tyskland. Han har ikke gått et eneste renn i verdenscupen i vinter.

Emilien Jacquelin

SKYTEKOLLAPS: Emilien Jacquelin måtte gå hele fire strafferunder etter skytetrøbbel på sin liggende serie.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Siste nytt

 • VG: Toppidrettsutøvere får unntak

  Kulturminister Abid Raja opplyser til VG at toppidretten kan gjenopptas også i områder med strengest smitteverntiltak.

  – Jeg er veldig glad for å meddele at gis det åpning for organisert trening for toppidrettsutøvere. For fotballen begrenses dette til de to øverste divisjonene for kvinner og menn, sier Raja til avisen.

  Treningene kan begynne allerede tirsdag ettermiddag.

  Lørdag ble perioden med ekstra strenge smitteverntiltak forlenget for en rekke kommuner i Viken. Dette rammet Stabæk. Strømsgodset, Mjøndalen, Sarpsborg og Lillestrøm.

  Nå får imidlertid toppfotballen unntak.

  En avklaring om når treningskamper blir tillatt, er ventet fredag.

  Stabæk trener fotball
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • 8000 på ligacupfinalen

  8000 tilskodarar skal få plass på Wembleys tribuner under ligacupfinalen mellom Manchester City og Tottenham 25. april. Men dei må ha totalt tre negative koronatestar for å sleppe inn – to før og ein etter kampen.

  Kvar av klubbane får 2000 billettar. Resten går til det britiske helsevesenet, og til folk i bydelen Brent.

  Også FA-cupsemifinalen mellom Leicester og Southampton sønda skal ha publikum på tribunene. Her skal 4000 få plass.

  Wembley
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Brøndby-fansen krev boikott

  Fansen til den danske fotballklubben Brøndby krev boikott av VM-sluttspelet i Qatar, det skriv klubben på sine heimesider. Klubben oppfordrar det danske fotballforbundet (DBU) til å samle fleire nasjonale forbund for å boikotte meisterskapet til neste år.

  Brøndby-fans
  Foto: Thibault Savary / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal