Klaveness: – Gjør ikke dette for å være en bøllete storebror

Elitedirektør Lise Klaveness innrømmer at Norges Fotballforbund (NFF) «må se seg i bakspeilet» etter at fire nye landslagsspillere har testet positivt for koronaviruset.

Lise Klaveness kommenterte situasjonen rundt landslaget i Dagsrevyen.

Lise Klaveness kommenterte situasjonen rundt landslaget i Dagsrevyen.

Fredag bekreftet NFF at Patrick Berg, Markus Henriksen og Marius Lode testet positivt i Oslo torsdag.

Senere bekreftet Bournemouth at også Joshua King er koronasmittet. Dermed er totalt fem landslagsspillere smittet i løpet av den siste uken.

NFF måtte tåle mye kritikk for måten de håndterte situasjonen forrige helg. Med den videre smitten i den norske troppen innrømmer Lise Klaveness at det var rett å holde seg i Norge.

– Det var riktig å bli hjemme. Situasjonen var at laget var klar. Vi hadde smitte. Vi visste at vi kan lukke den ned og at det ikke sprer seg. Vi har god erfaring fra dette i Norge. Vi visste at alle europeiske landet holdt på med dette, og vi er vant med kritikk mot dette.

– Vi må ta selvkritikk for dette. Det har gått bra så langt. Vi gjør ikke dette for å være en bøllete storebror, men vi brenner for å drive fotballen i en pandemi. Når vi bommer, så bommer vi, sier Klaveness.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad velger å rose fotballforbundet for håndteringen av smittesporingen, heller enn å kritisere dem for ønske om å reise.

Det er gjort en god jobb her fordi de har fulgt opp disse spillerne, testet dem og faktisk fanget opp de som har blitt smittet. Det er det som er meningen med hele systemet. Det synes jeg fotballforbundet skal ha all honnør for, sier Nakstad i Dagsrevyen.

Stiller spørsmål ved kampgjennomføring

Alle spillerne har vært i karantene frem til nå etter at Omar Elabdellaoui testet positivt under landslagssamlingen. De fortsetter nå å være i isolasjon, og spillernes klubber er varslet.

Elitedirektør Lise Klaveness sier de visste at det kunne bli flere smittetilfeller.

– Vi var forberedt på at det kunne komme flere smittetilfeller i troppen. Vi har vært forberedt på det etter Omar ble smittet. Vi håpet det ikke skulle skje. Det er som en klo i magen, sier Klaveness.

Lise Klaveness

VAR FORBEREDT: Lise Klaveness forteller at de var forberedt på at det kunne komme flere smittetilfeller, men at det fortsatt er som en klo i magen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

På spørsmål om smittetilfellene viser at det var riktig å bli hjemme, påpeker Klaveness at det er isolerte tilfeller og at UEFA-protokollen hittil har fungert godt. Hun mener det ville vært vanskelig å gå mot 55 andre land.

– Men så må vi se oss i bakspeilet hvordan dette ble. Vår og min mening er at det ble for krevende i det politiske klimaet, sier Klaveness.

Så det var riktig å bli hjemme?

– Når vi først står der vi står, med Uefa-protokollen som følges over hele Europa, har du ikke mange valg med tidspresset og regelverket som må følges. Det måtte vi gjøre. Spørsmålet er om disse kampene i det hele tatt skulle vært avviklet. Jeg tror vi må se oss i bakspeilet og si at det ble for krevende, sier Klaveness.

Fikk ikke reise til Romania og Østerrike

De tre nye testene kommer etter at Helsedirektoratet forrige uke satt ned foten da landslagstroppen skulle reise til Romania og Østerrike for å spille kamper i nasjonsligaen.

Patrick Berg etter treningen på Ullevaal Stadion med herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Israel.

FÅTT KORONA: Patrick Berg er en av spillerne som har testet positivt for koronaviruset. Lagkamerat Marius Lode og Rosenborgs Markus Henriksen er de to andre.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter Elabdellaouis positive test ble hele troppen holdt igjen for å unngå å spre smitten. Dermed ble Romania-kampen avlyst, og kampen mot Østerrike ble spilt med et helt nytt landslag.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener de nye tilfellene er et tegn på at helsemyndighetene sine anbefalinger var korrekte.

– Jeg tipper at diskusjonen om at det var juridisk innafor å nekte landslaget å reise til Romania eller ikke, er over nå, sier Saltvedt.

Spillerne i utlandet er informert

Alle klubbene til landslagsspillerne i utlandet er også informert om smitten som oppsto på landslagssamlingen i Oslo og karantenebestemmelsene.

– Spillerne som har avgitt positiv prøve har vært i karantene på spillerhotellet siden landslagssamlingen ble avsluttet lørdag. De ville ikke risikere smittespredning ved å reise hjem, og har fulgt smittevernreglene med bruk av munnbind og praktisert sosial distanse. Spillerne har ikke hatt kontakt med andre personer, sier landslagslege Ola Sand i pressemeldingen.

Der bekrefter han også at spillerne ikke har hatt kontakt med andre personer mens de har vært i karantene.

Da Omar Elabdellaoui ble bekreftet smittet, ble han satt direkte i isolasjon. Sand mener derfor at det er sannsynlig at Elabdellaoui var smitteførende samme dag som positiv test ble avlagt, altså torsdag 12. november.

– Regler for smittevern er fulgt, men mest sannsynlig har en eller flere spillere hatt nær nok kontakt med den aktuelle spilleren til å pådra seg smitte. De tre spillerne er tilnærmet symptomfrie natt til fredag, sier Sand.

Rosenborgs Markus Henriksen og Per Ciljan Skjelbred på banen under kampen mot PSV Eindhoven

MISTER KAMP: Markus Henriksen mister kampen mot Brann til tirsdag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB�8BIM%�����

Går glipp av kamper

For Markus Henriksen sin del betyr det at han ikke får med seg kampen mot Brann tirsdag kveld.

Henriksens lagkamerat André Hansen, som også var på landslagssamling forrige uke, har ikke fått påvist koronasmitte.

– Dette er synd for både Markus og André som har vært i karantene, og mest nå for Markus som har testet positivt. Det eneste vi er bekymret for er helsen til guttene. Så vet vi at vi må klare oss uten dem, og det er vi forberedt på, sier Åge Hareide til NRK.

Selv om Hansen har testet negativt, må han nå i en ti dagers karantene. Det betyr at heller ikke han kan spille mot Brann.

GWlcL8D6F1Y

DEBUTANT: Marius Lode ble tatt ut i landslagstroppen for første gang. Det endte med karantene og senere koronasmitte.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hareide er klar på at Rosenborg har strenge koronaregler for sine spillere, og at det nå blir viktig å følge opp fremover.

– Fotballen er utsatt, og jeg mener vi er heldige som får spille gjennom denne pandemien. Vi må bare passe på oss selv så vi får avsluttet sesongen på en god måte, sier Hareide.

Bodø/Glimt bekrefter ovenfor NRK at de to smittetilfellene ikke vil få konsekvenser for søndagens kamp mot Strømsgodset. En kamp som kan sikre gullet til de gulkledde fra Bodø.

– Først og fremst er jeg lei meg på Patrick og Marius sine vegner, men vi har en bra og sterk stall, så «the show must go on». Det hadde vært et dårlig signal ovenfor erstatterne om vi hadde flytta kampen. Det var en ganske enkel avgjørelse, sier Kjetil Knutsen.

Sportsnyheter

Slåst for å kome nær Maradonas kiste

Det kom til samanstøytar mellom sørgjande fotballtilhengarar og politi då publikum fekk tilgang til Diego Maradonas båre i presidentpalasset i Buenos Aires i dag tidleg.

Siste nytt

 • Verdenscuprenn flyttes

  Verdenscuprennene i alpint som skulle ha vært arrangert i franske Val d'Isère neste helg er flyttet til italienske Santa Catarina grunnet snømangel.

  Storslalåmrennene skulle ha vært kjørt i Frankrike 5.- og 6. desember, men blir i stedet arrangert i Italia på de samme datoene.

  Etter planen skal det også kjøres fartsrenn for menn i Val d'Isère 13. til 16. desember. Det er fare for at også disse rennene må flyttes.

  Det samme gjelder fartsrennene for kvinner i Val d'Isère 16. til 20. desember.

  Aleksander Aamodt Kilde.
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • To norske til finalen

  Thea Louise Stjernesund og Kristin Lysdahl er de eneste norske kvinnene som er klare for finalen i verdenscuprennet i parallellslalåm i Lech torsdag.

  Stjernesund ble nummer sju i kvalifiseringen i Østerrike, mens Lysdahl ble nummer ni.

  Kristina Riis-Johannessen var best av alle i den første kvalifiseringsomgangen, men kjørte ut i den andre. Dermed ble det ingen finaleomgang på henne.

  Det ble det heller ikke på Maria Therese Tviberg. Hun endte på 45.-plass med 1,60 sekunder opp til beste kvalifiseringstid.

  Kristin Lysdahl.
  Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva
 • Bjarne Berntsen har fått sparken

  Viking-trenar Bjarne Berntsen har mista jobben, skriv Aftenbladet. Han skal trene laget ut denne sesongen, men får ikkje fullføre kontrakten som går ut om eitt år. Det er eit samrøystes styre som står bak avgjerda.

Sendeplan

Kl. Program Kanal