Hopp til innhold

Positive Beijing-tester gir hoppleiren hodebry: – Kan ikke føle seg trygge

Tre personer i den norske OL-troppens støtteapparat, som alle nylig har hatt covid-19, avla positive koronaprøver ved ankomst i Kina. Det kan være dårlig nytt for smittede hoppere og langrennsløpere

Daniel André Tande og Johann André Forfang

VENTER PÅ SVAR: Johann André Forfang og Daniel André Tande testet begge positivt for korona sist uke.

– Det betyr at norske utøvere som har vært smittet, inkludert Tande, Forfang og langrennsløperne ikke kan føle seg i nærheten av trygge på OL-start, selv om de skulle få de nødvendige negative testene for å komme seg på flyet til Beijing, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Usikkerheten er allerede stor hos utøverne. Nå ser vi at den kommer til å bli enda større. Og enda mer ubehagelig.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK
Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

I tillegg til langrennsløperen Heidi Weng og Simen Hegstad Krüger, venter hopperne Daniel André Tande og Johann André Forfang på å få negative PCR-tester.

De testet positiv for korona sist uke og må søndag levere negative tester om de skal rekke neste lørdags kvalifisering til normalbakkerennet i OL, opplyser landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Men selv om de får reise til Kina, kan de altså ende opp med å få positive tester der og dermed havne i karantene.

– Vi ser at folk som har vært gjennom covid fortsatt har virus i kroppen. Da kan testene varier om de er positive eller ikke. Vi er forberedt på det, sier Stöckl.

– Det er rart

For å slippe ut av karantenen må de, ifølge den svenske olympiske komiteen, levere to negative koronaprøver med 24 timers mellomrom.

– Dette gjør at alle tidsplaner må inkludere ekstra tid til å oppnå de to negative testene som er påkrevet også under det kinesiske systemet, sier Saltvedt.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

USIKKERT: Det er ennå usikkert om Daniel André Tande (bildet) og Johann André Forfang rekker OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tande sier selv at han prøver å ikke bruke for mye energi på ting han ikke har kontroll over.

Det er jo mye som gjør at jeg er nervøs for at det ikke skal gå. Det er rart at vi skal ha så mange tester før avreise når vi uansett kan bli stoppet når vi lander, sier han til NRK.

Hva tenker du om at personer som er i lik situasjon som deg, opplever dette?

Det er jo fryktelig kjedelig. Man kan ikke styre CT-verdiene sine selv, sier han.

– Dialog med IOC

Testene til de tre i det norske støtteapparatet ville ikke blitt erklært positive i Norge, skriver Olympiatoppen i en pressemelding.

– Vi opplever at det er utfordringer knyttet til håndteringen av personer som tidligere har gjennomgått covid-19, og av den grunn har virusrester i kroppen, sier Olympiatoppens sjeflege i OL, Aasne Fenne Hoksrud.

– Andre nasjoner rapporterer det samme. Vi er nå i dialog med IOC om dette, sier Hoksrud.

Som en konsekvens av de positive testene, samt en annen smittesituasjon på charterflyet fra Oslo, er syv personer i støttefunksjoner i Norges tropp definert som nærkontakter.

Sjeflege Hoksrud, sier alle i den norske troppen uansett lever i hver sin lille smittevernboble. Dermed får det å bli definert som nærkontakt knapt konsekvenser.

Også svensker og dansker var med flyet. Tidligere lørdag meldte det Det svenske Skiforbundet at langrennsløper Leo Johansson er satt i karantene etter å ha testet positivt for covid-19 ved ankomst til Kina. Også han har nylig vært koronasmittet.

Smittet utøver på Norges OL-fly

CHARTER: 27. januar reiste et chartret fly med norske, svenske og danske utøvere og støtteapparat fra Oslo til Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Setter ikke inn erstatter

Personer som nylig har vært smittet av korona må levere tester der CT-kravet er høyt nok både fem, fire, tre og to dager før avreise. For hopperne Tande og Forfang må den første testen bli tatt søndag.

Dersom de ikke rekker avreise torsdag, vil ikke hoppledelsen sette inn noen erstatter.

– Vi satser på å få de med senere. Vi har tre hoppere som er ganske kapable til å kjempe om gode plasseringer, sier Stöckl.

Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik og Robert Johansson er resten av den norsk OL-troppen.

Sportsnyheter

City

Olsen etter overfallet: – Idiotene skal ikke få ødelegge opplevelsen

Da Manchester City-supporterne stormet banen etter å ha sikret serietittelen, ble Robin Olsen overfalt, ifølge klubben. Ligamesterne beklager hendelsen.

Siste nytt

 • United-eier lover å finansiere nødvendige sommerkjøp

  Manchester United-eier Avram Glazer mer enn antyder at midler vil stilles til disposisjon slik at klubbens nye manager Erik ten Hag kan kjøpe spillere i sommer.

  Mandag publiserte United det første store intervjuet med påtroppende manager ten Hag. Der er nederlenderen tydelig på at spillerstallen må forsterkes i tiden som kommer.

  Da United-eier Avram Glazer møtte Sky Sports under World Economic Forum i sveitsiske Davos, mandag gikk han langt i å love at penger vil bli stilt til rådighet.

  – Vi har alltid brukt pengene som er nødvendig for å kjøpe nye spillere, sa amerikaneren. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP
 • Tårevått adieu for fjorårsvinneren av French Open

  Stjernespilleren Barbora Krejcikova var tydelig preget etter tapet mot franske Diane Parry (19) i 1. runde av French Open.

  Verdenstoeren har hatt en skadeplaget inngang til årets Grand Slam-turnering i Paris, men var preget over det overraskende tapet foran nesten 15.000 tilskuere.

  Flere ganger under pressekonferansen trillet tårene.

  Da hun fikk et par oppmuntrende ord fra den italienske journalisten Ubaldo Scanagatta, tok følelsene overhånd.

  Krejcikova forlot pressekonferansen for å samle seg. Noen minutter senere kom hun tilbake for å svare på spørsmål på tsjekkisk.

  Stjernespilleren fikk tidlig publikum i mot seg, slik de fleste gjør i møte med fransk motstand i Paris. Høylytt buing møtte henne på vei ut fra en toalettpause i det tredje og avgjørende settet.

  – Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg vet ikke hvorfor. Men jeg antar at hva enn jeg gjør, så kommer jeg til å bli buet på. Sånn er det bare. Sånn er livet, sier Krejcikova, og legger til:

  – Jeg skjønner ikke hvorfor det skjedde.

  French Open
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
 • Meling i stjerneselskap på årets lag i fransk fotball

  Landslagsbacken Birger Meling har fått plass på årets lag i den franske fotballigaen Ligue 1, basert på spillerbørsen til storavisen L'Equipe.

  Avisen presenterte mandag de elleve spillerne som har det børssnittet på sine posisjoner i sesongen som ble avsluttet lørdag.

  Birger Meling har bak seg en imponerende debutsesong i Rennes og endte med en gjennomsnittlig børskarakter på 5,45. Stjerneangriperen Kylian Mbappé, som kapret spissplassen på L'Equipe-laget, hadde høyest snitt. Han endte på 6,00. (NTB)

  Birger Meling
  Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste