Hopp til innhold

Positive Beijing-tester gir hoppleiren hodebry: – Kan ikke føle seg trygge

Tre personer i den norske OL-troppens støtteapparat, som alle nylig har hatt covid-19, avla positive koronaprøver ved ankomst i Kina. Det kan være dårlig nytt for smittede hoppere og langrennsløpere

Daniel André Tande og Johann André Forfang

VENTER PÅ SVAR: Johann André Forfang og Daniel André Tande testet begge positivt for korona sist uke.

– Det betyr at norske utøvere som har vært smittet, inkludert Tande, Forfang og langrennsløperne ikke kan føle seg i nærheten av trygge på OL-start, selv om de skulle få de nødvendige negative testene for å komme seg på flyet til Beijing, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Usikkerheten er allerede stor hos utøverne. Nå ser vi at den kommer til å bli enda større. Og enda mer ubehagelig.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK
Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

I tillegg til langrennsløperen Heidi Weng og Simen Hegstad Krüger, venter hopperne Daniel André Tande og Johann André Forfang på å få negative PCR-tester.

De testet positiv for korona sist uke og må søndag levere negative tester om de skal rekke neste lørdags kvalifisering til normalbakkerennet i OL, opplyser landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Men selv om de får reise til Kina, kan de altså ende opp med å få positive tester der og dermed havne i karantene.

– Vi ser at folk som har vært gjennom covid fortsatt har virus i kroppen. Da kan testene varier om de er positive eller ikke. Vi er forberedt på det, sier Stöckl.

– Det er rart

For å slippe ut av karantenen må de, ifølge den svenske olympiske komiteen, levere to negative koronaprøver med 24 timers mellomrom.

– Dette gjør at alle tidsplaner må inkludere ekstra tid til å oppnå de to negative testene som er påkrevet også under det kinesiske systemet, sier Saltvedt.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

USIKKERT: Det er ennå usikkert om Daniel André Tande (bildet) og Johann André Forfang rekker OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tande sier selv at han prøver å ikke bruke for mye energi på ting han ikke har kontroll over.

Det er jo mye som gjør at jeg er nervøs for at det ikke skal gå. Det er rart at vi skal ha så mange tester før avreise når vi uansett kan bli stoppet når vi lander, sier han til NRK.

Hva tenker du om at personer som er i lik situasjon som deg, opplever dette?

Det er jo fryktelig kjedelig. Man kan ikke styre CT-verdiene sine selv, sier han.

– Dialog med IOC

Testene til de tre i det norske støtteapparatet ville ikke blitt erklært positive i Norge, skriver Olympiatoppen i en pressemelding.

– Vi opplever at det er utfordringer knyttet til håndteringen av personer som tidligere har gjennomgått covid-19, og av den grunn har virusrester i kroppen, sier Olympiatoppens sjeflege i OL, Aasne Fenne Hoksrud.

– Andre nasjoner rapporterer det samme. Vi er nå i dialog med IOC om dette, sier Hoksrud.

Som en konsekvens av de positive testene, samt en annen smittesituasjon på charterflyet fra Oslo, er syv personer i støttefunksjoner i Norges tropp definert som nærkontakter.

Sjeflege Hoksrud, sier alle i den norske troppen uansett lever i hver sin lille smittevernboble. Dermed får det å bli definert som nærkontakt knapt konsekvenser.

Også svensker og dansker var med flyet. Tidligere lørdag meldte det Det svenske Skiforbundet at langrennsløper Leo Johansson er satt i karantene etter å ha testet positivt for covid-19 ved ankomst til Kina. Også han har nylig vært koronasmittet.

Smittet utøver på Norges OL-fly

CHARTER: 27. januar reiste et chartret fly med norske, svenske og danske utøvere og støtteapparat fra Oslo til Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Setter ikke inn erstatter

Personer som nylig har vært smittet av korona må levere tester der CT-kravet er høyt nok både fem, fire, tre og to dager før avreise. For hopperne Tande og Forfang må den første testen bli tatt søndag.

Dersom de ikke rekker avreise torsdag, vil ikke hoppledelsen sette inn noen erstatter.

– Vi satser på å få de med senere. Vi har tre hoppere som er ganske kapable til å kjempe om gode plasseringer, sier Stöckl.

Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik og Robert Johansson er resten av den norsk OL-troppen.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen. Lørdag står duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen.

Siste nytt

 • Hauger på 12. plass: – Vanskelig

  Dennis Hauger kjørte inn på en 12. plass i lørdagens sprintløp i Formel 2 i Barcelona. Felipe Drugovich fra Brasil vant løpet, foran japanske Ayumu Iwasa og amerikanske Logan Sargeant.

  – Det var et meget godt løp av Drugovich. Hadde en god start, skaffet seg en ledelse og så seg aldri tilbake. Hauger har hatt en litt vanskelig helg, oppsummerer ekspert Atle Gulbrandsen til V Sport.

  Dennis Hauger
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Drømmedag for Thoresen

  Lørdag ble det arrangert NM i bryting på Fauske. Morten Thoresen fra Bodø vant gullet i 67-kilosklassen etter fire kamper.

  Men det stoppet ikke med NM-gull. Like etter at gullet var sikret fikk Thoresen beskjed om at kongepokalen er hans.

  – Det ble en drømmedag. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Det var min dag i dag. Det var virkelig morsomt. Jeg setter pris på alle som har vært her, støttet meg og vært glade på mine vegne. Det er helt nydelig, sier Morten Thoresen til Avisa Nordland.

  Som om ikke NM-gull og kongepokal var nok melder Avisa Nordland at Thoresen også fikk levert en sjekk på 240.000 kroner fra Polar Quality samme helg. Pengene fordeles over tre år.

  – Først får jeg plutselig en sponsorkontrakt, som sikrer meg tre år fram i tid. Så NM-gull, og så det gjeveste av det gjeve – kongepokalen. Den har jeg vært sulten på. Jeg turte ikke å snakke om det, for man vet aldri. Den kongepokalen henger høyt. Det var utrolig stort å få den, sier Thoresen til AN.

  VM i bryting 2021
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • Ruud vant i Genève – forsvarte tittelen fra i fjor

  Casper Ruud gikk seirende ut av finalen mot portugisiske João Sousa og vant ATP 250-turneringen i Genève for andre år på rad. Nordmannen vant med sifrene 7-6, 4-6, 7-6. 23-åringen vant turneringen i fjor da han slo Denis Shapovalov i finalen. Seieren kommer bare dager før Ruud skal i aksjon i Grand Slam-turneringen French Open i Paris.

  – Det er en av de villeste kampene jeg har spilt. Det var mye opp og ned. Sousa var så nær å vinne og plutselig snudde alt, sa Ruud i et intervju vist på VGTV.

  – Heldigvis gikk det i min favør.

  I første sett mot Sousa kjempet Ruud seg tilbake fra 3-5, og vant settet etter tie break. Men nordmannen klarte ikke hamle like godt opp med portugiseren i andre sett. Sousa avsluttet med et blankt game, og tok settet med sifrene 6-4. Dermed måtte de to ut i et siste og avgjørende sett.

  Ruud tok først ledelsen 2-1 i tredje og avgjørende sett, men så havnet han i trøbbel. Først ble to baller dømt ut for nordmannen, og Sousa var oppe i 2-2. Deretter fkk Sousa to breakballer på 40-15 og snudde til 3-2. Ruud holdt likevel tett følge med portugiseren i de påfølgende gamene, og klarte til slutt å hente seg opp til 5-5.

  Nordmannen kjempet og dro det neste gamet i land. Dermed var det plutselig sousa som måtte holde unna på stillingen 6-5 til Ruud. Sousa slo ballen så to ganger i nettet, og dermed var det 40-30. Ruud hadde to matchballer, men som i første sett ender det med tiebreak. Han så først ut til å gjøre rent bord, men Sousa fikk inn ett poeng til 6-1. Det holdt likevel ikke, og Ruud forsvarte tittelen.

  Neste for 23-åringen nå er sesongens høydepunkt – French Open. I første runde møter han 37-åringen Jo-Wilfried Tsonga. Ruud er seedet som nummer åtte i turneringen.

  Switzerland Tennis
  Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste