Hopp til innhold

Positive Beijing-tester gir hoppleiren hodebry: – Kan ikke føle seg trygge

Tre personer i den norske OL-troppens støtteapparat, som alle nylig har hatt covid-19, avla positive koronaprøver ved ankomst i Kina. Det kan være dårlig nytt for smittede hoppere og langrennsløpere

Daniel André Tande og Johann André Forfang

VENTER PÅ SVAR: Johann André Forfang og Daniel André Tande testet begge positivt for korona sist uke.

– Det betyr at norske utøvere som har vært smittet, inkludert Tande, Forfang og langrennsløperne ikke kan føle seg i nærheten av trygge på OL-start, selv om de skulle få de nødvendige negative testene for å komme seg på flyet til Beijing, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Usikkerheten er allerede stor hos utøverne. Nå ser vi at den kommer til å bli enda større. Og enda mer ubehagelig.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK
Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

I tillegg til langrennsløperen Heidi Weng og Simen Hegstad Krüger, venter hopperne Daniel André Tande og Johann André Forfang på å få negative PCR-tester.

De testet positiv for korona sist uke og må søndag levere negative tester om de skal rekke neste lørdags kvalifisering til normalbakkerennet i OL, opplyser landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

Men selv om de får reise til Kina, kan de altså ende opp med å få positive tester der og dermed havne i karantene.

– Vi ser at folk som har vært gjennom covid fortsatt har virus i kroppen. Da kan testene varier om de er positive eller ikke. Vi er forberedt på det, sier Stöckl.

– Det er rart

For å slippe ut av karantenen må de, ifølge den svenske olympiske komiteen, levere to negative koronaprøver med 24 timers mellomrom.

– Dette gjør at alle tidsplaner må inkludere ekstra tid til å oppnå de to negative testene som er påkrevet også under det kinesiske systemet, sier Saltvedt.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

USIKKERT: Det er ennå usikkert om Daniel André Tande (bildet) og Johann André Forfang rekker OL.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tande sier selv at han prøver å ikke bruke for mye energi på ting han ikke har kontroll over.

Det er jo mye som gjør at jeg er nervøs for at det ikke skal gå. Det er rart at vi skal ha så mange tester før avreise når vi uansett kan bli stoppet når vi lander, sier han til NRK.

Hva tenker du om at personer som er i lik situasjon som deg, opplever dette?

Det er jo fryktelig kjedelig. Man kan ikke styre CT-verdiene sine selv, sier han.

– Dialog med IOC

Testene til de tre i det norske støtteapparatet ville ikke blitt erklært positive i Norge, skriver Olympiatoppen i en pressemelding.

– Vi opplever at det er utfordringer knyttet til håndteringen av personer som tidligere har gjennomgått covid-19, og av den grunn har virusrester i kroppen, sier Olympiatoppens sjeflege i OL, Aasne Fenne Hoksrud.

– Andre nasjoner rapporterer det samme. Vi er nå i dialog med IOC om dette, sier Hoksrud.

Som en konsekvens av de positive testene, samt en annen smittesituasjon på charterflyet fra Oslo, er syv personer i støttefunksjoner i Norges tropp definert som nærkontakter.

Sjeflege Hoksrud, sier alle i den norske troppen uansett lever i hver sin lille smittevernboble. Dermed får det å bli definert som nærkontakt knapt konsekvenser.

Også svensker og dansker var med flyet. Tidligere lørdag meldte det Det svenske Skiforbundet at langrennsløper Leo Johansson er satt i karantene etter å ha testet positivt for covid-19 ved ankomst til Kina. Også han har nylig vært koronasmittet.

Smittet utøver på Norges OL-fly

CHARTER: 27. januar reiste et chartret fly med norske, svenske og danske utøvere og støtteapparat fra Oslo til Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Setter ikke inn erstatter

Personer som nylig har vært smittet av korona må levere tester der CT-kravet er høyt nok både fem, fire, tre og to dager før avreise. For hopperne Tande og Forfang må den første testen bli tatt søndag.

Dersom de ikke rekker avreise torsdag, vil ikke hoppledelsen sette inn noen erstatter.

– Vi satser på å få de med senere. Vi har tre hoppere som er ganske kapable til å kjempe om gode plasseringer, sier Stöckl.

Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik og Robert Johansson er resten av den norsk OL-troppen.

Siste nytt

 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden var på 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP
 • Storspill fra Hovland

  Viktor Hovland storspilte på dag tre av PGA-turneringen i Texas. Etter en tung start på turneringen, slo han virkelig tilbake med seks birdier. Det ble også to bogeys på nordmannen, blant annet på nest siste hull, men han klatret likevel fra 29. til en delt 10.-plass da han var ferdig med nest siste runde.

  I skrivende stund er det argentinske Emiliano Grillo som leder, 10 under par. Den tredje runden er ikke ferdigspilt.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste