Nå kan den norske fotballsesongen tidligst starte opp i midten av juni. Fotballklubber som allerede sliter økonomisk må vente enda lenger før de får penger i klubbkassen. Det var bare én av de nedslående nyhetene som slo ned over et allerede tomt NFF-kontor i går.
- Krisepakken som kom i går omfatter bedrifter i foretaksregisteret, og idrettslag får ikke søke på det som omtales som «kontantstøtte» til bedrifter.
- Forskriftene for hva arrangører av idrettskonkurranser kan søke om omfatter kun bortfall av billettinntekter, deltakeravgift og merkostnader ved arrangement. Det betyr at sponsorinntekter og kiosksalg ikke dekkes.
- Den norske fotballsesongen kan tidligst starte 15. juni.
– Pakken treffer fotballen dårlig. Vi faller mellom to stoler, sier Svendsen til NRK.
Sendte brev
NFF er så misfornøyde at de onsdag sendte brev til Lotteri- og stiftelsestilsynet der de sier seg uenig i forskriften.
– Begrensningene som er gjort er basert på rammen fra Kulturdepartementet. Det er definert til å falle utenfor forskriften. Det er ikke vår tolkning, vi håndterer forskriften med de begrensningene vi får, svarer Gunn Merete Paulsen, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
KRISEPAKKE: Idretten får 700 millioner i krisepakke for perioden fra 5. mars til 31. april. Kulturminister Abid Raja presenterte krisepakken 18. mars.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHun mener Kulturdepartementet må svare på NFFs protest. Abid Q. Raja kunne ikke stille til intervju i saken, men departementet svarer slik på spørsmål om ordningen:
– Vi har etablert en ordning for kompensasjon for tapte billett og deltakeravgifter. Reglene rundt permitteringer vil også kunne benyttes av fotballklubber som har ansatte, uttaler statssekretær Knut Aastad Bråten.
- Les hele svaret i bunnen av saken.
– Forskjellsbehandling
NFF er altså misfornøyde med pakkene som nå er presentert. Noen klubber har store inntekter som ikke faller innenfor kompensasjonspakkene som foreløpig er lagt frem.
– I utgangspunktet er vi ikke med, det er krevende. Det er mange som har dårlig økonomi, som sliter med likviditet. Vi skulle ha sparket i gang sesongen. Det er stillstand, og ingen inntekter, sier Svendsen.
– Sammenlignet med annen næringsvirksomhet er fotballen utsatt for forskjellsbehandling. Vi håper at de kommer med eller finner andre tiltak, legger Svendsen til.
Han sier de er glade for krisepakkene som er lagt frem, men sier at dersom koronatiltakene blir langvarig, vil mange klubber slite økonomisk. Blant annet fordi seriestart nå er utsatt, og inntektene uteblir.
– Det kom to måneder med ytterligere utsettelser i går. En ny kontantpakke for næringsaktører der vi ikke er med, og forskrifter vi ser oss uenige i. Vi trenger å jobbe til over påsken, og kommer til å ta det med regjering og storting, sier Svendsen.
Her er svaret fra Kulturdepartementet: