Normal

Travtrener utestenges i 15 år: – Et svært alvorlig tilfelle

Travtrener Fabrice Souloy er dømt til 15 års utestengelse for å ha dopet hester med kobolt.

Dopinghørin i travsporten

UTESTENGES I 15 ÅR: Den franske travtreneren Fabrice Souloy.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den franske travtreneren Fabrice Souloy utestenges i 15 år. Det opplyser Det Norske Travselskap (DNT) i en pressemelding. Det innebærer at han mister retten til å inneha lisens, delta i travløp, og han får heller ikke oppholde seg på anlegg eid eller finansiert av DNT.

LES DOMMEN HER

I tillegg ilegges treneren et forelegg på 500.000 kroner.

DNT har funnet Souloy skyldig i forsettlig overtredelse av dopingreglementet etter at de fire hestene Your Higness, Un Mec d'Heripre, Lionel og Timone Ek testet positivt for kobolt etter et travløp på Bjerke travbane i juni i fjor.

Souloy har en ankefrist på to uker.

Forsvareren: – Amatørmessig

Solouys advokat Staffan Uvabäck skriver følgende i en sms til NRK:

– Jeg har ikke fått noen dom. Det har heller ikke Souloy. Vi har fått beskjed om at dommen skal meddeles den 5. juli. Det er alt vi vet. Hvis dommen har lekket ut tidligere er det bedrøvelig og amatørmessig håndtert av DNT/DK. Da vi ikke har fått noen dom, har jeg heller ingen kommentarer utover det ovenforstående.

Generalsekretær Svein Morten Buer i Det Norske Travselskap mener den strenge straffen er helt på sin plass.

– Det er et svært alvorlig tilfelle. Vi har ikke hatt noen lignende tilfeller i Norge tidligere, sier Buer til NRK.

Andre strafferammer i Frankrike

– Hvilke land gjelder dommen i?

– Dommen gjelder i utgangspunktet i Norge. Alle land som driver travsport i Europa er med i den europeiske travunionen. Det er ikke en egen juridisk enhet, men vi kommer til å be om at dommen blir gjort gjeldende i de øvrige landene innenfor unionen. Da er Frankrike et sentralt land, hvor han har sin lisens utstedt, sier Buer.

Ifølge Trav og Galopp-Nytt er han i Frankrike utestengt i ett år fra 1. januar i år for bruk av kobolt på hesten Lover Face, melder NTB.

Svein Morten Buer

FORNØYD: Det Norske Travselskap ønsket livstidsutestengelse for Fabrice Souloy, men ifølge generalsekretær Svein Morten Buer kommer de neppe til å anke dommen på 15 års utestengelse.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Store plager for hesten

Souloy er altså dømt for å ha dopet hestene med kobolt. Dette er prestasjonsfremmende ved at det øker transporten av oksygen i kroppen.

Dommen handler likevel vel så mye om dyrevelferd:

– Det er helseskadelig for hesten å få tilført så store mengder kobolt over tid, det går utover indre organer. Dessuten er det forbundet med store plager for hesten når man får dette injisert, forklarer Svein Morten Buer.

Siste nytt

 • Lovren siktet for falsk forklaring

  Liverpool-spiller Dejan Lovren er i hjemlandet Kroatia siktet for å ha løyet under ed i rettssaken mot tidligere Dinamo Zagreb-president Zdravko Mamic. Ifølge statsadvokaten forklarte Lovren seg «bevisst uriktig» blant annet da han sa at han signerte en tilleggskontrakt med Dinamo om framtidige overgangssummer rett etter å ha skrevet kontrakt med klubben i 2007, skriver NTB. En domfellelse kan medføre fengselsstraff på inntil fem år.

  Lovren
  Foto: ANDREW YATES / Reuters
 • To ute med korsbåndsskade

  Vålerenga må klare seg uten Peter Godly Michael og Enar Jääger (bildet) i flere måneder etter at begge har pådratt seg alvorlige kneskader. Enar Jääger (33) fikk fremre korsbånd i høyrebeinet er avrevet i søndagens kamp mot Rosenborg.

  Eliteserien i fotball 2018: Vålerenga spillerportretter
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Knudtzon mister trolig TIL-kampen

  Nedrykkstruede Lillestrøm må sannsynligvis klare seg uten Erling Knudtzon i den viktige hjemmekampen mot Tromsø mandag, melder VG. Knudtzon pådro seg en ankelskade etter en stygg overtråkk i bunnkampen mot Start.

  Eliteserien 2017: LSK-Sarpsborg 08
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Mesterligaen: 1. runde
Team Ingebrigtsen