Travsportskandalen: – Svært høye verdier

Fire hester har avlagt en positiv dopingprøve under Oslo Grand Prix i juni etter svært høye verdier av stoffet kobolt.

Your Highness

POSITIVE PRØVER: Your Highness hadde svært høye kobolt-verdier.

Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, er en av dem som har avlagt positiv dopingprøve på kobolt. Også den norske hesten Lionel skal ha testet positivt.

– Store mengder kobolt fører til at kroppen øker mengden som gir en økt produksjon av EPO. Så dette har en bloddopingseffekt. Dette har vist seg å ha prestasjonsfremmende effekt. Vi har funnet veldig høye verdier av kobolt i hestene, sier Birgit Ranheim på en pressekonferanse på Bjerke travbane. Hun er leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker.

– Til tross for at det er skadelig for hestene, har ikke det hindret trener fra å bruke middelet på sine hester, fortsatte Ranheim.

Samtidig sa hun at det er lite sannsynlig at det er vitaminer som er årsaken til de svært høye kobolt-verdiene.

– Det er gjort et stort antall forsøk med mange ulike B-vitaminpreparater som er gitt til hester i store doser, og foreløpig er ingen av dem funnet å gi slike verdier etter relativt kort tid, sa hun på spørsmål fra NTB.

Travsport

Hesten Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, har avlagt positiv dopingprøve. Pressekonferanse med styreleder Det norske Travselskap Svein Morten Buer, Leder for DNTs avdeling for hestevelferd, sjefsveterinær Anne V. Wangen og leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, Birgit Ranheim

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fått startforbud

For Lionel er også B-prøven analysert, og den bekrefter funnene i A-prøven. For alle hestene viste analysene forekomst av kobolt langt over grenseverdien.

Det ble opplyst at Lionels blodprøve inneholdt 468 nanogram per milliliter, og grenseverdien er 25.

I tilleg til Your Higness og Lionel er også Timone Ek og UN Mec d'Heripre testet positvt på kobolt.

Alle hestene trenes av Franske Fabrice Souloy har dominert europeisk travsport i over ti år. Han han har uttalt at de høye kobolt-verdiene kan skyldes tilførsel av vitaminer.

I følge NTB er alle hestene er ilagt startforbud, og treneren er suspendert i de nordiske land mens dopingsaken utredes. Det vil også gjøres premiereguleringer på totalt 2,66 millioner kroner.

Your Highness, Un Mec d'Heripre og Lionel avga positiv A-prøve etter deltakelse i Oslo Grand Prix 12. juni, mens Timone Ek avla positiv A-prøve etter seier i et annet løp på Bjerke samme dag. Un Mec d'Heripre avga også positiv prøve 28. og 29. mai i forbindelse med Elitloppet i Sverige.

Lette etter kobolt

Etter at det ble funnet spor etter kobolt i A-prøven fra Lionel, ble flere prøver fra løpsdagen 12. juni sendt til analyse spesifikt for kobolt, deriblant alle deltakere i Oslo Grand Prix.

I Sverige ble det på grunnlag av den positive prøven i Norge besluttet å undersøke lagrede prøver fra samtlige plasserte hester i Elitloppet for kobolt.

For Un Mec d'Heripre ble det i blodprøver funnet konsentrasjon for kobolt langt over grenseverdien. Alle øvrige prøver for deltakere i Elitloppet var negative.

Kobolt er et grunnstoff som forekommer naturlig i kroppen, og som i små mengder også tilføres i kraftfôr til hest. Det er utviklet en internasjonal grenseverdi som ikke skal kunne overskrides ved normal fôring.

Siste nytt

 • Messi ute i tre veker

  Lionel Messi er ute i tre veker etter armskaden han fekk i kampen mot Sevilla i kveld, melder Barcelona.

  Klubben opplyser at Messi har brote eit bein i høgre armen.

  Dermed mister han både meisterligakampen mot Inter onsdag og El Clasico mot Real Madrid neste søndag. Kanskje også returkampen mot Inter 6. november.

  Lionel Messi
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Barcelona til topps

  Barcelona er serieleiar i Spania etter 4-2 i toppkampen mot Sevilla i kveld. Philippe Coutinho, Lionel Messi, Luis Suarez og Ivan Rakitic scora for Barcelona, Pablo Srabaia og Luis Muriel for Sevilla.

  Barcelona er eitt poeng framfor Alaves etter 9 kampar.

  Barcelona
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Messi ut med armskade

  Lionel Messi landet forkjært og hadde store smerter i den ene armen. Han prøvde å spille videre med bandasjert arm, men klarte ikke å fortsette toppkampen mot Sevilla.

  Det er ikke klart hvor alvorlig det er. Om bare en uke skal Barcelona møte Real Madrid til sesongens første El Clasico.

  Messi løp inn i ryggen på en motspiller og gikk i bakken uten å få tatt seg skikkelig for.

  Lionel Messi
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal