NRK Meny
Normal

Travsportskandalen: – Svært høye verdier

Fire hester har avlagt en positiv dopingprøve under Oslo Grand Prix i juni etter svært høye verdier av stoffet kobolt.

Your Highness

POSITIVE PRØVER: Your Highness hadde svært høye kobolt-verdier.

Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, er en av dem som har avlagt positiv dopingprøve på kobolt. Også den norske hesten Lionel skal ha testet positivt.

– Store mengder kobolt fører til at kroppen øker mengden som gir en økt produksjon av EPO. Så dette har en bloddopingseffekt. Dette har vist seg å ha prestasjonsfremmende effekt. Vi har funnet veldig høye verdier av kobolt i hestene, sier Birgit Ranheim på en pressekonferanse på Bjerke travbane. Hun er leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker.

– Til tross for at det er skadelig for hestene, har ikke det hindret trener fra å bruke middelet på sine hester, fortsatte Ranheim.

Samtidig sa hun at det er lite sannsynlig at det er vitaminer som er årsaken til de svært høye kobolt-verdiene.

– Det er gjort et stort antall forsøk med mange ulike B-vitaminpreparater som er gitt til hester i store doser, og foreløpig er ingen av dem funnet å gi slike verdier etter relativt kort tid, sa hun på spørsmål fra NTB.

Travsport

Hesten Your Highness, årets vinner av travløpet Oslo Grand Prix, har avlagt positiv dopingprøve. Pressekonferanse med styreleder Det norske Travselskap Svein Morten Buer, Leder for DNTs avdeling for hestevelferd, sjefsveterinær Anne V. Wangen og leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, Birgit Ranheim

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fått startforbud

For Lionel er også B-prøven analysert, og den bekrefter funnene i A-prøven. For alle hestene viste analysene forekomst av kobolt langt over grenseverdien.

Det ble opplyst at Lionels blodprøve inneholdt 468 nanogram per milliliter, og grenseverdien er 25.

I tilleg til Your Higness og Lionel er også Timone Ek og UN Mec d'Heripre testet positvt på kobolt.

Alle hestene trenes av Franske Fabrice Souloy har dominert europeisk travsport i over ti år. Han han har uttalt at de høye kobolt-verdiene kan skyldes tilførsel av vitaminer.

I følge NTB er alle hestene er ilagt startforbud, og treneren er suspendert i de nordiske land mens dopingsaken utredes. Det vil også gjøres premiereguleringer på totalt 2,66 millioner kroner.

Your Highness, Un Mec d'Heripre og Lionel avga positiv A-prøve etter deltakelse i Oslo Grand Prix 12. juni, mens Timone Ek avla positiv A-prøve etter seier i et annet løp på Bjerke samme dag. Un Mec d'Heripre avga også positiv prøve 28. og 29. mai i forbindelse med Elitloppet i Sverige.

Lette etter kobolt

Etter at det ble funnet spor etter kobolt i A-prøven fra Lionel, ble flere prøver fra løpsdagen 12. juni sendt til analyse spesifikt for kobolt, deriblant alle deltakere i Oslo Grand Prix.

I Sverige ble det på grunnlag av den positive prøven i Norge besluttet å undersøke lagrede prøver fra samtlige plasserte hester i Elitloppet for kobolt.

For Un Mec d'Heripre ble det i blodprøver funnet konsentrasjon for kobolt langt over grenseverdien. Alle øvrige prøver for deltakere i Elitloppet var negative.

Kobolt er et grunnstoff som forekommer naturlig i kroppen, og som i små mengder også tilføres i kraftfôr til hest. Det er utviklet en internasjonal grenseverdi som ikke skal kunne overskrides ved normal fôring.

Siste nytt

 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP
 • Fransk seier på 10. etappe

  Julian Alaphilippe gikk til topps på den 10. etappen i Tour de France. Franskmannen angrep på den nest siste stigningen, og sikret årets første franske seier. 26-åringen tok også over klatretrøyen. Det er hans første etappesier i Tour de France noensinne.

  Alaphillipe
  Foto: Philippe Lopez / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal