Hopp til innhold

Dyrhaug valgt som ny skipresident – lover endringer i administrasjonen

Det ble knusende valgseier for Tove Moe Dyrhaug, som ble valgt som Norges første kvinnelige skipresident. Hun vant med 74 stemmer av 96 stemmer.

Eliteserien 2022: Rosenborg - Haugesund.

NY PRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug vant valget suverent.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Den ferske presidenten innrømmer at det er en jobb som må gjøres, og at det har vært splittelser i Ski-Norge.

– Det har det. Heldigvis var det ganske klar avstemning. Bussen må kjøre ilag, som jeg er opptatt av. Det er mye bra som skjer i Ski-Norge, og så er det en del vi må ta tak i, sier Dyrhaug til NRK.

Hun skal i tiden fremover sette seg ned og stake en kurs, men hun har allerede en pekepinn på ting som må gjøres.

– Vi skal jobbe med bredde og rekruttering. De tallene har bare gått ned. Samarbeidet med hopp er viktig, og det tror jeg vi får en god dialog på, sier den ferske presidenten.

– Er det aktuelt med endringer i den administrative ledelsen?

– Det vil alltid bli endringer med en ny leder. Så at det blir endringer: Ja.

Involverer det generalsekretær Ingvild Bretten Berg?

– Det kommenterer jeg ikke.

– Kan hun sitte som generalsekretær med deg som president?

– Jeg kommenterer ikke personalsaker.

– En kompetent og erfaren president

Dyrhaug er også kjent fra rollen som daglig leder i Rosenborg, noe hun har vært siden 2013. I tillegg har hun vært en del av skistyret i Norges Skiforbund i ti år. Det var tre kvinnelige kandidater som var aktuelle til å ta over jobben til Erik Røste og bli skipresident.

Det var Dyrhaug, Katharina Rise og Kristin Vestgren Sæterøy som var kandidatene til å bli den nye presidenten.

– Ski-Norge får en kompetent og erfaren president. Hun besitter mye kunnskap om skisporten, og hun har relevant ledererfaring gjennom Rosenborg, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Torgeir Bjørn

EKSPERT: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå mener han at nøkkelen for den nyvalgte presidenten vil være å få de ulike grenene til å trekke i samme retning.

– Dessuten vil det være på sin plass å tydeliggjøre ansvarsforholdet mellom president og generalsekretær. Man bør også klargjøre ansvarsforholdet mellom ansatte på den ene siden og politikerne på den andre siden, mener NRK-eksperten.

– Monumental jobb

Kommentator i NRK Jan Petter Saltvedt tror Ski-Norge har valgt rett kandidat.

– Bussen må kjør’ i samme retning, som Dyrhaug selv sa det på talerstolen. Nå har Ski-Norge fått den bussjåføren de kunne fått og trengte å få, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

OPTIMISTISK: Jan Petter Saltvedt har tro på Tove Moe Dyrhaug som ny skipresident.

Foto: Alem Zebiz

Han påpeker at stemmetallene taler for seg.

– Ski-Norge er lei av splittelse og fraksjonering. Ironisk nok var hun som ledet arbeidet med å avdekke dette gjennom evalueringsrapporten i vinter, Katharina Rise, den som bidro til mest ekstra støy denne gang. Som i utgangspunktet fremsto som litt unødvendig, men for organisasjonsdemokratiets del var dette bra, mener kommentatoren.

Han sier at jobben som står foran Dyrhaug er stor.

– Det er en monumental jobb Dyrhaug går løs på, når det gjelder å skape enhetlig tanke, samhold mellom grener og kretser og ikke minst bremse frafallet, men Dyrhaug fremstår som en mild og modererende kraft med meget relevant bakgrunn og personlige egenskaper som kan underbygge prosessen, ikke forstyrre den. Der har NSF hatt – og har for den del også – utfordringer, sier Saltvedt.

Det har vært støy rundt forbundet det siste året, spesielt etter konflikten med tidligere sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen. Blant dem som har vært sentral i saken, har vært generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Saltvedt mener man må vurdere om hun er rett person for stillingen i fremtiden.

– Er Ingvild Bretten Berg en generalsekretær hun kan samarbeide så godt med at det vil bidra til å skape samhold og ro i ski-Norge ? Svaret gir seg ikke selv, mener kommentatoren.

Valgkomiteen: Samlet sett beste kandidat

Dyrhaug er også kjent fra rollen som daglig leder i Rosenborg, noe hun har vært siden 2013. I tillegg har hun vært en del av skistyret i Norges Skiforbund i ti år.

Hun var valgkomiteen i Skiforbundets innstilling, og hun ble regnet som favoritt til å bli den nye presidenten.

– Hun er den som samlet sett er den beste kandidaten. Hun har vist hun er en samlende leder, folkelig og har glimt i øyet, men får ting gjort, sa valgkomiteens leder Sverre Seeberg før valget.

I tillegg foreslo valgkomiteen Aage Schaanning som visepresident. De mener han ville passet bra sammen med Dyrhaug, og at det dessuten var en fordel at han kom helt utenfra. Han er tidligere aktiv langrennsløper.

Norges Skiforbund

SEIERSKLEMMEN: Tove Moe Dyrhaug gratuleres av sittende president Erik Røste.

Foto: NTB

Det ble også foreslått tre nye styremedlemmer.

– Vi må erkjenne at det er ting vi må bli bedre på. Da må vi ha endring og fornyelse. NSF er en krevende organisasjon, så det må samkjøres. Når alle vil ha endring, må vi stå sammen og gjøre det, sa Dyrhaug på scenen før valget.

Jurist og tidligere Holmenkollen-leder tapte

Rise er kandidaten som er fremmet av Østfold skikrets. Hun har bakgrunn som jurist og statsadvokat, og skikretsen trakk frem nettopp dette.

Men hun er også en kjent skikkelse i Ski-Norge. Hun har både ledet det såkalte astmautvalget – i regi av langrennskomiteen – og utvalget som så på håndteringen av Clas Brede Bråthen-konflikten.

Rise påpekte at juristen i henne er opptatt av lover og regler, noe som hun vil bruke til sin fordel.

– Vi har en stor jobb foran oss. Jeg er sterkt motivert til å lede dette arbeidet. Verden trenger mange glade skiløpere i årene og generasjonene som kommer. Sammen skal vi lykkes, sa hun på scenen.

Katharina Rise, Tove Moe Dyrhaig

KANDIDATENE: Fra venstre: Kristin Vestgren Sæterøy, Tove Moe Dyrhaug og Katharina Rise.

Foto: NTB

Sæterøy, som var den tredje kandidaten, ble fremmet av Buskerud skikrets.

Hun er tidligere daglig leder i Holmenkollen Skifestival. Hun ble også foreslått av samme skikrets overfor valgkomiteen, men de landet til slutt på Dyrhaug.

Buskerud skikrets mente på sin side at valget av Dyrhaug ikke gir tilstrekkelig endring i styringen av Skiforbundet.

Sæterøy selv mente det var en fordel at hun hadde sett skisporten og forbundet fra utsiden.

– Jeg skal gi 100 prosent for å løse og være en skipresident. Vi trenger noen som har sett sporten fra utsiden. La oss tenke en kurs, og la oss gjøre det sammen, sa hun.

Sportsnyheter

Erling Braut Haaland, Manchester City

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • Frykter EM-hetebølge påvirker utøvernes helse

  Det ventes høye temperaturer i friidretts-EM i München, og det har fått flere løpere til å be arrangøren om å flytte fram starttidspunktet for maratondistansen.

  EM arrangeres i perioden 15.-21. august, og maratonøvelsen løpes allerede første dag både for kvinner og menn. Over 50 utøvere har signert et åpent brev med krav om å få starte tidligere på dagen, ifølge utøverorganisasjonen Athleten Deutschland.

  Det er meldt temperaturer opp mot 30 grader i München mandag 15. august. Etter planen skal kvinnenes maratonløp starte 10.30, mens herrene går i gang en time senere.

  Ifølge DPA ligger det an til at EM-arrangøren framskynder starten dersom værmeldingen tilsier en helserisiko for utøverne.

  – Det er arrangørens oppgave å ivareta utøvernes helse, sier maratonløper og styremedlem i Athleten Deutschland, Fabienne Königstein.

  Norge har fire deltakere i maraton i EM: Runa Skrove Falch (Vidar), Maria Sagnes Wågan (Tjalve), Pernilla Eugenie Epland (Stord) og Weldu Negash Gebretsadik (BUL). (NTB)

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Vebjørn Hoff på utlån til Odd

  Rosenborg og Odd er enige om en låneavtale for Vebjørn Hoff ut sesongen. Det bekrefter klubbene på sine hjemmesider.

  Hoff spilte for Odd fra 2018 til 2020 før han meldte overgang til trønderne.

  Midtbanespilleren står med 10 kamper for Rosenborg i Eliteserien denne sesongen.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Rosenborg (0-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Midtsjø med målgivende pasning i Galatasaray-debuten

  Fredrik Midtsjø ble byttet inn og bidro med målgivende pasning på det avgjørende målet i Galatasarays 1-0-seier over Antalyaspor søndag.

  Målet kom i siste ordinære minutt da nordmannen drev med ballen før han slapp den til Bafetimbi Gomis ute på kanten.

  Spissen la deretter ballen i lengste hjørne med en kontakt avslutning. Det var hans første berøring på ballen etter at han ble byttet inn noen sekunder tidligere.

  Midtsjø ble byttet inn etter en time i hans debut som Galatasaray-spiller. Midtsjø ble nylig hentet til Tyrkia fra et lengre opphold i nederlandske AZ Alkmaar i Nederland. (NTB)

  Landslagstrening på Ullevaal
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste