Tour-triumf kan gi flere OL-plasser

Hvis Norge kommer høyt nok på verdensrankingen i sykling, kan det gi flere OL-plasser. Den norske suksessen i Tour de France kan påvirke dette.

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen

Thor Hushovds og Edvald Boasson Hagens Tour-suksess kan gi Norge et helt lag i OL neste år

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

- Hvis vi får fire ryttere med til OL, er vi så å si like sterke og representative som et lag, sier sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, til NRK.

For hvis Norge blir ranket som nummer 15 eller bedre på verdensrankingen, blir fire ryttere med til OL i London neste sommer.

To etappeseirer til Edvald Boasson Hagen og to til Thor Hushovd, i tillegg til sistnevntes sju dager i den gule ledertrøya legger et godt grunnlag for norsk sykkelsport i framtida.

Thor og Edvald imponerer alle

De to norske syklistene har imponert en hel sykkelverden med sine triumfer, spesielt de to siste dagene.

Hushovd har innsett at han ikke kan hamle opp med Mark Cavendish i det som tradisjonelt har vært Hushovds spesialitet: Massespurt. Han har i stedet vunnet to fjell-etapper, ikke minst etter meget god taktisk kjøring.

Den ene av dem gav norsk dobbelseier , ettersom Edvald Boasson Hagen var den som ble slått i spurten.

Ni år yngre Boasson Hagen har kanskje imponert enda mer. Ikke minst på gårsdagens etappe , da han lå i brudd så å si hele etappen, og stakk fra resten av utbryterne på akkurat riktig tidspunkt og vant suverent.

I tillegg til alt dette, var Hushovd på det vinnende Garmin-Cervelo-laget som vant lagtempoen på 2. etappe.

Det gav nordmannen ledertrøya, en trøye han fikk aksle i hele sju dager .

- Sjansene til OL-medalje øker betraktelig

Mandag kommer rankinglista som forteller om Norge er på topp 15. På den eksisterende lista fra 20. juni, altså før Tour de France startet, er Norge nummer 22.

- Det sier seg jo selv at et lag med fire ryttere er mye sterkere enn et lag bestående av to, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Da øker Norges medaljesjanser betraktelig, mener Pedersen.

- Da får Edvald og Thor en helt annen utgangsposisjon til å være med på å kjemppe om seieren, og det gir et helt annet utgangspunkt for medalje i London i 2012, sier Pedersen.

Kan ikke hvile ennå

Men en 15. plass på mandagens liste er ikke godt nok. De norske syklistene må fortsette å prestere også utover høsten hvis Norge skal være på topp 15 også ved sesongslutt. For det er det som teller.

- Før Tour de France var vi ikke engang blant de 20 beste. Så vi kan bare håpe på at Thor og Edvald og de andre norske protour-rytterne klarer å levere resultater utover høsten. For vi er fortsatt på vippepunktet, sier Kjærgaard.

Følg dagens knallharde fjelletappe i Touren på våre nettsider fra kl 12.30.

Siste nytt

 • Djokovic tapte bronsekampen

  Pablo Carreño-Busta frustrerte Novak Djokovic i bronseduellen i OL-tennisen og vant til slutt med settsifrene 6-4, 6-7 (6-8), 6-3.

  Verdensener Djokovic startet tapte det første settet etter at Carreño-Busta brøt serven hans. Serberen slo imidlertid tilbake i sett nummer to, der det måtte tiebreak til.

  I det tredje og avgjørende settet brøt Carreño-Busta serven til Djokovic tidlig, og kunne dermed serve seg inn til bronsemedalje.

  Novak Djokovic
  Foto: AFP
 • Kristoffer Klaesson klar for Leeds

  Vålerenga-keeper Kristoffer Klaesson har signert for Leeds.

  Det bekrefter den engelske toppklubben i en pressemelding lørdag.

  – Jeg er veldig glad for å ha fått denne sjansen. Det blir spennende og en ny opplevelse for meg. Jeg gleder meg veldig til å ikle meg Leeds-drakta, sier Klaesson til NTB.

  NTB får opplyst at det er snakk om en fireårsavtale med Premier League-klubben. Klaesson skal koste den engelske klubben mellom 23 og 26 millioner kroner. Keeperen besto den medisinske testen fredag og ble offentliggjort av Premier League-klubben lørdag morgen.

  Klaesson blir etter alle solemerker reserve bak Illan Meslier i Leeds-buret. 21-åringen tok over som førstekeeper for Leeds foran forrige Premier League-sesong.

  – Det blir en ny opplevelse for meg å starte på benken, og så skal jeg kjempe hardt for å få spilletid. Det blir å lære mye nytt i klubben i starten, for de spiller jo på en helt annen måte, sier han.

  Kristoffer Klaesson
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Medaljehåpet ute for Næss/Rønningen

  Helene Næss/Marie Rønningen i 49er FX ble nummer tre i den første av lørdagens OL-seilaser, men endte tredje sist i den neste og så medaljehåpet svinne.

  De må de prestere i den siste innledende seilasen bare for å ta seg videre til medaljeseilasen. De er på 10.-plass, og ti båter får være med i den avsluttende seilasen.

  EqTrYtGLwwA
  Foto: Bernat Armangue / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal