Gråtkvalt Jacobsen: – Jeg forstår det ikke

SEISER ALM/OSLO: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok til tårene etter å ha blitt vraket fra åpningsdistansen i OL.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vært i sitt livs form til nå denne vinteren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tirsdag kom uttaket til åpningsdistansen i Sotsji 8. februar, 15 km fellesstart med skibytte. På det norske laget går Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng.

Det betyr at landslagstrener Egil Kristiansen ikke fant plass til Astrid Uhrenholdt Jacobsen, jenta som ble nummer to i Tour de Ski og ligger på andreplass i verdenscupen sammenlagt.

Jacobsen tok også sølv på 15 km fellesstart med skibytte i NM, kun slått av Kristin Størmer Steira. Det til tross for at hun fortsatt var sliten etter utladningen i Tour de Ski. Hun sikret også Heming gull i NM-stafetten, og tok dermed NM-gull for niende år på rad.

– Forstår det ikke

Da NRK møter henne etter uttaket, har Oslo-jenta store problemer med å holde tårene tilbake.

–Jeg fikk faktisk beskjed på bursdagen min i forrige uke. Det er vel tidenes dårligste bursdagsgave, vil jeg si, sier Jacobsen, som sliter med å forstå avgjørelsen.

– Jeg forstår det ikke, det gjør jeg ikke. Jeg føler jeg har levert etter aller uttakskriterier og har mange sterke internasjonale resultater, så jeg ble veldig overrasket, det gjorde jeg, sier hun.

Og fortsetter:

– Jeg føler jeg har prestert så bra at det ikke skulle være noen tvil om at jeg skulle fått gå. Internasjonale resultater skal telle aller mest. Vi har ikke hatt denne øvelsen i verdenscup, men når jeg går et NM og er så sliten jeg er fordi jeg har prestert i Tour de Ski, så skulle ikke det være noe som skulle straffe meg. Og jeg er uansett innafor i NM også, så jeg er overrasket.

– Skal ikke ødelegge

– Har du sagt ifra?

– Jeg føler ikke at jeg skulle trenge å si fra om det. Uttaket er gjort og det er en beslutning som er fattet som jeg ikke kan gjøre noe med. Så kan jeg være så uenig jeg vil, men det kommer kanskje ikke noe godt av å lage en konflikt av det her og nå.

Nå vil hun støtte de fire som skal gå:

– Det aller viktigste er at de fire som skal gå får forberede seg så godt som mulig, og de kommer til å gjøre det kjempebra. Og jeg skal i hvert fall ikke ødelegge for dem, og så kan man diskutere opp og ned hvorfor og hvordan den avgjørelsen ble tatt. Jeg vet fortsatt ikke begrunnelsen for hvorfor jeg ikke får gå. Kanskje jeg fatter mot og spør om det etter hvert ...

Garanteres plass på 10 km

Landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at det var en vanskelig avgjørelse.

– Hvorfor vraket du Astrid?

– «Vrake» er et veldig sterkt ord jeg ikke jeg vil bruke, men det var et veldig vanskelig uttak. Kanskje det vanskeligste i OL, sier Kristiansen til NRK.no.

Han begrunner valget med at fellesstarten med skibytte er en spesiell øvelse – som man ikke har gått i verdenscupen denne sesongen.

– Astrid har gått ekstremt mange bra skirenn i år, men så må vi ha i bakhodet at dette er snakk om en øvelse vi har svært sjelden. I år er det faktisk kun i NM og OL vi går den, og det er en litt spesiell øvelse som noen behersker veldig godt, og vi har kanskje fire løpere som behersker den bedre enn Astrid, sier Kristiansen, som garanterer Jacobsen en plass på OL-laget på 10 km klassisk.

Overrasker NRKs ekspert

– Astrid ville vært en medaljekandidat, så hun har lov til å være skuffet. Det er prisen å betale for å være på et så godt lag, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Bjørn legger ikke skjul på at han hadde trodd Jacobsen skulle være inne på laget.

– Marit og Therese er i en klasse for seg og helt selvskrevne. Mellom de tre andre er det ganske jevnt. Men ut fra det de har prestert i år, vil jeg si Astrid i utgangspunktet er nummer tre på laget, sier NRKs ekspertkommentator.

Steira mot Weng

I så fall ville den siste plassen stått mellom Kristin Størmer Steira og Heidi Weng. Og der ville Bjørn valgt Steira.

– Kristin har tradisjon for å komme i form til mesterskap, og hun behersker skibytteøvelsen bedre enn de fleste. Samtidig er det høyde og knalltøffe løyper, og det favoriserer en løper med så stor utholdenhetskapasitet som Kristin. I tillegg vant hun distansen i NM – og i prøve-OL i fjor, poengterer Torgeir Bjørn.

Samtidig understreker Bjørn at det også finnes gode argumenter for Heidi Weng.

– Hun tok tross alt bronse på denne øvelsen i VM i Val di Fiemme for mindre enn et år siden, påpeker han.

I VM i fjor tok de fire norske deltakerne de fire første plassene på distansen. Marit Bjørgen vant foran Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira, med Justyna Kowalzcyk som «beste utlending» på femteplass.

Nå får de samme fire altså sjansen igjen.

– Det kan bli fire norske først i OL også, men jeg tror ikke vi skal forvente det, sier Bjørn.

Kalla og Kowalczyk

Han sliter imidlertid med å finne mange store utfordrere.

– Justyna Kowalczyk kan ikke avskrives, men hun har ikke vært god i skøyting i vinter. Charlotte Kalla har slitt i skibytteøvelsen tidligere, men har vært i bedre form i vinter. Og så er det et par finske jenter som kan melde seg på, antyder han.

NRKs langrennsekspert er likevel sterk i troen på norsk åpningsgull i langrenn.

– Marit og Therese må finne seg i å være de største favorittene. Når vi har en klar medaljekandidat som ikke engang får gå, sier det litt om hvor sterkt laget er, sier Torgeir Bjørn.

PS! Marit Bjørgen har tatt gull på 15 km fellesstart med skibytte i de tre siste mesterskapene, OL 2010, VM 2011 og VM 2013.

Siste nytt

 • Svensk dobbeltseier i diskos

  Sverige tok sine to første medaljer under lekene i Tokyo i herrenes diskoskonkurranse. Storfavoritt Daniel Ståhl sikret gullet med et kast på 68.90, mens treningskamerat Simon Pettersson sikret seg sølvet.

  – Jeg elsker landet mitt, jeg er en svensk viking!, skrek Daniel Ståhl da gullet var klart.

  Østerriske Lukas Weisshaidinger tok bronsen. Ola Stunes Isene ble nummer tolv og sist i finalen.

  Svensk dobbel i diskos
  Foto: Ben Stansall / AFP
 • Isene endte sist i diskosfinalen

  Ola Stunes Isene måtte nøye seg med sisteplass i mennenes diskosfinale i OL lørdag. Han fikk opp 61,18 i sitt beste kast.

  Han var sjanseløs i kampen om å komme blant de åtte som fikk kaste videre etter de tre første omgangene. Etter 60,95 i første omgang ble det 61,18 i den neste og et dødt kast i tredje omgang. Dermed kom han seg aldri bort fra 12.-plassen.

  Isene tok seg til finalen takket være 63,26 og 10.-plass i kvalifiseringen. Han kom inn til OL med årsbeste på 65,27.

  Hans personlige rekord lyder på 67,78.

  Isene ble nummer 10 i VM i Doha for to år siden. I 2018 ble 26-åringen fra Lier nummer 11 i EM i Berlin.

  (©NTB)

  PcBDg097Pv8
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dina Asher-Smith løper ikke 200

  Dina Asher-Smith blir ikke å finne på startstreken under 200-meteren i OL, melder BBC lørdag.

  Årsaken skal være at hun sliter med en skade, noe som også skal ha hemmet henne i 100-meteren. Der klarte hun ikke å nå finalen, og nå er det klart at hun trekker seg fra videre konkurranse i Tokyo.

  Asher-Smith fosset fra konkurrentene og vant 200-meteren i friidretts-VM i Doha 2019 på 21,88.

  Nå blir hun ikke å se i OL-finalen på samme distanse.

  nKBmqM4wv5g
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal