NRK Meny
Normal

- Dette er en skandale

- Krasj i utforkjøringer må vi akseptere, de er en del av sykkelsporten. Men ikke bil-kollisjoner, sier Tourens nye sammenlagtleder Thomas Voeckler.

Johnny Hoogerland

Her måtte Johnny Hoogerland sy 33 sting etter at han ble presset av veien og inn i et piggtråd-gjerde søndag

Foto: STRINGER/FRANCE / Reuters

Christian Prudhomme

Tour de France-direktør Christian Prudhomme mener to kollisjoner mellom bil og rytter i løpet av den første Tour de France-uken er to for mye.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Sjokket etter søndagens dramatiske og uhell-spekkede etappe er i ferd med å gli over i sinne for syklistene. Og det er det franskle tv-selskapets bil som kjørte ned to av syklistene i utbrytergruppa, som får gjennomgå.

Særlig gikk det ut over nederlenderen Johnny Hoogerland, som fløy rett inn i et piggtrådgjerde i 60 kilometer i timen etter at en mediebil kjørte inn i tetgruppa på fem mann 35 km før mål.

Måtte sy 33 sting

- Jeg så ham lå der, totalt innhyllet i piggtråd. Buksene var oppspjæret og helt av, han lå der så godt som naken. Han hadde dype kutt i beina og baken, alt var helt ufattelig, sier en sjokkert lagleder for Hoogerlands Vacansoleil-lag, Michale Cornelisse.

Sorger og gleder i Touren

Da det meste gikk galt: Alexandre Vinokourov (t.v.) blir båret vakk med brukket lårbein etter sin utforkjøring, og t.h. Johnny Hoogerland i piggtråden etter påkjøreselen

Foto: JOEL SAGET/PASCAL PAVANI/LIONEL / Afp

Hoogerland måtte sy 33 sting på sykehuset etterpå - 11 i baken, 11 i låret og 11 i lysken.

- Jeg føler meg bedre nå når sjokket er over. Heldigvis ble ingen sene ødelagt - da hadde alt vært over, sa Hoogerland etter behandlingen på sykehuset.

I løpet av hviledagen i dag blir det klart om nederlenderen kan fortsette Touren. Selv tror han hviledagen er nok til at han er på sykkelen igjen på Tourens tiende etappe tirsdag.

I løpet av mandagen blir det også klart om laget hans vil forfølge saken videre.

- Bestemmer oss mandag

Johnny Hoogerland

Med disse beina tråkket Johnny Hoogerland de siste 35 kilometrene inn til mål før han reiste på sykehuset for å sy

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Det samme sier Team Sky, laget til Juan-Antonio Flecha, som også ble kjørt ned.

- Nå er alle i sjokk. Vi ser det hele an utover mandagen, da vil vi bestemme oss, sa lagets manager, Dave Brailsford, søndag kveld.

Hoogerland lå i tetgruppa da bilen prøvde å kjøre forbi. Da føreren plutselig svingte inn i veien, kolliderte han med Flecha, som i sin tur krasjet med Hoogerland.

Nederlenderen klarte på utrolig vis å komme seg på sykkelen igjen og fortsatte til mål. Men han tapte selvfølgelig mye tid, og var 17 minutter etter etappevinneren over målstreken.

Bildene av de blodige og sterkt bandasjerte beina som tråkket ivei på etappens siste tre og en halv mil, blir garantert husket fra årets Tour.

Men etter å ha fått den rødprikkete trøya for å lede klatrekonkurransen, måtte han rett på sykehuset i Saint-Flour for å sy.

Voeckler: - Det kunne vært meg

Thomas Voeckler

- Det kunne vært meg, sa Thomas Voeckler, som tok ledertrøya i Touren

Foto: Laurent Rebours / Ap

Franske Thomas Voeckler ble nummer to på søndagens høydramatiske etappe, og tok dermed over den gule ledertrøya i rittet.

Han var med i den lille utbrytergruppen der to av rytterne ble rammet av TV-bilen, og så med egne øyne at konkurrentene ble liggende på bakken.

- Det kunne ha vært meg. Vi har nok av risikofaktorer i sykkelsporten som det er, uten at bilister skal gjøre det enda verre, sa Voeckler.

Sjåføren ble umiddelbart utestengt fra resten av Touren. Det blir også vurdert om han skal straffeforfølges ytterligere.

- Det er en skandale

Tour-direktør Christian Prudhomme forteller hva som skjedde:

- Voeckler bad om en ny vannflaske, og jeg ga Europcar-bilen lov til å kjøre fram, samtidig som jeg ba alle andre biler om å slippe den fram. I stedet prøvde den andre bilen (den som var årsak til uhellet) å kjøre forbi alle syklistene, og gjorde dette mye for fort, sa Prudhomme, og la til:

- Dette er en skandale, og vi ber både lagene og rytterne om unnskyldning. Vi har hatt to kollisjoner nå mellom mediekjøretøy og ryttere, og det er selvfølgelig to for mange.

Den første skjedde på femte etappe, der en motorsykkel kjørte ned danske Niki Sørensen

Dramatisk slutt for "Vino"

Sju ryttere måtte bryte Tour de France etter søndagens uhell-spekkede etappe. Blant dem er kaskhstaneren Alexandre Vinokourov , som brakk lårbeinet i det som etter alt å dømme var hans siste Tour de France.

Han og store deler av Astana-laget måtte ta en vid sving da de prøvde å styre unna et fall i en utforkjøring. De havnet i skogen, og Vinokourov hadde ingen sjanse til å fortsette.

- Jeg trodde ikke Tour de France skulle slutte så dramatisk for meg, sier den 37 år gamle kasakstaneren, som etter sesongen skal overta som manager for Astana.

Han hadde som mål å låne den gule ledertrøya i løpet av årets Tour. På lørdag var han på nippet til å klare det. Han lå 32 sekunder bak ledende Thor Hushovd, og stakk fra hovedfeltet for å ta opp jakten på tetgruppa. Det gikk ikke, og han ble kjørt inn to kilometer før mål.

Det skulle vise seg å bli "Vino"s siste sjanse.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert