Hopp til innhold

Tour-lederen om raseriet: – Jeg er ikke stolt

MERÅKER (NRK): Pål Golberg framstår utad som rolig og avbalansert, men Ski Tour-lederen innrømmer at han også har en annen side. En gang kløvde han en mobiltelefon i to i rent raseri.

Skuffa Golberg

IKKE BLID: Ikke lenge etter at dette bildet ble tatt i Kuusamo, fikk en mobiltelefon føle Pål Golbergs vrede.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han er kanskje ikke blant dem det snakkes mest om. De færreste nevnte ham som en av de største favorittene til å vinne Ski Tour 2020 sammenlagt.

Men i en alder av 29 år er Pål Golberg i ferd med å levere sin beste sesong som skiløper. Etter tre etapper leder han det skandinaviske etappeløpet 23 sekunder foran Aleksandr Bolsjunov og 42 sekunder foran Sjur Røthe.

Så hvem er han?

– Jeg er nok ansett for å være en traust type i media, men jeg har nok et bredere spekter enn som så på privaten. De som kjenner meg, vet godt om det, sier Golberg med et smil.

Én av disse sidene er at han er en ivrig hobbygitarist.

– Jeg har ikke plaget noen av guttene med det på samlinger og renn, men det er noe jeg trives med, bekrefter han.

Dya0fn45QUo

STERKERE ENN NOEN GANG: Pål Golberg klar for skutertransport under tirsdagens motbakkesprint i Åre. Der gikk han så bra at han styrket sammenlagtledelsen i Ski Tour 2020.

Foto: Terje Pedersen

Lampe og mobiltelefon

En annen side handler om temperamentet. Ryktene skal ha det til at han er den største hissigproppen i det norske laget. Det gjør han ingenting for å avkrefte.

– Jeg er i hvert fall den som viser det. Jeg tror det er mange som har ganske kraftig temperament, men de er kanskje flinkere til å holde det inni seg. Jeg tar den.

– Men vi ser det ikke så ofte på deg heller, da?

– Nei, ikke utad. Men når vi er på et hotellrom, bak fasaden, kan det gå ei kule varmt. Det har vel gått en mobiltelefon og ei lampe for noen år siden etter noen dårlige skirenn, men det begynner å bli ei stund siden, påpeker han.

Episoden med mobiltelefonen forklarer han slik:

– Det var et år i Kuusamo da jeg vant prologen, ledet kvartfinalen – og gikk på ræva. Da var jeg ganske langt nede ikke bare i det skirennet, men sesongoppkjøringen var generelt ganske bedriten, så da ble en telefon delt i to.

– Hvordan skjedde det?

– Ved håndkraft.

– Du skal være ganske sterk, da?

– Ja, men jeg er ganske sterk. Jeg er ikke stolt av det, men det bare skjedde, sier Golberg.

Roligere som pappa

Episoden med lampa velger han å ikke utdype.

Samtidig understreker han at han er blitt bedre til å kontrollere sinnet. Det mener han har en direkte sammenheng med noe som skjedde for et år siden.

– Jeg har blitt pappa. Det har jo gjort sitt. Jeg har blitt en mer rolig og avbalansert type, det tror jeg flere kan skrive under på. Men jeg prøver å ikke legge alt det helt fra meg, så av og til glimter jeg til, sier han.

Trener Arild Monsen bekrefter det eleven sier.

– Han er blitt roligere og sikrere. Han har vel trivdes før også, men det ser ut som han trives enda mer nå, sier Monsen.

Han mener samtidig at Golberg har jobbet bevisst med å få kontroll på humørsvingningene.

– Vi har løftet det opp og han har vært ærlig på det. Vi har jobbet mye med det i laget, sier Monsen.

A7AU0wVd5Pk

SATTE BOLSJUNOV PÅ PLASS: Pål Golberg gjorde noe får har klart da han slo Alexandr Bolsjunov og vant søndagens jaktstart i Östersund.

Foto: TT NEWS AGENCY

Mentalt restituert

Livet som pappa har ikke bare gitt Golberg et mer stabilt humør.

– Jeg har nok blitt nøyere i alle ledd. Jeg velger å tro at jeg har vært en seriøs idrettsutøver før også, men det siste året, etter at jeg ble pappa, har jeg stort sett lagt meg før kl. 22. Når du kommer hjem fra trening er tankene brått over på noe annet, og du er mentalt veldig restituert til enhver tid. Jeg tror det har hatt ganske stor innvirkning, sier Pål Golberg.

Torsdag er det 35 km fellesstart i fristil på programmet. Det er uten tvil etappen som passer Golberg dårligst i Ski Tour 2020.

Kommer han seg gjennom den på et høvelig vis, venter to perfekte distanser i Granåsen. På klassisk sprint og 30 km jaktstart i klassisk er han normalt en av verdens beste.

Siste nytt

 • Noreg avslutta VM med tap for USA

  USA blei for sterke for Noreg i den siste kampen i ishockey-VM. Amerikanarane vann 4–2 i eit oppgjer der Noreg hang bra med i alle tre periodar.

  Noreg hadde berga plassen i A-VM allereie i forkant av tysdagens oppgjer i Tammerfors. Dermed hadde ikkje mannskapet til Petter Thoresen all verda å spele for.

  USA var på si side kvartfinaleklare før kampstart etter Sveriges siger mot Latvia tidlegare tysdag.

  USA vann første periode med 2–0. Andreas Martinsen reduserte tidleg i midtperioden, før USA gjekk opp til 3–1.

  Daniel Rokseth reduserte på nytt berre minuttet etter siste pause, men USA scora sitt fjerde i tomt mål 30 sekund før full tid.

  Nortsk hockey-scoring
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Tsjekkisk siger trass kjedesvikt

  Tsjekkiske Jan Hirt tok ein sterk seier på den 16. etappen av Giro d'Italia. På det siste fjellet blei rittleiar Richard Caparaz sett under kraftig press.

  Etappen på 202 kilometer frå Salò til Aprica blei innhaldsrik og svært underhaldande. På den siste stigninga blei det kjempa på to frontar, både om etappesigeren og sammenlagtleiinga.

  Til slutt var tsjekkiske Hirt den sterkaste. Han hadde den nederlandske ungguten Thymen Arensman nærmast seg på målstreken. Hirt har vore i brot fleire gonger i årets ritt, utan å bli løna med seier.

  – Det blei vanskelege stunder undervegs. I den siste bakken bytte ikkje sykkelen min gir som han skulle. Kjedet hoppa, men eg ville så gjerne vinne, sa Hirt etter sigeren.

  Carapaz held den rosa leiartrøya. Men forspranget til Hindley er no på berre sju sekund etter at australiaren tok fire bonussekund i målgangen. Carapaz fekk to.

  Jan Hirt
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters
 • Gullballen skal delast ut 17. oktober

  Fotballens høgaste utmerking, «Gullballen» blir delt ut i Paris 17. oktober, melder magasinet France Football.

  Frå no av skal prisen delast ut på bakgrunn av prestasjonar i den internasjonale sesongen frå august til juli, ikkje i kalendaråret som før.

  Lista over dei nominerte blir gjort kjend 12. august.

  I fjor vann Lionel Messi og Alexia Putellas, begge frå Barcelona. Ada Hegerberg blei den første kvinnelege vinnaren i 2018.

  Hegerberg, gullballen
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste