Hopp til innhold

Tour-lederen om raseriet: – Jeg er ikke stolt

MERÅKER (NRK): Pål Golberg framstår utad som rolig og avbalansert, men Ski Tour-lederen innrømmer at han også har en annen side. En gang kløvde han en mobiltelefon i to i rent raseri.

Skuffa Golberg

IKKE BLID: Ikke lenge etter at dette bildet ble tatt i Kuusamo, fikk en mobiltelefon føle Pål Golbergs vrede.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han er kanskje ikke blant dem det snakkes mest om. De færreste nevnte ham som en av de største favorittene til å vinne Ski Tour 2020 sammenlagt.

Men i en alder av 29 år er Pål Golberg i ferd med å levere sin beste sesong som skiløper. Etter tre etapper leder han det skandinaviske etappeløpet 23 sekunder foran Aleksandr Bolsjunov og 42 sekunder foran Sjur Røthe.

Så hvem er han?

– Jeg er nok ansett for å være en traust type i media, men jeg har nok et bredere spekter enn som så på privaten. De som kjenner meg, vet godt om det, sier Golberg med et smil.

Én av disse sidene er at han er en ivrig hobbygitarist.

– Jeg har ikke plaget noen av guttene med det på samlinger og renn, men det er noe jeg trives med, bekrefter han.

Dya0fn45QUo

STERKERE ENN NOEN GANG: Pål Golberg klar for skutertransport under tirsdagens motbakkesprint i Åre. Der gikk han så bra at han styrket sammenlagtledelsen i Ski Tour 2020.

Foto: Terje Pedersen

Lampe og mobiltelefon

En annen side handler om temperamentet. Ryktene skal ha det til at han er den største hissigproppen i det norske laget. Det gjør han ingenting for å avkrefte.

– Jeg er i hvert fall den som viser det. Jeg tror det er mange som har ganske kraftig temperament, men de er kanskje flinkere til å holde det inni seg. Jeg tar den.

– Men vi ser det ikke så ofte på deg heller, da?

– Nei, ikke utad. Men når vi er på et hotellrom, bak fasaden, kan det gå ei kule varmt. Det har vel gått en mobiltelefon og ei lampe for noen år siden etter noen dårlige skirenn, men det begynner å bli ei stund siden, påpeker han.

Episoden med mobiltelefonen forklarer han slik:

– Det var et år i Kuusamo da jeg vant prologen, ledet kvartfinalen – og gikk på ræva. Da var jeg ganske langt nede ikke bare i det skirennet, men sesongoppkjøringen var generelt ganske bedriten, så da ble en telefon delt i to.

– Hvordan skjedde det?

– Ved håndkraft.

– Du skal være ganske sterk, da?

– Ja, men jeg er ganske sterk. Jeg er ikke stolt av det, men det bare skjedde, sier Golberg.

Roligere som pappa

Episoden med lampa velger han å ikke utdype.

Samtidig understreker han at han er blitt bedre til å kontrollere sinnet. Det mener han har en direkte sammenheng med noe som skjedde for et år siden.

– Jeg har blitt pappa. Det har jo gjort sitt. Jeg har blitt en mer rolig og avbalansert type, det tror jeg flere kan skrive under på. Men jeg prøver å ikke legge alt det helt fra meg, så av og til glimter jeg til, sier han.

Trener Arild Monsen bekrefter det eleven sier.

– Han er blitt roligere og sikrere. Han har vel trivdes før også, men det ser ut som han trives enda mer nå, sier Monsen.

Han mener samtidig at Golberg har jobbet bevisst med å få kontroll på humørsvingningene.

– Vi har løftet det opp og han har vært ærlig på det. Vi har jobbet mye med det i laget, sier Monsen.

A7AU0wVd5Pk

SATTE BOLSJUNOV PÅ PLASS: Pål Golberg gjorde noe får har klart da han slo Alexandr Bolsjunov og vant søndagens jaktstart i Östersund.

Foto: TT NEWS AGENCY

Mentalt restituert

Livet som pappa har ikke bare gitt Golberg et mer stabilt humør.

– Jeg har nok blitt nøyere i alle ledd. Jeg velger å tro at jeg har vært en seriøs idrettsutøver før også, men det siste året, etter at jeg ble pappa, har jeg stort sett lagt meg før kl. 22. Når du kommer hjem fra trening er tankene brått over på noe annet, og du er mentalt veldig restituert til enhver tid. Jeg tror det har hatt ganske stor innvirkning, sier Pål Golberg.

Torsdag er det 35 km fellesstart i fristil på programmet. Det er uten tvil etappen som passer Golberg dårligst i Ski Tour 2020.

Kommer han seg gjennom den på et høvelig vis, venter to perfekte distanser i Granåsen. På klassisk sprint og 30 km jaktstart i klassisk er han normalt en av verdens beste.

Siste nytt

 • Martial mister FA-cupfinalen

  Manchester United må klare seg uten Anthony Martial i helgens FA-cupfinale mot byrival Manchester City på Wembley.

  Franskmannen pådro seg en hamstringskade mot slutten av sesongavslutningen i Premier League mot Fulham søndag, opplyser United på sine nettsider.

  – Undersøkelsene har siden vist at han har pådratt seg en skade på en muskel og mister dermed FA-cupfinalen, heter det i uttalelsen.

  Kampen mot Erling Braut Haaland og seriemester Manchester City spilles på Wembley i London lørdag ettermiddag.

  Martial har scoret ni mål på 29 kamper for de røde djevlene denne sesongen. United har fra før vunnet ligacupen etter finaleseier over Newcastle. (NTB)

  Marcus Rashford, Anthony Martial, Manchester United
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Haaland til topps i ny kåring

  Erling Braut Haaland ble tirsdag kåret til sesongens spiller av det anerkjente sportsnettstedet The Athletic. – Å vinne denne prisen er veldig spesielt, og et resultat av den enestående sesongen laget har hatt, uttaler Haaland blant annet. Manchester City-spissen vant også «sesongens beste individuelle prestasjon» for tre mål og én målgivende pasning mot Manchester United i oktober. Haaland er allerede kåret til årets spiller og årets unge spiller i Premier League.

  Erling Haaland
  Foto: Reuters
 • Midtsjø ble seriemester med Galatasaray

  Fredrik Midtsjø og Galatasaray kunne tirsdag juble for ligatittelen i tyrkisk fotball etter 4-1 over Ankaragücü.

  Fenerbahçe slo Antalyaspor 2-0, men er fem poeng bak Galatasaray før lagene møtes i siste serierunde etter at sistnevnte også vant tirsdag.

  Fredrik Midtsjø har spilt 21 kamper for seriemesteren denne sesongen og kom inn fra benken på tampen da laget gjorde jobben borte mot Ankaragücü. Mauro Icardi scoret to mål i seieren.

  Galatasaray har blitt seriemester 23 ganger. Årets triumf er den første siden 2018/19-sesongen.

  Enner Valencia ble matchvinner med sitt 29. seriemål for sesongen da Fenerbahçe slo Antalyaspor tirsdag. Joshua King ble byttet inn med drøyt 20 minutter igjen.

  Fredrik Ulvestad spilte hele kampen da Sivasspor slo Konyaspor 1-0. (NTB)

  Fredrik Midtsjø
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste