Dette bør du vite om Tour de France

Fra starten i Nederland til avslutningen i Paris. Her er tallene du må kunne for å framstå som en ekspert under årets Tour de France.

Kristoff og Boasson Hagen

TO NORDMENN MED: Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen skal forsvare Norges ære på hvert sitt lag i Tour de France i år.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Du kan følge rittet i NRK Sport på DAB-radio her, hver dag fra klokka 14.30 (med unntak av 12. og 26. juli).

1 kaptein

Nesten hvert lag har én spesiell rytter de sykler for (med startnummer x1 på trøya). Ellers består hvert lag av ni ryttere. Totalt deltar 198 syklister fordelt på 22 lag i Tour de France.

Én er også antall svenske etappeseiere i tourens historie (Magnus Bäckstedt - 1998).

Nibali skåler med laget

REGJERENDE MESTER: Team Astanas Vincenzo Nibali og lagkameratene feiret den gule trøya med champagne i Paris i fjor.

Foto: Jean-Paul Pelissier / Ap

2: Pust i bakken

Rytterne har to hviledager i løpet av 23 døgn - i rittet med start i nederlandske Utrecht lørdag 4. juli, og avslutning på Champs-Élysées i Paris søndag 26. juli.

Tour de France består i år av 21 etapper, hvorav ni er flate, tre kuperte og sju oppe i fjellene. I tillegg er det én individuell tempoetappe og én lagtempoetappe.

3 store ritt

Det er kun tre etapperitt som får plass i Grand Tours eminente selskap. Foruten Tour de France er Giro d'Italia (Italia rundt) og Vuelta a España (Spania rundt) de to andre.

4 trøyer å samle på

Det er gul (sammenlagt), polkadott (klatretrøye), grønn (spurt) og hvit (ungdomstrøye - under 25 år). I tillegg kjører rittets mest aggressive rytter med rødt startnummer og det beste laget med gule nummer.

Fram til 1989 var det dessuten to trøyer til - den røde ble avgjort av poeng samlet på de innlagte spurtene, mens den flerfargede kombinasjonstrøya ble båret av den som lå best an i konkurransen om gul-, polkadott- og grønn trøye tilsammen.

De fire trøyevinnerne

FIRE VINNERE: Vincenzo Nibali i gult, Peter Sagan i grønt, Rafal Majka i polkadotter og Thibaut Pinot i den hvite trøya i fjor.

Foto: Christophe Ena / Ap

5: Ikke Lance Armstrong

Fem er rekorden for antall sammenlagtseiere i Tour de France. Den bragden deler Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain. Spanske Indurain er imidlertid den eneste som har vunnet fem år på rad (1991-95).

Lance Armstrong vant sju år på rad, men hans navn er strøket fra listene etter dopingavsløringene.

Miguel Indurain

REKORDMANN: Spanke Miguel Indurain har vunnet den gule trøya fem ganger på rad.

Foto: JAIME REINA / AFP

6,8 kilo

er minimum tillatte vekt på sykkelen, introdusert i 2000. Regelen skal garantere at en Tour de France-sykkel er robust og trygg nok til å holde ut hele rittet.

7 år uten vinner

mellom 1999 og 2005. Etter at Armstrong ble disket mange år i ettertid, har ingen andre rykket opp som vinner av den gule trøya.

Det internasjonale sykkelforbundet valgte ikke å fjerne Bjarne Riis som vinner i 1996, til tross for at dansken i ettertid har innrømmet at han vant ved hjelp av doping.

Óscar Pereiro Sio fikk imidlertid førsteplassen da Floyd Llandis ble disket i 2006.

Thor Hushovd og Lance Armstrong

AVSLØRT: Lance Armstrong (t.v.) har blitt fratatt alle sine seiere i Tour de France. Thor Hushovd er samtidig den mestvinnende norske syklisten i rittet.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

8: Korteste margin

Åtte sekunder er den minste seiersmarginen i kampen om den gule trøya i Tour de Frances historie. Greg LeMond sto for prestasjonen da han slo Laurent Fignon i 1989.

Den største seiersmarginen er til forskjell på hele 2,59 timer.

9: Sterk konkurranse

Ni år har gitt åtte forskjellige vinnere, siden «Lance Armstrong-æraen» (se faktaboks).

10: Hushovds triumfer

Ti er nemlig Thor Hushovds norske rekord i antall etappeseiere. Fem nordmenn har bidratt til totalt 16 seiere. 14. juli 1987 ble Dag Otto Lauritzen den første. Siden har Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff forsynt Norge med 15 nye triumfer.

Thor Hushovd har dessuten vunnet den prestisjetunge, grønne spurttrøya to ganger.

Totalt har 14 nordmenn deltatt i Tour de France, fra Knut Knudsens debut i 1975.

11 etapper

norske vinnersjanser i årets tour om alt klaffer for Boasson Hagen og Kristoff.

Edvald Boasson Hagen

NORGESMESTER: Edvald Boasson Hagen skal sykle Frankrike rundt i den norske trøya.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

12: Avgjørelsen?

I år går tolvte etappe opp Plateu de Beille. Vinneren opp dette fjellet har vunnet touren sammenlagt fire av fem ganger.

13,8: Tempo

13,8 kilometer individuell tempo skal kjøres i årets TDF. Det minste noensinne i rittets historie. Det skjer på prologen. Rekorden før var fra 2011 da det ble kjørt 42,5km individuell tempo.

14: Beste nordmann (!)

Nummer 14 er beste norske sammenlagtplassering i Tour de France, signert Jostein Wilmann i 1980. Thor Hushovds bestenotering er til sammenligning nummer 68 (2011).

Jostein Wilmann

BEST SAMMENLAGT: I 1980 ble Jostein Wilmann nummer 14 i kampen om den gule sammenlagttrøya.

Foto: Farstad, Hasse / NTB scanpix

15 medlemmer

i rittjurien. Den har blant annet ansvar for å se over ulovligheter i spurtene, samt gi poengtrekk og bøter i samarbeid med dommerbilene.

16: Ikke bare en hjelper

George Hincapies rekord for antall fullførte Tour de France-konkurranser er 16. Amerikaneren er mest kjent som Lance Armstrongs hjelperytter, men han har også vunnet én etappeseier selv. Hincapie brøt også rittet én gang.

Flandern rundt

HJELPERYTTER: George Hincapie var en legendarisk hjelperytter for Lance Armstrong.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

17: På turné

17 ganger har touren besøkt lille Luxembourg, som sammen med belgiske Liege har vært vertsby for Tour de France-starten flest ganger utenfor Frankrike (2).

Frankrike rundt startet i «utlandet» 21 ganger. I år er det sjette gang starten er lagt til Nederland, noe som også er rekord. Touren vil fortsette to dager i Belgia, før resten av rittet vil foregå i hjemlandet.

18: Danmark var bra

Det har blitt hele 18 danske etappeseiere i tourens historie. Det er to mer enn Norge (16), 17 mer enn Sverige (1) og 18 mer enn Finland (0).

19: Men Kristoff er bedre

Alexander Kristoff (18) og Edvald Boasson Hagen (1) har vunnet 19 seiere på sykkelsetet i 2015, før Tour de France starter.

Switzerland Cycling Tour de Swiss

VANT I SVEITS: Alexander Kristoff feirer sin 18. etappeseier for året.

Foto: Jean-Christophe Bott / Ap

20. juli: Norges siste seier

20. juli 2014 er datoen for siste norske etappeseier i touren (Alexander Kristoff).

21 personer

21 personer skal jobbe for det største laget gjennom Frankrike. Team Sky har med seg én sportsdirektør, fire trenere, fire mekanikere, én doktor, fem assistenter, én kokk, to bookingansvarlige, én transportsjef, én osteopat og én kommunikasjonssjef.

Kurt Asle Arvesen

COACH: Kurt Asle Arvesen i Team Sky.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

23 dager til ende

21 etapper over 23 dager bruker rytterne på å sykle 3.360 kilometer.

25: Legenden

Mark Cavendish har flest etappeseiere (25) av de som stiller til start i år. Det er også fjerde mest i historien. Fabian Cancellara og Marcel Kittel er nummer to på listen (8).

Mark Cavendish- SPO-CYC-AMGEN-TOUR-OF-CALIFORNIA---MEN'S-RACE-STAGE-8

OFTE BEST: Mark Cavendish har hele 25 etappeseiere i Tour de France.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

34 seiere til den største

Eddy Merckx legendariske rekord i antall etappeseiere (34). Han har også rekorden for antall dager i gul trøye (108).

35: Dårlig tid!

Rytterne har bare 35 minutter fra de krysser mållinja etter en etappe til de må stille til dopingkontroll.

65: Juksepaver

65 etappevinnere har blitt diskvalifisert i tourens historie. 20 av disse har Armstrongs signatur.

Eddy Merckx

GAMLE DAGER: Eddy Merckx triumferer.

Foto: Scanpix / AFP

102: Veldig gammel

I år går det 102. Tour de France av stabelen. Første gang rittet ble arrangert var i 1903, og kun avbrutt av verdenskrigene har det blitt gjennomført hvert år siden.

150: Elsker Paris

Besøkene i hovedstaden har blitt mange. Paris er det mest populære stedet for touren å enten starte (44) eller ende (106) etapper. Bordeaux er nest mest besøkt med 134 ganger.

CYCLING-TDF2006-HUSHOVD

KLASSIKER: Thor Hushovd på pallen i Champs Elysees.

Foto: PASCAL GUYOT / AFP

154: Gøy med reklame

I år består den kjente reklamekaravanen av 154 biler. Dette er et høydepunkt for mange som følger Tour de France langs veien. Karavanen har vært et fast innslag siden 1930, og består av sponsorer i fantasifulle kjøretøy som deler ut forskjellige gratiseffekter.

482: Laaaangt

482 kilometer er den lengste etappe i Tour de France' historie (Les Sables-d'Olonne - Bayonne, 1919-1924). Den korteste var på 19,6 kilometer (Bagneres-de-Luchon - Superbagneres, 1971).

1992: Storturné

Dette var året da touren besøkte rekordmange (6) land på ett år. Belgia, Tyskland, Italia, Luxenbourg, Nederland og Spania fikk alle en del av Tour de France-herligheten.

2.000: Blitzregn

2.000 akkrediterte mediafolk er til stede for å følge 198 ryttere.

Frank Schleck

DEN GANG POPULÆR: Franck Schleck viser fram ledertrøyen sin for fotografene i 2008. Rytteren fra Luxembourg ble senere dopingtatt.

Foto: BOGDAN CRISTEL / REUTERS

3.000: Full rulle

3.000 hjul og 4.850 dekk benyttes i gjennomsnitt hvert år i Tour de France.

6.600: På vannvogna

Hele 6.600 vannflasker og 8.400 matrasjoner blir delt ut langs tour-løypen.

En Tour de France-rytter bruker i gjennomsnitt 6.000 kalorier hver dag (8.000 i fjellet). Det er tre ganger mer enn en vanlig person.

23.000: Blålys

9.000 politimenn og -damer, samt 14.000 militærpoliti står for sikkerheten under den franske festen.

I tillegg stiller arrangøren med 10 doktorer (alle spesialiteter), fem sykepleiere, sju ambulanser, to medisinbiler, én motorsykkel og en radiologbil i sitt medisinske apparat.

France Cycling Tour De France

BEVOKTET: Tour de France-vinner Alberto Contador poserer med politiet i 2010.

Foto: Christophe Ena / Ap

4.000.000: «Money, money, money»

Vinneren av den gule trøya mottar 4 millioner kroner (450.000 euro).

12.000.000 mennesker

Hele 12 millioner tilskuere står oppstilt langs løypene i løpet av hele Tour de France. Dette er det idrettsarrangementet som har flest tilskuere i hele verden.

3.900.000.000: Fryktelig mange

3.9 milliarder TV-seere i 190 land følger med på Kristoff og Boasson Hagens vei mot etappeseiere. De får servert 2.400 timer med live-TV.

Kilder: Infostrada sports, theguardian.com, time.com, velonews.competitor.com og Wikipedia

Siste nytt

 • To utvisninger da City vant

  Etter alt oppstyret rundt superligaen slo Manchester City tilbake ved å vende til 2-1-seier over Aston Villa tross en marerittstart og en utvisning. John McGinn sendte hjemmelaget i ledelsen allerede etter ett minutt, men Phil Foden og Rodri sørget for 2-1 like før hvilen. Samtidig ble John Stones utvist, men også Villa måtte avslutte kampen med ti mann da Matty Cash fikk to gule kort på tre minutter etter en knapp times spill.

  City
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland-straffemiss i viktig seier

  Erling Braut Haaland fikk sjansen til å score sitt 24. ligamål fra straffemerket mot Union Berlin, men forsøket var altfor dårlig plassert. Likevel måtte keeper Andreas Luthe gi retur, og til slutt fikk Marco Reus kranglet inn ledelsen. Haaland hadde flere gylne sjanser, men det ville seg ikke for superspissen. I steden satte Raphaël Guerreiro spikeren i kista like før slutt. Dermed tok Dortmund tre svært viktige poeng i jakten på en mesterligaplass. Nå er det fire poeng opp til Eintracht Frankfurt på 4.-plass.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Hevder utbryterne fratas verv

  Premier League-sjefen Richard Masters har ifølge Sky Sports bedt lederne i de seks klubbene involvert i superligaplaner om å trekke seg fra komitéverv, melder NTB. Ifølge kanalen kontaktet Masters Chelsea-formann Bruce Buck og Arsenal-direktør Vinai Venkatesham (bildet) og ba dem om å trekke seg fra arbeidsgrupper. Om de ikke gjør det frivillig, vil de bli fjernet.

  Manchester City-direktør Ferran Soriano skal også ha fått beskjed om å trekke seg fra sitt komitéverv, og kanalen har kilder på at Premier League vil fjerne Manchester United-direktør Ed Woodward og Liverpool-direktør Tom Werner fra kringkastingskomiteen.

  Venkatesham og Soriano er medlemmer av en strategikomité, mens Buck har plass i en økonomikomité.

  XXXdOx__Ygs
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal