Normal

Torres - den hjemvendte sønn

KOMMENTAR: Hjemkomsten til Fernando Torres representerer sluttkapittelet på en kjærlighetshistorie for Atlético Madrid. Men hvordan vil det ende?

Spain Soccer La Liga Fernando Torres

TILBAKE: Fernando Torres gikk fra Atlético Madrid til Liverpool i 2007. Nå er han tilbake der karrieren startet.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Metroen som går til Vicente Calderón var full 90 minutter før det startet. Utenfor Atlético Madrids hjemmebane fløt gatene over av fans, og snart satt mer enn 40 000 rundt gressteppet og veivet skjerf, holdt opp plakater og sang sanger.

Det gikk ingen kamp den dagen. Folket hadde kommet for å ta imot Fernando Torres.

Noen dager tidligere hadde avtalen blitt bekreftet. Chelsea ville gi den 30-årige spissen til AC Milan, som igjen ville leie ham til Atlético i 18 måneder i bytte mot vingen Alessio Cerci. Torres kostet ikke penger, men for Atlético-fansen hadde ingen pris vært for høy.

De hadde håpet på dette i årevis. Nå var endelig El Niño tilbake.

Presentasjonen søndag kunne varmet selv det kaldeste hjerte. Torres, iført drakt nummer 19, hilste fulle tribuner sammen med sine barn Nora og Leo. Fansen var ekstatiske og ordene hans ble stadig avbrutt av jubel og applaus.

Synet var overveldende og på et tidspunkt sa Torres følgende: «En dag må dere fortelle meg hva jeg har gjort for å fortjene dette».

FBL-ESP-LIGA-TORRES

IVRIG PRESSE: Her blir Torres offisielt presentert som Atlético-spiller.

Foto: DANI POZO / Afp

Vidunderbarnet

Skulle de ha avgitt en forklaring, ville mye handlet om hvordan Torres kom gjennom klubbens ungdomsakademi for å bli lagets stjerne, leder og symbol; definisjonen av et bånd mellom spillerne og supporterne.

Torres ble født i Fuenlabrada, 20 kilometer sørvest for Madrid, og kom til klubben da han var 11. Han debuterte på førstelaget som 17-åring og ble kaptein som 19-åring. Selv før sin første opptreden, i 2001, så Torres kamper på Vicente Calderón som en vanlig fan.

Han var alltid en av dem.

Som spiller kom Torres til unnsetning i en mørk tid. I 2000 hadde Atlético rykket ned til Segunda División til tross for å ha vunnet La Liga kun fire år før. Det var der han debuterte – og med et av Europas største talenter i spissrekken, samt legendariske Luis Aragonés på trenerbenken, rykket Atlético opp i 2002.

De neste fem årene ble Torres klubbens toppscorer i hver sesong. Men Atlético kom aldri høyere enn 7. plass. Samtidig opplevde klubben problemer både på og utenfor banen. Det ble åpenbart at Torres, som da var 23, måtte si farvel om han ønsket å oppfylle egne ambisjoner.

Så han dro. Overgangen til Liverpool ble bekreftet 4. juli 2007.

To typer Torres

Siden den dagen har karrieren til Torres brakt svimlende høyder og depressive nedturer. Spanjolen har vunnet to EM, ett VM og mesterligaen, men den permanente formsvikten har vært like trist som den har vært forbløffende.

Det begynte bra. Veldig bra. Torres ble en umiddelbar hit på Anfield og etablerte seg som en av verdens beste spisser. Søk opp en video av hans første 50 mål for klubben, og du husker fort hvor god han var. Alt han rørte ble til gull.

Ferden til Chelsea i januar 2011 ble begynnelsen på Nye Torres. En ugjenkjennelig spiller.

Han rotet ballen ut over sidelinjen, sleivet skudd langt opp på tribunen, bommet på åpne mål. Sporadiske glimt av gamle takter ble etterfulgt av håpløse prestasjoner. Det var som om noen hadde sugd talentet ut av kroppen hans, som det skjedde med NBA-stjernene i filmen Space Jam.

Trenerne hans inkluderte Carlo Ancelotti, Rafa Benítez og José Mourinho. Ingen hadde kuren.

Torres ble lånt til Milan i august, hvor han scoret ett mål på 10 kamper. Nå er han tilbake der han startet, men situasjonen har blitt snudd på hodet. For syv og et halvt år siden var det Torres som var for god for Atlético.

Nå kan det hevdes at Atlético er for gode for ham.

SOCCER-SPAIN/TORRES Spain forward Torres acknowledges the fans' applause during his presentation ceremony at Vicente Calderon stadium in Madrid

HYLLES: Fernando Torres mottar jubel på Atléticos hjemmebane Vicente Calderon

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Romantikk og penger

For i mellomtiden har Diego Simeone tatt laget ut på nye eventyr. Under Cholo – som var midtbanespiller i klubben da Torres sist var der – har de røde og hvite vunnet europaligaen, La Liga og vært ett minutt unna mesterligatittelen.

Denne sesongen kjemper de i toppen nok en gang. Og de to spissene, som ble kjøpt i sommer, imponerer. Sterke Mario Mandžukić jobber steinhardt og har etablert seg som et viktig oppspillspunkt, mens raske og tekniske Antoine Griezmann har scoret fem mål på to kamper.

Dette fremtvinger et spørsmål. Hva kan Torres tilføre?

Kynikere vil fremheve to ting: Romantikk og penger. Det ligger noe sannhet i dette. Oppmøtet under presentasjonen demonstrerte følelsene supporterne har for sin lokale helt, og nummer 19-drakten vil selge som varmt brød. Torres kom gratis. Han er god business.

Men Simeone er ikke typen som lar følelser påvirke dømmekraften. Det finnes en sportslig plan. Det var tross alt treneren selv som ønsket El Niño tilbake.

Ingen frelser

Hva er så denne planen? Det virker utenkelig at Torres gjenfinner sin gamle form; til det har det vært for mange skuffende prestasjoner, for mange falske forhåpninger. Og både Mandžukić og Griezmann er per dags dato bedre spillere.

Simeone sier selv at Torres ikke har kommet som noen frelser. Han vil få tid til å tilpasse seg.

Hva Torres kan tilføre er variasjon og dybde i angrepet. Simeones eneste andre spissalternativ er meksikaneren Raúl Giménez, som har slitt tungt siden han ankom Atlético i sommer. Torres vil skape større konkurranse om plassene.

Han er også en arbeidshest, noe Simeone verdsetter høyt. Han vil presse hardt, jage hjemover og slåss om hver eneste ball.

Dessuten har han kommet hjem. Ekstra motivasjon bør ikke behøves.

Simeones gamle våpen

Over alle disse faktorene står det imidlertid frem én ting: Kontringsstyrke. På sitt beste er Torres en fysisk spiss som kan jage langpasninger, utfordre stoppere og holde ballen oppe.

Dette er noe Atlético har savnet.

Forrige sesong var strategien basert på Diego Costa. Lange pasninger ble slått ut mot kantene eller i bakrom; han jaktet etter, vant ballen og enten utfordret eller ventet på resten av laget. Atlético er opprinnelig et kontringslag. Salget av Diego Costa til Chelsea fratok Simeone et viktig våpen.

Verken Mandžukić eller Griezmann kan spille denne rollen. Mandžukić er kraftig og aggressiv, men har ikke mobiliteten. Griezmann er kjapp, men mangler fysikken.

Men det kan Torres. En oversett faktor i England var hvordan Liverpool under Rafa Benítez ofte ga ham ballen tidlig, slik at han fikk stort bakrom. Denne direkte stilen utnyttet den rå kraften han hadde. I Chelsea var tempoet lavere og Torres møtte flere etablerte forsvar, noe som passet ham dårlig. Han var alltid en kontringsspiller.

Taktisk sett er derfor hjemkomsten gunstig. Nå må han bare levere.

SPAIN SOCCER

TOPPSCORER: Fernando Torres var toppscorer i fem år på rad for Atlético. Her har han scoret mot Valencia i 2005.

Foto: JASPER JUINEN / AP

Den hjemvendte sønn

Begynnelsen kan bli sensasjonell. Onsdag kveld spiller Atlético kamp i den spanske cupen (Copa del Rey) og Simeone har bekreftet at Torres vil få sin debut. Oppgjøret spilles hjemme på Vicente Calderón.

Motstanderen er Real Madrid.

Enkelte hendelser har virket alt annet enn lovende. Kort tid etter overgangen kom det frem en video av Torres i trening hvor han terpet headinger på et lite, åpent mål. Han bommet på fire av fem.

Under selve presentasjonen signerte han baller og sparket dem opp til fansen. Mot slutten skulle han smelle en ball opp på tribunens øvre seksjon. Han trengte tre forsøk for å lykkes.

Atlético-fansen vil håpe episodene vil ha lite til felles med hvordan Torres presterer under sitt andre opphold. Ingen vet hvordan dette vil ende. Men skulle det bli en fiasko, vil det neppe dempe følelsene som knyttes opp mot gutten fra Fuenlabrada.

Ingen snur ryggen til en sønn som vender hjem. På Vicente Calderón vil han elskes uansett.

Siste nytt

 • Mjøndalen vant toppkampen

  Tony Brochmann og Quint Jansen scoret da Mjøndalen slo Aalesund 2-0 i toppkampen i 1. divisjon. Aalesund, Mjøndalen og Viking står dermed alle med 49 poeng i opprykkskampen. To lag rykker rett opp i eliteserien.

  Mjøndalen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jarstein skadet, Hertha tapte

  Hertha Berlin måtte tåle sitt første serietap for sesongen da Werder Bremen vant 3-1 i tirsdagens toppkamp i Bundesliga. Hertha-keeper Rune Almenning Jarstein måtte byttes ut i pausen etter at han fikk en støtskade i låret, melder NTB.

  A-landslag fotball menn 2018 Nations Leauge Bulgaria-Norge
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • RBK-stevning sendt til retten

  Rosenborg Ballklub skal nå offisielt være stevnet for retten, ifølge advokaten til Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun: – Begge stevningene er nå sendt til retten, bekrefter Andreas Messelt Ekker overfor NRK. Organisasjonssjef i RBK, Trond Alstad, sier de ikke har mottatt stevningen. Utover det vil verken han eller styreleder Ivar Koteng kommentere saken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt