Hopp til innhold

Tror Thingnes Bø kan utfordre langrennseliten: – Uhyre interessant

Eksperter og lagkamerater ønsker å se Johannes Thingnes Bø prøve seg på spesiallangrenn, men skiskytterkongen har ingen planer om å oppfylle ønsket.

Johannes Thingnes Bø og Torgeir Bjørn

HØYT NIVÅ: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn (høyre) tror Johannes Thingnes Bø kunne hevdet seg i toppen hos langrennsspesialistene.

Foto: Anders Boine Verstad/Julia Marie Naglestad / NRK

Han har imponert stort i løypa i vinter. Det er på det aller høyeste nivå, også i langrennssammenheng, sier Torgeir Bjørn, NRKs langrennsekspert, om Johannes Thingnes Bøs prestasjoner.

Stryningen er tilsynelatende uslåelig i verdenscupen i skiskyting, spesielt i skisporet. Det har også gitt ham beste langrennstid gang på gang, som under den 10 kilometer lange sprinten i Anterselva forrige uke. Der hadde han beste langrennstid, 41,4 sekunder foran Martin Ponsiluoma.

Nå leker flere i skiskyttersirkuset seg med tanken om Bø på startstreken i langrenn.

Flere skiskyttere har tidligere stilt til start i både verdenscup og VM i langrenn med god suksess. Ole Einar Bjørndalen og Ronny Hafsås har begge en verdenscupseier i langrenn, mens Lars Berger tok VM-gull i langrenn på 15 kilometer i 2007.

Thingnes Bø

DOMINERER: Johannes Thingnes Bø er overlegen i verdenscupen i skiskyting denne sesongen.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

– Johannes er på høyde med (Ole Einar) Bjørndalen og (Lars) Berger, sier Bjørn og legger til:

Det som er spesielt er at de var litt langrennstyper, som lærte seg å skyte. De kunne like godt satset på langrenn. Johannes er mer en ren og komplett skiskytter i utgangspunktet.

– Vi har snakket om det

Landslagskollega Johannes Dale avslører overfor NRK at det har vært tema rundt middagsbordet hva lagets ener kunne fått til i spesiallangrenn.

– Det hadde vært gøy å se hva det Johannes går nå hadde holdt til. Jeg skjønner ikke annet enn at det hadde holdt veldig bra. Jeg skal ikke si at han hadde vunnet alt i langrenn, men det er veldig fristende å tenke den tanken, innrømmer Dale.

Vetle Sjåstad Christiansen er en av de som har vært nærmest Thingnes Bø i løypa denne sesongen.

– At Johannes går fort er vel det minst overraskende for tiden. Han er helt unik.

Burde han bytte til langrenn?

– Vi har snakket litt om det. På en 10 kilometer med det tempoet han har nå, så tror jeg han hadde hevda seg høyt.

Lagkameraten tror verdenscuplederen hadde slitt med de beste norske distanseløperne.

– Jeg tror Harald (Østberg Amundsen), (Hans Christer) Holund og Simen (Hegstad Krüger) ville vært hakket hvassere på en 15 kilometer, men med toppfarten Johannes klarer å holde på en 10 kilometer hadde han vært, ikke suveren, men oppe og kjempet i toppen, mener Christiansen.

Norsk dominans

SIKRE: Lagkameratene til Johannes Thingnes Bø (i front) tror verdenscuplederen ville hevdet seg også uten børsa på ryggen. Bak fra venstre: Tarjei Bø, Sturla Holm Lægreid og Vetle Sjåstad Christiansen.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Storebror Tarjei Bø påpeker at langrennslandslaget ikke lenger trenger skiskytterhjelp på den måten de gjorde da Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen herjet i løypa.

– Det hadde vært veldig kult å se ham i langrenn nå, ikke minst nå som de har begynt å gå 10 kilometer i stedet for 15. Det tror jeg hadde passet ham utmerket, sier Bø.

– Jeg tror han hadde hevdet seg veldig bra, sier han, og tar av seg hatten for det broren driver med.

Topp seks

NRK-ekspert Bjørn er enig med storebror Bø om at 10 kilometer er en fordel for Thingnes Bø.

– Jeg er ganske trygg på at så fort han går i vinter, så ville han vært helt oppe i tetsjiktet. Jeg tror ha ville gått inn blant de seks beste i verdenscupen, sier Bjørn.

Han tror derimot lagkameratene og han selv må vente lenge og kanskje for alltid før de får se Bø i et langrenn.

Jeg skjønner jo at lagkameratene gjerne ville likt å se han gå langrenn, da hadde de sluppet han i et par konkurranser, legger Bjørn til med et glimt i øyet.

Les også Konkurrenter ut mot Thingnes Bøs hysjing: – Det er unødvendig

Thingnes Bø

Selv har Thingnes Bø ingen planer om å prøve seg i spesiallangrenn.

– Det går unna i sporet om dagen, og det hadde vært gøy å se hva det holdt til, men jeg kommer nok aldri til å stille på start i et langrenn og være like godt forberedt som jeg er til verdenscup (i skiskyting). Og da er det på mange måter ikke vits å prøve seg engang, sier han da NRK spør han om mulighetene.

Thingnes Bø vant gull på 10 kilometer i junior-NM i 2012 og slo løpere som Sindre Bjørnestad Skar og Simen Hegstad Krüger, men har ikke stilt i et spesiallangrenn siden han ble nummer 63 i den nasjonale åpningen på Beitostølen høsten 2014.

Verdenscuplederen forteller at det eneste målet hans er å bli best mulig i skiskyting.

– Spesiallangrenn er nok noe jeg kunne behersket ved gitt trening og en satsing mot det, men slik mine kunnskaper er på ski så er det start og stopp med skyting i midten det jeg behersker best.

Sjåstad Christiansen tror du kunne hevdet deg?

– Det er bare spekulasjoner. Det tror jeg vi dessverre aldri får vite.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal