– Snart må jeg bygge på huset for å få plass til alt krystallet

KHANTY-MANSIJSK/OSLO (NRK.no): Tora Berger (31) kan ta med seg rubbel og bit av krystallkuler hjem til Lesja etter en enestående sesong. 13.-plassen på siste konkurransedag kunne hun ikke ha brydd seg mindre om.

Tora Berger og Tiril Eckhoff

Tora Berger fikk en god klem av lagvennine Tiril Eckhoff etter søndagens fellesstart. Selv om det ikke ble pallplass, var Tora Berger dagens store vinner.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Lesja-jenta kunne tatt sin 20. pallplassering i verdenscupen denne sesongen - én mer enn skiskytterlegenden Magdalena Forsberg fra Sverige.

Men slik gikk det ikke.

Med totalt tre bom på dagens fellesstart - årets siste verdenscuprenn - måtte den suverene verdenscupvinneren fra Lesja ta til takke med 13.-plass, hele 1.55,8 sekunder bak vinneren.

Tora Berger og Tiril Eckhoff

Tiril Eckhoff (til venstre) og Tora Berger gratulerte hverandre med vel gjennomført sesong etter søndagens fellesstart.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

– Motivasjonen er ikke der den skal være i dag. Jeg prøver, men jeg klarer ikke å skjerpe meg. Den lille innsatsen jeg leverte i går (3.-plass journ.anm.), den var ikke der i dag. Lufta har gått litt ut av ballongen, smiler Tora Berger til NRK.

Suveren verdenscupvinner

Dagen ble likevel meget god for Berger.

Etter rennet kunne hun endelig løfte kula som bevis på at hun har vært årets klart beste skiskytter på kvinnesiden.

Sammenlagtseieren var aldri truet. 31-åringen vant den totale verdenscupen med hele 310 poeng på hviterussiske Darja Domratsjeva.

– Det har vært en fantastisk sesong. Mange fine øyeblikk. Jeg har klart å fullføre helt til siste løpet - 13.-plass er jo ikke helt galt det heller. Det er en topp-topp sesong, sier Berger.

Åtte (!) krystallkuler

Berger seiret både i verdenscupen sammenlagt, sprintcupen, fellesstartcupen, normalcupen og jaktstartcupen. I tillegg er Norge vinner av nasjonscup, stafettcup og mixed stafett-cupen.

Det vil si at Tora Berger har vunnet og vært delaktig i hele åtte verdenscuper for Norge - alle representert ved store kuleformede troféer i krystall.

– Snart må jeg bygge på huset skal jeg få plass til alt krystallet, tøyser Berger.

– Hadde du sett for deg at det skulle gå så bra som det har gjort i år?

– Egentlig ikke. Jeg hadde ingen optimal oppladning, med både skader og sykdom. Så jeg hadde ikke spesielt troen før sesongen startet, ler Berger.

– Men jeg hadde satt meg høye mål, og det har jeg levd opp til. Det ble jo ikke så verst. Nå har jeg bevist at jeg klarer å være best over en hel sesong, sier Berger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tora Berger

LITT FOR MANGE BOM: Tora Berger pådro seg tre strafferunder på fellesstarten. Det var tre for mye.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Holdt følge lenge

Etter første skyting hadde Berger los på teten, da hun gikk ut på 5.-plass. Etter andre skyting, der hun skjøt én bom, var hun også langt fremme.

Men så ble det to nye bom på tredje skyting, og Tora Berger var ute av pallkampen. Istedet ble det en skuffende 13.-plass i verdenscupfinalen i Khanty-Mansijsk.

Gabriela Soukalova fra Tsjekkia vant, 11,2 sekunder foran Marie Dorin Habert fra Frankrike. Tredjeplassen gikk til finske Kaisa Mäkäräinen, 22,9 sekunder bak.

Kun to norske jenter stilte til start i verdenscupfinalen. Tiril Eckhoff endte på 10.-plass, 1.42,8 sekunder bak den tsjekkiske vinneren.

– Hvor godt blir det med pause fra skiskyting?

Først er det NM da. Men det skal bli veldig godt. Jeg merker det har vært en lang sesong, sier Tora Berger.

VIDEO: Se Tora Bergers tredje skyting her (to bom)

Tora Berger kom på 13.-plass på kvinnenes fellesstart i Khanty-Mansijsk. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith, Ola Lunde og Halvard Hanevold

Se Bergers tredje skyting her

Siste nytt

 • Norge jakter kvartfinale

  Norge tapte onsdag for første gang i curling-VM for blandet lag, men kan fortsatt gå rett til kvartfinale som gruppevinner. Natt til torsdag ble det nederlag med 6-8 mot New Zealand. Etter seks kamper er Norge likt med Canada på toppen av gruppen.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Rangers tapte på overtid

  Mats Zuccarello og New York Rangers tapte bortekampen mot Washington Capitals på overtid. Stillingen ble 3-4. Zuccarello fikk drøye 20 minutter på isen. Tapet mot Capitals er det femte av sju kamper spilt så langt i sesongåpningen.

  Predators Rangers Hockey
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • Slovenia-sjef fikk sparken

  Slovenias landslagssjef Tomaz Kavcic har fått sparken. Laget, som tapte for Norge i nasjonsligaen lørdag, har bare tatt ett poeng i gruppa – til tross for at de var i øverste seedingsnivå i gruppe C-divisjonen. Norge møter Slovenia borte i november.

  SOCCER-UEFA-NATIONS-SVN-CYP/
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag