Hopp til innhold

Sjekk tallene: Tora danker ut gutta på standplass

NOVE MESTO/OSLO (NRK.no): Tora Berger (31) er den raskeste skytteren på landslaget - uansett kjønn. I snitt skyter hun ståendeserier 1,6 sekunder raskere enn Emil Hegle Svendsen (27).

Tora Berger

Tora Berger har perfeksjonert skyteteknikken sin. Hennes mannlige lagkamerater er mektig imponert.

Foto: MICHAL CIZEK / Afp

– Det er rått å se på Tora skyte. Tora er et forbilde for meg når det gjelder skyting, sier Tarjei Bø til NRK.no.

  • Se 10 kilometer jaktstart for kvinner fra kl 16.15 på NRK1 eller på NRK.no.

Bø er blant de raskeste skytterne på herresiden, men selv ikke han kan måle seg med Tora Bergers «Tora-spesial», som Bergers fantastiske ståendeserier har blitt kalt av mange kommentatorer de siste årene.

Søndag ettermiddag skal Berger forhåpentligvis bruke sin eminente skyteteknikk til å hente hjem nok et VM-gull fra Nove Mesto, når jentene skal gå 10 kilometer jaktstart.

Raskere enn alle gutta

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen er ikke den raskeste på skytebanen, men trønderen er til gjengjeld den raskeste i langrennsporet.

Foto: Roman Vondrous / Ap

Tora bruker nemlig 23,4 sekunder i snitt på en vanlig stående skyting. Det er 1,4 sekunder raskere enn Tarjei Bø, som bruker rundt 24,8 sekunder i snitt på sine ståendeserier. Tiden er målt fra utøveren kommer inn på skytematta til han eller hun forlater den.

Emil Hegle Svendsen bruker gjennomsnittlig 25 sekunder på sine serier, altså 1,6 sekunder dårligere enn superkvinnen fra Lesja (se faktaboks).

Ole Einar Bjørndalen har det raskeste snittet på sine ståendeserier av gutta, med 24,1 sekund i snitt.

Alle gutta er altså tregere på skytematta enn Tora Berger. Hastigheten til Berger blir om mulig enda mer imponerende om man ser på treffprosenten hennes - også her danker hun ut to av de tre gutta (se annen faktaboks).

– Det ligger i blodet hennes

– Hvorfor er Tora så god til å skyte?

– Jeg tror Tora bare har det i seg. Hun er bare god, så når du spør henne om råd er det ikke alltid du får så mange svar. Det virker som om det bare ligger i blodet hennes. Det er litt vanskelig for oss andre å forstå, sier Bø til NRK.no.

Tora Bergers raske skyting er overraskende, ettersom guttene generelt holder et høyere tempo på skytebanen enn de kvinnelige utøverne.

Til sammenligning brukte Synnøve Solemdal 28 sekunder på sin ståendeserie i lørdagens VM-sprint. Under mix-stafetten torsdag var Tora Berger helt nede på 21 sekunder på sin stående skyting.

– Hvorfor skyter gutta generelt raskere enn kvinnene?

– Det er nok litt jevnere i herreklassen, så da pusher man detaljene enda mer enn jentene gjør, forklarer Bø.

VIDEO: Se Tora Bergers utrolige skyteserie fra mix-stafetten

(artikkelen fortsetter under videoen)

Tora Bergers 2. skyting i mixed stafett i VM i skiskyting i Nove Mesto

Tora Bergers 2. skyting

Treneren: – I særklasse best

Den norske skytejenta er nøktern når hun selv skal beskrive sine egne skyteferdigheter. Slik beskriver Tora Berger hva som gjør henne så god:

– Når jeg kommer inn på matta klarer jeg å holde fokus på det jeg skal gjøre. Jeg sammenligner ikke meg selv med noen andre, og får heller ikke med meg hva som skjer rundt meg når jeg skyter, sier Berger.

Landslagstrenerne Espen Nordby Andersen og Egil Gjelland er mektig imponert over Tora Bergers prestasjoner på skytebanen.

– Tora er i særklasse blant de kvinnelige skiskytterne hva gjelder skytetid, sier Andersen.

– Hun er nok i det helt øverste sjiktet. På mix-stafetten var hun i en særstilling, sier Egil Gjelland.

– Hva skiller Tora fra de andre kvinnelige konkurrentene på standplass?

– Hastigheten. Det at hun tør å angripe side om side med konkurrentene, svarer Gjelland.

– Hva er grunnen til at hun er så god til å skyte?

– Hun trener knallhardt. Det går mye på at hun tåler mye trening. Hun tør å trene på ting hun må bli bedre på selv om resultatene ikke kommer med en gang. Hun er helt rå til å gjennomføre treningsøktene. Også er hun et konkurransemenneske av rang, sier Egil Gjelland til NRK.no.

Konkurrent: – Tøft å slå henne

Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen fra Finland mener Tora aldri har vært en bedre skytter enn i år.

Foto: Pierre Teyssot / Afp

Også konkurrentene har bitt seg merke i superskytteren fra Lesja. Finske Kaisa Mäkäräinen mener Berger har hevet seg ytterligere noen hakk denne sesongen.

– Hun har alltid vært en rask skytter, men denne sesongen har hun tatt det til nye høyder. Hun bommer ikke så mye lenger. Det er tøft å slå henne, men jeg må ha troen på at jeg kan klare det, sier Mäkäräinen til NRK.no.

Søndag skal Tora Berger jakte på nok et VM-gull, når hun går ut som nummer to på jaktstarten, 6,4 sekunder bak overraskelsesvinneren fra sprinten, ukrainske Olena Pidhrushna

– Hva tenker du om at du matcher guttas skytetider og noen ganger er bedre enn dem?

– Jeg tenker ikke så mye på det, jeg prøver bare å være så rask som mulig fra start til mål, sier Tora Berger.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal