NRK Meny
Normal

Topptrener: – Friidrettsforbundet svikter oss

Sprinttrener Olav Magne Tveitå mener trenerne til landslagsutøvere i friidrett får altfor dårlig betalt. Han frykter dette vil gå utover resultatene.

Trenerne til landslagsutøverne i friidrett får alt for dårlig betaling av forbundet. Det mener sprinttrener Olav Magne Tveitå. Han ber forbundet ta penger fra administrasjonen og gi til elitetrenerene. Reporter: Anne Rognerud, foto: Ringhagen/Dalen, foto: Svendsen/Vangberg

KRITISK: Sprinttrener Olav Magne Tveitå er redd mangler på midler vil gå utover resultatene til Norges friidrettsutøvere.

De siste årene har ikke norske friidrettsutøvere akkurat skjemt bort det norske publikummet med mesterskapsmedaljer. Olav Magne Tveitå frykter resultatene vil bli enda verre dersom trenerne til friidrettsutøverne ikke får mer lønn.

– Konsekvensen er at utøverne ikke får den hjelpen de trenger for å løfte seg opp på et høyere nivå. Det å hevde seg i verdenstoppen i friidrett er veldig krevende, sier Odd Magne Tveitå til NRK.

Olav Magne Tveitå og Jaysuma Saidy Ndure

SPRINTTRENER: Olav Magne Tveitå sammen med sprinter Jaysuma Ndure under VM i Moskva i 2013.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

NRK møter han hjemme på Evje i Aust-Agder mens han er i full sving som trener for sine egne barn. Den profilerte treneren har hatt utøvere på elitelaget i 15 år. I dag har han ansvaret for treningsopplegget til Norges beste sprintere, Jaysuma Ndure og Ezinne Okparaebo.

– For min del så ligger det jo ikke noen lønnsmidler i det. Jeg håper jeg til en viss grad får dekket utgiftene som følger med, sier Tveitå.

– Mange hensyn

NRK har snakket med flere elitetrenere som bruker mye av fritiden sin og er misfornøyd med midlene de får fra forbundet. Tveitå mener friidrettsforbundet svikter trenerne til landslagsutøverne.

– Med de midlene som finnes i dag, så bør man flytte penger over fra administrasjonen til daglig oppfølging av de beste utøverne, sier han.

Ezinne Okparaebo og Jaysuma Saidy Ndure

NORGESMESTERE: Jaysuma Ndure og Ezinne Okparaebo etter å ha mottatt sine kongepokaler under friidretts-NM på Jessheim i fjor.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Norges Friidrettsforbund brukte i fjor over 15 millioner kroner på lønninger til ansatte, mens elitetrenerne fikk totalt 2,3 millioner.

Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, sier de har mange hensyn de må ta og at det er mye de skal ivareta i Friidretts-Norge.

– Vi prøver å forvalte de midlene vi har på best mulig måte og balansere mellom rekrutteringsarbeid, talentutvikling, toppidrett og en rekke andre områder, sier Hildeskor til NRK.

150 000 kroner fordelt på tre utøvere

I forrige uke skrev NRK at flere av profilene i norsk friidrett ikke har skrevet under landslagskontrakter med forbundet.

Tveitå fortalte at de står overfor en svært vanskelig situasjon økonomisk.

– Det har aldri vært verre. Utøverne har ingenting å satse for. Vi får 150.000 kroner på tre av Norges beste utøvere i dekning av utgifter i forbindelse med trenere. Dette skal deles på to trenere. Tidligere hadde vi jo lønn, men slik er det ikke nå, sa Tveitå.

Siste nytt

  • BBC: Inter rapportert til FIFA

    Ifølge BBC har Real Madrid rapportert inn Inter Milan til FIFA for en angivelig ulovlig tilnærmelse mot deres kroatiske midtbanejuvel, Luka Modric. Reals president Florentino Pérez har tidligere sagt at Modric kun går hvis utkjøpsklausulen møtes.

    Luka Modric
    Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner
NM-veka: Rugby, kvinner
NM-veka: El-innebandy, finale
NM-veka: El-innebandy
NM-veka: El-innebandy og friidrett
NM-veka: Friidrett